Дали постои патување низ времето?

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Хјуман ...
значи јасни сме со 1 свестлосна година е Растојание (Должина) која ќе ја помине светлината за 1 Година (365дена)

е сега ..
Јас патувам со брзина на светлината ... 300км/с
Ти патуваш со брзина 30км/с

јас ќе стасам на одредено место за да речеме 1год
ти ќе стасаш за 10г

но тоа не значи дека ти си патувал во иднината .. туку ќе ме почекаш 9год за да и јас стасам и двајцата ќе бидеме постари за 10г ... односно ти кога ќе стасаш за 1г јас ќе бидам на 1/10 од патот .. и за тебе и за мене ќе биде поминато 1г ...

еве да замислиме да бидеме у контакт телефонски за време на патувањето ..
Јас со 300км/с Ти со 30км/с и Земјата ... шо мислиш .. како тоа ќе поминат за тебе 1год за Земјата 10?
Exlexs, ова ти што го имаш пишано важи само за брзини кои што не се приближно исти со брзината на светлината. За “нормални“ брзини.
Еве клипче кај што пробуваат практично да го објаснат ефектот на движење со брзина на светлината.

Ти и да се движиш со брзина на светлината, светлината во однос на тебе пак ќе се движи со 300 000 км/с. :vozbud:
Неможеш никако да ја претркаш. :toe: Затоа при големи брзини ти се менува “брзината“ на времето.

Се ова важи ако просторот го разгледуваме тродимензионално. Ако успееме некако да го искривиме просторот, со помош на огромна сила, како онаа на црна дупка на пр. , од едно до друго место без разлика колку е далеку (во светлосни години) ќе отидеме додека да кажеш пиксла. :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
да да .. ги имам гледано овие клипови ... :)
патем она првоно клипче е дел од 5дела интересен документарец (на ЈуТуб - The World's First Time Machine) со професорот (кој е на пат до Time Machine :)) .. поназад мислам го имам постирано истово ова само како дел од тие 5 .. ѕирни ги ако ги немаш гледано ..

само со самото достигнување на брзината на светлината хм .. не сум сигурен дека би се постигнало патување во иднината да речеме .. мора да постои друг фактор, посредник како и да е .. уствари вероватно го имаш гледано цел документарец штом ми ја спомна и црната дупка објаснета е таму :)

би се осврнал и на Стар Трек, иако е филм .. има сепак теорија во него ..
шо се случува кога патуваат со Ворп брзина? патуваат во иднината?

Едит: Јапонецов подолу .. имам гледано многу теории од него .. интересен е многу :)

I

Intex

Гостин
И пак ја тупите со таа дилитацијата. Ах, проклета нека е!
Некој погоре кажа, вистинското патување низ времето не е со дилитација, иако и тоа е патување низ времето, но само во еден правец, мада е исти курац ко хибернирањето.
За да се патува низ времето, треба да се има влез во временската порта, и излез од неа. Зошто немаме временски патници? Бидејќи немаме изградено излез од временскиот пат, шо значи кога ќе се направи тајм машин, моментот кога ќе се пушти во употреба, ќе биде нешто ко нулта временска година, и ќе можеме да се враќаме се до моментот кога е направена машината. Гет ит?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
И пак ја тупите со таа дилитацијата. Ах, проклета нека е!
Некој погоре кажа, вистинското патување низ времето не е со дилитација, иако и тоа е патување низ времето, но само во еден правец, мада е исти курац ко хибернирањето.
За да се патува низ времето, треба да се има влез во временската порта, и излез од неа. Зошто немаме временски патници? Бидејќи немаме изградено излез од временскиот пат, шо значи кога ќе се направи тајм машин, моментот кога ќе се пушти во употреба, ќе биде нешто ко нулта временска година, и ќе можеме да се враќаме се до моментот кога е направена машината. Гет ит?
Тоа е објаснето и у документарецот кој го наведов ... гледај го на ЈуТуб .. 5дела е .. добар е:)

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
само со самото достигнување на брзината на светлината хм .. не сум сигурен дека би се постигнало патување во иднината да речеме .. мора да постои друг фактор, посредник како и да е .. уствари вероватно го имаш гледано цел документарец штом ми ја спомна и црната дупка објаснета е таму :)

би се осврнал и на Стар Трек, иако е филм .. има сепак теорија во него ..
шо се случува кога патуваат со Ворп брзина? патуваат во иднината?

Едит: Јапонецов подолу .. имам гледано многу теории од него .. интересен е многу :)
За теоријата во Стар Трек, како тие идат со ворп брзина?
Со тој ворп погонот нели демек прават ворп поле (по нашки вормхол - црвоточина) и демек низ тоа полето си ја регулираат брзината се до 10Х брзината на светлината.
Не се движат во на нас познатиот 3Д простор, туку преоѓаат во друга димензија (го виткаат просторот како лист хартија) и кога ќе искочат од ворп брзина се враќаат во 3Д универзумот.
Е сеа, се е ова ОК до фактот дека ако еднаш пројдеш низ тој “процеп“ направен во просторот со некое ворп поле, заборави на се што знаеш од предходно на Земјата. :) Односно и на истиот начин ако се вратиш од земјата нема да затечеш ништо познато. Ако веќе си “залутал“ во дип-дип спејс на овој начин враќање назад и во исто време кога си отишол ЈОК.
Ние да речеме знаеме дека космосот се шири и еве си го замислуваме како балон кој постојано се дува. Ако е така ова движење низ вселената не е можно.
Ако идеме по таа теорија која ја применуваат во Стар Трек дека универзумот е поделен на некои многудимензионални 4 квадранти (Војаџер се залутани во 4-тиот најоддалечениот) тогаш тие викаат дека иако се движат низ просторот со големи брзини (до десет пати поголеми од брзината на светлината) не го искривуваат времето (тоа им е константа) туку само просторот.
Замисли коцка во која времето (минути, саати, денови...) минуваат исто во било која нејзина точка. Ти со ворп десет само идеш од една до друга точка во таа коцка (спојувајќи ги точките со помош на ворп полето) а ако ти поминал еден ден тебе им поминал еден дена на сите во таа коцка па така немаш демек патување во иднината. Константно е времето а не и просторот.
Ова јас само така си теоретишем. :) Неможам да го докажам.

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Хјуман ...
значи јасни сме со 1 свестлосна година е Растојание (Должина) која ќе ја помине светлината за 1 Година (365дена)

е сега ..

ти ќе стасаш за 10г

но тоа не значи дека ти си патувал во иднината .. туку ќе ме почекаш 9год за да и јас стасам и двајцата ќе бидеме постари за 10г ... односно ти кога ќе стасаш за 1г јас ќе бидам на 1/10 од патот .. и за тебе и за мене ќе биде поминато 1г ...

Јас со 300км/с Ти со 30км/с и Земјата ... шо мислиш .. како тоа ќе поминат за тебе 1год за Земјата 10?
Не е тоа. Го сфаќаме тоа, но проблемот е во тоа што: гледано од човекот што патува со твоите 30 километри од час (еве да речеме дека тој си ти), јас патувам со 290 000 км/сек во однос на тебе.
И јас патувам ете така (од твоја гледна точка) 5 години да речеме. И сум поминал 4 светлосни години. Се сфаќаме до тука, нели?

Е сеа, затоа што времето е искривено кај мене, за твиоте 5 гидини, кај мене поминала (да речеме отприлика) една година. Тоа е времето кое го покажува мојот часовник, кој се наоѓа во вселеснскиот брод.

Е сеа, следи ... дека за моите една година (времето кое е поминато кај мене) дека сум поминал 4 светлосни години. Растојанието е исто, така и кај тебе?!

Но 4 светлосни години, за една година, не е ли тоа брзина поголема од брзината на светлината???

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Хјуман ...

е сега ..

ти ќе стасаш за 10г

Не, не, не.... тука нема патување во времето, ако ние малку скршнавме од темата.
Логиката горе ти е добра..... и така е. :)

Работата е, тој што патува побрзо, троши помалку време (за него), а поминува поголеми растојанија - но тоа не значи дека патува низ времето. За разлика од другиот. :)

--- надополнето ---

За теоријата во Стар Трек, како тие идат со ворп брзина?
Со тој ворп погонот нели демек прават ворп поле (по нашки вормхол - црвоточина) и демек низ тоа полето си ја регулираат брзината се до 10Х брзината на светлината.
Не се движат во на нас познатиот 3Д простор, туку преоѓаат во друга димензија (го виткаат просторот како лист хартија) и кога ќе искочат од ворп брзина се враќаат во 3Д универзумот.
Е сеа, се е ова ОК до фактот дека ако еднаш пројдеш низ тој “процеп“ направен во просторот со некое ворп поле, заборави на се што знаеш од предходно на Земјата. :) Односно и на истиот начин ако се вратиш од земјата нема да затечеш ништо познато. Ако веќе си “залутал“ во дип-дип спејс на овој начин враќање назад и во исто време кога си отишол ЈОК.
Ние да речеме знаеме дека космосот се шири и еве си го замислуваме како балон кој постојано се дува. Ако е така ова движење низ вселената не е можно.
Ако идеме по таа теорија која ја применуваат во Стар Трек дека универзумот е поделен на некои многудимензионални 4 квадранти (Војаџер се залутани во 4-тиот најоддалечениот) тогаш тие викаат дека иако се движат низ просторот со големи брзини (до десет пати поголеми од брзината на светлината) не го искривуваат времето (тоа им е константа) туку само просторот.
Замисли коцка во која времето (минути, саати, денови...) минуваат исто во било која нејзина точка. Ти со ворп десет само идеш од една до друга точка во таа коцка (спојувајќи ги точките со помош на ворп полето) а ако ти поминал еден ден тебе им поминал еден дена на сите во таа коцка па така немаш демек патување во иднината. Константно е времето а не и просторот.
Ова јас само така си теоретишем. :) Неможам да го докажам.
Теоријата на Стар Трек за ворп брзина ја знам вака:
Дека со помош на ворп моторите го "растегнуваат" просторот и бродот влегува во тој простор. Движењето низ тој простор е поголемо во однос на другиот "нормален" простор, па така се предизвикуваат брзини поголеми од брзината на светлината. Нормално, за нормалниот простор, додека во растегнатиот тие си се движат со брзина помала од таа на светлината. :)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ако се движиш со брзина на светлината нема време(не постои) омниприсутен си а просторот е линеарен(најверојатно по некоја логика) , а , или се лажам?

S

smart ass

Гостин
Ништо од стартрек и нивната воормхол...попрактично би било создавање на црна дупка на Х растојание од бродот...истата да му даде забрзување и да исчезне т.е постоењето да и е пресметано бродот да не забега накај шварцвалд.

--- надополнето ---

Ако се движиш со брзина на светлината нема време(не постои) омниприсутен си а просторот е линеарен(најверојатно по некоја логика) , а , или се лажам?
Како ќе бидеш омни присутен кога имаш НАСОКА НА ДВИЖЕЊЕ(дури и да се апстрахираме од времето).

Hyperbolic Geometrodynamic Warp
Drives & Beyond
Paul Hoiland
Edward Halerewicz

А да ја аплоадирам??

Attachments

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ништо од стартрек и нивната воормхол...попрактично би било создавање на црна дупка на Х растојание од бродот...истата да му даде забрзување и да исчезне т.е постоењето да и е пресметано бродот да не забега накај шварцвалд.

--- надополнето ---

Како ќе бидеш омни присутен кога имаш НАСОКА НА ДВИЖЕЊЕ(дури и да се апстрахираме од времето).

Hyperbolic Geometrodynamic Warp
Drives & Beyond
Paul Hoiland
Edward Halerewicz

А да ја аплоадирам??
нешто како у сон кога си.

S

smart ass

Гостин
Ауу ти мислиш ко на елиен ќе има нели комотно спиење додека трае патувањето наеднаш ќе испадне..некое суштество па ќе ве разбуди па ондак убива.....

Али не...НЕ! не е така,не може патувањето низ времето да е сон ОШО....

Освен ако не си на ејсид ил печурки

Член од
18 декември 2009
Мислења
6.125
Поени од реакции
872
:pos2: Ако има врати ме на 11 Јуни да ги изиграм на ливце утак од СП и после вратиме назад:pos2:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ауу ти мислиш ко на елиен ќе има нели комотно спиење додека трае патувањето наеднаш ќе испадне..некое суштество па ќе ве разбуди па ондак убива.....

Али не...НЕ! не е така,не може патувањето низ времето да е сон ОШО....

Освен ако не си на ејсид ил печурки

Ја едно ти кажуем а ти сасвим трето објаснуеш , кој е на печурки незнам.

Prototype

1337
Член од
9 јануари 2010
Мислења
90
Поени од реакции
4

Ја скршив главава никако не работа :S

Kajgana Shop

На врв Bottom