concrete
alte Esel
Лошо е што имаме 30% луѓе на форумов кои веруваат дека ке си го смениме името
не е тоа најлошото, многу полошо е што Гwујо , со скоро цело "началство" е меѓу нив...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Лошо е што имаме 30% луѓе на форумов кои веруваат дека ке си го смениме името
Најголемата пропаганда за прифаќање на предлогот, ќе дојде од страна на Власта, т.е. Никола Груевски.
За жал тоа сме ние.Македонска работа.да се умешам јас само ако се случи ова да знаете дека ќе биде макцимално злоупотребено од грција што значи дека властаз а ова прашање не се подржани (индиректно имплицира)
И со тоа се дозакопуваме то ест и даваме на грција уште едно оружје во рацете
А од друга страна власта има одврзани раце да го шитне името под изговор дека граѓаните не се доволно заинтересирани
и тоа е можно.Во контекст еве една денешна изјава на Груевски:
"За мене не е ништо ново тоа што го кажува Грција, бидејќи тоа име уште од 90-тите години формално или нефолрмално го предалга тоа име, кое е предложено и од медијаторот Нимиц. Но, сите знаеме дека има уште многу детали во преговорите – како што се промена на пасошот, промена на уставот, на идентитетот, така што самите преговори се многу посложени од вчерашната изјава- изјавува Груевски. "
Дали ова погоре значи дека Северна е веќе прифатен компромис од страна на Груевски, нормално доколку компромисот вклучи зачувување на идентитетот и неменување на уставното име ?
Најголемата пропаганда за прифаќање на предлогот, ќе дојде од страна на Власта, т.е. Никола Груевски.
Еве токму ова сакав да ти го кажам.Што вреди мојот тврд став кога заткулисните игри решаваат многу нешта.Нека се распише референдумот па ќе видиш после како ќе проработи машинеријата на поддржувачите на Северна.Тоа на СДСМ би му дошло како кец на десетка.Можно е и тоа сценарио, Албанците и верните поддржувачи на Сдсм да не излезат на референдум, но верувам дека оние останати, десничарите, оние со блага десна или лева ориентација или неопределените би требало да излезат зошто се работи за судбински референдум.
Со добра пропаганда и потенцирање на предностите и недостатоците кои ќе произлезат со успешноста/неуспешноста на референдумот мислам дека може да се добие потребниот процент на излезност, но ќе видиме што ќе биде![]()
Можеби индивидуално твојот тврд став не вреди, но заедно со мојот, со 500 000 други гласови ќе вреди. Јас чувствувам потреба но и морална одговорност да излезам на тој референдум, барем некогаш по неколку години да знам дека сум учествувала без разлика на исходот, ако не учествувам никој нема да ми биде крив и ќе немам право да се жалам туку самата јас ќе бидам виновна зошто не сум придонела кога сум можела барем нешто за МакедонијаЕве токму ова сакав да ти го кажам.Што вреди мојот тврд став кога заткулисните игри решаваат многу нешта.Нека се распише референдумот па ќе видиш после како ќе проработи машинеријата на поддржувачите на Северна.Тоа на СДСМ би му дошло како кец на десетка.
Точно.Абе ако си правиме сценарија, тогаш ги има повеќе.
Она што никој не го спомна дека народот без разлика на притисоците може да излезе и да гласа против, доколку предлогот на референдумот не е добар.
А може и да не гласа или да гласа негативно.
Прашањето е кое име ќе се користи во ООН, ЕУ и НАТО, а не кој како билатерално ќе не ословува.Или пак предлогот може да биде добар, двојна формула- едно име за Грција а уставното за нас и оние кои не признале под истото досега. За оние кои ја користеле референцата нека им се остави избор и ќе превладее само Македонија.
Малку можно, но сепак базирајќи се на твоите информации, ќе оставам малку подотворена врата и за ова варијантаА трето сценарио вели преговорите нема да завршат во догледно време, но ќе успееме да излеземе како целосни победници.
Затоа што ситуацијата така налагаЗошто само песимистичко дефетистички ставови да преовадуваат?
Џабе муабет. Не сме ние тие што одлучуваме дали ќе се смени, затоа џабе постирате.чао
ЧАО ЧАОЏабе муабет. Не сме ние тие што одлучуваме дали ќе се смени, затоа џабе постирате.чао
Убаво е што веќе почна да насетуваш дека опасноста по името не лежи само во опозицијата.Јас би рекол политичките шпекулации и интереси така налагаат.![]()
Убаво е што веќе почна да насетуваш дека опасноста по името не лежи само во опозицијата.