Плата нема. А храброст?

• Креатор на темата Креатор на темата OPINOK
  • Време на започнување Време на започнување
Pa, ako ne ja predale vcera, utre e nedela, 15-ti, znaci docnat i ke plakaat penali.

P.S. Lav, ne e se nasoceno kon spravuvanje so nelegalnata privatizacija, iako treba.
Nisto ne e kon toa nasoceno, za zal, a mora i treba.

Se ova e za zal samo nesposobnost.

A zamislete situacija: drzavnite sluzbenici ( rabotnici vo administracija i tako dalje ) ne dobivaat plata do dadeniot rok, i radi strav ne prijavuvaat deka im docni plata, pa drzavata im lepi kazni od po 1000 evra zosto ne prijavile. Komedii u p.m. :vozbud::vozbud:

Pa, ako ne ja predale vcera, utre e nedela, 15-ti, znaci docnat i ke plakaat penali.

Како не, ќе доцнат...тоа само според некои глуп, заостанат начин на сметање ќе доцнат...според најновата методологија на пресметка која владава ја милува, нема да има доцнење, исто како што и нема инфлација, даноците се намалени, цените се паднати, платите се покачени...

Мене друго нешто ми падна во очи деновиве.

Управата за јавни приходи регистрирала 400 илјади барања за наплата на придонеси.
Според Заводот за статистика, во Македонија има 620 илјади вработени.

По автоматизам се поставува прашањето, каде се преостанатите 220 илјади ?

Или пак можеби и ова е дел од пресметката според новата методологија на Гвујо, наречена луд онади збуњеног.

A zamislete situacija: drzavnite sluzbenici ( rabotnici vo administracija i tako dalje ) ne dobivaat plata do dadeniot rok, i radi strav ne prijavuvaat deka im docni plata, pa drzavata im lepi kazni od po 1000 evra zosto ne prijavile. Komedii u p.m. :vozbud::vozbud:

Тажно е ова што се случува...

казните сите се во ЕВРА, инаку кај нас во Македонија е строго забрането да се плаќа во ЕВРА, затоа што казна за плаќање во ЕВРА е 7000 ЕВРА.
:pos2::pos2::pos2:

P.S. Lav, ne e se nasoceno kon spravuvanje so nelegalnata privatizacija, iako treba.
Nisto ne e kon toa nasoceno, za zal, a mora i treba.

Se ova e za zal samo nesposobnost.

Во ваква наследена (од црвените кмери) држава каде што е се буквално кажано ...за итен ремонт..(од)каде и да започнат со ремонтирањето нема да погрешат..под услов тоа систематски и доследно да го прават..барем се надевам дека ќе бидат систематични до крај..
Ако не се такви..ние избирачите си имаме „решение„... на следните Избори...
:toe:

Тажно е ова што се случува...

казните сите се во ЕВРА, инаку кај нас во Македонија е строго забрането да се плаќа во ЕВРА, затоа што казна за плаќање во ЕВРА е 7000 ЕВРА.
:pos2::pos2::pos2:

Напишано е :
ВО ДЕНАРСКА ПРОТИВВРЕДОСТ...а Еврата се само „заштита„ за да не мора Законот стално да се надополнува..према важечката инфлација..која сега (а и порано) ја нема...односно непостои..
:toe:

Како не, ќе доцнат...тоа само според некои глуп, заостанат начин на сметање ќе доцнат...според најновата методологија на пресметка која владава ја милува, нема да има доцнење, исто како што и нема инфлација, даноците се намалени, цените се паднати, платите се покачени...
а ние слепци ова не го гледаме:pos2::pos2::pos2:

Ako pocnes obratno ili tersene da popravuvas, otide jabana se, gi zaglavuvas uste poveke firmite, a so toa i celata ekonomija.

Primer prost: jas recimo imam firma so 30-tina rabotnici. Radi toa sto vo drzavava site naplakanje se vrsat so zadocnuvanje, ima sansi da nemam pari da gi platam rabotnicite do 15. A od druga strana ako ja tuzam firmata sto mi dolzi pari, ke mi idat godini i godini po sudovi, vreme za koe sto ja nema da mozam da funksioniram, radi nedostig na obrtni sredtsva i kamati. Mi preostanuva samo kluc na firmata nisto drugo.

Znaci sepak, koga sakas nesto da podobris ke pocnes od vistinskoto mesto. Ama deka e toa tesko za da se izvede, i deka e polesno da stampas "marketinski" zakoni, jasno ni e na site.:toe::toe:

Законот вели до 15-ти...
Утре е 14-ти, сабота...
Недела е 15-ти...
заради тоа, рокот се продолжува до првиот нареден работен ден...
Понеделник, 16-ти :)
А дотогаш, не верувам дека државата ќе се избламира...

аха
13 дена малку им беа
а сега за ден и пол
ке ебат мамата.
така е имаш право
можеби у недела ке пуштат плата:vozbud::vozbud::vozbud:
абе луди се тоа е.
носи закон и правила кои ниту самиот неможе да ги испочитува
ама затоа ако некој друг не ги почитува се знае
ГЛОБА:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Пак ти со приватизацијата,за тие што му ги затвори СДСМ фабриките имаше закон донесено да земаат паричен надомест се до нивно вработување или пензионирање.Овај закон сега со бруто плата и тој порано со преминување на фирмите од Социјализам во Капитализам е огромна разликата,ко ќе ти речам дека појма немаш што зборуваш не ми веруваш.

Е ова е точно!А пошто немаат плата земено еден куп луѓе од УЈП владата со сигурност ќе ги казни работодавачите по 3000 евра казна.Нормално треба некој да ја плати кампањата на Иванов и на градоначалничките кандидати на ДПМНЕ.Ама ако народот се свестува,се ова ќе му се удри како бумеранг на Грујо.

Врти сучи еден напучен ќе биди а може и вработените и работодавачите.Преродбата продолжува.
Прво ниедна затворена фабрика од седесе не проработе.И што закон ќе беше тоа и кој зел паричен надомест жити се.Па и до следното вработување.Изгледс за тебе има вработувања и работни места па секој кој останал без работа без разлика на годините може да бира на кое работно место ќе работи.И дај не ми спомнувај такви глупости околу закони што некогаш СДС има донесено.Или можеби за закони ги сметаш методите на С.Јакимовски кога жените што штрајкуваа со глад ги тркалаше со клоци по скали.Пак ти велам не се инати околу давачките кои мора да се збираат оти и самиот ти зависиш во многу од нив.

Овие две точки се чиста глупост, нит ќе функционираат нит ќе се применуваат.

Првата точка лесно се решава со Законот кој беше донесен со кој работодавачите можат да избркаат од работа кого сакаат и кога сакаат без да му дада отчет некому, а работникот нема никакви права да се буни околу тоа на суд.

Третата точка сите ја прикажувате како да е некоја револуција, дека работниците морале да земат плата до 15.
ОВА НЕ Е ТОЧНО, ДО 15 МОРА ДА СЕ ПРЕДАДЕ ПРЕСМЕТКАТА ВО УЈП

Но, придонесите можат да се каснат со месеци, има камата од 0,03% дневно за закаснето плаќање.

Исто и платата може да касне до недоглед, само што таму нема камата.

ЗНАЧИ РАБОТОДАВАЧИТЕ ЌЕ БИДАТ КАЗНЕТИ СО 3000 ЕУР КАЗНА САМО АКО НЕ ЈА ПРЕДАДАТ ПРЕСМЕТКАТА ДО 15 ВО МЕСЕЦОТ

Единствената предност на оваа реформа е точката 2.

Ова е точно. Сум во тек со работите, илјада пати проверив и прашав. Значи не ги мешајте поимите ... казни има само ако не се предаде пресметката во УЈП до дадениот рок.

Овие две точки се чиста глупост, нит ќе функционираат нит ќе се применуваат.

Првата точка лесно се решава со Законот кој беше донесен со кој работодавачите можат да избркаат од работа кого сакаат и кога сакаат без да му дада отчет некому, а работникот нема никакви права да се буни околу тоа на суд.

Третата точка сите ја прикажувате како да е некоја револуција, дека работниците морале да земат плата до 15.
ОВА НЕ Е ТОЧНО, ДО 15 МОРА ДА СЕ ПРЕДАДЕ ПРЕСМЕТКАТА ВО УЈП

Но, придонесите можат да се каснат со месеци, има камата од 0,03% дневно за закаснето плаќање.

Исто и платата може да касне до недоглед, само што таму нема камата.

ЗНАЧИ РАБОТОДАВАЧИТЕ ЌЕ БИДАТ КАЗНЕТИ СО 3000 ЕУР КАЗНА САМО АКО НЕ ЈА ПРЕДАДАТ ПРЕСМЕТКАТА ДО 15 ВО МЕСЕЦОТ

Единствената предност на оваа реформа е точката 2.
Ако не исплатат до 15-ти, како што вели јкд:
пресметките мора да поминат до 10 во месецот а платата до 15 во зависност кој ден паѓа како во месецов паѓа недела па ќе им пролонгираат до првиот работен ден
Потоа, следуваат казните и плус каматата за придонеси до денот на плаќањето.

Кој не почитува закони ќе си го папа.
Мора да постои ред и закон.
Треба да знаеш, треба да можеш.

Законот мора да се почитува,зошто закон си е закон,го донеселе луѓе кои што размислиле дека треба да биде таков.А некои што не го почитуваат или од друга страна од некаква нивна лична причина им смета тоа е нешто трето веќе.
Секоја држава напредува,оди напред го води народот со некаков закон и ред,а не како што му одговара на секој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom