МАНУ бара да се направи етногенеза на Македонците

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја подржувате иницијативата на МАНУ?

• Да

Гласови: 27 75,0%
  • Не

Гласови: 9 25,0%

• Вкупно гласачи
    36
тогаш зошто фрка толку многу?
зошто политичариве нешто ми мешаат историја и гледање наназад ?
Зошто го немаш е пред тоа (добро освен со бугарите)

Фрка јас гледам само кај опозицијата и обвинувањата за “антиквизација“.

Гледање наназад е прилично манипулативен поим, нас ни ја негираат историјата - минатото, а без тоа неможеш да гледаш нанапред.

Одговорот е даден и на друга тема, овде само ќе го повторам и линк имаш:

1. “Presently Athens is pushing for things, led by their belief the Macedonian Government will crack because of their desire to quickly enter the EU and NATO.

2. For these purposes Athens is using several Macedonian politicians to achieve their dirty goals.

3. When Athens realizes their aims are not achievable and or their proxies inside Macedonia are too weak or defeated, they will simply give up.

4. Macedonia should not be in a hurry to enter any organization.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=2435898#post2435898

тогаш зошто фрка толку многу?
зошто политичариве нешто ми мешаат историја и гледање наназад ?
Зошто го немаш е пред тоа (добро освен со бугарите)
Ти плукаш по сите што гинеле за Македонија. И на нив да не им било гајле кои се немало да си ги дадат животите. Да не биле Илинденци свесни кои се ќе сме биле под Турско , да не биле партизаните свесни ќе сме биле под Албанско-Бугарско (Италијанско-Германско). Ако ние денес не сме свесни ќе го загубиме и тоа што го имаме. За среќа мнозинството се свесни и само се обидуваат да ги просветлат и другите анационални единки ако не помагаат барем да не одмагаат.

A што ако навистина се мистификација, а не вистина? Дали тогаш ќе ги прифатиш резултатите од такво истражување? Или пак ќе биде лага?

Ваквите истражувања не се за нас бе луѓе...џабе веземе. Во балканот каде што сите се испоебале меѓусебе, луѓето сеуште веруваат во чист етникум... и после вакви истражувања, скокаат од камени мост разочарани дека никогаш тој не бил чист македонец/албанец/бугарин/грк/шотијазнамшо.

После едните ќе фаќаат сеир ..ете ви рековме не сте антички македонци, туку новомакедонци, другите ќе викаат ете ви викавме дека сте бугари, третите јужни срби со говорна мана.
Сејте си мирни, бидете си тоа што сакате, не ви треба МАНУ да ви каже како се осеќате.
ПОстов пари ти вреди ама Македонче си е Македонче.Ах бре Македонче.

Науката би требало да го даде конечниот одговор мада секогаш нема последен збор секогаш има нови откритија.И сите треба понизно да молчиме пред научните дефиниции ни се допагале или не.Јас можам да се чуствувам што сакам но кои ми се гените етничата припадност тоа не се чуствува ни создава туку се наследува

Науката би требало да го даде конечниот одговор мада секогаш нема последен збор секогаш има нови откритија.И сите треба понизно да молчиме пред научните дефиниции ни се допагале или не.Јас можам да се чуствувам што сакам но кои ми се гените етничата припадност тоа не се чуствува ни создава туку се наследува
И ова е точно но земајќи ја во предвид нашата местоположба и нашето опкружување сето би било залудно.Кој нас ќе ни верува?Ние и веруваме на БАНУ?

Постои вечна борба на факти на гледишта барем во науката.Животот по дефиниција е борба камо ли нешто друго.Таквото истражување ке послужи за внатрешна употреба да се стави крј на сите шпекулации.Тоа не служи за убедување на соседите никој никого не може да убеди но барем светската јавност да биде информирана преку трудови.

Постои вечна борба на факти на гледишта барем во науката.Животот по дефиниција е борба камо ли нешто друго.Таквото истражување ке послужи за внатрешна употреба да се стави крј на сите шпекулации.Тоа не служи за убедување на соседите никој никого не може да убеди но барем светската јавност да биде информирана преку трудови.

Ne e ova za svetskata javnost ,taa ne se hrani so mitovi informacijata vo MANU bila kakva ke prodefilira vo nekolku naucni krugovi ,feljtoni najmnogu do nekoj eminenten naucen zurnal i tolku ,ke prokementiraat na nea nekoj antropolozi,etnogenolozi ili sta ti ja znam i sepak nema da bide nikakov faktor za Makedonija od pricina nekoj sto e dojden da investira ili da sorabotuva so tebe na politicko-ekonomsko pole ne go interesira makar bi bil ti i Aleksandar licno ako ne mu ponudis nesto za sorabotka.

Kako i da e neka se napravi da si go izmerime ednas so Grcive i da mu dokazeme deka sme ceda na Aleksandar na cel Univerzum pa taka mozebi ke se smiluvaat i ke ni potfrlat kikiritki zosto sme bibliski narod.

Sto bara temava vo Politika i Vesti bi trebalo da e vo Obrazovanie i Nauka?

1. Историјата која ти и јас сме ја учеле во школо е ПОЛИТИЗИРАНАТА.

2. Изјавата на Киро е ПОЛИТИЗИРАНА бидејќи Киро не е никаков нит историчар нит етнолог за да може да дава некакви “признанија“ за нечие потекло.

А кај не е политизирана?

Време беше и тука да се политизира.

Ама тука тоа ти е како нож со две острици.

Националистичкиот пристап, многу луѓе одамна го осетија, го знаат, чуствуваат, свесните луѓе не сакаат таква политика што ќе ги дели, туку што ќе ги обединува со другите народности.
Прашај го другар ми Вангел, дали го сака Филип 2 на плоштад во Битола или го Вагнер, и прашај го другар ми и комшија Никола дали сака да се остане на ова статус кво или сака промени па макар и по цена на менување на име.

Историјата во Македонија веќе неколку години се деполитизира, односно се тргна СДСМ навојот, и се стегна другиот навој ВМРО.
И така се финансираат луѓе аматери историчари, кои селективно фураат на фактите, се побиваат со цела светска историографија, и на крај регрутираат нови и млади момци перспективни, со силен Ариел мозокоперач...

Затоа, лет д странците бегин анд финиш.

Знаеме колку Грк може да биде објективен према Македонец, исто како што Македонец може да биде објективен према Гркот и Албанецот.

Тара вара.. Место минатото да е параван на спојка, ние ќе се конфронтираме со Грците, Македонците, Србите итн., кој од каде дошол и што понел и што украл.

И тука на форум многу сурати не доаѓаат да дискутираат, туку доаѓаат да делат внесат раздор. Еден од нив Лајнавено!

Политиката ја има секаде, само многу полошо ако Македонците почнат отворена војна и со Бугарите, па и со Албанците како што почнаа, Гркот бапна Вето, на Бугаринот не му треба, а на простиот албанец од Кафказ не му треба многу да дигне некоја зграда во центар на Скопје.. Како за пример...

А кај не е политизирана?

Време беше и тука да се политизира.

Ама тука тоа ти е како нож со две острици.

Националистичкиот пристап, многу луѓе одамна го осетија, го знаат, чуствуваат, свесните луѓе не сакаат таква политика што ќе ги дели, туку што ќе ги обединува со другите народности.
Прашај го другар ми Вангел, дали го сака Филип 2 на плоштад во Битола или го Вагнер, и прашај го другар ми и комшија Никола дали сака да се остане на ова статус кво или сака промени па макар и по цена на менување на име.

Историјата во Македонија веќе неколку години се деполитизира, односно се тргна СДСМ навојот, и се стегна другиот навој ВМРО.
И така се финансираат луѓе аматери историчари, кои селективно фураат на фактите, се побиваат со цела светска историографија, и на крај регрутираат нови и млади момци перспективни, со силен Ариел мозокоперач...

Затоа, лет д странците бегин анд финиш.

Знаеме колку Грк може да биде објективен према Македонец, исто како што Македонец може да биде објективен према Гркот и Албанецот.

Тара вара.. Место минатото да е параван на спојка, ние ќе се конфронтираме со Грците, Македонците, Србите итн., кој од каде дошол и што понел и што украл.

И тука на форум многу сурати не доаѓаат да дискутираат, туку доаѓаат да делат внесат раздор. Еден од нив Лајнавено!

Политиката ја има секаде, само многу полошо ако Македонците почнат отворена војна и со Бугарите, па и со Албанците како што почнаа, Гркот бапна Вето, на Бугаринот не му треба, а на простиот албанец од Кафказ не му треба многу да дигне некоја зграда во центар на Скопје.. Како за пример...

Мене не ме интересираат твоите стравувања и сомнежи за сопствената фалширана историја која може да биде загрозена со акцентирање на Македонската историја.

Како знаеш бори се против мене, нема да ти отстапам ни педа ниту ќе правам компромис на моја штета за да тебе ти биде мирен сонот.

Чим станува збор за наука, пробај научно да демантираш.
А бидејќи тоа потешко ќе оди, нема да се чудам ако во својата аргументација се користиш со политичко покритие како Грците и Бугарите.

Ова зборува за однос кон сопственото минато.Зошто историјата веднаш се меша со инвестицци економија.Дајте тогаш да укинеме МАНУ Институт за историја часови за историја како што е во цел свет да си се викаме Нова балканскоевропска република со народ постанат на 8.9.1991 во 21 Ч и веднаш од секаде пари ке ни фрлаат ке бидеме сто % богати членки на ЕУ и НАТО.Што има тој што дошол да инвестира да се интересира за историја.Тој што доага се интересира за правна држава за ниски даноци за гаранции.Овие расправи се за научни кругови а верувај странциве не опсервираат колку ни самопочитувањето.Зошто цел свет пага во несвест од грчката култура ои е толку почитувана.Зошто Грците 120 години го продаваат тој мит.Како ке бидеш почитуван и респектиран ако ам не се познаваш и респектираш.Ви го наметнаа бранковистите тоа дајте економија немојте историја тоа се различни полиња економистите нека си ја оправаат економијата.Каква е таа вулгаризација чеда на Александар.Па и да сме чеда подобро на него отколку на браварот или Колижевски.Франција зошто се повикува на античките Гали Италија на ант.Римјани Бугарија на ант.Траки се помалку респектирани или сиромашни.Странците нонстоп не набњудуваат и кога ке видат вакви бљувотини а бе батали историја национално достоинство дај пари одма знаат соштостока си имаат работа.Почит нула.В прочем се работи на систем на вредности достоинство самопочит силен дух силен мотив за работа за државата и од дуга страна поткупливост идентитет за пари.К

оја е таа држава во светот што се откажала од сама себе.И доста со таа лага ни треба пари дај да с откажеме од минатото

Мене не ме интересираат твоите стравувања и сомнежи за сопствената фалширана историја која може да биде загрозена со акцентирање на Македонската историја.

Како знаеш бори се против мене, нема да ти отстапам ни педа ниту ќе правам компромис на моја штета за да тебе ти биде мирен сонот.

Чим станува збор за наука, пробај научно да демантираш.
А бидејќи тоа потешко ќе оди, нема да се чудам ако во својата аргументација се користиш со политичко покритие како Грците и Бугарите.

Хехе, абе фалширана нефалширана, тука тоа ќе остаам некој друг да каже, и тоа силни момци, кој ќе си бидат понадвор од Балканов...
Генетиката кажуе дека гегите, дивите племиња од кафказ носат 70% Трако-Грчки гени, а ти како Македонец носиш 30% стари антички...

Не се плашам од тебе, се плашам од тоа што ќе се налутат други па после ќе те нема тебе, па ќе нема со кого да си играме дрн-дупка...

Хехе, абе фалширана нефалширана, тука тоа ќе остаам некој друг да каже, и тоа силни момци, кој ќе си бидат понадвор од Балканов...
Генетиката кажуе дека гегите, дивите племиња од кафказ носат 70% Трако-Грчки гени, а ти како Македонец носиш 30% стари антички...

Не се плашам од тебе, се плашам од тоа што ќе се налутат други па после ќе те нема тебе, па ќе нема со кого да си играме дрн-дупка...

Па не треба да се плашиш, ако си способен да играш ќе играш, ако не можеш најди некој друг :toe:

а на простиот албанец од Кафказ не му треба многу да дигне некоја зграда во центар на Скопје.. Како за пример...

Можам и јас да ти дадам примери, ама засега не ми требаат провокации.

Си знаеш и онака до каде ти е чергата.

Па не треба да се плашиш, ако си способен да играш ќе играш, ако не можеш најди некој друг :toe:

Моето е кажано, и твоет е кажано.

Јас не му верувам на твоето, ти не му веруваш на моето.

Бараме тип кој е индиферентен на нашите ни Балкански глупости.

Такви ги има многу, крај прича.

Извињавам се за оф топик, ама албанофобите, во Македонија, не се согласуваат со тврдењата на Србските и Грчки и Бугарски историчари во однос на Македонското прашање, а коа се работи за Албанците, Србие и Грците па и Бугарите им стануваат главен извор на инфо.

Сепак, кога политиката ќе се тргне од историјата, таа ќе стане монотона:)

МАНУ .. го нема го нема па ќе каже нешто ...
ич ама ич не ги почитувам затоа шо никаде подршка од нивна страна за ништо дооолгооо време ....
и сега им текна етногенеза да праеле ... идеи им дојдоа ... абе ај ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom