За што преговараме - за името, за референцата или за идентитетот?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Напишав и пак ќе напишам. Ние не можеме како држава да произведеме офанзивна стратегија, без разлика кој е на власт. Меѓутоа, паничарењето на СДСМ, нема за цел да го реши спорот, туку дневнополитичка цел.

За неуспехот во ЕУ и НАТО интерграцијата неможе да се криви една партија, ниту пак државната политика во било кое време. Тоа е резултат на моментумот.
Значи одсега натаму ДПМНЕ за своите неуспеси ќе се вади на резултатот од моментумот или “судбина“,односно “така ни било пишано“ по наше?:toe:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.443
Поени од реакции
27.242
Аман бе чоек, СДСМ во наредните неколку години нема да бидат апсолутно никаков фактор на одлучување во државава, па затоа мене ме интересира "стратегијата" на државниот врв.

Значи прашањето е, кој излез го нудат за излез од овој лавиринт....ако воопшто нешто нудат.
Ти читаш ли воопшто, Македонија како држава на тоа прашање не може да делува нималку активно. Ниту со ДПМНЕ, ниту со СДСМ на власт. Тоа е тоа. Едноставно е, Грција секогаш ќе го зголемува влогот.

Значи одсега натаму ДПМНЕ за своите неуспеси ќе се вади на резултатот од моментумот или “судбина“,односно “така ни било пишано“ по наше?:toe:
Истото важи и за тебе.

Партиите, треба да се свртат навнатре и да поработат со бедотијата што ја створија.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Ајде објасни ми ја ГРЧКАТА СТРАТЕГИЈА која сите ја знаеме, сакам да чујам која е таа стратегија според тебе?
По секоја цена да ја кочат државава во нејзиниот просперитет.
Чим се согласуваш со мене, дека стратегијата се планира на долг рок и чекорите кои треба да се превземат, тогаш зошто таа стратегија би требала да биде од доаѓањето на ВМРО на власт пред 3 години?
Сакаш да ми кажеш дека државава сеуште нема никаква стратегија ?
Нели некој друг требал уште во 1991 година да истапи со стратегија, особено пред потпишувањето на договорите 93 и 95.
Која била визијата?
Тој ист договор ти го посочуваш како главен аргумент во сегашната стратегија.
Одлучи се веќе еднаш што ќе пишуваш.
Немало никава визија ниту стратегија, туку водевме дефанзивна политика на попустливост и бевме постојано во негативен резултат.
За сите овие години требаше да се создаде здрава економија и посилна држава.
Со таа дефанзивна политика ги придобивме симпатиите на меѓународна сцена.
Со таа дефанзивна политика, грција остана без аргументи при доделувањето на кандидатскиот статус на Македонија.
Со таа дефанзивна политика во ЕУ бевме запишани како Македонци кои го говорат Македонскиот јазик.

Колку и да го спориш ова погоре, останува ФАКТ!

Објасни ми ти на мене, што добивме од агресивната политика на демонстрирање мускули во изминатите три години ?
Напротив кога ќе се земат резултатите од терен човек ќе дојде до заклучок дека ние сме воделе Грчка стратегија на ослабување на државата и нејзино загрозување до степен на дисолуција.
Грчката стратегија никој подобро не ја води од груевски. Тоа наскоро ќе ти стане јасно дури и на тебе.
И нема никаква врска давањето на Грција пред судот во Хаг со планирана стратегија, бидејќи се' зависеше од резултатот на самитот во Букурешт.
Па затоа уште еднаш те прашувам.
Која е нашата стратегија за влегувење во НАТО и ЕУ, имајќи го во предвид спорот околу името ?
Има или нема ?
Она што јас го знам и имам пристап на информации како од дијаспората така и од терен, дури сега се оформуваат контурите на една стратегија со конкретни чекори кои би требало да ефектуираат со резултати за 10-20 години.
Хахаха.... Поголема глупост од ова, дури и од Бичиклиски немам слушнато.

Велиш за десетина дваесет години, а немаш одговор на прашањата кои поназад ти ги поставија неколкумина од форумџиите.
Ете одговори ми само на едно:
- Што во меѓувреме ќе правиме со Албанците во државава кои веќе почнаа да испорачуваат крајни датуми за нивната конструктивност ?
Имаме поддршка од моќна страна. Но, се' зависи од нашиот пристап и волја за спроведување од разни аспекти.
Во сферата на политиката и стратегијата на превземени потези (како во Шахот), нема случајности.
Моќната страна вели решете го прашањето со Грција, па повелете во НАТО.
Не си забележал до сега ?
Незнам како се осмелуваш некого да опоменуваш кога ти го правиш потполно истово
А што тебе те боли патлакот на што јас се осмелувам или не ?
цело време водата ја вртиш кон партиско поентирање за што сведочи и погорниот пост каде целата стратегија ја определуваш од времето на владеење на ВМРО.
Дрн дрн поентирање...аман!
Преку тасета си ми веќе со ова поентирање.

Поентирам бе, па што, ми можеш нешто ?
Дигни малце рачната бидејќи искрено замараш со папагалската стратегија да одиш постојано со политичко поентирање.
Познат ми е начинот за твоето вадење од безаргументираноста. Побиј ми ги аргументите, кулирај и не се грижи за мојата рачна.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Истото важи и за тебе.

Партиите, треба да се свртат навнатре и да поработат со бедотијата што ја створија.
А како досега да беа свртени нанадвор,абе ај не заебавај барем ти.:smir:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
По секоја цена да ја кочат државава во нејзиниот просперитет.

Како ја кочат, образложи. Преку што, на кој начин, која им е целта?

Сакаш да ми кажеш дека државава сеуште нема никаква стратегија ?
Ти напишав мн. добро дека за првпат се истапи со конкретни чекори и се отцртуваат контурите на една стратегија која е поддржана директно од страна.

Тој ист договор ти го посочуваш како главен аргумент во сегашната стратегија.
Дали си го прочитал договорот? Што е целта на содржината?

Договорот беше бескорисен се' до Букурешт. Преку него Грците не' држеа и сеуште држат надвор од сите институции.
Да не беше тој договор туку да се изиграше правилно уште 1991 тогаш ќе бевме членка на ОН под Уставното име.

Сега ние треба да се ослободиме од тој договор,а не да го исполниме.
На тој начин што првин ќе го искористиме фактот што има точки кои ги обврзуваат двете страни.

Меѓутоа пак, СДСМ се противи на одењето преку Хаг. :toe:

Одлучи се веќе еднаш што ќе пишуваш.Со таа дефанзивна политика ги придобивме симпатиите на меѓународна сцена.
Па верувам дека доколку си го смениме името и идентитетот ептен ќе не засакаат, што викаш?

Со таа не дефанзивна, туку безидејна политика самите си се сместивме во безизлез и обврска да го смениме името.

А наградувањето за секое исполнување на Грчките уцени, е патетично за да се смета за успех и освојување симпатии.

Со таа дефанзивна политика, грција остана без аргументи при доделувањето на кандидатскиот статус на Македонија.
Со таа дефанзивна политика во ЕУ бевме запишани како Македонци* кои го говорат Македонскиот јазик.
И после тврдиш дека Грчката стратегија била јасна за сите. :pos2:

* народ на ФИРОМ

Колку и да го спориш ова погоре, останува ФАКТ!
Оптичка илузија за идиоти.

Објасни ми ти на мене, што добивме од агресивната политика на демонстрирање мускули во изминатите три години ?
Која е нашата агресивна политика? Ги уценуваме и блокираме Грците?

Зошто ниту еднаш, не најде за доблест да ги споредиш ставовите на СДСМ и Фрчко кои ги постирав на првата страна во репликата кон ПауерМКД со овие денеска на Груевски.

Дали тие додека беа на власт имаа различни изјави и ставови?

Зошто нив не ги обвинуваш за национализам од тоа време?

А сите потези кои изнудуваат Грчки реакции имаат една цел - откривање на позициите.
Нивните непромислени изјави ни дадоа директни аргументи за прекинување на договорот.

Грчката стратегија никој подобро не ја води од груевски. Тоа наскоро ќе ти стане јасно дури и на тебе.
Кога СДСМ и останатиот шут би демонстрирал малце чесност, можеби и би ...се посомневал. А во моментов Грците можат само да го искористат Бранко во Хаг да сведочи во нивна корист.

Мене ми стана јасно дека тебе не те интересира всушност темава, туку Груевски и политичко мрсење муда.

Па затоа уште еднаш те прашувам.
Која е нашата стратегија за влегувење во НАТО и ЕУ, имајќи го во предвид спорот околу името ?
Има или нема ?
Темава не е наменета за некој тебе да ти докажува нешто со цел да ја скршнеме во насока која би ти одговарала.

Хахаха.... Поголема глупост од ова, дури и од Бичиклиски немам слушнато.
За промена пробај да се читаш. Оукеј.

Велиш за десетина дваесет години, а немаш одговор на прашањата кои поназад ти ги поставија неколкумина од форумџиите.
Јас не сум должен да одговарам ко на обвинителна клупа овде, тука сме да дискутираме.

Посочи за што сум немал одговор? На кој форумџија не сум му одговорил?

- Што во меѓувреме ќе правиме со Албанците во државава кои веќе почнаа да испорачуваат крајни датуми за нивната конструктивност ?
Оптичка илузија, продуцирана од фабриката на Бихаќка 9.

Моќната страна вели решете го прашањето со Грција, па повелете во НАТО.
Но, не вели да го решиме на своја штета.

Еве што вели американскиот амбасадор Рикер:

Нема американско влијание врз одлуката на Македонија да поднесе тужба против Грција пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг, вели амбасадорoт на САД Филип Рикер.
“Ние веруваме дека може да се остане инволвиран во процесот кој се води во ОН со амбасадорот Нимиц за изнаоѓање решение. Во овој случај, решение на спорот би било победничка ситуација за сите. Нема американски план, македонските власти сами треба да си донесат одлука за тоа. Мислиме дека македонското членство во НАТО е добро, не само за Македонија, туку и за целиот регион, а тоа значи и за Грција.
...Никој не може да те натера да прифатиш она што не можеш да го прифатиш...
Кога доаѓа до ова прашање - јазик, идентитет, мора да имате доверба во тоа што сте и што ќе бидете. Да ви цитирам нешто што го има кажано Елеонор Рузвелт, една од најголемите жени на 20 век.Таа рече: Никој не може да те понижи без твое одобрување. Треба да размислите за тоа“.
Ринг д' бел?

Не си забележал до сега ?
Затоа се зависи од перцепцијата, твојата има фалинка.

А што тебе те боли патлакот на што јас се осмелувам или не ?
Дрн дрн поентирање...аман!
Преку тасета си ми веќе со ова поентирање.
Воопшто не ме боли, можеш да продолжиш со партиската ерекција на темава, а јас ќе побарам твоја кастрација од истата.

Затоа, не се куропецај превише и остави да си тече дискусијата без разлика дали ти се допаѓала дискусијата, никој не те именувал за адвокат на ѓаволот на форумов.

Поентирам бе, па што, ми можеш нешто ?
Па ако инсистираш можам да се потрудам.

Познат ми е начинот за твоето вадење од безаргументираноста. Побиј ми ги аргументите, кулирај и не се грижи за мојата рачна.
Златен, партиската реторика не се аргументи. Кога ќе научиш да дискутираш по темата, а не по партијата тогаш ќе имаме нормален однос.
А на темава нема да ти давам простор да ја менуваш дискусијата во насока на партиски брифинг.

Нека ти биде тоа јасно, имаш милион теми на кои можеш да си цепаш дневнополитички реторики.
Остави простор и другите да се изнесат на темава, без притоа да ги вовлекуваш во напад-одбрана по партиска линија.

Член од
17 јули 2008
Мислења
544
Поени од реакции
18
За ништо не преговараме одамна...преговорите замрзнати, позицијата на МК тапа, а нас ни останува к***т у рака. У еу од 19ти Јануари е избришан од графата за идентитети, Македонскиот и место него пишува Граѓани на БЈРМ, Јазик на БЈРМ. А од 15ти март пишува само Бивша Југословенска Република ____________. Ни македонија ни ку**и ни палци. Сето тоа е масло на „Не го даваме, името“ онаа Квази-патриотска изречица која и донесе на ДПМНЕ апсолутна власт, а тоа не одведува во СИГУРЕН ПРОПАСТ. Само нека ја чува господ Македонија и највеќе од шо се плашам е „Бај бај Македонија“ :nesvest:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Ти напишав мн. добро дека за првпат се истапи со конкретни чекори и се отцртуваат контурите на една стратегија која е поддржана директно од страна.
Епа токму тоа по третпат те прашувам де.

Објасни ми ги оцртаните контури, и со што треба да резултират истите.

За да не ја шириш темата во бесконеност, еве ќе ти помогнам.

1. Стратегијата која само ти ја гледаш треба да резултира со влегување во НАТО и ЕУ под уставното име.
2. Со влегување во НАТО и ЕУ под референцата ФИРОМ.
3. Со невлегување во НАТО и ЕУ.
Договорот беше бескорисен се' до Букурешт. Преку него Грците не' држеа и сеуште држат надвор од сите институции.
Да не беше тој договор туку да се изиграше правилно уште 1991 тогаш ќе бевме членка на ОН под Уставното име.
Да беше баба ми 25 години, знаеш која пи*ка ќе беше денес ?

Кога СДСМ и останатиот шут би демонстрирал малце чесност, можеби и би ...се посомневал. А во моментов Грците можат само да го искористат Бранко во Хаг да сведочи во нивна корист.

Мене ми стана јасно дека тебе не те интересира всушност темава, туку Груевски и политичко мрсење муда.
Ништо не ти е јасно на тебе. Доколку ти беше јасно ќе увидеше дека договорот со грција ќе падне најмалку за една, а најмногу за две години.
Темава не е наменета за некој тебе да ти докажува нешто со цел да ја скршнеме во насока која би ти одговарала.
А која е насоката по која треба да се движи темава ?

Бранко....СДСМ....Бранко СДСМ ?
Јас не сум должен да одговарам ко на обвинителна клупа овде, тука сме да дискутираме.
Не бе братот. Ти немаш одговор на тоа прашање, затоа и не одговараш.
Посочи за што сум немал одговор?
Но, не вели да го решиме на своја штета.
Како може да го решиме во наша полза, смртно сум заинтересиран за одговор.
Еве што вели американскиот амбасадор Рикер:
Еве што велат сите релевантни меѓународни организации и политичари:
-Решете го проблемот со Грција, па повелете во НАТО.
Воопшто не ме боли, можеш да продолжиш со партиската ерекција на темава, а јас ќе побарам твоја кастрација од истата.
Ќе плачеме сега ?
Па ако инсистираш можам да се потрудам.
Или ќе му се јавуваме на Гвујо ?
Златен, партиската реторика не се аргументи. Кога ќе научиш да дискутираш по темата, а не по партијата тогаш ќе имаме нормален однос.
Не е можно со вас да се има нормален однос, бидејќи вие дискутирате само за она кое исклучиво вам ви одговара.

За тоа постојат блогови без можност за оставање коментари.
Секогаш ќе бидеш во право.
А на темава нема да ти давам простор да ја менуваш дискусијата во насока на партиски брифинг.
Точно. Удри со аргументите.....чекам.
Остави простор и другите да се изнесат на темава, без притоа да ги вовлекуваш во напад-одбрана по партиска линија.
Извини, но ти лично ме повика да оставам коментар на темава.
Што е сега, не ти се бендиса ?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Епа токму тоа по третпат те прашувам де.

