„Охрид за главен град на Македонија“

• Креатор на темата Креатор на темата Македон91
  • Време на започнување Време на започнување
Супер тема, има многу за зборување, туку од муабет фајде нема.
Јас сум шетал туку речи низ цел свет и Охрид ми е најомилено место и нема на кој странец не сум го спомнал , понудил слики или некои сјатови, доколку можат да најдат нешто на „Google“. Новиот сајт со спотот на Г-дин Манчевски е добра прилика за ова. Ама кога ќе прочитам и размислам за услугата на Охриѓани, си помислувам дека би бил засрамен доколку некој мој гостин би добил таков „третман“... новиот предлог со кој може Охрид да биде исфрлен од УНЕСКО - СТРОГО НЕ! Јавни куќи не оди на исто место со 365 цркви, еден град со ваква духовна вредност не заслужува ваков срам, безразлика колку и да се слатки парите. Нудистичка плажа, зошто да не. Лани прочитав за една изолирана плажа која била нудистичка, незнам колку е вистина, ама идеата е уникатна и фантастична. Изолирана плажа на која може да се стигне со охридско кајче по можност со пента да е!!! Иницијативата секако треба за секој еден проект да започне од секој еден охридски па понатаму и македонски граѓанин.
Буквално за насловот на темата , би сакал Охрид или Битола да е главен град, ама па не сакам валкани нозе да ги газат овие убавини. Во контекст на ова, Скопје како главен град треба да биде лице на Македонија , што во ниеден случај , НЕ Е! Се надевам идниот градоначалник а и сите скопјани ќе поработат на чистотата и културата во Скопје.
За јавни куќи најидеално место би била Гевгелија, и така се претвора во мал Лас Вегас, па забава до максимум би бил одличен прилив на странски девизи. Значи брзо и напредно работење на ова поле, грците оставаат многу пари таму и тоа е добро за нас, а плус што немаат ништо за ебење кај нив :pos2:

Охрид е веќе главен духовен и туристички центар на МК.За административен слободно нек е Скопје.Иначе општина Охрид имат околу 60 000 жители.

Не напињајте безвезе, шо лупате глупости. Така се преместувал главен град.

Јас као прво не сум патриот, као второ не сум локал, као трето по потекло сум Крушевчанец, роден во Битола, живеам во Битола, и не сум достоен да се наречам Битолчанец ако денес во Битола живеат оние стари Битолчани, кој после нихилистичките походи на Социјалистичките идиоштини се дисперзираа и разотидоа (Албанците во Турција, Македонците - дел во Скопје, дел надвор од државава), и се доселија сељаните и денес носат товар кој не можат да го доносат, било количествен било качествен.

Охрид, како што кажав не е во можност да егзалтира во граѓаните таков кодекс и мејнстрим на уживање виша класа кај еден народ.
Битолчаните јесте, биле најградски, вистинските Битолчани кој се во мал број и се во изумирање(миграции, старост и растворање со дојденците), и со право носат таков епитет, каде и да се.
Покрај сељачината, мислам дека Битола за Охрид и во овој сегмент е неколку степени повисоко.

Нема врска со темава, ама има врска со душава: СЕЉАЧААААНА ја поплави Битола...за Охрид...таму повеќе проблемот е генетски...:)
......извини Мистичен....добар даље...

Не напињајте безвезе, шо лупате глупости. Така се преместувал главен град.

Море такви ко тебе напињет безвезе...прочитај го убо воведот во темава па после соли ум.

Само јас не знам , како мојт таткото (сегашниот градоначалник) на градот, да пожелува елитен туризам, и своите ќерќи да работат во јавни куќи..
Зошто се некој такви идеи, и небитни работи ги обземаат фотелјашиве. Сега дотука дојдовме.. до јавните куќи и нудистичките плажи.

Охрид е веќе главен духовен и туристички центар на МК.За административен слободно нек е Скопје.Иначе општина Охрид имат околу 60 000 жители.

Убаво си рече човеков ! :smir:

ООХРИД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! попогоден град не гледам...

makedon neli ima nova avtobuska veke napraveno..ova go vidov vo citatot od programata na nance?

Охрид има нова автобуска меѓутоа таа не е направена по модерни, светски стандарди, туку е всушност обичен паркинг за автобуси.

A da se dovrshi kanalizacijata na site ovie turisticki mesta a ne da izlgedat kako tanzania vo afrika vo letno vreme.
Da nema kanalizacija na site ovie lokacii e eden golem sram vo 21 vek vo evropa.

Во право си ТМРО, само што нашиве локални моќници прво прават пат, потоа го копаат за канализација, па го крпат и ни пат ќе се види убав, ни канализација саглам.

Јас као прво не сум патриот, као второ не сум локал, као трето по потекло сум Крушевчанец, роден во Битола, живеам во Битола, и не сум достоен да се наречам Битолчанец ако денес во Битола живеат оние стари Битолчани, кој после нихилистичките походи на Социјалистичките идиоштини се дисперзираа и разотидоа (Албанците во Турција, Македонците - дел во Скопје, дел надвор од државава), и се доселија сељаните и денес носат товар кој не можат да го доносат, било количествен било качествен.

Охрид, како што кажав не е во можност да егзалтира во граѓаните таков кодекс и мејнстрим на уживање виша класа кај еден народ.
Битолчаните јесте, биле најградски, вистинските Битолчани кој се во мал број и се во изумирање(миграции, старост и растворање со дојденците), и со право носат таков епитет, каде и да се.
Покрај сељачината, мислам дека Битола за Охрид и во овој сегмент е неколку степени повисоко.

Сакаш да кажеш дека во Охрид изумре граѓанството?

Охрид е духовен центар, но како и во целава наша Македонија така и на Охрид му фали дух.

Се чудам само зошто од осамостојувањето македонската црква мораше да се премести во Скопје? Зошто не си остана во центарот, во лулката, во срцето на православието, во вечниот Охрид? И така е наследничка на охридската архиепископија.

Некако ми се чини дека премногу е самомбендисан и тоа лошо влијае на охриѓани, барем кај оние што се занимаваат со туризам и работите ги гледаат само преку призмата на парите. Јас лично кога сум во Охрид едноставно уживам во вистинска смисла на зборот. Едноставно неможеш а да не го сакаш, токму таа магија треба само да се засили од туристичките работници и задоволството ќе биде потполно. Оти ако духот е пред парите самите охриѓани т.е. туристичките работници ќе осетат што му фали па едноставно ќе го направат. Да тргнам од најбаналното, но потребно нешто, во Охрид нема јавни клозети, едноставно недај боже да имаш потреба од такво нешто... Лично на мене ми фали и насмевка повеќе во продавниците, туристичките локалитети итн. Патиштата, посебно кон Св. Наум треба под итно да се санираат. А зошто да не и главен град? Но како што реков на сите проблеми кога ќе им се пристапи со искрен дух работите сами по себе ќе си се наредат приоритетно. Го сакам и ќе продолжам да го сакам Охрид!:helou:

Туристичките работници и таксистите се најгрдата слика на градот (секоја чест на исклучоците, иако се ретки). Зборувам за луѓето кои се алчни за пари, а не за оние кои професионално си ја вршат работата. Ние, охриѓани навистина треба да поработиме на однесувањето, на добрите манири, бидејќи сепак туристот/клиентот е секогаш во право. За болдираново веќе напишав неколку поста. Инфраструктурата е најважен приоритет. Не може да градиме туризам и да носиме туристи без тие да можат воопшто да пристапат до плажите или да се плашат да не им се дупне некоја гума на колата.

На вчерашната ТВ дебата на кандидатите за градоначалници на Охрид,актуелниот градоначалник на Охрид од СДСМ во еден момент едноставно го напушти студиото.Коментар понатамошен не е потребен.:toe:

1.Се чудам само зошто од осамостојувањето македонската црква мораше да се премести во Скопје? Зошто не си остана во центарот, во лулката, во срцето на православието, во вечниот Охрид? И така е наследничка на охридската архиепископија.

2.Туристичките работници и таксистите се најгрдата слика на градот (секоја чест на исклучоците, иако се ретки). Зборувам за луѓето кои се алчни за пари, а не за оние кои професионално си ја вршат работата. Ние, охриѓани навистина треба да поработиме на однесувањето, на добрите манири, бидејќи сепак туристот/клиентот е секогаш во право. За болдираново веќе напишав неколку поста. Инфраструктурата е најважен приоритет. Не може да градиме туризам и да носиме туристи без тие да можат воопшто да пристапат до плажите или да се плашат да не им се дупне некоја гума на колата.

1. Ќе бидам пресреќен кога МПЦ ќе донесе одлука седиштето да го врати во Охрид, затоа што тоа ќе биде едно враќање кон вистинската автентичност.Овој гест го очекував порано, но да се надеваме дека нема долго да се чека. Верувам дека и тоа ќе биде, т.е мора да биде.
2.Јас како Македонец вљубен во Охрид лично и покрај се ќе продолжам да доаѓам, затоа што многу ми е мил и покрај сите недостатоци, но потребите на самите охриѓани налагаат степенот на понудата и услугата ги покачат на повисоко ниво за да бидат конкурентни на пазарот на туризмот, а на тој начин да си го покачат и сопствениот стандард на живеење. Оти залудно е се ако џебот е празен. Тогаш барањето на кривецот за таквата состојба ќе биде само алиби за сопствената немоќ.

ццц Каков главен град бе со 30 000 народ :jaj: Поарно Струмица( ама нема аеродром :( )да е неголи Охрид ...
ццц со таа струмица на кур ми се качија веке
добро бе немате ли друга работа

Море такви ко тебе напињет безвезе...прочитај го убо воведот во темава па после соли ум.

Само јас не знам , како мојт таткото (сегашниот градоначалник) на градот, да пожелува елитен туризам, и своите ќерќи да работат во јавни куќи..
Зошто се некој такви идеи, и небитни работи ги обземаат фотелјашиве. Сега дотука дојдовме.. до јавните куќи и нудистичките плажи.
А љубоморен си на скопјани? :pos2:

ah na sto sve politicarive ne odat za glasovi...prikazni za mali deca:toe:

Супер тема, има многу за зборување, туку од муабет фајде нема.
Јас сум шетал туку речи низ цел свет и Охрид ми е најомилено место и нема на кој странец не сум го спомнал , понудил слики или некои сјатови, доколку можат да најдат нешто на „Google“. Новиот сајт со спотот на Г-дин Манчевски е добра прилика за ова. Ама кога ќе прочитам и размислам за услугата на Охриѓани, си помислувам дека би бил засрамен доколку некој мој гостин би добил таков „третман“... новиот предлог со кој може Охрид да биде исфрлен од УНЕСКО - СТРОГО НЕ! Јавни куќи не оди на исто место со 365 цркви, еден град со ваква духовна вредност не заслужува ваков срам, безразлика колку и да се слатки парите. Нудистичка плажа, зошто да не. Лани прочитав за една изолирана плажа која била нудистичка, незнам колку е вистина, ама идеата е уникатна и фантастична. Изолирана плажа на која може да се стигне со охридско кајче по можност со пента да е!!! Иницијативата секако треба за секој еден проект да започне од секој еден охридски па понатаму и македонски граѓанин.
Буквално за насловот на темата , би сакал Охрид или Битола да е главен град, ама па не сакам валкани нозе да ги газат овие убавини. Во контекст на ова, Скопје како главен град треба да биде лице на Македонија , што во ниеден случај , НЕ Е! Се надевам идниот градоначалник а и сите скопјани ќе поработат на чистотата и културата во Скопје.
За јавни куќи најидеално место би била Гевгелија, и така се претвора во мал Лас Вегас, па забава до максимум би бил одличен прилив на странски девизи. Значи брзо и напредно работење на ова поле, грците оставаат многу пари таму и тоа е добро за нас, а плус што немаат ништо за ебење кај нив :pos2:
pa geopoliticki bitola ke odgovar...ama ako makedonija ne bila podelena:tapp::tapp: ali:toe:

ah na sto sve politicarive ne odat za glasovi...prikazni za mali deca:toe:

Мислиш на предизборните ветувања за Охрид? Мора да се лаже народот брат, во спротивно ако им ја кажуваш вистината ќе си предавник, дебил, глупак, недоветен, неспособен и сл.

Мислиш на предизборните ветувања за Охрид? Мора да се лаже народот брат, во спротивно ако им ја кажуваш вистината ќе си предавник, дебил, глупак, недоветен и сл.

da za predizborieto...teski lagi..i mission imposible ke im podzavidi:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom