Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Гледав на Канал 5 вести и во толпата видов луѓе со маици од Брат Љубе, бидејќи во хаосот не можеше да се заклучи кој каде припаѓа, Едно прашање до илвовираните во немилиот настан, на која група припаѓаја луѓето со маици? Однапред благодарам.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
За Црквата - (Реално Гледано)

А како се ова почна...

Неколку студенти од архитектонски покренаа иницијатива за револт против добитното архитектонско решение за маркицата на која било планирано да се гради градба што таму според ГУП ДУП не припаѓала.

Сепак според моите ставови побитно е да се востоличи духовниот културен историски идентитет на тој простор таму и конечно да се растури соц-комунистичката архитектура која го гуши скопје та поради тоа не ни подржав една таква нивна иницијатива.

ТА НАТАМУ СЛЕДЕШЕ ЕДНА ВИСТИНСКА ПАРТИСКА ЦИРКУЗИЈАДА

Уште кога искочи најавата на протестот во предизборен период знаев дека ова ќе се случи.

Соросоидни Мршојадци навалија на независна иницијатива и ја политизираа и како што се претпоставува секоја акција има и своја реакција и од спротивниот табор се јавија на контра протести за заштита на правото за изградба на црква, а тоа право никој од вистинските студенти не ни им го спореше

Жалам за соросоидите што не им успеа да грабнат неколку предизборни поенчиња манипулирајќи со мотивите за иницијативата за протестот, која во никој случај не беше против црква на плоштадот, туку против одредени архитектонски решенија на таа маркица.

Само Соросоидите беа оние кои се конкретно против црква на плоштадот, а не студентите.

Ванковска и осталом ако вистински се заложувате за нив треба сега тоа да го признаете а не кукавички да се манипулира и да ги оставите тие студенти да бидат пљукани како жртвени јагниња поради ваши глупи ставови.

Најжално би било доколку сега како што и претпоставувам дека ќе биде, соросоидите ќе се дистанцираат и ќе искочи дека единствено нешто што е поразено е принципиелноста на неколку студенти од архитектонски кои нит се политички определени нит се грујовидно или соросоидно заразени.

Ванковска јајцата од коментарот од вчера ќе да беа наменети само против соросоидите кои ја злоупотребија цела иницијатива и ја претворија во една ваква жална предизборна хајка како што вчера и претпоставив.

За вас и сличните на вас мршојадци важи народнана ве молиме не помагајте повеќе :о)

Сега што да се прави можеби и самите студенти од архитектонски се криви што баш сега во предизборје се кренаа на револт и што дозволија мршојадци да манипулираат со иницијативвата, но тоа е што е било и поминало.

Бар за мене е битно дека соц.-комунистичката архитектура во Скопје и конкретно на Плоштадот Македонија ќе биде разбиена со уште една убава градба. И конечно плоштадот ќе биде разубавен со серија од градби и споменици кои ќе ја разбијат сивата бездушност и празнина и ќе влеат историски духовен културен цивилизациски идентитет и самобитност на целиот тој простор.

За ПОЈАСНО ЧИТАЈТЕ ГИ И КОМЕНТАРИТЕ ТУК :О)
http://mklovesyou.blog.com.mk/node/219625

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.424
Поени од реакции
16.720
Не сум од Скопје, меѓутоа ова што го гледам по телевизииве е срамота!
Кај го има ова бре господо со тепање ли ќе решаваме проблеми, па 21 век сме.
Не сум толку упатен во проблемов меѓутоа зошто смета толку таа црква? Зашто мајка му стара не се подигнавте кога вашиот почитуван градоначалник ги постави тарабите на сред плоштад, зашто никој не се побуни против тоа? Туку тогаш се собраја 20тина средовечни граѓани и ништо не направија, тарабите сеуште си стојат таму (ко што ме држи памтењето) или зашто не протестирате за летните тераси од кафулињата на кејот, или тие ви требаат да терате "шема".
Не заземам страна, не бранам никого ни оние кои се за изградба ни оние кои се против, не знам каков ќе биде исходот од ова дали ќе се изгради или не меѓутоа бидете објективни и организирајте вакви протести за се што незаконско што се случува на плоштадот.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Гледав на Канал 5 вести и во толпата видов луѓе со маици од Брат Љубе, бидејќи во хаосот не можеше да се заклучи кој каде припаѓа, Едно прашање до илвовираните во немилиот настан, на која група припаѓаја луѓето со маици? Однапред благодарам.
Студентите од Архитектонскиот Факултет дури и пред протестот на повеќе пати нагласија дека е крајно деполитизиран и дека не се пожелни никакви транспаренти или други рекламни материјали ОД НИЕДНА ПАРТИЈА. За жал, ние, како и да не нарекувате, сепак имаме уште малку надеж дека во Македонија не мора се да биде исполитизирано и партиски обоено. Ние, студентите, кои знаеме што сме учеле, знаеме што гледаме, и едноставно, сакаме да го кажеме истото.

Зарем еднаш...БАРЕМ ЕДНАШ не можевте без политика? Еднаш, да послушате некој друг што сака да каже...па да чукнете тоа главите, да помислите... може за ваше арно збори?

едит: кога викам да чукнете тоа главите, зборам за сопствените...за промена.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Од МВР потсетуваат дека против сите оние кои ќе бидат идентификувани дека учествувале во нарушувањето на редот и мирот, по целосното документирање на случајот, ќе бидат поднесени соодветни пријави, а полициската станица Центар ќе ја испита и одговорноста на организаторот во однос на почитување на одредбите од Законот за Јавни собири.

Според законот, тој е должен да организира редарска служба која би го обезбедувала редот за време на одржувањето на собирот. Исто така, организаторот е должен да го прекине одржувањето на јавниот собир ако дојде до загрозување на безбедноста и личната сигурност на луѓето и имотот.
Може ли некој да ми го појасни болдираното? По таа логика, никој не може да протестира против ништо, бидејќи штом се појават контрапротестанти како нацистиве денес, мора да го прекинеш протестот!?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Студентите од Архитектонскиот Факултет дури и пред протестот на повеќе пати нагласија дека е крајно деполитизиран и дека не се пожелни никакви транспаренти или други рекламни материјали ОД НИЕДНА ПАРТИЈА. За жал, ние, како и да не нарекувате, сепак имаме уште малку надеж дека во Македонија не мора се да биде исполитизирано и партиски обоено. Ние, студентите, кои знаеме што сме учеле, знаеме што гледаме, и едноставно, сакаме да го кажеме истото.

Зарем еднаш...БАРЕМ ЕДНАШ не можевте без политика? Еднаш, да послушате некој друг што сака да каже...па да чукнете тоа главите, да помислите... може за ваше арно збори?

едит: кога викам да чукнете тоа главите, зборам за сопствените...за промена.
Друже јас тебе целосно те разбирам, гледам дека си оптимист, но далеку си од реалноста. По потписот што го имаше вчера, верувам дека си учествувал во протестот. Биди искрен и кажи ми дали толку живееш во илузии и веруваш дека вашиот протест нема да биде искористен од едната или другата партија ( за овој проблем тие зазедоа одамна спротиставени ставови). Море сега се избори и ако не си сфатил нашите политички партии-хиени ако треба и во кавги меѓу брачни другари, или оставинска постапка ќе се замешаат само да соберат политички поени или да му наштетат на политичкиот противник.:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Според дадената слика,како ќе изгледа црквата на плоштад,тоа би била само минијатура идносно макета во која нема да може ни да се влезе ни да се излезе,а па камо ли да се обави некаков христијански обред.Меѓутоа на многумина луѓе во Македонија доволно е да им покажеш прст а тие да констатираат дека е цела рака ако не и нога заедно.:pos2::pos2::pos2:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Друже јас тебе целосно те разбирам, гледам дека си оптимист, но далеку си од реалноста. По потписот што го имаше вчера, верувам дека си учествувал во протестот. Биди искрен и кажи ми дали толку живееш во илузии и веруваш дека вашиот протест нема да биде искористен од едната или другата партија ( за овој проблем тие зазедоа одамна спротиставени ставови). Море сега се избори и ако не си сфатил нашите политички партии-хиени ако треба и во кавги меѓу брачни другари, или оставинска постапка ќе се замешаат само да соберат политички поени или да му наштетат на политичкиот противник.:toe:
Се јадам јас другар жив што денес наместо на протест останав на испит. И да, јас верувам во тоа што го пишувам и во идеалите на моите колеги. илузии се дотогаш, додека не застане некој доволно храбар и од нив да реализира, барем некој добар дел. Многу СМЕ ние блиску до реалноста - архитектурата одсекогаш била и ќе остане еден од најголемите фактори на културните револуции во светот.

Ме заболе (да ми простите на јазиков ве молам) мене за партиите и тоа што тие ќе ќарат. Нека збираат поени, и нека бидат на власт, кој сакаат - генерално незадоволство за определени работи ќе постои секогаш... дотогаш додека не се решат проблемите кои го иницираат тоа незадоволство. Дотогаш, додека некој не сфати дека културните луѓе се разбираат со мирен протест, и со разговор и слушање на двете страни... ќе ќарат само политичарите... ние, ќе останеме со џумки по главите или, во најдобар случај, со транспарент на победничката страна. Да ти е милина, напросто...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Ќе одлучи некој дефинитивно што ќе има на плоштадот? Александар Македонски или црква? Или и двете? Или ниедно? :toe: Кашапопара се направи ова со идеиве.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ќе почнат сега едни према други да се пеналат, Мурто и Курто, намерно игнорирајќи го ставот на обичниот, непартискиот човек. Ними им одговара биполарност, и затоа секое дејствие макар на поединец мора да го „оценат, присвојат или осудат“.

Фала премиере што ги осудувате овие настани. Би ве замолил, наредниот пат, за некои други луѓе и други прилики, да пратите подобро обезбедување.
Еднакво, би сакал да знам како тоа АрхиБригада е проект на Мирослав Грчев, кога немате воопшто поим што пропагираме, кои се нашите ставови итн...

Или веќе знаевте за нас? :)

Упс, Сител.
Чао.

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Протестот е организиран од сдс сигурно е ова 100% не се зезам

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Македонец на Македонец му е Македонец.
Да видам и да не вервам Албанци против Албанци да протестираат за изградба на некоја џамија.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Протестот е организиран од сдс сигурно е ова 100% не се зезам
Кој ти кажа бе? Кажи, да знајме сите.
Ах тие протестанти...комуњароидни соросоиди!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Затоа што сме деца. Студенти. Ја осознаваме реалноста тековно. Затоа што секогаш ваквите битки би требало да ги водат поголеми стручњаци. Ама во земјава е се ебано исполитизирано
Многу јасно од твоја страна, потенцирана злоупотребата од моја страна. Ако ме сфаќаш зошто ги потенцирав зборовите, нема што понатака да се задлабочуваме кој е крив за денешниот епилог.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom