Како да побарам прошка од Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Neo93
  • Време на започнување Време на започнување
бидејки забележав дека сите одговори дадени тука беа или некоја тресната глупост или зборење на памет со совети од типот на ако искрено се каеш без никакво обраќање бог ке ти прости.. не дека имам нешто против советот но сепак не е лошо да се наведе ЈАС МИСЛАМ а не ТАКА Е, кога веке се измислуваат зборови поврзани со нешто што е зборувано пишувано следено проповедано толкувано итн. Ќе се обидам она што го имам прочитано, прашано, дознаено чуено да го пренесам па се надевам ке ти помогне. Некој погоре кажа дека Бог е тука за да ги прости нашите гревови... Бог нема да ти ги прости гревовите освен ако искрено се покаеш за нив и ја побараш неговата прошка.. во спротивно според библијата и религиите после смртта ке гориш во пеколот. Во денешно време многу малку луѓе веруваат во постоењето на сите тие нешта.. кои за нив се измислени од човекот со некоја цел.. глупости и слично. Но во секој случај на секој од нас во одреден момент од животот ни е потребно да веруваме во нешто. Факт е дека сме грешници и факт е дека нема таков човек кој ги почитува 10те заповеди, но сепак првиот чекор кон правиот пат е да се покаеш кога си свесен дека навистина си згрешил. Како ке одбереш ти да го правиш тоа е твое. Но за почеток можеш да почнеш со тоа што ке научиш малку повеке за Бог и библијата. Сигурна сум дека не го ни разбираш поимот свето тројство.. како и за жал повекето христијани кои стојат пред црква секој велигден.
Можеш едноставно да ја прочиташ книгата. или пак еве искористи го интернетот за да ги одговориш сите прашања кои ги имаш. Незнам дали си православен христијанин, католик, протестант, баптист или нешто сосема трето.. ако не си ниедно еве ова ти е прав момент да видиш каде припаѓаш. Сум била присутна кај скоро сите од овие правци на христијанството и ако фамилијарно сум православен христијанин.. сум била и во баптистичка црква каде сум слушала проповед за библијата и песни кои го слават Бог. Воопшто нема ништо лошо да отидеш во црква и да го побараш попот/свештеникот/пасторот зависи каде ке се обратиш и да кажеш што е тоа што сакаш да го направиш. Можеш да се исповедаш пред тој човек, можеш и само да прашаш како да го направиш тоа сам пред Бог.
Она што секој од нив ке ти го каже е дека треба да го примиш Бог во твојот живот и да го донесеш тоа пред негово знаење.
Значи буквално да кажеш молитва.. нешто од библијата, од молитвеник или некоја лична твоја.
Каде ке се обратиш на Бога, ке кажеш дека го признаваш неговото постоење и го примаш во својот живот, дека искрено се покајуваш за сите гревови што си направил (нема мали и големи гревови) ке ја побараш неговата прошка ке побараш од него да те насочи на правиот пат (каков и да е тој) и да биде неговата воља. Ке се прекрстиш во името на светото тројство и ке кажеш амин. Ова е некој начин на кој би можел да разговараш со Бог. Што повеке ке направиш дали некаде воопшто ке се обратиш и што во твојот живот ке промениш останува на тебе :smir:

Според религијата бог има план за сите нас и дури и смртно болните треба да го слават животот и да го слават Бог. Да се благодарни што имале можност да го спознаат животот на овој свет и да го прифатат оној кој ги чека после смртта каде ке нема болка и патење итн. Бог е тој кој не става во искушенија и ние сме тие кои треба да бидеме посилни од нив, никој не кажува дека патот до вечниот живот е лесен. До ден денес постојат луѓе кои веруваат дека животот на земјата е само нешто што не спрема за вечниот живот кој доаѓа потоа. Место каде се раздвојува житото од плевелот, добрите од злите. Тоа што некој одбира да не верува во тоа или да го живее својот живот без Бог во него не значи дека ова што го напишав погоре е нешто за измевање. Сепак да не одам во екстреми, повеке од доволно е во себе да се верува дека намерите ти се чисти и искрено покајување кога си свесен дека навистина си погрешил. Вербата не е одењето во црква и палењето свеќа.. туку начинот на живот, односот и почитта кон она нешто поголемо од сите нас.

А во што е толку разликата помеѓу исповед кај поп и „исповед’’ кај психолог или психијатар? Она што е лошо - пак е потребен некој друг, не може ли директно на Бога да му се исповедаме?

Исповедта пред поп всушност не е исповед пред попот, туку пред Христа Бога. Попот има власт, добиена преку ракополагање, да отпушта човекови гревови.

На Бога можеме да Му се исповедаме, нромално. За тоа служат секојдневните молитви. А за практикување на исповеста како Света Тајна, ни треба и посредник-сведок, а тоа е исповедникот/духовникот/попот.

А која е власта од психијатарот? Ја нема. Па тие редовно не ни веруваат во Бога, и тогаш, во чие име би отпуштале гревови? И што може да му помогне еден огревовен смртник на друг огревовен смртник?

Во последно изедов доста говна за Дедо Боже и веќе сум сигурен дека ќе горам во пеколот...Но сепак...почнувам да сваќам дека во животот ''не е се така зелено''.Барав утеха во учењето.Некако не ми тргна најдобро.Почнав да се жалам дома...али некако не ги заболе мн ...Друштвото ми е преполно со идиоти и имам само еден асолен другар кој има доста проблеми па не сакам да го трујам него со мои срања...
Единствено ми останува да побарам прошка од Господ и да се надевам дека ќе ми даде сила за да се чувствувам подобро...
Прашањето ми е:Како да побарам прошка од Господ??
Дали ќе сака некој да ми помогнеи да ми објасни како да го направам тоа...??

:zver:barem ti teknalo ete kazaa tie so razbiraat pojke...jas ne baram proska..ama soglasno biblijata site sme gresnici..a nemaj maka gospod ne saka...ke prosti:helou:

Вербата не е одењето во црква и палењето свеќа.. туку начинот на живот, односот и почитта кон она нешто поголемо од сите нас.
Благодарам Dejana за советот...навистина си се потрудила да ми помогнеш и ќе те послушам.
Ова за вербата...јас сум еден вид ''симпатија'' на комунизмот и комунизмот учи да делиш,да не бидеш себичен,ти ја развива СВЕСТА,итн...со други зборови се она што е потребно за едно општество (па може да се каже и светот) за да функционира во најдобар ред.Свеста пред се...Под добро развиена свест се подразбира (т.е. јас мислам дека се подразбира...не знам точно како е)да бидеш добар човек...да не лажеш да не крадеш да не убиваш и многу други работи...Ако се работи за свест...јас мислам дека сум свесен човек...споредувајќи се себеси со другите околу мене од моја возраст јас себеси се гледам како доста Развиена личност(свесно развиена личност)...Сепак...ако е важен само начинот на живот...јас немам никаков проблем...али мислам дека верата е нешто повеќе од само правилен начин на живот и разбирање...
П.С.Фала пак за советот...доста ми помогна...

Знаев дека советот на Воне ќе биде најдобар. :icon_bigg :smir:

I JAS SAKAM DA POBARAM SOVET:
Ute kako mnogu pomal , se deklarirav nesto kako "BAS KOMUNIST"i epten tezok ateist. pa i jas kako drugarot izedov bajgi gomna, no potoa svativ deka seto sto go kazuva komunizmot , go propoveda i isus:"комунизмот учи да делиш,да не бидеш себичен,ти ја развива СВЕСТА,итн", pa kako sto kazuva i naukata (sto vo posledno vreme ne ja sakam bas) ISTI STVARI NE SE PRIVLEKUVAAT, pa zatoa komunistie ne ja prifajkaat religijata. Pred sebe sega si se pravdam kako socijalist i pocnav da veruvam, no kako da se pravdam pred boga???
Ne sakam da se iskupam od grevot radi da go poziveam na zemjava, tuku za da go vidam carstvoto bozje. AMAN POMAGAJTE...

Пост-исповед/покајание-причест.

Поарно-задрвје!

А за практикување на исповеста како Света Тајна, ни треба и посредник-сведок, а тоа е исповедникот/духовникот/попот.

КОЈА ТИ Е ТАА СВЕТА ТАЈНА?

Многу секташки изгледа овој термин.

9/10 дека некоја девојка те оставила или ти го скршила срцето или немаш девојка :tapp:,за се друго имаш психијатар да се исповедаш.Ако отидеш на поп да му се исповедаш ќе ти рече нека ти ги прости гревовите и пари ќе ти земе,а попрофесионална помош имаш од психијатар.

КОЈА ТИ Е ТАА СВЕТА ТАЈНА?

Многу секташки изгледа овој термин.

Тоа е Светата Тајна исповед. Што е тука секташки, не контам, кога таа власт Христос Бог им ја остави на Апостолите.

9/10 дека некоја девојка те оставила или ти го скршила срцето или немаш девојка :tapp:,за се друго имаш психијатар да се исповедаш.Ако отидеш на поп да му се исповедаш ќе ти рече нека ти ги прости гревовите и пари ќе ти земе,а попрофесионална помош имаш од психијатар.

Исповеста е Света тајна и не се наплаќа. Не „набадај„ произволности...

Психијатарот не може сам на себе да си помогне а не пак на другите да им помогне.

Тоа е Светата Тајна исповед. Што е тука секташки, не контам, кога таа власт Христос Бог им ја остави на Апостолите.

Исповеста е Света тајна и не се наплаќа. Не „набадај„ произволности...

Психијатарот не може сам на себе да си помогне а не пак на другите да им помогне.

od kade ova..pa ti svesen li si deka psihijatrite maka macat da ja ispravat hemijata vo mozokot,a toa e tesko....zatoa ima mnogu slucai na koi medicinata pomognala..nemoj taka:nenene::nenene::nenene:

od kade ova..pa ti svesen li si deka psihijatrite maka macat da ja ispravat hemijata vo mozokot,a toa e tesko....zatoa ima mnogu slucai na koi medicinata pomognala..nemoj taka:nenene::nenene::nenene:

Чекај сега малце, зборуваме за психологија/психотерапија на душата или за медицината на телото?
Веќе неколку пати го имам напоменато случајот со славниот Фројд, кој, според очевидните сведочења на неговата ќерка, типов ги лечел своите пацинети така, што пациентите изсегувале од неговите психотераписки сенанси однесувајќи се како растенија. „Тоа„ кое им се случувало на фројдовите пациенти, во правосвлавеито се нарекува „распад на личноста„. И сега, кој е тука излечен и каде е тука излеченоста?

Чекај сега малце, зборуваме за психологија/психотерапија на душата или за медицината на телото?
Веќе неколку пати го имам напоменато случајот со славниот Фројд, кој, според очевидните сведочења на неговата ќерка, типов ги лечел своите пацинети така, што пациентите изсегувале од неговите психотераписки сенанси однесувајќи се како растенија. „Тоа„ кое им се случувало на фројдовите пациенти, во правосвлавеито се нарекува „распад на личноста„. И сега, кој е тука излечен и каде е тука излеченоста?

pridonesot na frojd kon modernata psihologija nikoj ne moze da go ospori..a koj se izlecil so ispoved de

Да беше Фројд толку јак, неговиот ученик Фром немаше да го откачи (Фројд).
Фројд е мноооогу познат по неговите анализи на соништата од неговите пациенти, а соништата внимание, освен по исклучок.

Со Светата тајна исповед, никој не се лечи, туку се очистува духот и душата човекови од своето зло. Без исповест, не може да се практикува Светата тајна причест. Причеста е лекот, а исповеста е само подготовка на човекот за да ја прими причеста, очистен онолку колку се потрудил да биде чист во овој отпаднат Свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom