БОГ - Промашената хипотеза

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Извадоци од: The Failed Hypothesis - How Science Shows that God Does Not Exist - Victor J. Stenger

Вистина, не можеме да го порекнеме постоењето на Бог кој, како бисерот во примерот на Попер, е некаде надвор од кутијата, да речеме, во друга галаксија. Но Бог наводно треба да е насекаде, па со тоа и во секоја кутија. Затоа кога го бараме Бог во една кутија, без разлика колку мала, треба или да го најдеме, со што ќе го потврдиме неговото постоење, или да не го најдеме, со што ќе го порекнеме неговото постоење.

Не може да постои битие кое е сe-добро

1. Бог е (по дефиниција) битие од кое не може да се замисли поголемо битие.
2. Величината (не големината) подразбира величина на доблеста.
3. Затоа, Бог е битие од кое ниедно битие не може да биде подоблесно.
4. Но доблеста подразбира надминување на болката и опасноста.
5. За битие (суштество) може да се каже дека е навистина доблесно само ако може да трпи болка или да биде уништено.
6. Бог кој може да страда од болка или да биде уништен не е тој од кого не може да се замисли повозвишено битие.
7. Бидејќи можеме да замислиме повозвишено битие, кое не страда и е неуништиво.
8. Затоа, Бог не постои.

Обожување и морал

1. Ако некое суштество е Бог, мора да заслужува да биде предмет на обожување.
2. Ниедно суштество не може никако да заслужува да биде предмет на обожување, бидејќи обожувањето бара да се напушти улогата на независен морален чинител.
3. Затоа, не може да постои суштество кое е Бог.

Веќе накратко го изложивме проблемот на злото, и ќе кажеме уште многу за тоа. За сега, да го назначиме само формалното тврдење :

Проблемот на злото

1. Ако Бог постои, тогаш неговите атрибути се во согласност со постоењето на злото.
2. Атрибутите на Бог не се согласни со постоењето на злото.
3. Затоа, Бог не постои и не може да постои.

Следните три се примери на повеќеатрибутни негации:

Совршен Створител не може да постои

1. Ако Бог постои, тогаш е совршен.
2. Ако Бог постои, тогаш е створителот на вселената.
3. Ако суштество е совршено, тогаш с# што ќе создаде мора да е совршено.
4. Но вселената не е совршена.
5. Затоа, совршено суштество не може да е створителот на вселената.
6. Оттука, невозможно е да постои Бог.

Трансцендентно суштество не може да е сеприсутно

1. Ако Бог постои, тогаш е трансцендентен (т.е. надвор од просторот и времето)
2. Ако Бог постои, тогаш е сеприсутен.
3. За да биде трансцендентно, суштество не може да постои никаде во просторот.
4. За да биде сеприсутно, суштество мора да постои насекаде во просторот.
5. Затоа е невозможно трансцендентно суштество да биде сеприсутно.
6. Затоа, Бог не може да постои.

Лично суштество не може да е нефизичко

1. Ако Бог постои, тогаш е нефизичко суштество.
2. Ако Бог постои, тогаш е личност (или лично суштество).
3. Личност (или лично суштество) мора да е физичко.
4. Оттука, невозможно е Бог да постои.

На крај, еве пример на едноатрибутна негација:

Парадоксот на семоќта

1. Или Бог може да создаде камен кој не може да го крене, или не може да создаде камен кој не може да го крене.
2. Ако Бог може да создаде камен кој не може да го крене, тогаш не е семоќен.
3. Ако Бог не може да создаде камен кој не може да го крене, тогаш не е семоќен.
4. Затоа, Бог не е семоќен.

Теологот може да праша: како можеме ние обичните смртници да ја знаеме вистинската природа на Бог кој се наоѓа надвор од нашата моќ на спознавање? Одговорот е дека не мораме да знаеме – исто како што физичарите не мораат да ја знаат крајната стварност зад кварковите. Физичарите се задоволни што имаат модел, кој сега ги опфаќа кварковите, и кој прекрасно се сложува со податоците. Моделот на кварковите има емпириски темел. Тој го претставува најдоброто што ние луѓето досега сме успеале да направиме во опишувањето на каква и да е објективна стварност која се наоѓа зад нуклеарните и субнуклеарните испитувања. Дали кварковите се стварност или не, не го менува тоа. Тоа дали било кој од предметите на научните модели е стварен или не, не го менува фактот дека тие модели се многу корисни.

Извадоци од: The Failed Hypothesis - How Science Shows that God Does Not Exist - Victor J. Stenger

....

1. Ако Бог постои, тогаш е трансцендентен (т.е. надвор од просторот и времето)
2. Ако Бог постои, тогаш е сеприсутен.
3. За да биде трансцендентно, суштество не може да постои никаде во просторот.
4. За да биде сеприсутно, суштество мора да постои насекаде во просторот.
5. Затоа е невозможно трансцендентно суштество да биде сеприсутно.
6. Затоа, Бог не може да постои.
...

Во однос на ова (посебно на ова болдираново) сакам да ти поставам едно прашање.

Имено поголем број на научници па дури и самиот Ајнштајн тврдат дека вселената има свои граници маса и големина.

Е сега се поставува прашање каде и во што се наоѓа вселената? Затоа што според твоето тврдење за нешто да постои мора да постои некаде во просторот т.е да постои во склоп на некое друго нешто поголемо од него. А што е поголемо од вселената ако не Бог лично на чии што закони таа им се покорува и зарем е толку невозможно вселената да е дел од Бог и Бог да е дел од вселената?:raz:

....
Теологот може да праша: како можеме ние обичните смртници да ја знаеме вистинската природа на Бог кој се наоѓа надвор од нашата моќ на спознавање? Одговорот е дека не мораме да знаеме – исто како што физичарите не мораат да ја знаат крајната стварност зад кварковите. Физичарите се задоволни што имаат модел, кој сега ги опфаќа кварковите, и кој прекрасно се сложува со податоците. Моделот на кварковите има емпириски темел. Тој го претставува најдоброто што ние луѓето досега сме успеале да направиме во опишувањето на каква и да е објективна стварност која се наоѓа зад нуклеарните и субнуклеарните испитувања. Дали кварковите се стварност или не, не го менува тоа. Тоа дали било кој од предметите на научните модели е стварен или не, не го менува фактот дека тие модели се многу корисни.

Да, но само затоа што моделот се слага совршено со податоците не значи и дека моделот ја изразува апсолутната вистина за некоја појава.

На пр: Петар оди од точката А до точката Б за 10 мин со одење. А Аце по подолг пат стигнува од точката А до точката Б исто за десет мин ама со трчање. И сега ако научнициве немаат податоци за патот што го поминал Аце можат да тврдат дека и тој одел по патот по кој одел Петар и податоците ќе се вклопуваат инзвонредно што нема да значи дека нивното тврдење е точно туку дека како и во сите нивни тврдења податоците се поклопуваат со нивните теории(ништо повеќе и ништо помалку).

Поздрав:wink:

Нимо, велиш „Бог-промашена хипотеза„? Ми се чини дека темата ти е целосно промашена...

Нимо, велиш „Бог-промашена хипотеза„? Ми се чини дека темата ти е целосно промашена...

Леле леле волку аргументирано и издржано мислење не сум сретнал одамна, алал датие уствари да не си поп случајно па користиш толку многу зборови,за побивање на нешто ??

Ако Бог е совршен тогаш совршено знае што е совршено а што не е.
И од каде тезата дека вселената е несовршена, ако некој тврди дека вселената е не совршена тогаш он мора да знае што е совршено, и ако Бог е совршен тогаш он го знае Бог.

Ако Бог е совршен тогаш совршено знае што е совршено а што не е.
И од каде тезата дека вселената е несовршена, ако некој тврди дека вселената е не совршена тогаш он мора да знае што е совршено, и ако Бог е совршен тогаш он го знае Бог.

ИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ЈАКА ТИЕ ТЕЗАВА Ова ни Нум неможеше подоброи да го каже мислам на оној владикана, а дали за тебе земјава е совршена или е далеку од совршена ??? а

ИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ЈАКА ТИЕ ТЕЗАВА Ова ни Нум неможеше подоброи да го каже мислам на оној владикана, а дали за тебе земјава е совршена или е далеку од совршена ??? а

Кога препишуваш тези од негде прво размисли ги со своја глава.
А ме прашуваш за планетава Земја или?

Кога препишуваш тези од негде прво размисли ги со своја глава.
А ме прашуваш за планетава Земја или?

леле леле колку мудар одговор ај добро не прашувам за планетава, тоа беше малку да го смалиме кругот,според тебе вселената е совршена ??

леле леле колку мудар одговор ај добро не прашувам за планетава, тоа беше малку да го смалиме кругот,според тебе вселената е совршена ??

Ај после ќе ти кажам сега ќе излегувам на совршениов студ.

Можеби за Бог е се совршено
но за нас не е
има бебиња кои умираат од леукемија и разни болести
се случуваат стихијни катастрофи во кои страдаат оние кои сакаат да живеат добро
умираат бебиња
а во исто време постојат луѓе кои вршат големи зла
Бог или може да го уништи злото а не сака да го уништи злото
или сака а не може
или и сака да го уништи и може да го уништи
ако може да го уништи а не сака тогаш е лош и безобзирен кон нас неговите створенија
ако сака а не може тогаш не е семоќен
а ако и сака и може да го уништи, тогаш од каде злото?????
Ова е стар антички доказ против постоењето на Бог
се модифицирал низ историјата
но суштината е иста
Кант докажал дека сите докази за постоењето на Бог се побиени
и дека единствено Бог е ствар на верување.

Можеби за Бог е се совршено
но за нас не е
има бебиња кои умираат од леукемија и разни болести
се случуваат стихијни катастрофи во кои страдаат оние кои сакаат да живеат добро
умираат бебиња
а во исто време постојат луѓе кои вршат големи зла
Бог или може да го уништи злото а не сака да го уништи злото
или сака а не може
или и сака да го уништи и може да го уништи
ако може да го уништи а не сака тогаш е лош и безобзирен кон нас неговите створенија
ако сака а не може тогаш не е семоќен
а ако и сака и може да го уништи, тогаш од каде злото?????
Ова е стар антички доказ против постоењето на Бог
се модифицирал низ историјата
но суштината е иста
Кант докажал дека сите докази за постоењето на Бог се побиени
и дека единствено Бог е ствар на верување.
Zoso se fakjas za glupi raboti umiraat bebinja ima luge koi vrsat zla ...Hmmm ziveeme li vo rajot? Kako ke slezese bog Isus i kako ke gi videvme negovite cuda ako covekot ne padnese vo grev , navleguvas vo raboti pomegu bog i satana ne si ni ti ni jas nitu koj bilo covek tuka dostoen da govori zosto bog go sozdal svetot na ovoj nacin a ne poinaku zarem nekogas imame tolkavo pravo da se mesame vo bozjata rabota trgnuvajki od nasata ama bas preglupa logika? Ti navleguvas vo analiza na bozjata licnost ako mozam da go narecam takviot del licnost zosto e mn tesko da go svatime bog. Zosto sakas na lesen nacin da dojdis do rajot? Bog ima za site nas prekrasen plan koj nie cesto mu go kvarime so nasite postapki. Bog ne e vinoven za nisto i nema nisto podobro da te ljubi onaj koj te sozdal, toj najdobro te poznava i nema da dozvoli da nastrada niedna dusa koja veruva vo nego. Prasanjeto se sveduva na tebe kolku si spremen da ja vozvratis ljubovta iako znaes deka ne mozes da ja svatis na nacin na koj tebe ti e najlesno zosto taa e pomegu tebe i bog a ne pomegu covek i covek ..ima razlika, kolku si spremen da zrtvuvas?

Каменот подобро го знае Бог од нас. Се што е во природата си го знае своето место во совршенството, а ние сме толку големи и важни што се ни е непотполно, расипано... Ние сме изгубени по земјава и не знаеме што сме. Се повеќе не личиме на луѓе, ние сме закачалки на не знам ти какви облеки, фризури и шминки никој не гледа дека си човек под тоа гламурот, па ни ти више не гледаш, ние сме колона пред благајни, куцачи на тастаури, убијци на нашиот плод.
Ние го изгубивме Бог, а во овој лажен морал наречен црква никогаш нема да го најдеме, само во самите себе си, ако успееме некогаш.

Секој по свој пат кон Бог...

Каменот подобро го знае Бог од нас. Се што е во природата си го знае своето место во совршенството, а ние сме толку големи и важни што се ни е непотполно, расипано... Ние сме изгубени по земјава и не знаеме што сме. Се повеќе не личиме на луѓе, ние сме закачалки на не знам ти какви облеки, фризури и шминки никој не гледа дека си човек, ние сме колона пред благајни, куцачи на тастаури, убијци на нашиот плод.
Ние го изгубивме Бог, а во овој лажен морал наречен црква никогаш нема да го најдеме, само во самите себе си, ако успееме некогаш.

Секој по свој пат кон Бог...
duso potpolno se slozuvam do momentot koga ja obvinuvas crkvata za goranavedenite sranja crkvata ne pravi li da bideme necovecni idioti kazimi ? samo ne spomnuvaj mi period na inkvizicija zoso e to isklucok i toa e use eden dokaz deka katolickata crkva e use edno golemo sranje koja saka da ne privleci i nas kon bezdnata vo koja tonat use od 1054 godina iako iskreno se nadevam deka nema da popustime.
ok ne sme luge (ne bukvalno) i toa ne mora da ni go dokaze nikoj aku imas malku cvrst karakter i izgradeni stavovi ke svatis deka svetot e eden golem garderober ili skaf kako sakas narecigo so bezbroj takvi zakacalki. Se gubi sopstvenoto jas, pravoto na izbor, masonite ne ne narekuvaat luge tuku gomila masa na koja zadolzitelno treba da i se izvrsuva proces na robotizacija, perenje mozok nagovestuvajki deka nema individua nitu licnost ili karakter, to e nesto strasno i tokmu vakvi strasni raboti se slucuvaat okolu nas.

Denesniot covek e se no samo individua ne.

duso potpolno se slozuvam do momentot koga ja obvinuvas crkvata za goranavedenite sranja crkvata ne pravi li da bideme necovecni idioti kazimi ? samo ne spomnuvaj mi period na inkvizicija zoso e to isklucok i toa e use eden dokaz deka katolickata crkva e use edno golemo sranje koja saka da ne privleci i nas kon bezdnata vo koja tonat use od 1054 godina iako iskreno se nadevam deka nema da popustime.
ok ne sme luge (ne bukvalno) i toa ne mora da ni go dokaze nikoj aku imas malku cvrst karakter i izgradeni stavovi ke svatis deka svetot e eden golem garderober ili skaf kako sakas narecigo so bezbroj takvi zakacalki. Se gubi sopstvenoto jas, pravoto na izbor, masonite ne ne narekuvaat luge tuku gomila masa na koja zadolzitelno treba da i se izvrsuva proces na robotizacija, perenje mozok nagovestuvajki deka nema individua nitu licnost ili karakter, to e nesto strasno i tokmu vakvi strasni raboti se slucuvaat okolu nas.

не ја обвинувам црквата за тоа што сме дотуркале до тука, само кажувам дека во неа не може да се најде патот до Бога, во религијата да, ама во институција не.
И ветувам веќе не ти спомнувам инквизиција :angel1: нејќам сега само по тоа да ме памтиш.

Баш од што е премногу индивидуален, светот е некохерентен. Сметам дека црквата и религијата треба да се одделат. Сметам дека нешто кое е човечко (свештеник), не може да биде Божји пратеник на земјата.Свештениците си имаат свои нагони (тие се несовршени луѓе како и сите ние), кои религијата ги става во стеги(формирањето семејство кај католиците е мислам дека забрането), та затоа тие блудничат врз деца. Не е само инквизицијата во прашање, постојат крстоносни војни и уште еден мал милион сегменти во кои религијата потфрла и создава раздор и поделба. Од тврдењето дека жената е второстепено битие од машко ребро, потекнуваат и некои денешни сеприсутни дискриминаторски политики. Така што... Колку што има добро-има и лошо. Институционализирањето на религијата не ми се допаѓа и го сметам за политика на принуда и присила, сквернавење на Бог. Не можеме ние луѓето, да создадеме чиста, безгрешна претстава на Божјиот суд и делување. На жената не и било дозволено образование од страна на црквата... Не верувам дека Бог би го толерирал тоа. Црквата е општестена, Бог е духовен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom