8 милјарди евра инвестиции во наредните 7 години најави владата

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И уште едно много битно прашане,како ке се обезбеди стабилноста на целата система на РМ?
Заштото убаво ке ja изградите,но утре стане един слаб земетрас-3 по рихтер.Велам го заштото целиот Балкан е земетрасен регион.
Нуклеарката автоматично ке спре и шо става со целиот систем на РМ?
Така ставате много зависни от мокни реактори и при едно хавариjно изклучване, системот е сринат.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
И уште едно много битно прашане,како ке се обезбеди стабилноста на целата система на РМ?
Заштото убаво ке ja изградите,но утре стане един слаб земетрас-3 по рихтер.
Така ставате много зависни от мокни реактори и при едно хавариjно изклучване, системот е сринат.

Како за татарланд така и за нас да го еам..зар у татарланд се спремни за земјотрес?Ко ќе запре нуклеарката во МАКЕДОНИЈА,ќе викнеме 100 татари на раце да ги придвижат реакторите и решен проблем:toe:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Како за татарланд така и за нас да го еам..зар у татарланд се спремни за земјотрес?Ко ќе запре нуклеарката во МАКЕДОНИЈА,ќе викнеме 100 татари на раце да ги придвижат реакторите и решен проблем:toe:
Ова е наполно несериозно и смешно.Както видиш jaс сум готов за цивилизован диалог,но....некоj друг (ти) не е готов.
Мога да ти кажам как се обезбедува един такав ризк,но чекам отговор от АБЦ,коjто промовира нуклеарката.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Ова е наполно несериозно и смешно.Както видиш jaс сум готов за цивилизован диалог,но....кога ќе го исврлиш од употреба она што во претходниот пост ти го болдирав тогаш ќе нема но и 3 ТОЧКИ..
:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ова е наполно несериозно и смешно.Както видиш jaс сум готов за цивилизован диалог,но....
Исто така одлика на цивилизиран човек е да не го пика носот кај не му е место.....
...се извинувам....заборавив за татарите поимот цивилизација не постои.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Економскиот аналитичар Сем Вакнин, кој беше близок соработник на премиерот Никола Груевски кога тој беше министер за финансии, смета дека плановите за инвестирање на 8 милјарди евра за 7 години е чиста фантазија на владата.
Тој смета дека во услови на светска криза не постои начин како да се обезбедат овие пари, бидејќи банките на даваат кредити, а големите фирми не инвестираат за да земаат под концесија објекти.

„Фантазија која не може да се реализира“ е оценката на економскиот аналитичар Сем Вакнин на инвестиционата програма тешка 8 милијарда евра што вчера ја презентираше премиерот Груевски. Вакнин вели дека инвестициите на Владата во енергетиката, инфраструктурата, образованието и културата се добар чекор, но висината на сумата која беше објавена не може да се реализира.

„Таканаречената иницијатива е уште еден пример за фантазија, а реално гледано ниту една десетина од тоа не е возможно. Владата вели дека ќе инвестира 150 отсто од БДП – то на Македонија во текот на следните седум години. Во меѓувреме другите земји како на пример Германија, инвестира повеќе од 10 отсто од БДП – то, а и САД која е една од најразвиените земји инвестира помалку од 50 отсто, така што сигурен сум дека мала земја како што е Македонија не може да инвестира тројно повеќе од земја како што е САД“ изјави Вакнин.

Вакнин истакнува дека ниту една светска банка во услови на криза нема да ја кредитира Македонија во висина од милијарда евра, така што не треба многу да се смета на кредитите. Од друга страна пак најголемите концесионери се соочуваат со големи порази предизвикувани од кризата и нема да инвестираат во Македонија, така што единствен начин за да се реализираат овие проекти е собирање на даноците.

„Собирањето на даноците според сите показатели ќе претрпе видлив пад. Експортите постојано паѓаат, луѓето ги губат нивните работни места, значи сите извори за собирање на даноците се намалуваат. Исто така не може да се верува дека со собраната сума од даноците можат да се покријат овие иницијатива. Буџетот и без ова е со дефицит “ вели аналитичарот.

Вакнин рече дека место оваа фантазија која премиерот Груевски ја соопшти пред изборите, тој можел да најави инвестиционен план во вредност од 1 милијарда евра за период од 3 години, кој би бил реален за спроведување.

Извор АЛСАТ-М

Еве го моето мислење , кое предходно го изнесов на темата , презентирано од ЕКОНОМСКИ аналитичар...

Сепак зошто да се биде РЕАЛЕН кога Македонецот е познат по тоа дека ги обожава прикаските и живото во сништа...

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Jas bi kazal nesto koristejki go biserot na stoletieto na nasiot cenet premier Gospodin Gruevski vo odnos na ova prasanje so sledniov citat: "Ima nesto sto vie ne go znaete sto jas go znam!!!"

Mi se cini deka posle ova nema potreba sto povekje da se diskutira okolu naoganjeto na 8-te milijardi evra od strana na nasata vlada taka da moji dragi sogragjani kjutete si i sedete si madro oti i taka nisto ne sme znaele, a i da znaeme isto ni se fakja nas nikoj ne ne slusa taka da ni ostanuva samo ..........:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa: !!!!

P.S.
Ah da i ne zaboravete so noviot zakon kesite so nosivost nad 5kg se naplakjaat 1 denar da ne zaboravite samo!!!

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Jas bi kazal nesto koristejki go biserot na stoletieto na nasiot cenet premier Gospodin Gruevski vo odnos na ova prasanje so sledniov citat: "Ima nesto sto vie ne go znaete sto jas go znam!!!"

Mi se cini deka posle ova nema potreba sto povekje da se diskutira okolu naoganjeto na 8-te milijardi evra od strana na nasata vlada taka da moji dragi sogragjani kjutete si i sedete si madro oti i taka nisto ne sme znaele, a i da znaeme isto ni se fakja nas nikoj ne ne slusa taka da ni ostanuva samo ..........:kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa: !!!!

P.S.
Ah da i ne zaboravete so noviot zakon kesite so nosivost nad 5kg se naplakjaat 1 denar da ne zaboravite samo!!!
Пари ке се најдат не е страшно, ќе се воведат нови казни за дишење во јавен простор и јавен воздух и старите ќе поскапат и ќе се соберат тие осум милијарди.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Да се надоврзам на претходниот муабет околу градењето нуклеарка. Инвестирањето во туѓа нуклеарка на пример Албанија, или пак Бугарија во никој случај нема да ја направи Македонија енергетски независна земја, а мислам дека кон тоа треба да се стремиме нели, создавање на една енергетски независна Македонија ?

Колку и да зборуваме дека Македонија има хидроенергетски потенцијал, мислам дека неможеме да рачунаме на хидроенергијата како извор кој би не спасил од енергетска криза, бидејќи има земји со 200 пати поголем хидроенергетски потенцијал од Македонија па пак имаат нуклеарки.

Така да, единствениот одговор според мене би бил, токму тоа - изградба на нуклеарна централа, секако, со преходно добро обработени податоци за каде во Македонија би било најдобро да биде изградена.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Много добри прашаниja.
Само ке добава уште неколко.
От каде ке иде урана?
Как ке се обезбеди нуклеарката?
И наjголемиот проблем ладенето на реакторите.
Мариово има 5 рудници за Ураниум,ги користеле уште Германците во Втора Светска војна за свои потреби,за потоа после 1950 нивното понатамошно испитување продолжи во строга доверливост од страна на тогашната Југословенска власт.

Ok, drzi toa.
Ama koga Bugarija ke ima sopstvena, Albanija ke ima sopstvena, i istite isto taka ke se obidat da izvezuvaat, komu toa nie ke prodavame?
Toa i mi bese prasanjeto koe mu go postaviv na ABC. Dali e isplatlivo da se izgradi nekoja samo za vnatresni potrebi, ili pak eve i da receme dali e isplatlivo da se izvezuva-prenesuva i na podalecni mesta, ne od regionot, koi sto imaat nedostatok na energija ( dali e isplatlivo za onie koi ke kupuvaat od nas )?
На кого сакаш и де изградиме нуклеарка до тоа време кога ќе почне да се уптребува пак може да ни треба да увозуваме.
Epa daj da gradime 5 nukleraki cim taka, pa da ne mu ja mislime ic vo idnina :):)

Sala na strana, te sfativ, i do nekade drzi, iako osnovata se hipoteticki ekonomski parametri, ne tolku dobro analizirani i razglabani.
Анализирано и разглабано во детаљи,барем од мене,затоа Комплексот “NucleuS 3x3“ обезбедува флексибилна и надоградива Македонска нуклеарна централа со 1 до 9 нуклеарни реактори,во зависност од потребите во моментот.

Заштото убаво ке ja изградите,но утре стане един слаб земетрас-3 по рихтер.Велам го заштото целиот Балкан е земетрасен регион.
Проектот “NucleuS 3x3“ е сеизмички заштитен до 10 степени по Рихтер,а ќе се примени и најнова патентирана заштита од земјотресни влијанија на одредени делови од самиот објект.Патентот е Македонски па не би требало да чини многу пари неговата примена и кај нуклеарни централи како капитални објекти,што исто така ќе даде голем придонес за негова промоција во светот за земјотресно инжењерство што од своја страна ќе овозможи одредени Македонски фирми добро да профитираат од ваков еден патент во градежништвото.

Да се надоврзам на претходниот муабет околу градењето нуклеарка. Инвестирањето во туѓа нуклеарка на пример Албанија, или пак Бугарија во никој случај нема да ја направи Македонија енергетски независна земја, а мислам дека кон тоа треба да се стремиме нели, создавање на една енергетски независна Македонија ?

Колку и да зборуваме дека Македонија има хидроенергетски потенцијал, мислам дека неможеме да рачунаме на хидроенергијата како извор кој би не спасил од енергетска криза, бидејќи има земји со 200 пати поголем хидроенергетски потенцијал од Македонија па пак имаат нуклеарки.

Така да, единствениот одговор според мене би бил, токму тоа - изградба на нуклеарна централа, секако, со преходно добро обработени податоци за каде во Македонија би било најдобро да биде изградена.
Податоците се преиспитани а и локацијата исто така.Мариово дава најубави можности за една таква капитална инвестиција на Балканот ако не и во цела Европа.:toe:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
НЕМОЈ НЕ МЕ РАДУЈ! 8 МИЉАРДИ?!

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEXT!!

G

grande-juve

Гостин
Економскиот аналитичар Сем Вакнин, кој беше близок соработник на премиерот Никола Груевски кога тој беше министер за финансии, смета дека плановите за инвестирање на 8 милјарди евра за 7 години е чиста фантазија на владата.
Тој смета дека во услови на светска криза не постои начин како да се обезбедат овие пари, бидејќи банките на даваат кредити, а големите фирми не инвестираат за да земаат под концесија објекти.

.
колку што слушнав од интервјуто на грујо, он спомна дека за најголем дел од инвестициите е постигнат договор со некои банки, ги кажа на интервјуто, и со фирмите и компаниите за концесии, така да ми се чини дека ванкин само насловот го прочитал и одма плука по владата, а тоа е веќе 2-3 години

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Еве го моето мислење , кое предходно го изнесов на темата , презентирано од ЕКОНОМСКИ аналитичар...

Сепак зошто да се биде РЕАЛЕН кога Македонецот е познат по тоа дека ги обожава прикаските и живото во сништа...
Cekaj gi sega samo da se pojavat... kako Sam bil samo seronja, gomnar, vamte trmte, gomnar drn drn drn..... a gvujo nas cveke za mirisanje...

колку што слушнав од интервјуто на грујо, он спомна дека за најголем дел од инвестициите е постигнат договор со некои банки, ги кажа на интервјуто, и со фирмите и компаниите за концесии, така да ми се чини дека ванкин само насловот го прочитал и одма плука по владата, а тоа е веќе 2-3 години
Eve go prviot.
Neeeeext!!!!!!

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24

Во интервјуто ја спомена само дојче банк и други ,а кој се тие други здравје ќе видиме.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Одкако се скараа со Грујо оти не го зеде во својот “дрим тим“,самонаречениот “економски експерт“ Сем Вакнин води антивладина политика.Инаку многупати тој само добро ги пренесува анализите на неколку влијателни часописи за Балканот и светската економска криза,далеку е некој навистина добар независен експерт,на што укажува фактот дека многу време поминува во Македонија,каде економски експерт со Хазарско потекло не би требало ни да помисли да работи доколку стварно нешто вреди,ќе си оди по големите светски компании како што прават сите добри економски експерти.

Kajgana Shop

На врв Bottom