Ваљда темава е и за совети при избор за јадења, па сакам некој да ми предложи што да зготвам за една романтична вечера за годишнина. Значи сакам како главно јадење, десерт и се разбира некој пијалок што ќе одговара на тоа. Јас мислев за pepperoni пица, јагоди со чоколадо и некој пијалок(незнам што одговара со ова) али не ме бива баш при вакви работи па затоа барам совет.
За почеток тргни од она што го јадете.Спомна годишнина и сигурно би требало да знаеш што обожава партнерот.Не е поентата убаво да изгледа,а да не го јаде јадењето кое ти сакаш да го приготвиш.
Јас секогаш приготвував она што најмногу го јадеме - месо.Значи ќе избереш големи убави чинии,во нив ќе сервираш печени компири со пилешко и некој сос.Ќе направиш салата некоја декоративна и ќеја поставиш во средината.За пиење со ова јадење оди црвено вино,но бидејќи е лето,може да земеш розе (имаш од попова кула,вила марија,тиквеш).Ќе заврзеш салфетка на виното,тапата претходно ќе ја извадиш и само ќе ја ставиш на шишето.Ќе служиш во широки со стол чаши,да има малку вино во чашата,не да ја наполниш цела.Доколку претходно пиете узо/акија,не би било лошо да имаш и мали чаши во винските.
-Салата: најдобро е свежа салата,на еден дел патлиџани,на друг краставици,на трета зелка и на четврта цвекло.Полиј ги малку со зејтин,стави сол,а на зелката и цвеклото неколку капки оцет.Декорирај ги во чинијата со магдонос.
-Компирите излупи ги и исечкај го во тава.Стави еден прст вода(зависи од количината на компирите),полиј ги со зејтинче,стави вегета и црвен пипер врз нив.Правец во релна и ќе испаднат топ
-Пилешкото можеш да го испржиш или поховаш.За поховање прво месото стави го сад со матени јајца,па во брашно и на крај во презла.
-Јас татар сос би ставила настрана.Лажица мајонез,лажица павлака,малку сенф,рендани кисели краставички колку да згусне смесата(значи 5/6)
Сосот можеш да го поделиш во мали садови и да го ставиш до секоја чинија.Стави свеќа на средина или за погоем простор,ако масата ти е помала,стави мали свеќи насекаде низ собата,за да добиеш светлина.Имај це де со добра музика,тивка релаксирачка.Не заборавај на поклон да купиш кој можеш да и го дадеш пред вечерата.Не би било лошо,ако сака цвеќе да и го оставиш на масата.
За десерт,јас препорачувам да одиш во слаткара и да си кушиш некое парче торта
Има убави слатки и во Веро и насекаде,за да не се мачиш бадијала кога нема да го погодиш.
И сето ова приготвено треба да ти е во 18ч,за да можеш да оставиш промаја во станот и да се истушираш.Месото и компирите чувај ги затворени,да не изгубат од топлината,а сервирај ги 15 мин пред да дојде.
Со пицата ти оди секакво вино,иако времево влече повеќе накај бело.
Суштината на романтичната вечера е да си поминеш прекрасно во тој миг.Затоа приготви по твоја душа и немсти по свој избор,биди креативен,тоа ќе го почувствува она.Ајде убав помин.