Атлантида - Македонија - Александар

• Креатор на темата Креатор на темата Goran Stoimenov
  • Време на започнување Време на започнување
Cel toj del e Vulkansko- termalno podracje. "lokalitet Pusta Pisica" e nad samata Brana.

Се што си требало да дознаеш си дознал,со она што го пиша погоре,а и по картата погоре можеш да се орентираш,па така немој да те чуди се работи за локалитет од многу ран неолит,каде моите другари од твојот дел каде си роден имаат докази за култот на големата мајка,пронајдена керамика во кои преовладуваат три црти,кои го пртставуваат етер,или бог како што ние денес го преставуавме.Околу вештачката Брана Пишица е да се скријат некои од доказите што ние дебатираме,како што исто е и со изградбат на Брана Гратче во Кочани,но и Калиманци со кои се уништени како докази за одредени локалитети.Не сум против израдбата на Брани,но мислам дека постоеле и други места без да се уништат вакви локалитети.Инаку од тој дел е претседателот од Кочани,кои ме има запознаето со многу негови соработници од тој дел на Македонија,како газдата на продавницата во Пишица,во Пробиштип со еден од најголемите јасновидци,во целиот Балкан,а тоа е Мирче за кои мојот претседател го нарекува пророкот Даниел,и многу други со кои соработуваме.Овде на овој дел има еден многу голем проблем кој етапно е уништуван послем смрта на Александар Македонски,со римјаните,со крстоносните војни,и последните најголеми уништување се забелешани во С.Х.С.токму од Карагоргевиќи,особено неговата жена Марија која родум е од другата страна на Пишица а тоа е с.Врбица,и многу места се видоизменети,уништени населени со српско население особено од Шумадискиот дел.
Особено до 1920год селата во Осоговскиот дел се целосно уништени,светилишта,манастири,........................................................

Само да потсетам,

На Балканот во периодот помеѓу 4тиот и 2риот милениум живее домородно население, кои во Грчките извори се наведени како Пелазги, со значење - домородци, за кои постојат археолошки наоди кои ги врзуваат со културата на Големата Мајка. Се знае дека Пелазгите за главно светилиште го имале тоа во Додона, каде се венерирала Големата Мајка, која во грчките извори е заведена како Деана... Во споредба со слоговната структура на античко македонскиот јазик според истражувањата на професор Тентов, Македонците се нарекувани како Децата на Деа... Ако земеме дека Деана е грчкиот назив за Божица, што се совпаѓа со Деа од Демотското писмо, тогаш што би значело Маќе-Деа-Она-Е или Маќе-Дона ако знаеме дека народното име на нашата татковина од памтивека било Маќедонија! Маќеа и денес значи помајка или фигуративно Голема Мајка...

Културата на Големата Мајка е домородната култура на Балканот, а во споредба со други слични култури ширум светот, се чини дека населението на оваа планета пред да започнат миграциите, што и да ги предизвикало, живеело во мирнодопска култура на матријархат...

Поимот Пела - Бела,што значи Пелазгите се ткму Белите Луге,од тука не случајно и Филип послем толку години престолнината ја нарекува Пела.
Штом грците така ги нарекувале македонците,многу е јасно дека тие се разликувале и по бојата на телото,како и по говорот.Наше е да докажиме дали Грците што ги нарекувале древните македонци Пелазги,се работи за Венетите,од каде и останал зборот до ден денес Виничини,од порано или денес Виница,или дрвните Славни Бели Луге како што исто така биле нарекувани Венетите.

На барање на Горан ви ги доставувам камените свинги, а тој подетално ќе ви ги опише.

1. Тежина 300 кг. Симболизира Лавица што седи со глава на Орел која ни ги претставува штитоносците чуварите на кралевите македонски.
DSC01390.jpg

2. Тежина 500 кг. Во форма на желка, која го симболизира богот на светлината Дионис. На грбот на оваа желка е изрежана Давидовата осумкрака ѕвезда

DSC01402.jpg

Значи ако не така Александар не случајно со неговите 12 штитоносци сам го поминувал овој терен,како што претходно кажавме со војската која истиот пат го минела од другата страна,или поточно по платото на денешната планина Плачковица,кој тогаш имала друго име и била најголемиот полигон на тогашен Балкан,за платеници од секаде,кои се регрутирале во фалангата и се пресретнувале ви с.Истибање Виничко и продолжувале заедно према денешен Кустендил Бугарија.Во прилог на ова се и овие камени фигури кои ни го преставуваат токму тој дел од пра историјата или неолитот,каде со последните истражувања со пријатели на Блек Поинт од дијаспората се докажува дека првата слика од клесаната фигура на лав како седи со глава од орел,дека не се работи за диускур,штитоносец,чувар,феникс,грифит,како што имаше сомнеж до пред неколку месеци,туку дека се работи века денес со најновото истражување Блек Поинт е екор да ни ја докаже представата на нашата древна Голема Мајка,но останува да поекаме уште малку бидејки е земено мал примерок од каменот,и испратено на истражување да се докаже староста.Ако ова се потврди тогаш Блек Поинт го има пронајдено најголемиот доказ за пра историскиот период кои заедно со Адам од Говорлево ке бидат најстарите пронајдени докази за култот на Големата Мајка во9 целиот свет.

Значи не е случајно за целиот притисок што го имав јас на форумов,но за претседателот на Блек Поинт тоа е секојдневна работа,тој више е вакциниран од притисоци,завери,омаловажувања,........................................доколку сакате дел од активностите да видите без археологија,на Блек Поинт,можете да ја посетите страната - WWW.Peonija.org - pozdrav na google,mozebi preku aktivnostite od 2003 do den denes ke razberete poveke,kade denes se prepoznatlivi vo celiot svet kaj makedoncite so manifestacijata ,,Kralot na kralevite - Carot na carevite,,ili ,,aleksandrijada 2005,2006,...........................................pozdrav

Значи не е случајно за целиот притисок што го имав јас на форумов,но за претседателот на Блек Поинт тоа е секојдневна работа,тој више е вакциниран од притисоци,завери,омаловажувања,........................................доколку сакате дел од активностите да видите без археологија,на Блек Поинт,можете да ја посетите страната - WWW.Peonija.org - pozdrav na google,mozebi preku aktivnostite od 2003 do den denes ke razberete poveke,kade denes se prepoznatlivi vo celiot svet kaj makedoncite so manifestacijata ,,Kralot na kralevite - Carot na carevite,,ili ,,aleksandrijada 2005,2006,...........................................pozdrav

Ova e moj sloboden prevod na del od knigata Alexander der Große od P.M. History (germansko spisanie za istorija). Na youtube ima audio verzija od ova na germanski od okolu 27 delovi. (dve CDa).

“Vo nivnite pochetoci Makedoncite go naseluvale podnozjeto na rekata Bistrica. Od tuka se spushtile niz ramninata kaj Monastir i stignuvaat duri do Ohridsko Ezero. Od tuka maliot planinski narod se spushta prema jug pokraj planinskiot masiv. Tuka i bila osnovana "Ajgaj", prvata istoriski prenesena prestolnina na Makedoncite.
Kako edno orlovsko gnezdo visi preku bogatata so voda plodna ramnina, koja se prostira od podnozjeto na planinite pa se do zalivot na Saloniki”

Neznam koja Bistirca ja mislat sega, dali Crna Reka- koja na stari karti chesto e imenuvana kako Bistrica ili malechkata od taa strana na Skopska Crna Gora...ama poshto se spomnuva Monastir (Bitola) ne moze da bide taa gore.

Ima dosti interesni argumenti za razlikata na Makedoncite i ostanatite koi go pridruzuvale Aleksandar vo Aziskiot pohod.

Na edno mesto kje reche “Imal tolku i tolku grchki platenici koi nikogash ne gi upotrebil vo golemite bitki do krajnost zatoa shto ne im veruval na grcite”

Ova e moj sloboden prevod na del od knigata Alexander der Große od P.M. History (germansko spisanie za istorija). Na youtube ima audio verzija od ova na germanski od okolu 27 delovi. (dve CDa).

“Vo nivnite pochetoci Makedoncite go naseluvale podnozjeto na rekata Bistrica. Od tuka se spushtile niz ramninata kaj Monastir i stignuvaat duri do Ohridsko Ezero. Od tuka maliot planinski narod se spushta prema jug pokraj planinskiot masiv. Tuka i bila osnovana "Ajgaj", prvata istoriski prenesena prestolnina na Makedoncite.
Kako edno orlovsko gnezdo visi preku bogatata so voda plodna ramnina, koja se prostira od podnozjeto na planinite pa se do zalivot na Saloniki”

Neznam koja Bistirca ja mislat sega, dali Crna Reka- koja na stari karti chesto e imenuvana kako Bistrica ili malechkata od taa strana na Skopska Crna Gora...ama poshto se spomnuva Monastir (Bitola) ne moze da bide taa gore.

Ima dosti interesni argumenti za razlikata na Makedoncite i ostanatite koi go pridruzuvale Aleksandar vo Aziskiot pohod.

Na edno mesto kje reche “Imal tolku i tolku grchki platenici koi nikogash ne gi upotrebil vo golemite bitki do krajnost zatoa shto ne im veruval na grcite”

Блек Поинт во стари карти има пронајдено река Бистрица која извира во околината на Кустендил или поточно Ново Село - Пиринска Македонија.(или Горна Македонија која тогаш се викала) и нејзиното течение од изворот од према источна Македонија особено околу Голак или поточно нејзиниот тек оди преку таканаречениот Царев Врв во близина на денешно Делчево.
Ке барам помош да ми ја доставаат оваа карта,и ако навистина е таа река како што ја преставуваме се совпаѓа со тврењето дека од тука преку денешната Овче Полска рамнина се ,,спуштаат,,во денешната пелагониска рамнина во Манастир,или Битолско,и потоа до езерото Плиска односно Охридско или Лихнида.Би требало и сателитски да го истражиме овој тек,или поточно да го знаеме денешното име на реката околу Кустендил која тогаш се викала Бистрица,инаку нво горниот тек на ова река од самиот извор во близина поминува и реката Струма,а и уште една река која го носи името Елашница,во пиринскиот дел од Македонија.

Инаку да не заборавиме реонот околу денешно делчевско,или околу Царев Врв пред некоја година имаше пронајдено во нива на сопственик приватен погребна златна кочија,кој како и секогаш оостана енигме без да им се даде голем публицитет,од нашите институции,но овој реон е познат и по масовните гробници на праисториските животни.

Neznam zoshto ne se objavuvaat detail od tie pronajdci kako shto se pravi na drugi mesta vo specijalni “Arheoloshki spisanija”.

Zashto vo Makedonija nema mesechno spisanie pa eve neka bide na sekoj 3 meseci...materijal za pishuvanje ima kolku chovek saka... Sigurno preku nego kje se finansiraat mnogu zafati.

Na ednata kochija na pr. se najdeni dosta ukrasi, bronzeni figuri...lav kachen nad koza (simbolika??), panter so ednata shapa na slonova koska itn itn..

Zarem javnosta nema pravo da znae na svoj majchin jazik shto e pronajdeno i kako izgleda?

Neznam zoshto ne se objavuvaat detail od tie pronajdci kako shto se pravi na drugi mesta vo specijalni “Arheoloshki spisanija”.

Zashto vo Makedonija nema mesechno spisanie pa eve neka bide na sekoj 3 meseci...materijal za pishuvanje ima kolku chovek saka... Sigurno preku nego kje se finansiraat mnogu zafati.

Na ednata kochija na pr. se najdeni dosta ukrasi, bronzeni figuri...lav kachen nad koza (simbolika??), panter so ednata shapa na slonova koska itn itn..

Zarem javnosta nema pravo da znae na svoj majchin jazik shto e pronajdeno i kako izgleda?

Tuka e problemot za koi se bori Blek Point za poradikalna reklama vo poleto na ,,arheoloskiot turizam,,kade pronajdenite artefakti da bidat prezentirani pred celiot svet,ova prasanje treba da se upati do instituciite za ova problematika ,,zosto.no mene me enteresira za simbolikata lav kako sede na koza,dali si go prona[ol toj simbol nekade ili si ne[to pro;ital,bidejki taa simbolika zna;i mnogu za drevnite makedonski kralevi osobeno kralot Arhelaj i e za[titen atribut na gradot Ajga.

eve ti go lavot so kozleto od kochijata

Attachments

• lav.JPG
    lav.JPG
    17,7 KB · Прегледи: 8
Dali mislime za istata kocija od Delcevsko,

И коњите погребани со ритуалната кочија Од земјата кај селото Пијанец, Делчевско.
Не е изненадување што се појавуваат черепите на коњите. Во тоа време било многу вообичаено, освен коњите и кочијата, заедно со умрениот господар да се закопа и целата негова послуга, за да биде со него и во задгробниот живот - вели Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. Новите истражувања во селото Пијанец, Делчевско, со кои раководи м-р Трајче Нацев од Заводот и музеј во Штип, ќе покажат дали на овој простор се наоѓаат и преостанатите делови што би ја комплетирале свечената ритуална погребна кочија, чии остатоци случајно беа најдени пред две години. - На локацијата на која случајно беа откриени остатоците од ритуалната кочија пред две години очекуваме да ги откриеме и преостанатите нејзини делови со кои целосно би ја комплетирале - вели Нацев. Се работи на четириесетина квадратни метри исклучително суво земјиште, што доста им ја отежнува работата на истражувачките екипи. На теренот каде што беа најдени исклучително вредните делови од свечена ритуална погребна кочија, датирана на античкиот период, меѓу 4 и 3 век пред нашата ера, минатата недела е најдена и бронзена фибула, која ја придржувала облеката во античко време. Бидејќи фибулите од овој вид се датираат на уште постаро време, археолозите изразија мислење дека е можно и кочијата да е постара. - Но, можно е фибулата да му припаѓа на друг период и нејзиното пронаоѓање не мора да се поврзува со деловите од ритуалната кочија - вели Кузман. За попрецизна временска хронологија на кочијата, сепак, ќе може да се зборува дури по завршувањето на ова истражување во средината на септември. - Можно е датирањето да се спушти и на постар период, но да го почекаме крајот на истражувањето - вели Нацев. Бронзените делови од кочијата во вид на машка глава со крилца во косата, претстави на лав што дави теле, фигура на лавица украсена со концентрични кругови по телото, два женски и еден машки портрет, железните обрачи од тркала со клинци и клинови во форма на сидро, апликациите од бронзен лим и другите наоди откриени пред две години ги охрабрија археолозите да ја почнат новата потрага по преостанатите делови. Тековното истражување ќе трае до средината на септември и, доколку ги даде очекуваните резултати, би можело да се очекува комплетирање на уникатната ритуална посмртна кочија. - Познати се разни типови вакви кочии, иако малку од нив се откриени. Во Бугарија е целосно откриена погребна кочија од 4-3 век пред нашата ера - вели Нацев во очекување на новите сознанија. Ако бидат откриени и другите делови од кочијата, ќе имаме исклучително ретко и вредно откритие, кое уште еднаш ќе го потврди богатото наследство на Македонија и на брегалничкиот басен што го оставиле претходните цивилизации, вели штипскиот археолог. Во Македонија досега биле откриени и делумно реконструирани две слични кочии. Едната во Скопско, другата во Штипско.

Каран (808 - 778 п.н.е, а според некои извори 825 - 778) според одредени извори бил првиот крал на Античка Македонија. Според Херодот, основач на Македонската монархија бил кралот Пердика I.

Каран потекнува од семејството на Теменидите од Арг. За него постојат повеќе преданија. Го основал своето крaлство Ајга.

Според преданието на Јустин, Каран откога собрал војска и дошол во Македонија, врвејќи зад едно стадо кози, со помош на дождот и маглата успеал незабележано да влезе во еден град. Изгледа откако го завземал градот, тој се сетил на претскажувањето и тука го поставил својот престол. Градот го нарекол Ајга. Оттогаш во сите војнички походи, пред единиците, настапувале кози, а Каран откако ги изгонил непријателските кнезови, ги обединил племињата и го основал македонското кралство.

Според второто предание, Аполон му претскажал на Каран дека една коза ќе му го посочи местото каде да го основа градот од каде ќе владее. Тој дошол во Македонија и откако претскажувањето се остварило, градот што го основал го нарекол според козата Ајга.

Според Хигин,
,,Кисеј бил тој што го поканил Карана да му помогне против соседите, ветувајќи му ја својата ќерка и своето кнежество. Но навреме предупреден од еден Кисеев роб за стапицата која му ја подготвувал, Каран го убива овој кнез. По победата над Кисеј, Каран издигнал трофеј, но еден лав се спуштил од Олимп и го соборил столбот. Оттогаш македонските кралеви не издигнуваат трофеи по победите,,
Инаку нешто што е многу битно за градот Ајга,по последното предание кога вели ,,Каран издигнал трофеј,но еден ,,Лав,,се спуштил од Олимп и го соборил столбот на кој стоел атрибутот на Коза - отогаш кралевите го почитуваа лавот мислејки дека е испратен од боговите,,

По ова предание баравма лавот каде бил присутен во тој временски период,тачно е дека лавовите тогаш живееле во Македонија,околу горниот тек на реката Стримон,или Струма,биле наречени ,,горски лавови,,и биле високи но мршави,односно слаби.Дали преку ова сознание и преку другите пред тоа можеме да разговараме за вистинската Ајга,и за вистинскиот Олимп,бидејки никаде досега во ниедна книга не сме сретнале дека овие лавови живееле на Пелопенес,и друго што е карактеристично за овие делови од македонските царства традиција и обележје на древните македонци биле само трките со кочии и коњи.

Можеби овде е клучот за пасивноста на институциите,бидејки се работи за големо откритија кое ке ја смени целата историја,а и фалсификатот за Ајга од нашиот јужен сосед кои го преименуваа во Вергина во месноста Кутлиш.

И коњите погребани со ритуалната кочија Од земјата кај селото Пијанец, Делчевско.
Не е изненадување што се појавуваат черепите на коњите. Во тоа време било многу вообичаено, освен коњите и кочијата, заедно со умрениот господар да се закопа и целата негова послуга, за да биде со него и во задгробниот живот - вели Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. Новите истражувања во селото Пијанец, Делчевско, со кои раководи м-р Трајче Нацев од Заводот и музеј во Штип, ќе покажат дали на овој простор се наоѓаат и преостанатите делови што би ја комплетирале свечената ритуална погребна кочија, чии остатоци случајно беа најдени пред две години
Овој дел кој е копиран од тебе ми дава до знание дека најстарите ритуали во Балканот на сонцето токму се во с.Пијанец - Делчевско,и сето она се поклошпува и со погребувањето на коњите,бидејки коњот бил пошитуван како божество во нашите древни обичаи па од таму и Филип кој е многу голем лјубител на коњите.Нека ни е наздравје,вакви работи мора по јавно да се преставуваат пред јавноста но и пред целиот свет во кој можеме многу да докажеме за неправдата која е направена на македонскиот народ од доваѓањето на римјаните до ден денес.
Преку ова сознание можеме сите да видеме каква литература ни е доставувано,и колку лажни градови,светилишта се преставени,но и најбитната работа доколку ова сознание наше е точно а верувам дека е тогаш реката Бистрица е токму претходно што опишував од каде извира и целото нејзино течение,сепак треба да бидеме резервни,со мали сомнежи бидејки ова се поклопува понатаму и со престолнината Пела дека се навоѓа на Виничко Кале,

Значи за целата оваа област можеме понатаму да разговараме дека оваа е областа древна Ематија или Аматија,област на еден од синовите на Македон,а додека другата област е Пиереја,или денешен Пирин на другиот син на Македон која е препознатлива по реката Стримон,или Струма.
Кога сме кај Ематија значи Блек Поинт биле во потполно право за камената фигура - престава на Големата Мајка,за кои многуте од членовите кој ги гледаа камените фигурии и даваа свој коментар на оваа тема се исмејуваа во стилот такви камења од река имам пред зграда,и т.т.н.- но нас што не интересира е тоа дека камената фигура на лав како седи со глава од орел е заштитен атрибут на областа Ематија,каде е Паско да го отвори форумов,и нашите институции.

Уау...
За некоја година,веројатно ќе добиеме податоци дека ние македонците веројатно сме го создале и универзумот,а?
Ох,црна антиквизацијо,шо му напраи на народов:uvo:

ИНАКУ АТРИБУТОТ ЗА ГРАДОТ АЈГА Е ТОКМУ ЛАВОТ КАЧЕН НА КОЗА,БИДЕЈКИ ОД ОВДЕ ПОЧНУВА ВОСКРЕСНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА КРАЛСКА ЛОЗА,БИДЕЈКИ КОЗЛЕТО Е АТРИБУТ НА ЛУКАВИОТ,А ЛАВОТ Е АТРИБУТ НА БОЖЈИОТ СИН,ОДСЕКОГАШ ДА НАПОМЕНЕМЕ ЗА ХРИСТИЈАНСТВОТО ,,ЛАВОТ ЦРВЕН,,ПРЕСТАВУВА ДУШАТА И КРВТА НА ИСУС ХРИСТОС.

Значи победата на доброто против злото.
1 - вековната внатрешна битка на доброто против злото на македеонецот.
2 - почитувањето на светлината а не темнината.и вртењето према изгревањето на сонцето - на исток.
3 - фанатизамот
,,трите основни елементи како да препознаеме македонец,,поздрав

Уау...
За некоја година,веројатно ќе добиеме податоци дека ние македонците веројатно сме го создале и универзумот,а?

Тоа си и ваше мислење и немам ништо против,извини но не можам да го прифатам.поздрав и остани ми со нздравје.

Уау...

Па брака македонци продолжете натаму вие да не ни биде црна антиквизација,што многу ми придонесува за фантазии како што мисли почитуваниот,а не мене ми се гади од вакви постови,па ке се повлечам,односно ке се исклучам,бидејки доста работи ви преставив,и пак некој си нов лет1,не можа верувајте ми и поздртав до сите вас

......
Градот понатаму околу 493год. п.н.е. е покорен од персијанците.Ксеркс I (485год.п.н.е до 465 год.п.н.е.) цар на Персија сакал Тракија и Атина да ги додаде, како и брегот меѓу нив на своите доминиони; и на мирните морепловци од тоа време, чиј план секогаш бил да се доберат до брегот, не им било лесно да го заобиколат сртот, носот Акте, кој подоцна е фатален за флотата на Дариј први, бидејки бил изложен на бесот на ветровите, и на кој немало пристаништа за да му помине флотата персискиот цар го изградил Ксерскиот- канал на тесното место од полуостровот наречено – Правлика.Овде доколку е во можност братот може да ни помогне со трите полуострова,и сликата која што ни помогна сателитски,пред да се расплинував со беспотребни постови и прашања од одредени членови.

Таткото на историјата, Херодот за Ксерскиот канал вели: ,,Почнувајќи на запад од заобленото, пошуменото ритче на Сингитичкиот Залив (древно име на Светогорскиот Залив) -Акрополата - продолжува неколку стотици метри во прав тек, а потоа прави завој надесно и продолжува право парале- лно со претходниот тек кон Белото Море. Растојанието е помалку од милја и половина (годишникот на должините-бери или милји ги смета како 1.476m.) како што вели Херодот, а надморската висина околу двесте метри ниво над морето. Текот на каналот може да се утврди според грмушките и дрвјата кои таму растат и тревата која во тој дел е побујна. Ако за тоа се укаже потреба,би можел повторно да се пробие без големи трошоци. Тоа чудо, кое латинскиот поет (60год.н.е - 150год.н.е.) Јувенал одбил да го кредитира, било повторно надминато од неговите земјаци.
Изведбата била ситница, земајќи ги во предвид ,,Термалните извори кои Ксеркс,, ги имал под своја команда, и тоа, најверо- ватно бил многу умен потфат...

eve dve slikichki od germansko poteklo koi se koristeni za vreme na 1. svetska vojna...jasno se gleda kanalot duri i preku negovata dolzina pishuva neshto kako prevlaka(s), provlaka(s) ili problaka(s)...poshto zalivot tuka e narechen problaka

Интересна тема.Прочитав се од почеток до крај и се зачудив малку со целава ситуација.Но,научив нешто,само така продолжете,не се уфрлувам одма во муабетов,ке почекам уште малку,да се информирам доволно.Позз

Ne znam no najverovatno seto se poklopuva i so premestuvanjeto na Ematija vo prostorot na denesna Grcija,se utvduva deka progonot na nasite braka makedonci od Grcija ne bil slucaen,fakt koi najverovatno ke se koristi vo sudot magunaroden vo Hag.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom