Солун е Ваш, Скопје е Наше.

Си беа сами,па затоа комуњарите им го дадоа најмногу од сите барем процентуално да го обработуваат Голи Оток како “награда“ за сопствената огромна желба за самосталност.:toe:

Е тоа ќе му го кажеш на други. Хахаха

Сепак не ми се допаѓа таквата политика, Одродник да го рехабилитираш, а некој што се коси со твоите ставови да го наречеш предавник.

Знам дека не се разбираме, ама јас сепак си терам:)

]Добро ај вака...

1942 или која и да е за време на другог светоског рата, Албанците си беа си италијаните и беа за Голема Албанија, Четниците исто беа со нив, за Голема Србија...

Македонските националисти со кого беа?

Срдечно поздравувам, кратко одговор.

Ова не за навреда туку онака, чамче муабет и мал оф топик.[/quote]
Македонските националисти без разлика дали беа комунисти демократи беа дел од антифашистиката борба но со желба по ослободувањето да биде Македонија обединета во рамки на југословенска федерација или пак независна о изразено македонско друштво.А бугарашите беа за обединување со мајка им Бугарија.Ченто Шатев и др беа македонски родољуби.Така да не може сите во ист кош да се фрлаат.Македонскта историска наука го има отфрлено таквото мислење.и комунисти гниеа по мак.затвори што немаа југ.идеа.Препорака Репресијата и репресираните во поновата македонска историја од проф.др Виолета Ачкоска доц.др Никола Жежов

Е тоа ќе му го кажеш на други. Хахаха

Сепак не ми се допаѓа таквата политика, Одродник да го рехабилитираш, а некој што се коси со твоите ставови да го наречеш предавник.

Знам дека не се разбираме, ама јас сепак си терам:)

Абе не е поентата во тоа,ја злоупотребивте нашата доверба и гостопримливост по 45та,ја злоупотребувате и сега,како што ќе ја злоупотребувате и во иднина.Македонија всушност ќе си изнајде сопствен начин за да се отараси од вас,дали со сиромаштија или со невработеност или со мизерни услови,ама сепак ќе го изнајде начинот верувај во тоа.Впрочем тоа е реалноста за секој кој нема друга или трета резервна држава како вас,да опстане како свој на своето.:toe:

Абе ја пак ќе прашам ја виде некој изјавата на Грчев на Канал 5 вестите од протестите каде изјави дека поголема основа има изградба на џамија на плоштад отколку црква ?

Солун веќе 100 години не е на Македонија, а Македонија веќе 100 години не е територија на Турција, со тоа и солун не е 100 години во рамките на Турција.

Кога Солун беше последно град на Македонија, на слободна Македонија?

И Косово не беше на Албанците....

Абе ја пак ќе прашам ја виде некој изјавата на Грчев на Канал 5 вестите од протестите каде изјави дека поголема основа има изградба на џамија на плоштад отколку црква ?

Грчев може само “да ми грчи на таквово“,што е тој порелевантен од мене да се земе во обзир неговото мислење,ако го измисли “хеликоптерот“ како знаме,не значи дека е експерт за цркви или џамии,кога како комуњар нема влезено ни во црква ни во џамија,иако како архитект тоа требало да му биде составен дел од основната едукација.Или сеуште живее во филм дека ќе опстојува на стара слава од тате и мама без да се соочи со сржта на проблемите.Нека појде да растовара бродови по Барцелона за да преживее неколку месеци за да ја проучува Саграда Фамилија како ремек дело на верската архитектура,нека се качи кај карпестите манастири во Светагора и да преспие неколку недели во вреќа за спиење под некоја маслина,нека седи еден месец во Цариград во мизерниот Болтон хотел секојдневно мерејќи ги улиците на Топкапи и правеќи споредби на куполата од Св.Софија и онаа на Плава Џамија,нека шетне малку до Рим,спиејќи барем еден месец на железничка и секојдневно да оди да ги брои столбовите на плоштадот пред црквата Св Петар,пишувајќи имиња со посребрена жица за да се прехрани,па нека дојде да кажува дали на Скопскиот плоштад му треба повеќе џамија одколку црква,за да се земе неговото мислење повеќе одколку моето на пример.:toe:

еве за што некои го користат протестот ....
ц ц ц ц
студенти студенти .... немате мозок ... сте се собрале 50души студенти и 100 НВО плус политичари од браншата на Ѓунер, Героски, Фрлкоски, Милчин, Трифун итн. ве ставаат у преден план за нивни интереси ... немате мозок.

кај сте да протестирате против политиката на грција со која не држи во заложништво?
кај сте да протестирате за целосниот урбан хаос а не само за црквата?
Резиме еј !!!!!
„Тоа што денес нема фаланги коишто ќе не газат, само покажува дека таа црна сила е артикулирана и дека учи од своите грешки“
Смрт фашизму, слобода народу. Тоа што Грујо моча криво е доказ за тоталитаристичкиот режим во државава и за фашистичко сатанистичкиот идеал што го негува.

Не бе нема врска, нема политичка позадина....

И Косово не беше на Албанците....

Се согласувам.

Албанците како прагматичен народ, фатија разработија тоа што требаше и тоа што можеа и за што беа релевантни. Останатото исто така го направија албанците со парите кој доаѓаат од Мафиите по светот, кој исто така се албански.

Албанците не пееја песни, не излегуваа со пароли, и не куцаа по форуми, мирцови и блогови.

Географски, Косово од доселување на Славјаните било под нивна директива, но таму како што Steven C. Bird, знае да каже, народот живее неколку илјадници години.

Шо праиме сега, ќе го враќаме Солун? Или ќе го пееме само, како Србите што го пеат Косово.

Абе не е поентата во тоа,ја злоупотребивте нашата доверба и гостопримливост по 45та,ја злоупотребувате и сега,како што ќе ја злоупотребувате и во иднина.Македонија всушност ќе си изнајде сопствен начин за да се отараси од вас,дали со сиромаштија или со невработеност или со мизерни услови,ама сепак ќе го изнајде начинот верувај во тоа.Впрочем тоа е реалноста за секој кој нема друга или трета резервна држава како вас,да опстане како свој на своето.:toe:

Која е таа '45-та?

Мојот прапрадедо, донирал пушка и куршуми, и зборувал на Албански јазик со Питу Гули, тоа е накаде 1903 год.

Која 1945?

Македонија, ако сака да се отараси од нас, ја знае процедурата која е.
А ти, како прилепчанско мангупче, Пејовски кажано, во Прилеп има од мангуп помангуп, мислам дека во светот на паметните луѓе, курназлоците и не играат многу на денс флорот.

Се согласувам.

Албанците како прагматичен народ, фатија разработија тоа што требаше и тоа што можеа и за што беа релевантни. Останатото исто така го направија албанците со парите кој доаѓаат од Мафиите по светот, кој исто така се албански.

Албанците не пееја песни, не излегуваа со пароли, и не куцаа по форуми, мирцови и блогови.

Географски, Косово од доселување на Славјаните било под нивна директива, но таму како што Steven C. Bird, знае да каже, народот живее неколку илјадници години.

Шо праиме сега, ќе го враќаме Солун? Или ќе го пееме само, како Србите што го пеат Косово.

Не навлегувам во историја, од аспект на право на територија и сл. Тоа е стар метод на пропагандно оправдување кое го користеле сите експанзионистички сили одкога светот постои.

Мене повеќе ме интересираат практичните методи на делување. Едно да знаеш границите се доста менлива категорија иако некои слепци тврдат дека тоа во модерно време не е случај. Слепци затоа што не гледаат дека границите во последните 20 години се имаат повеќе променето него ли 200 години пред тоа :)

Иначе дали ќе го враќаме Солун? Доколку некогаш има ширење на територијата на Македонија, јас мислам дека тоа првин ќе оди во еден друг (географски) правец. А иначе, вербално можеме да се ебаваме до утре сабајле и секој да е во право :)

А за Албанците не еднаш сум рекол, секоја чест. Маестрално изработено, со пот, беда и крв. Има два-три момента кои според мене се брзоплето изиграни, но ако во наредните 10-20 години остане на ова, значи дека тие биле пресметан ризик.

Се согласувам.

Која е таа '45-та?
Мојот прапрадедо, донирал пушка и куршуми, и зборувал на Албански јазик со Питу Гули, тоа е накаде 1903 год.
Која 1945?
Македонија, ако сака да се отараси од нас, ја знае процедурата која е.
А ти, како прилепчанско мангупче, Пејовски кажано, во Прилеп има од мангуп помангуп, мислам дека во светот на паметните луѓе, курназлоците и не играат многу на денс флорот.

Абе знаеш ти добро за кое време од 45та зборам,ама се правиш “на Тошо“,или си велиш дека од секогаш сте биле 15% во државчево.Како бе пиле 90% од вас сеуште зборуваат Српски наместо Македонски како што зборел и твојот дедо во 1903,освен со Питу Гули на Влашки?Ви беше ли полесен Српски од Македонски да го научите низ Тетово и Гостивар,па и Скопје?Или ви с`снаа малку Србите и ајде опашката в`гас правец Македонија,ќе ги заебеме Македонциве кој имале одсекогаш толерантен однос кон Албанците,па ќе им ја земеме пола држава за некоја година.:toe:

Абе знаеш ти добро за кое време од 45та зборам,ама се правиш “на Тошо“,или си велиш дека од секогаш сте биле 15% во државчево.Како бе пиле 90% од вас сеуште зборуваат Српски наместо Македонски како што зборел и твојот дедо во 1903,освен со Питу Гули на Влашки?Ви беше ли полесен Српски од Македонски да го научите низ Тетово и Гостивар,па и Скопје?Или ви с`снаа малку Србите и ајде опашката в`гас правец Македонија,ќе ги заебеме Македонциве кој имале одсекогаш толерантен однос кон Албанците,па ќе им ја земеме пола држава за некоја година.:toe:

Не разбирам која година ?

Сам неметнуеш некои теми, кои немаат никаква веза со самата тема, и со самата реалност.
Си ствараш некаква субјективна реалност за која не сум против, но знаеш кој гледа непостоечки објекти, факти, феномени.

Мојот прапрадедо, зборувал со Питу Гули албански, кој и самиот Питу Гули, влечел Албански корени од страна на мајкаму.

Потеклото ми е од село Норово, Крушевско, неколку километри до Крушево. Во албанско село, бил пратен човек што зборува албански!

Мојот стаж во државава е далеку постар од 200 години, мајками е од Дебар, каде што од секогаш живеел таму мојот дедо, а бабами е од Кичево.

Моето семејство, зборува Македонски ес вел, и можам да кажам дека поубаво дури од тебе самиот кој, ЧЕ одам кај ЏАОЛОН, не моеш прилепскиот да го пречекориш.

Треба уште да продолжам? Ќе наметнуеш уше оф топик муабет и прашања?

Абе овие што протестираат против црква на Плоштад, не знаат ли дека Божјата казна кога тогаш ќе ги стигне, ќе ги зафатат болештини, красти и тешки маки?!

Слушам нов збор ... она за „едноумието“ (прати од екс комуњари). Во ред општеството се демократизира и тие се демократизираа, верувајте и тоа можам да го сфатам. Но да ве прашам нешто...

Што всушност е едноумие? Во овој случај, сакам да чујам што представува едноумието во Македонија?

Тоа што се почитува една единствена Македонска историја на Македонците?
Тоа што се има исти или слични разбирања за нешто од сегашноста или минатото?
Тоа што група граѓани имаат на ум една Македонска иднина за Македонија? (не ФИРОМ, МИРОМ, ФИРОМСКИ јазик/народ...)
Тоа што не сакаат промена на име?
Тоа што не сакаат некој друг да ни чепка во нашето минато?
Тоа што сакаат во НАТО и ЕУ но како Македонија и Македонци?
Тоа што се сака еден средновековен (па и антички) лав Македонски за грб на Македонија?

Ова ли е тоа „едноумие“?
На мене ова ми личи на слога, разбирање и почит со своето и кон своето... ако за некој ова е едноумие... тогаш купете си речник.

:salut:

п.с.
Убаво што си кажаа што мислат. Навистина добро и јас подржувам секој слободно да каже што сака.
Но ако јас сум Букефалист (поради правото на говорот), тогаш сите „не-букефалисти“ се со ограничено размислување (заглавени во еден временски период) [јбг право на говор].

Вечна им слава!
Наjлошо и жално е ако мрсулавите детишта (оти луге не видов) го следат примерот на "граганите' Фрчкоски, Герошки и Милчин и се претворат во поданици на Банко, Лупчо и другите ороспии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom