Ѓунер Исмаил: Власта да го коментира синоќешниот повик за линч
Ѓунер Исмаил, шеф на Изборниот штаб на претседателскиот кандидат од СДСМ Љубомир Фрчкоски, синоќа пријавил вознемирување и следење на неговата ќерка. Тој денеска пред полициската станица Центар изјави дека македонската јавност можела да го препознае нарачателот синоќа на локална телевизија со сателитска концесија, објави МИА.
“Станува збор за лицето НН познато на сите. Сакам јавно да ги прашам Груевски, јавниот обвинител, министерката Јанкуловска, зашто се работи за човек кој е директно или индиректно платен од парите на народот и од Владата, дали имаат коментар во врска со јавно повикување на линч, јавно заканување и закана со јавна пресметка. Имам намера да ги повикам сите претседателски кандидати да се изјаснат во врска со јавното повикување на линч и тепање на претседателскиот кандидат Фрчкоски и мое, и на мојата ќерка. Имам намера да ги повикам да се изјаснат посебно претседателскиот кандидат Иванов, неговиот политички ментор Груевски и доколку имаат некакви недоумици да повелат на телевизиска дебата, овојпат не само со Фрчкоски, туку и со мене“, рече Исмаил.
Тој пред новинарите не го иманеуваше лицето НН, за кое рече дека “долги години работи само на еден случај - поделба на Македонија, поделба на Косово, поделба на Босна“ и оти е “еден од учесниците, а можеби поттикнувач на палењето на Американската амбасада во 1999 година“.
“Сакам да ја предупредам македонската јавност дека ова лице НН со помош и поттик на лицето друго НН на таа македонска телевизија со локална и сателитска концесија работи на поделба на земјата, на создавање хаос на Балканот. Тој е човек кој освен што мене ми се заканува, ви се заканува вам, на вашите деца, на вашата иднина, рече Ѓунер Исмаил.