Јас би рекол дека и двете анкети се нарачани. Првата за ВМРО втората за СДС. Значи првата додала кај ВМРО а скусиле кај СДС, додека во втората е обратно и немој да ми речеш дека не е така.Така да, ако им направиш "златна средина" ќе дојдеш близу до реалноста а таа изгледа вака:Па можеби и ќе нема потреба да се чека толку долго...
Септември 2008
ВМРО-ДПМНЕ 38%
СДСМ 7%
Февруари 2009
ВМРО-ДПМНЕ 30,9%
СДСМ 19,7%
Овие промени се само за 5 месеци...
Ако не прекине власта со правење киксови (како што беа последните неколку), таа разлика до 22 март може уште повеќе да се намали!
Ајде деЈас би рекол дека и двете анкети се нарачани. Првата за ВМРО втората за СДС. Значи првата додала кај ВМРО а скусиле кај СДС, додека во втората е обратно и немој да ми речеш дека не е така.Така да, ако им направиш "златна средина" ќе дојдеш близу до реалноста а таа изгледа вака:
ВМРО = (38 + 31)/ 2 = 69/2= 34,5%
СДС = (7 + 20)/ 2 = 27/2= 13,5%
Реално односот меѓу двете партии отсекогаш (од 2006 ) бил 2,5:1 така што нема што да се зборува повеќе.
На СДСМ очигледно не му одговараат резултатите од анкетите за рејтинзите и популарноста на политичарите и политичките партии. Последните неколку испитувања на јавното мислење спроведени од афирмирани институции како Институтот за Демократија, Центарот за истражување и креирање политики и Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања покажаа убедливо водство на Премиерот Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ.
Е па така де... И двете се шкарт.Ајде де
Епа како тогаш Центарот за истражување и креирање политики, еднаш е реномирана институција и прави реални анкети, а еднаш по нарачка и во полза на СДСМ ?
Еве еден коментар од Вечер, напишан на 17.04.2008
Колку и да се обидуваш да манипулираш со процентите, очигледен е еден континуиран процес на приближување на рејтинзите меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ во последните неколку месеци...Така да, ако им направиш "златна средина" ќе дојдеш близу до реалноста...
Според анкетава, и според логиките на тој 'твој' форумџија, во Македонија опаѓа бројот на Македонци, а се зголемува бројот на антимакедонци!За голема жал ама најверојатно дека е така како што пред извесно време кажа еден форумџија дека во Македонија има една Македонска, една анти-Македонска и две-три Албански партии.
А кој рекол дека Фрчко има 19,7%?само шо гледав вести ... за Иванов е 30.9 втор е Селмани а Фрчко ака „Тепачот на жени“ нема 19,7 него 15.6
За жал така е. Ама сепак би ги почекал изборите да видам.Според анкетава, и според логиките на тој 'твој' форумџија, во Македонија опаѓа бројот на Македонци, а се зголемува бројот на антимакедонци!
Ме заболе мене и за Грујо и за Мујо.... :pos2::pos2::pos2:Колку и да се обидуваш да манипулираш со процентите, очигледен е еден континуиран процес на приближување на рејтинзите меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ во последните неколку месеци...
Ne znam kako ne si nabavil i dosega sigurno ti trebalo da si goSelmani go napravi najdobriot poteg na ovie izbori...albancite go imaat nego za kandidat i vo prviot krug ke go glasaat nego, a ne nekoj od makedonicite...zatoa Selmani ke prikaze nerealen rejting koj ke mu ja digne cenata...mnogu pameten poteg!!!
Samo se nadevam deka nema da odi vo vtoriot krug, i deka Frcko ke vleze i opozicijata ke se obedini so nego, pa togas ke vidime kakov e sega odnosot na silite...ali i togas nema da bide realen, zasto DUI ke glasa za Ivanov, normalno, za soodvetna nadoknada...vrti suci, gazot ni e otpozadi a bogami da si nabavime i vazelince....u PM