Во XXI век ли живееме?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Денес, како и секој работен ден, си одам во училиште.. си влегувам во училницата.. влегува професорот и почнуваат предавањата...
Некаде на околу половина од часот, влегува помошник-директорката.. и ни кажува дека сме морале да носиме тажни.. па почна нешто да запишува кои ученици не носеле ташни.. и рече дека ќе следувале некакви казни...
Компјутерите ни се пред нас, сите книги што треба да ги носам во ташна си ги имам на флеш меморија... што ќе ми е ташна со праисториски книги и тетратки?
Еднаш на родителскиот состанок прашав зошто мораме да носиме тетратки, кога можеме да пишуваме во компјутер...
Одговорот беше нешто слично на ова: „Извини, ама се знае како треба да изгледа ученик“...
Што? Ученик мора да носи ташна полна со купишта хартија?
Па во 21 век живееме! Не сме сеуште во 20 век....
Зошто ученик од 21 век мора да изгледа како тој од 20 век?
И некој од раководството на школото, се направил „паметен“, и ја power down-ирал линијата за напојување на училишните компјутери.. И сега не можеме ниту да ги уклучиме компјутерите...Па на што личи ова? На комплетна неорганизираност..
Да ги поставев овие прашања пред неколку години, одговорот најверојатно ќе беше дека не живееме во некоја западна земја, немаме средства за „компјутер за секој ученик“ и.т.н....
Но, сега, компјутерите ни се пред нас, само фачаат прашина, и од раководството на школото, е забранета нивната употреба во образовниот процес..
Сега некој од вас ќе рече дека доколку би се применувале, ние би ги користеле за игри и такви нешта..
Не!, нема да ги користиме за такви нешта.. професорите нема да ни дозволат.. досега, два-три дена ги имаме користено компјутерите како помош при образовниот процес, и на нив, во текот на часот, никој немаше на монитор ништо, освен учебникот по тековниот предмет, и текст едитор, за запишување, наместо тетратка....
Незнам што им текна да направат power down...

...Што мислите вие во врска со ова?

едит: Ако продолжав вака, за кратко време и камени плочи во школо ќе треба да носиме...

pa nie samo deklarativno sme zapadna zemja...izbrzaa so zemanje na ckart kompjuteri koi sega ete fakaat prasina...abe vo obrazovaniene ne treba politika-tuku seopsezna analiza na moznostite i fikcijata,a ovie nasive donesoa kompjuteri I STO...pa i kadarot ne e spremen..zjapaat ko telinja.

realno nie sme daleku od IT opstestvo a za takvo obrazovanie sme uste podaleku:toe:

pa nie samo deklarativno sme zapadna zemja...izbrzaa so zemanje na ckart kompjuteri koi sega ete fakaat prasina...abe vo obrazovaniene ne treba politika-tuku seopsezna analiza na moznostite i fikcijata,a ovie nasive donesoa kompjuteri I STO...pa i kadarot ne e spremen..zjapaat ko telinja.

realno nie sme daleku od IT opstestvo a za takvo obrazovanie sme uste podaleku:toe:

Да, со раковотства на школата кои... да се изразам вака, „потешко ги прифаќаат промените на новото време“...
А компјутерите, технички, супер се.. ништо не им фали..:salut:

Да, со раковотства на школата кои... да се изразам вака, „потешко ги прифаќаат промените на новото време“...
А компјутерите, технички, супер се.. ништо не им фали..:salut:

da toj izraz e najblag,no aj ke se smeni kadarot i postariot kadar ke zamine no zalno e taa oprema da stoi TAKA neupotrebena-trebase uslovi da obezbedat pa posle step-by-step da staneme IT-opstestvo

da toj izraz e najblag,no aj ke se smeni kadarot i postariot kadar ke zamine no zalno e taa oprema da stoi TAKA neupotrebena-trebase uslovi da obezbedat pa posle step-by-step da staneme IT-opstestvo
Ех.. ќе пропаднеме додека се сменат....
Оваа пом-директоркава е млада... но.. конзервативка...

Кај нас во училиште без разлика што имаме компјутери пред нас никој не ги користи. Т.е. професорите незнаат како да ракуваат со нив и ние само на порелаксираните часови одиме на интернет и играме игрици. Но ние ги немаме книгите во електронска форма, а и плус според мене тоа би било џабе.

Јас се имам забележано кога учам од компјутерот многу помалку запамтувам отколку кога учам од книгата. Полесно се памти кога запишуваш работи во тетратка отколку на компјутер. На компјутер се ти е исто, додека во тетратката имаш слобода да си шараш во неа и многу често по тоа ќе се присетиш што си пишувал во тетратката. Овие компјутери се тотален промашај. Безвредни се. Во нашето училиште минатото полугодие 3 месеца беа исклучени компјутерите. Одкако ни ги уклучија пак "најдоа" штета како да сме ги фрлале компјутерите на земјата. Секако се џабе.

Мое мислење е дека не треба да има компјутери во наставата(освен за информатика се разбира), бидејќи одвлекуваат премногу внимание и многу помалку учиме одколку да има класична настава.

ehhh mora da ima i konzervativci...tie se ostatok od ultra konzervativcite:)

kaj nas za zal i krivo mi e navistina posto mnogu sakam biologija hemija i fizika pa nemav moznost da si eksperimentiram i zatoa morav sam da vadam organi od zabi:)

a i ednas se istruv jako i toa:kesa:

E SEGA KOLKU TOLKU IMASE oprema adenes ednas pominav vo osnovnoto mi uciliste i vidov deka se e degradirano...da kazam isprevrteno,a kompjuterizacijata moze da pomogne mnogu posebno dokolku se kupi soodveten softver a i ima takvi koi navistina se edukativni i navistina imaat efekti tamu kade realnite eksperimentiranja se skapi ili kade nema dovolno finansii-ova posebno za osnovnoto obrazovanie e primenlivo ama ajt poeketo ucat napamet a i ocenkite se poretko i poretko se po zasluga.steta....

i znam deka ima edna neosnovana rezistentnost kon novite tehnologii i PC demek aj stetni bile...pa luge bre ebago ako 7-godisnik igra CS sekako deka ima negativno da se odrazi ama ako igra nekoj povozrasen nemora da znaci a i sega tie sto imaat moznost da koristat internet kako izvor na podatoci toa ne go pravat:salut::salut::salut:

Кај нас во училиште без разлика што имаме компјутери пред нас никој не ги користи. Т.е. професорите незнаат како да ракуваат со нив и ние само на порелаксираните часови одиме на интернет и играме игрици. Но ние ги немаме книгите во електронска форма, а и плус според мене тоа би било џабе.

Јас се имам забележано кога учам од компјутерот многу помалку запамтувам отколку кога учам од книгата. Полесно се памти кога запишуваш работи во тетратка отколку на компјутер. На компјутер се ти е исто, додека во тетратката имаш слобода да си шараш во неа и многу често по тоа ќе се присетиш што си пишувал во тетратката. Овие компјутери се тотален промашај. Безвредни се. Во нашето училиште минатото полугодие 3 месеца беа исклучени компјутерите. Одкако ни ги уклучија пак "најдоа" штета како да сме ги фрлале компјутерите на земјата. Секако се џабе.

Мое мислење е дека не треба да има компјутери во наставата(освен за информатика се разбира), бидејќи одвлекуваат премногу внимание и многу помалку учиме одколку да има класична настава.

NE....so se kompjuterite NLO li pa da odvlekuvaat vnimanie-edinstveno vnimanie koe treba da go odvlekuvaat e toa vo sluzba na nastavniot proces..ako sakas solitare toa na pauza:wink:

NE....so se kompjuterite NLO li pa da odvlekuvaat vnimanie-edinstveno vnimanie koe treba da go odvlekuvaat e toa vo sluzba na nastavniot proces..ako sakas solitare toa na pauza:wink:
Абе не се НЛО, но што да се прави на досаден час, со досаден професор што незнае како да не заинтересира за наставата :). Без компјутери барем највеќе ја разбивавме досадата со муабет. Сега или еден меѓу друг пак ќе се муабетиме или преку интернет ќе чатуваме. Either way нема да слушаме на часот :)

Јас на час компјутерот го користам само кога ми е ужасно досадно па играм карти, или ако сум на информатика. Ако не, си стои во торба. А, не ми пречи да изгледам како од пред век, два и си носам еден куп листови и пенкала, и книги...

Абе не се НЛО, но што да се прави на досаден час, со досаден професор што незнае како да не заинтересира за наставата :). Без компјутери барем највеќе ја разбивавме досадата со муабет. Сега или еден меѓу друг пак ќе се муабетиме или преку интернет ќе чатуваме. Either way нема да слушаме на часот :)

DA DA pa pedagoskiot element izostanuva za zal...a inaku mislam deka bi trebalo profesorite da tezneat poveke kon aktivna nastava kako na ucenicite ne bi im bilo dosadno odnosno i tie da bidat involvirani a i da prezentiraat proekti pocesto...inaku koga stavas ucenik vo pasivna polozba bukvalno profesorot da si slapa pred nos sekako deka nema mnogu da vnimavaat.

Единственово нешто кога идам у школо што наликува на 21ви век ми е мп3 плеерот :)

Ок и компјутериве али како почнаа да ги кршат и крадат и тие почнаа на 20ти век да наликуваат lol

Ова што го воведоа не е правилниот начин на премин во тоа што ти го замислуваш, па и јас, образование на 21 век. Да, имаш право, стварите би требало да се менуваат и подобруваат, но кај нас проблемот е што, има многу професори од старата школа, кои сепак со своите ставови спречуваат многу нешта. Друго е што, ставија глуп Линукс, што не вреди за ништо, одвратен ми е мене оперативниот систем. Не како Линукс, него тоа Едубунту или што и да е. Подобро ќе беше за почеток да донесеа по еден многу јак компјутер за во секоја училница кога ќе притреба, а после да одеа полека работите. Ама не, нашата влада сакаше да се покаже.

Единственово нешто кога идам у школо што наликува на 21ви век ми е мп3 плеерот :)

Ок и компјутериве али како почнаа да ги кршат и крадат и тие почнаа на 20ти век да наликуваат lol

MP3 pleer?

Абе денес имаш ipod, во кој век живееш? :)

Додека не земеш сметалка во рака (онаа со топчињата што се лизгаат по жички) никогаш нема да научиш да пресметуваш.

Компјутерите се потребни во школите но нивната улога не смее да се преценува.

Остајте го агора...си прави излети со паметот...книга си е книга и достапна е во секое време и место.....оди легни и читај од компјутер.

Остајте го агора...си прави излети со паметот...книга си е книга и достапна е во секое време и место.....оди легни и читај од компјутер.

Ќе си купиш едно мало лаптопче како мене и нема да ти биде проблем да читаш од компјутер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom