Сакам да зготвам: ... помош!

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Како е подобро да се користи Рузмаринот, сушен или свеж?

Се што е свежо е подобро. Настрана од тоа, рузмаринот е многу појак и автентичен кога е свеж. Мене ми е далеку поубав, но се е до вкус.

Член од
13 септември 2009
Мислења
287
Поени од реакции
110
Има ли некој да ми предложи некоја нискокалорична салата или онака нешо без мајонези павлаки сиренје и хопла? :S:pov:
јас си праам една од компир зелка и јајце може комбинацијава изглеа немогуча ама топ ми е. Арно ама ми се стужи од неа веќе така да сакам нешо др ако знаете плс хелпнете :)

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Сакам да направам Шпагети ! е сеа ме ентересира сосот од печурки+кромид како да го направам...?

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Има ли некој да ми предложи некоја нискокалорична салата или онака нешо без мајонези павлаки сиренје и хопла? :S:pov:
јас си праам една од компир зелка и јајце може комбинацијава изглеа немогуча ама топ ми е. Арно ама ми се стужи од неа веќе така да сакам нешо др ако знаете плс хелпнете :)
Туна салата

Марула,туна и можеш да ставиш пченка колку за гарнир и шмек.
Едноставна е многу за спремање,најадува и не е многу калорична:smir:

Член од
13 септември 2009
Мислења
287
Поени од реакции
110
фала фала ај ке пробам :)

--- надополнето ---

Сакам да направам Шпагети ! е сеа ме ентересира сосот од печурки+кромид како да го направам...?
Имаш погоре иначе секаков вид сос за шпагети и макарони.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Неколку рецепти од мојата кујна, пробани, инвентид бај ми

Салата од Модар патлиџан

Состојки:
1 модар патлиџан
3,4 чешниња лук
200 мл. кисело млеко
50 гр ситно дробени (не мелени) ореви
сол, црн бибер (уште подобро ако имате мешавина од зелен,бел и црн бибер, свежо сомелен)

подготовка:
модриот патлиџан излупен, се сече на тенки кругови се реди на поголема решетка и се посолува (ќе пушти вода, внимавајте каде ја ставате решетката, најдобро врз тенџере) и се остава 10-15 мин
пропржете ги на загреано масло и исцедете ги од маслото
исецкајте ги на парчиња, додарете бибер, сол, ситно исецканите чешниња лук, оревите и киселото млеко и измешајте.

--- надополнето ---

Крем супа од тиквица и компир

состојки:
1 тиквица средна големина
1 поголем компир или 2 помали
1 коцка за супа (од малечките)
половина главица кромид
3 чешниња лук
малку копар (внимавајте копарот има јак мирис и вкус, да не претерате)
оцет
масло за јадење
сол
црн (или мешан) бибер
магдонос

Подготовка:

литар вода или повеќе (ставете повеќе ке имате и за другиот ден :)) се става во тенџере да се вари со коцката супа, се додава малку масло за јадење
Излупете ги компирот и тиквичката и исечете ги на помали парчиња (коцки од 1,5-2цм, побргу да се свари), кромидот на поголеми парчиња
откако водата ке зоврие ставете ги компирот,тиквичката, кромидот и лукот
кога компирот ке биде варен (ќе пробате, обично 15 мин)
Тргнете го од оган (рингла) и сместата блендирајте ја или добро изгмечете
Вратете ја назад, додајте сол, црн пипер, копар по вкус уште неколку минути да се вари да се спојат состојките
додадете малку оцет и сецкан магдонос

Член од
25 септември 2009
Мислења
91
Поени од реакции
10
Дали некој знае, рецепт за добра лимонада. Соодносот, на колку ломони колку литри вода, колку шеќер?

Јас знам обично колку имам лимони исцедам, ставам вода и шеќер колку што ми фаќа око и летно време со коцки мраз = најдобар пијалак.

Но, сега имам желба да направам права, вкусна лимонада, одлично е за овој период на настинки и воопшто е најдобар освежителен пијалок.

H

HITCH

Гостин
Денес ми текна да си направам грклани. Знам дека се прават со лиснато тесто и се полнат со салата или со нешто друго, ама не знам како се прави лиснатото. Ве молам, ако може некој рецепт што сте го погодиле :smir:

Bum[B]lEbEE

sibirec
Член од
19 ноември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
1
Луѓе дајте кажете нешо лесно за правење и лесно за јадење зашто јас сам живеам дома неам баш време да праам некои специјалитети, а од сендвичи ми е преку .....

H

HITCH

Гостин
Bum[B]lEbEE;3902091 напиша:
Луѓе дајте кажете нешо лесно за правење и лесно за јадење зашто јас сам живеам дома неам баш време да праам некои специјалитети, а од сендвичи ми е преку .....
Кажи ни што ти се јаде и ќе ти кажеме како да направиш! Направи си готова супа. Земи тенџере стави вода пола литар и кога ќе почне да врие водата додади ја супата. Доколку сакаш домашна супа со фиде сам да си ја направиш, згреј пола литар вода, 1 морков, малку магдонос, зачини и можеш да си изрендаш 1 компир за да ти биде ем погуста ем повкусна и вари ја на тивко, само внимавај на компирот и на фидето им треба малку подолго време да се сварат за разлика од готовата супа.
Направи пире. Земи 1 пире и свари го со пола литар млеко. Со пирето можеш да си спржиш и нешто мевце.
Кажувај што имаш у фрижидер подобро и ќе ти најдеме куп рецепти. Од каде да знаеме што јадеш, а што не јадеш.

Член од
7 декември 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
за пилешко добар е кари сосот. земаш коцка за супа ја вариш, додаваш 2 супени лажици кари (или една зависи од вкус) ама ги додаваш во шоља во која предходно си ставил супа и мешаш. остатокот од супата го поливаш на пилешките копани и пржиш, а пред тоа на копаните додаваш мајчина душица, едно кафено лајче цимет, сол и пипер и така пропржваш па ја додаваш супата и чекаш да се редуцира. го тргаш пилешкото од тавчето и ставаш еднакисела павлака и ја додавваш шољата со суапа и кари и пак редицираш малку додека не згусне и со тој сос го поливаш пилешкото. позз

Член од
8 декември 2010
Мислења
65
Поени од реакции
9
Стави синкамен , сигурно ке бидат повкусни :P :pos2:

H

HITCH

Гостин
Дали ќе може да споделите со мене некој рецепт за тикварник? Многу ми се јаде, ама не знам некој интересен рецепт. :(

Kajgana Shop

На врв Bottom