Партнерот ми е од село, што да правам?

Каде живеете?

• Град

Гласови: 322 78,5%
  • Село

Гласови: 88 21,5%

• Вкупно гласачи
    410
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
До кога ќе се комплексирате бе од тоа „ шо ќе кажат другите„. Фрустрации сте целите...

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
од каде сака нека е да ви кажам право само човек да е поштена и чесна
а да ако не ја сака овој местими ја мене и јас сум од село па ништо нема да и фали

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Бате сериозен си во врска со прашањево? Што има врска кој од каде е, ама сериозно дај ми една причина и нека има смисла да не биде "ќе ме зезаат во друштво". Ако ти прави мерак чупето земи си го под рака и ич да не ти е гајле што зборат други.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Дали проблемот е само во географските поими град-село (разликата е само во големината). Инаку и во град и во село живеат луѓе, само што во градот поголем дел се анонимуси и цел живот се борат за сопствен идентитет и преку чаламџиска (т.н урбан речник) изјава се обидуваат да свртат внимание, додека во село сите се со идентитет и со име , презиме и прекар, не „патат“ од ништо и за ништо едноставно пленат и сите се лепат за нив. Не случајно рекол нашиот народ „Подобро прв во село отколку последен во град“.
Од таа гледна точка на познавање и ниво на комуникација можеш кај нас да заборавиш поделба бидејќи Македонија е релативно мала и скоро секој со секого се знае што се добива ефект на едно големо село.

Инаку уште една работа, имајте на ум дека не секогаш добра домаќинка од село ќе биде добра домаќинка во град и обратно, ама пак тоа е поврзано со динамиката и начинот на живот во село, помал град и голем град.

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
Него страшна работа е што нема компјутер и нет:pos2: нема фејсбук и мај спејс...леле па како ќе комуницираш за излагање ако не е онлајн на мсн...ништо ќе те вара со некој шо има трактор 3500 кубика со 4 плуга:pos2:
остај шала - Toa се случува за жал, кога не живееш за себе туку за другите:tapp:
за жена по би девојка од село, ем подомаќинка ем помалце возена..ништо не и фали додуша и за девојка, дека од град па поголеми селјаци сме еве си признавам....
во село живее селанец, а во град селјак...што е побетер:helou:

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Од таа гледна точка на познавање и ниво на комуникација можеш кај нас да заборавиш поделба бидејќи Македонија е релативно мала и скоро секој со секого се знае што се добива ефект на едно големо село.

Инаку уште една работа, имајте на ум дека не секогаш добра домаќинка од село ќе биде добра домаќинка во град и обратно, ама пак тоа е поврзано со динамиката и начинот на живот во село, помал град и голем град.
Сакам да кажам дека нашите градови сеуште не се чисти градски средини, т.е. сеуште во градовите живеее население кое е доселено од селата пред 10-20-30 год.. Значи градовите допрва ќе се диференцираат како средини со автентично градско население. т.е родено воспитувано и раснато как вистинско урбано население. Моментно нашите градови се мешавина на се и сешто, па затоа реков дека има анонимуси кои талкаат по градски идентитет.
Што се однесува до домаќинлукот, јас не би делел на домаќинка од село и домаќинка од град, туку како добра и лоша домаќинка.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Него страшна работа е што нема компјутер и нет:pos2: нема фејсбук и мај спејс...леле па како ќе комуницираш за излагање ако не е онлајн на мсн...ништо ќе те вара со некој шо има трактор 3500 кубика со 4 плуга:pos2:
Нема нет нема фејсбул, леле како во камена доба.:jaj:

остај шала - Toa се случува за жал, кога не живееш за себе туку за другите:tapp:
за жена по би девојка од село, ем подомаќинка ем помалце возена..ништо не и фали додуша и за девојка, дека од град па поголеми селјаци сме еве си признавам....
во село живее селанец, а во град селјак...што е побетер:helou:
[/QUOTE]
Грешка си за возењето. Девојчињата од село се уште пораспуштени.

Инаку мое мислење за темава. Ти треба да си одлучиш дали ти се допаѓа девојчето или не. Ако ти се допаѓа треба да ти биде јасно дека и покрај тоа што сите викаат дека е ок поголемиот дел од нив секогаш ќе даваат коментари зад грб и секогаш ќе се најде некој кој ќе ве исмејава поради тоа. Сега ти треба да одлучиш дали ти е тоа битно.

M

Mr.InF3ction

Гостин
живееј си го животот по свое онака како си го сакаш и со кого . JST DNT GIVE A FU-K WAT PPL SAY ABOUT U:toe:

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
ако ја сакам нема да се срамам дека е од село и покрај сите ругања и подјебавања од страна на друштвото на моја и нејзина сметка..шо ги боли нив дали мојата девојка е од село..никој нема право да се меша во мојот избор.живеј си го животот како ти сакаш и како тебе ти одговара
Ова е коментар на место, и јас се согласувам со тебе. Што има мене да ми се меша друштвото јас со која женска сум или која ми се допаѓа? Напротив, тие како другари треба да ти дадат подршка а не да бидат против тебе и да те заебаваат.:toe:

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Вака сега јас сум од село:pos2: и живеам во село ( ако може да се нарече село донекаде) живеев и во строг центар но некако не ми одеше си спакував парталите и назад,сум живеел и во поголема метропола од скопје,но сепак еве сега сум овде значи на село, е сега сум има девојки и од град,али едно само можам да кажам,разлика нема никаква шмизли и лигави има и таму и таму , спонзоруши и неспонзоруши и таму и таму,факторот кај се живее денес е многуууу многууууууууу минимален,верувајте сум идел со девојка од центар која си беше скромна паметна убава и воопшто не беше.дигната сосем нормално девојце и не и сметасе тоа кај зивеам,друго селава барем овие со ротираат околу скопје денес несе баш села, а наметнатоста гај градските моми за село град релацијата е од друг аспект,јебида сега и да се знае дека помегу човек кој живее на село тоест селанец и сељак има голема разлика
:toe:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Што се однесува до домаќинлукот, јас не би делел на домаќинка од село и домаќинка од град, туку како добра и лоша домаќинка.

Точно е дека има разлика помеѓу добри и лоши домаќинки, ама поделбата помеѓу домаќинлукот на село и во град односно помал односно голем град сепак игра многу важна улога. Имено бидејќи жената обично се бави со домашната економија и временски менаџмент во домот многу игра улога од каде ги научила дадените способности. Имено домашната економија и временски менаџмент во домот значително се разликуваат помеѓу домаќинствата на село, домаќинствата во помалите градови и домаќинствата во поголемите градови. Во детали не би навлегувал бидејќи навистина има многу работи кои драстично се разликуваат помеѓу село, помал град и голем град , како и решенијата за одредени проблеми драстично варираат во зависност од местот наживеење, односно село, помал град односно поголем град.

Член од
13 февруари 2009
Мислења
14
Поени од реакции
0
lele kolku se smesni lugevo koga gi gledam se raspisale za razlicna dinamika na ziveenje ,razlicni naviki,razlicni stavovi i ambicii....pa dobro sto mislite kade rabotat tie luge ,kade se skoluvaat,ne li brzaat i tie sekoj den na rabota,ne li sakaat podobar zivot,ne li sakaat da postignat nesto vo zivotot,ne li se ambiciozni...ili izgleda vie koe go delite toa mislenje seuste ste zastanati vo prethodniot vek i poimot selo za vas dava pretstava samo na domasni zivotni,nivi i luge koi nikogas ne izlegle nadvor od svoeto selo...e ova veke kazuva koj treba da se srami

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Денес е вистинска реткост да најдеш некој кој се родил во село
(барем јас не сум сретнал оддамна), така да најверојатно треба да ви е привилегија ако партнерот ви е селанец.
Т.е. ми текна на една девојка. Велам од каде си? -од Скопје. -Каде во Скопје?
Јурумлери.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Аиииииииии.... мене ми е женската од “село“ па што да правам? Лелеее, веќе 5 години сум во врска (ке ми се смејат :kesa: да се скријам)...
Од вакви коментари да му пукне на човек душата. Која е разликата помеѓу човек од град и човек од село?? Сега ке ти кажам... Градските деца се “мамини мази“ по цел ден или се излезени на кафе, или се собрани кај некој другар/ка. Додека селските се повеќе по работата, помагаат дома уште од мали, немаат многу време за кафе, шетање и денгубење. Што е тука за потсмев (освен што едните се мрзи) не гледам. Ако може некој нека ме просветли.

А што е потрагично? Вакви “граѓани-кремци“ изгорени да заминат во странство (Америка, Германија), имам видено 10000001 случај. И како се годи, баш нивната работа во таа нивна златна туѓина е по рурални средини (фарми и ранчови). Ама не работат дома “селски работи“ и седат со 1 кафе во кафуле (со пари позајмени од мама по двочасовно молење), бидејки ке им се смеат.
Како што ти некако магично се навреди од муабетов, јас дефинитивно се осеќам навреден од твојот опис на човек кој живее во градска средина.
Со тоа што ќе етикетираш “граѓанин“ со вакви термини тогаш и се сложуваш да бидеш ословен како “селанец/сељак“ ама во погрдната форма и со епитетите кои се земени како генерализација.

И сега, ти кажи ми дали ваква генерализација е исправна?! :toe:
Кралот Марко напиша:
Сакам да кажам дека нашите градови сеуште не се чисти градски средини, т.е. сеуште во градовите живеее население кое е доселено од селата пред 10-20-30 год.. Значи градовите допрва ќе се диференцираат како средини со автентично градско население. т.е родено воспитувано и раснато как вистинско урбано население. Моментно нашите градови се мешавина на се и сешто, па затоа реков дека има анонимуси кои талкаат по градски идентитет.
Е да си ми жив и здрав, да се зборува за автентично градско население е по малку тешко во Македонија, но мислам дека особено во другите градови, кои не се Скопје ова население постои и ги има оние градски манири барем кај повозрасната генерација која пак е столчена од напливот на младите со изместени сфаќања за култура и градско однесување а пак тоа директно подбуцнато и индиректно поддржано од катастрофалната економска ситуација.

Добро, на страна тоа, во врска со темата, сеуште... луѓето од руралните средини имаат поинакви сфаќања за уживање, имаат поинакви желби и поинакви навики. И тука нема ништо лошо кај едните или кај другите, едноставно така е. Да бараме дали е подобро да си од село или од град е идиотски, ама да ми кажете дека тие две одат заедно без проблем, мислам дека не е исправно.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Како што ти некако магично се навреди од муабетов, јас дефинитивно се осеќам навреден од твојот опис на човек кој живее во градска средина.
Со тоа што ќе етикетираш “граѓанин“ со вакви термини тогаш и се сложуваш да бидеш ословен како “селанец/сељак“ ама во погрдната форма и со епитетите кои се земени како генерализација.
Друже можиш да видиш дека сум од Битола... И можам комотно да ти кажам дека поголем дел од младите седат на широк сокак цел ден пиејки едно кафе од 50 денари (за кој се молел) и правејки мајтапи за децата од околните рурални средини. (ако се пронаоѓаш во ова треба да се осетиш навреден ако не, негледам кој е проблемот :smir:). Па слушам коментари од типот вие селани, не се капите, по цел ден на нива сте, ке ставиме рампа на влезот во Битола да неможите да идите “на град“.... Колку е тоа во ред, процени сам.

Не велам дека сите граѓани се такви, но барем во Битола поголем дел се. И се лутам кога ке видам/слушнам таков безвезен муабет.

А за тоа со одењето странство, животен сон му е на поголем број битолчани (барем јас што ги познавам) да заминат од тука. (познавам и такви кои што заминаа, и верувај ако ја направиш математиката платата што ке ја заработи во странство, а се знае што ке работи сигурно нема да го стават директор или доколку се пресели во некое село во државава горе долу е иста, само што ке живее на 3.000 км од сите пријатели, роднини, познаници сам како пес, но нема да доживее “срам и понижување“ да се изедначи со оние што ги иссмевал до вчера).

Е да си ми жив и здрав, да се зборува за автентично градско население е по малку тешко во Македонија, но мислам дека особено во другите градови, кои не се Скопје ова население постои и ги има оние градски манири барем кај повозрасната генерација која пак е столчена од напливот на младите со изместени сфаќања за култура и градско однесување а пак тоа директно подбуцнато и индиректно поддржано од катастрофалната економска ситуација.
Автентичното градско население, отиде со изградбата на државата во 50-тите години од минатиот век. Се отвораа фабрики, па населението од сите села се пресели во градовите. Па сега ретко кој може да рече дека неговото потекло е чисто од град. (патем, имам забележано дека постојат надежни случаи на луѓе кои размислуваат трезвено па полека полека се враќаат на старите корени, кога веќе во градот нема од што да обезбедат егзистенција)
Да бараме дали е подобро да си од село или од град е идиотски, ама да ми кажете дека тие две одат заедно без проблем, мислам дека не е исправно.
Со ова 100% се не сложувам, не гледам која е разликата со човек кој што живее во град или село. Само за некои граѓанковци, дружење (или имање нешто повеќе) со човек што живее на село е навредливо, застрамувачки, понижувачки.....

Kajgana Shop

На врв Bottom