VoniVaraS
Искусен :)
- Член од
- 20 април 2009
- Мислења
- 543
- Поени од реакции
- 328
Exlexs, ова ти што го имаш пишано важи само за брзини кои што не се приближно исти со брзината на светлината. За “нормални“ брзини.Хјуман ...
значи јасни сме со 1 свестлосна година е Растојание (Должина) која ќе ја помине светлината за 1 Година (365дена)
е сега ..
Јас патувам со брзина на светлината ... 300км/с
Ти патуваш со брзина 30км/с
јас ќе стасам на одредено место за да речеме 1год
ти ќе стасаш за 10г
но тоа не значи дека ти си патувал во иднината .. туку ќе ме почекаш 9год за да и јас стасам и двајцата ќе бидеме постари за 10г ... односно ти кога ќе стасаш за 1г јас ќе бидам на 1/10 од патот .. и за тебе и за мене ќе биде поминато 1г ...
еве да замислиме да бидеме у контакт телефонски за време на патувањето ..
Јас со 300км/с Ти со 30км/с и Земјата ... шо мислиш .. како тоа ќе поминат за тебе 1год за Земјата 10?
Еве клипче кај што пробуваат практично да го објаснат ефектот на движење со брзина на светлината.
Ти и да се движиш со брзина на светлината, светлината во однос на тебе пак ќе се движи со 300 000 км/с.
Неможеш никако да ја претркаш. Затоа при големи брзини ти се менува “брзината“ на времето.
Се ова важи ако просторот го разгледуваме тродимензионално. Ако успееме некако да го искривиме просторот, со помош на огромна сила, како онаа на црна дупка на пр. , од едно до друго место без разлика колку е далеку (во светлосни години) ќе отидеме додека да кажеш пиксла.