Објасни ми ги оцртаните контури, и со што треба да резултират истите.

1. Не прифаќање на уцена означува цврст став.
2. Поддршка од САД (нивното позиционирање во земјава сведочи за планирање на нивното присуство на долг период)
3. Актуелизирање на нашето малцинство во Грција под директно спонзорство на САД.
4. Остварување на културна слобода на македонците, каде ќе можат да ги негуваат македонските културни традиции и да учат на македонски јазик.
5. За одреден период со формирањето на неколку невладини орг. ќе се поттикнува локалното македонско население на похрабро манифестирање на својата свест и правата кои им следуваат.
6. Грците имаат две опции:
- да изреагираат агресивно и импулсивно и да се спротивстават со превземање на мерки против нашата културна слобода.
Тоа ќе резултира со повод да се вклучи директно САД со притисок да се признае нашето малцинство и нам ќе ни овозможи промоција на Грчката националистичка политика која нема да може да пројде на меѓународен план.
- да дозволат делумна слобода на манифестирање на културната припадност и со тоа да остават на природното обединување на македонците од двете страни.

Судејќи според примерот со Југославија и со Косово, истата судбина како српската ги чека и Грците.

Како што Грците ставаат се' на албанското прашање во Македонија, така сега ние имаме доволно време да го интензивираме македонско-албанско-турското прашање во Грција.

По рецепт од САД, за што веќе се здружуваат овие три малцинства.

Турците претставуваат голема поддршка за нас и силно го помагаат нашето лобирање на меѓународен план, онаму каде ние немаме пристап.

Што се однесува до влезот во НАТО во игра се 2 опции:

За да не ја шириш темата во бесконеност, еве ќе ти помогнам.

1. Стратегијата која само ти ја гледаш треба да резултира со влегување во НАТО и ЕУ под уставното име.
2. Со влегување во НАТО и ЕУ под референцата ФИРОМ.
3. Со невлегување во НАТО и ЕУ.

1. Стратегијата која треба да резултира со влегување во НАТО под уставното име.

На тој начин што се прават обиди преку САД, Канада и други земји да се промени принципот на гласање во НАТО на:

“Канадскиот министер за одбрана Питер МекКеј предложи донесување одлука врз принцип консензус без еден, за да не доаѓа до блокада од само една земја членка.“

Но, за жал, спогодбата која ја имаме потпишано со Грција во овој случај им дава простор на Грците да евентуално инсистираат на почитување на договорот за користење на референцата.

Меѓутоа неможат да не блокираат по втор пат.

2. Со влегување во НАТО под референцата ФИРОМ, доколку успееме тоа да го оствариме преку пресудата во Хаг.

Доколку повторно има блокада, ќе следи мн. поголем и посериозен притисок врз Грција од САД каде ниту Франција ќе има можност да ги вади од гомната.

Од моментот на влегување во НАТО многу земји кои не признаваат под Уставното име како Полска, Турција, Хрватска, Словенија, Чешка, Албанија, Бугарија, САД, Канада и сл. ќе ги охрабрат и другите земји во признавање на Македонија бидејќи употребата на двојно именување ќе нема никаква поента.

Со тоа Грците најмногу што можат да извлечат ќе биде двојна формула, која нам ни одговара, а тоа ќе биде тој краен компромис на взаемно прифатливо решение.

Влез во ЕУ би бил втор приоритет и тука мн. зависи од резултатот погоре со НАТО.

Да беше баба ми 25 години, знаеш која пи*ка ќе беше денес ?
Најверојатно некоја промискуитетна.

А која е насоката по која треба да се движи темава ?
Бранко....СДСМ....Бранко СДСМ ?
Исклучиво анализа на вистинската намера на Грците во овие апсурдни преговори.

А оние чии курвински ставови ги протежираш директно се одговорни за последиците.

Нема што да се иритираш и партиски да префрлаш топка.

Те прашав кои се тие прашања, наведи ми ги форумџитите кои што ме прашале нешто и не сум им одговорил!!?

Во спротивно празни реторики зачувај за некој брифинг на ЛДП.

Ти реков, оптичка илузија. Уценување и крајни датуми нема да поминат.

Мислам дека време е да се опаметите и да не играте на оваа карта на продуцирање нова нестабилност и плашење на народот.

Нема изговор веќе за нешто слично.

Како може да го решиме во наша полза, смртно сум заинтересиран за одговор.
Имаш погоре нели, а иначе мене ме изненадува што ти неможеш да најдеш начин како да го решиме ова во наша полза.

Тоа се вика безидејност. Впрочем затоа не следат последиците.

Еве што велат сите релевантни меѓународни организации и политичари:
-Решете го проблемот со Грција, па повелете во НАТО.

Ирелевантно, никој нема да ми налага на кој начин да го решам проблемот.

Ќе ти дадам адекватен број на други ЕУ политичари кои не се согласуваат со ова и ни ја даваат целосната поддршка.

А влезот во НАТО ќе се одработи и на друг начин, секогаш има начин доколку се има волја.

Со ваквите изјави како погоре само ти ја мерат точката на топење.

Некој се топи на температура 0,5+ а некој на 150+.
СДСМ вријат на 0,00001 степени.

Извини, но ти лично ме повика да оставам коментар на темава.
Што е сега, не ти се бендиса ?
Па не е за бендисување одговор кој ќе го добиев и од СуисајдМесаја.

И прочитај го мојот претходен пост повторно, бидејќи ми се чини не си доследен во цитирање и избегнуваш да одговориш на некои работи.

Ете тоа ти се вика кидабела аргументале.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Хахаха...
САД, САД, САД.....
Америка, Америка....Америка.
Колку ли се само менливи твоите анализи во врска со подршката од Америка.
Се сеќаваш што за истата ова подршка пишуваше пред некој месец ?
Доколку не се сеќаваш, со задоволство ќе утепам некоја минута плус во архива за да ти текне.
Најсе ова говори за сериозноста на твоите анализи и ставови кои ги адаптираш по потреба.

Aј сеа да почнам со анализа на твојата најнова анализа :)

2. Поддршка од САД (нивното позиционирање во земјава сведочи за планирање на нивното присуство на долг период)
3. Актуелизирање на нашето малцинство во Грција под директно спонзорство на САД.
4. Остварување на културна слобода на македонците, каде ќе можат да ги негуваат македонските културни традиции и да учат на македонски јазик.
5. За одреден период со формирањето на неколку невладини орг. ќе се поттикнува локалното македонско население на похрабро манифестирање на својата свест и правата кои им следуваат.
- да изреагираат агресивно и импулсивно и да се спротивстават со превземање на мерки против нашата културна слобода.
Тоа ќе резултира со повод да се вклучи директно САД со притисок да се признае нашето малцинство и нам ќе ни овозможи промоција на Грчката националистичка политика која нема да може да пројде на меѓународен план.
- да дозволат делумна слобода на манифестирање на културната припадност и со тоа да остават на природното обединување на македонците од двете страни.
Пордшката од САД е ограничена и во рамки на нивните зацртани граници.
Факт - решението за спорот со името помеѓу Македонија и Грција, е длабоко некаде во тефтерот на приоритети на сегашната американска администрација - што ќе значи дека Америка горливите прашања на Балканов пополека и ги препушта на Европа.
Не верувам дека ова до сега не си го разбрал.

Наспроти ова, кога реален пред некој месец пишуваше дека МОРА да се искористи моменталната голема наклонетост на Буш и неговата администрација, вие тврдевте дека во нивната подршка има скриена агенда за промена на нашето име.
Тврдевте и дека не ни е потребен никаов влез во НАТО и ЕУ и дека Македонија треба да продолжи сама! Сега некако ретерирате во своите ставови.....но за тоа во друга прилика.
Толку за вашите анализи околу подршката од Америка.

Останатите аргументи ти се уби Боже.
Би издвоил неколку од нив:
Судејќи според примерот со Југославија и со Косово, истата судбина како српската ги чека и Грците.
Судејќи по ова што си го напишал, дел од нашата стратегија е уништувањето и разнебитувањето на Грција, во која САД би имале доминантна улога....?!

Сериозен си ?

Мислам...со голема желба би сакал да го видам ова сценарио, но која е сериозноста во ова аргументација ?
Како што Грците ставаат се' на албанското прашање во Македонија, така сега ние имаме доволно време да го интензивираме македонско-албанско-турското прашање во Грција.

Турците претставуваат голема поддршка за нас и силно го помагаат нашето лобирање на меѓународен план, онаму каде ние немаме пристап.
Се' убаво што си напишал, но желбите и реалноста се два различни поими.

Запамети го ова:
Америка нема поради Македонија да ги ризикува добрите односи со Франција, а Франција нема да се откаже од подршката кон Грција......барем не во наредните десетина години.

Што се однесува до влезот во НАТО во игра се 2 опции:

1. Стратегијата која треба да резултира со влегување во НАТО под уставното име.

На тој начин што се прават обиди преку САД, Канада и други земји да се промени принципот на гласање во НАТО на:

“Канадскиот министер за одбрана Питер МекКеј предложи донесување одлука врз принцип консензус без еден, за да не доаѓа до блокада од само една земја членка.“
Уште еден неоснован аргумент, и уште една лажна надеж.

Прво - принципот на гласање и носење одлуки со консензус без еден е сеуште замисла која е далеку од реализација.
Второ - овој принцип нема никогаш да заживее од едноставна причина што треба да се донесе со консензус.
Трето - не ти текнало до сега дека овие сојузи се создадени токму поради тоа......за да ги штитат интересите на своите членки.
Четврто - и' доколку постои барем минимална надеж во догледно време да се реализира ова идеа, не мислиш дека Грција ќе најде една или две пријателски држави кои на крај пак ќе го оспорат нашето зачленување во НАТО ?

Сума сумарум - лажна надеж.
Или евентуално свесно лажење.

2. Со влегување во НАТО под референцата ФИРОМ, доколку успееме тоа да го оствариме преку пресудата во Хаг.

Доколку повторно има блокада, ќе следи мн. поголем и посериозен притисок врз Грција од САД каде ниту Франција ќе има можност да ги вади од гомната.
Можно сценарио, но за жал минимална можност за негова реализација.

Зошто ?
Временски теснец.

Ај да претпоставиме дека процесот ќе трае некаде од пет до шест години. Следат жалби, поплаки кои ќе одземат најмалку уште две години.
Тоа се седум или осум години.
Доколку одлуката е во наша полза, верувај дека грција ќе изнајде инстурументи за да ја - или минимизира пресудата, или пак одолговлекува нејзината реализзција најмалку во наредните 7 или 8 години.
И после 15 години ние ќе станеме членка на НАТО (а за тоа време ќе бидеме блокирани во нашиот пристап кон ЕУ) со референцата ФИРОМ и со недефинирана нација???

Сеуште имаш надеж од процесот во Хаг ?

Мое мислење:
Tужбата против грција може да се искористи само како аргумент + на наша страна во преговорите кои се водат.
Верувај дека нејзиниот епилог нема ништо да реши.

Од моментот на влегување во НАТО многу земји кои не признаваат под Уставното име како Полска, Турција, Хрватска, Словенија, Чешка, Албанија, Бугарија, САД, Канада и сл. ќе ги охрабрат и другите земји во признавање на Македонија бидејќи употребата на двојно именување ќе нема никаква поента.
Лесно е да правиме анализи од моментот кога ќе влеземе во НАТО. Тешко е да го направиме тоа.
Со тоа Грците најмногу што можат да извлечат ќе биде двојна формула, која нам ни одговара, а тоа ќе биде тој краен компромис на взаемно прифатливо решение.
И коа се разбуди, нозете ти беа откриени. Мала шала :)

Имаш направено голема грешка при проценката на непријателот.
Во многу битки погрешната проценка на крај била фатална.
Ова сериозно.
Влез во ЕУ би бил втор приоритет и тука мн. зависи од резултатот погоре со НАТО.
Беспредметно е да се коментира второто, без расчистување со првото.
Најверојатно некоја промискуитетна.
Овде во знак на конструктивна дискусија, нема да ти вратам :)
Исклучиво анализа на вистинската намера на Грците во овие апсурдни преговори.
....и чат-пат фрлање по некоја клетва кон неверниците:
А оние чии курвински ставови ги протежираш директно се одговорни за последиците.
Во спротивно празни реторики зачувај за некој брифинг на ЛДП.
Aјде сеа сум и ЛДП :pos:
Незнам дал да плачам ил да се смејам.
Ај ќе се смејам :)
Ти реков, оптичка илузија. Уценување и крајни датуми нема да поминат.
Па како....објасни ми ?
Вчера на дебатата на А1, Ермира иниректно го објасни ставот на ДУИ кој гласи - "И нашата конструктивност има граници"
И ?
Што нудиш како одговор ти на ова ?
Ќе кажеш само нема да помине....и готово, завршена работа ?
Мислам дека време е да се опаметите и да не играте на оваа карта на продуцирање нова нестабилност и плашење на народот.
Мислам дека е крајно време ВИЕ да се опаметите за да можете да ги увидите реалните опасности од невлегувањето во НАТО и ненапредувањето кон ЕУ.
Понатаму не би коментирал околу ова.
Имаш погоре нели, а иначе мене ме изненадува што ти неможеш да најдеш начин како да го решиме ова во наша полза.

Тоа се вика безидејност. Впрочем затоа не следат последиците.
Јас го кажав мојот начин.
Решение со кое најмалку ќе изгубиме додека сеуште можеме ја контролираме штетата.
Мислам дека доволно си бистар за да ме разбереш.
Ирелевантно, никој нема да ми налага на кој начин да го решам проблемот.
Ирелевантни ти се официјалните ставови на ЕУ НАТО ООН и Америка ???

Кажи ми дека ова несакајќи ти излета па ќе те разберам.
А влезот во НАТО ќе се одработи и на друг начин, секогаш има начин доколку се има волја.
Постојат уште начини ?
Те молам долови ги.

Со нетрпение ги очекувам :helou:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776

зошто мислиш реален07 дека ова сценарио е неможно ...
некои од овие работи се веќе започнати ..

Член од
9 мај 2006
Мислења
150
Поени од реакции
7
Хахаха...
Запамети го ова:
Америка нема поради Македонија да ги ризикува добрите односи со Франција, а Франција нема да се откаже од подршката кон Грција......барем не во наредните десетина години.
А ти мил мој, запамети го ова:
Нема вечни сојузи, нема вечни пријателства - вечни се само интересите.
:helou:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
зошто мислиш реален07 дека ова сценарио е неможно ...
некои од овие работи се веќе започнати ..
Започнати се сценаријата за симнување на Карафакинманлис од власт, а не за разнебитување на грција.

Не ви се чини дека малку повеќе претерувате во проценките :)
Напишав десетина години, а не цела вечност :helou:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Јас се прашувам, дали нашиве Влади од 1995 наваму се нормални....?
Кој тоа нормален преговара за тоа како да се нарекува сопствената држава, а богами и народ, јазик и идентитет?
Се знае:
Македонија за секаква употреба.
За се друго - се знае:Македонци, македонски.
фала, пријатно!
Кому не му чини, нека си ебе матер!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Започнати се сценаријата за симнување на Карафакинманлис од власт, а не за разнебитување на грција.

Не ви се чини дека малку повеќе претерувате во проценките :)
па мислам дека не претеруваме ...
сепак претерување беше и одцепување на Косово но се случи ...
сега не велам одцепување на егејска ...

но
сепак е, и те како можно ...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
....и не ја заборавај МАКЕДОНСКАТА ГЛУПАВОСТ........повечна е и од вечноста...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom