Плата нема. А храброст?

• Креатор на темата Креатор на темата OPINOK
  • Време на започнување Време на започнување
ne mi se veruva pa kaj razbiraat ovie od dpmne stranski(bumerang)
seuste grujo ne im izmisli zakon so koj ke im ovozmozi besplatno da ucat stranski jazik
a posto oni se gladni kaj imaat pari za toa
oni ke si glasaat za toj sto ke im kaze grujo,a ne oni ke razmisluvale sto ikako ne bre .......

Ниту плата, ниту храброст. На мајка ми денес и префрлија пола плата, а другата половина ќе чекаме, па ќе видиме...И само прават хаос, а ништо нема да се смени, тоа е повеќе од јасно. Не верувам дека некој некого ќе пријави и со тоа нешто ќе подобри. Се ќе си биде ко и до сега- без врска.

Krajniot rok e 15ti Februari,po 15ti Februari kje trokiraat lugjeto shto chekaat plati,kje bidi interesno koga kje pomini 15ti Februari koga rabotodavcite kje treba da im isplatat na rabotnicite,vladata kje gi kaznuva za da go polni budzetot za kampanjata na Ivanov i za lokalnite a zatoa pak Slaveski kje se krie kako shto se krieshe Gruevski pod pantolonite na Dokich i Protugjer.

Krajniot rok e 15ti Februari,po 15ti Februari kje trokiraat lugjeto shto chekaat plati,kje bidi interesno koga kje pomini 15ti Februari koga rabotodavcite kje treba da im isplatat na rabotnicite,vladata kje gi kaznuva za da go polni budzetot za kampanjata na Ivanov i za lokalnite a zatoa pak Slaveski kje se krie kako shto se krieshe Gruevski pod pantolonite na Dokich i Protugjer.
у бе брат ти на нероден петко капа му скрои.

у бе брат ти на нероден петко капа му скрои.

Taman rabota,prochitaj gi zakonite pa kje ti stani pojasno.Rabotodavcite moraat da isplatat plata najkasno do 15februari ako ne vladata gi kaznuva so 3.000 evra mislam.Nekoj mora da plati za kampanjata na Ivanov i lokalnite izbori na DPMNE oa shto e bitno koj e.

Taman rabota,prochitaj gi zakonite pa kje ti stani pojasno.Rabotodavcite moraat da isplatat plata najkasno do 15februari ako ne vladata gi kaznuva so 3.000 evra mislam.Nekoj mora da plati za kampanjata na Ivanov i lokalnite izbori na DPMNE oa shto e bitno koj e.
пак ќе повторам нека пројде 15-2 па пак ќе правиме муабет

Кој Закон па ти си го прочитал бе бот.... и не е фебруари туку Февруари, и ако 15ти е викенд, Законот налага до прв нареден работен ден...

Децава ќе прочитаат нешто и одма експерти се брејјјјјјјјјј....:tapp:

Ти па што имаш прочитано?Ти барем ќути.Ај овие на 15 16 ќе земат каква таква а кога ќе земат оние на кои му ги затвори СЕДЕСЕ фабриките.И не туку шлакај глупости околу даноците зошто и ти од нив се храниш.

Nema problem,kje pomini i 15ti februari.

Нема само да помине датумот..туку и поголем дел од комуњарската тајфа..а која со неправедната „приватизација„ си постанаа некојпат викани и социјалистички „газди„ , ќе МОРА да им ги плати сите плати плус придонесите на своите вработени (на ВРЕМЕ , и да биде видливо за секого) а делот кој уште не разбрал дека нема повеќе по старото (ајдучко) однесување со покритие на државорастурачките „партии„..ќе си мораат да платат и казна....ама за кратко време и тоа ќе си биде стандард..со кој многумина кои сега се бунат..ќе видат дека тоа е само препишан дел од закон на билокоја современа европска и билокаква друга..НО е ДРЖАВА..со „нишани„ се вели за такви кај Народот..
:pos2:

Аха демек пред реформата немало давачки од платата.
Овака ти ја даваат цела плата и точно занеш за што оделуваш и дали ти е платен стажот за кој работиш.
Имаше и има примери каде луѓе кои исполниле години за стаж да му фалат години и години поради тоа што директорот во тоа време на опшественото претприатие не плаќал придонеси, или истите ги плаќал на пониска основица (види пример Охис).

И сега комуњарите се напалиле како млади мајмуни, зошто работникот може:
1. Да го тужи газдата поради тоа што на време не му ја дава платата.
2. Што месец за месец јавно и транспарентно ќе гледа што му се двои а не како порано каде ни господ не знаеше за што оди пола и повеќе плата.
3. Што до 15 ќе мора да земе млата што досега само 40% од вработените тоа право го имаа.

Добро бе, до кога со тоа фабриките за перење мозок?
До кога.
Со оваква метода нема да мрднете од 10% рејтинг.

3. Што до 15 ќе мора да земе млата што досега само 40% од вработените тоа право го имаа.

Овие две точки се чиста глупост, нит ќе функционираат нит ќе се применуваат.

Првата точка лесно се решава со Законот кој беше донесен со кој работодавачите можат да избркаат од работа кого сакаат и кога сакаат без да му дада отчет некому, а работникот нема никакви права да се буни околу тоа на суд.

Третата точка сите ја прикажувате како да е некоја револуција, дека работниците морале да земат плата до 15.
ОВА НЕ Е ТОЧНО, ДО 15 МОРА ДА СЕ ПРЕДАДЕ ПРЕСМЕТКАТА ВО УЈП

Но, придонесите можат да се каснат со месеци, има камата од 0,03% дневно за закаснето плаќање.

Исто и платата може да касне до недоглед, само што таму нема камата.

ЗНАЧИ РАБОТОДАВАЧИТЕ ЌЕ БИДАТ КАЗНЕТИ СО 3000 ЕУР КАЗНА САМО АКО НЕ ЈА ПРЕДАДАТ ПРЕСМЕТКАТА ДО 15 ВО МЕСЕЦОТ

Единствената предност на оваа реформа е точката 2.

Овие две точки се чиста глупост, нит ќе функционираат нит ќе се применуваат.

Првата точка лесно се решава со Законот кој беше донесен со кој работодавачите можат да избркаат од работа кого сакаат и кога сакаат без да му дада отчет некому, а работникот нема никакви права да се буни околу тоа на суд.

Третата точка сите ја прикажувате како да е некоја револуција, дека работниците морале да земат плата до 15.
ОВА НЕ Е ТОЧНО, ДО 15 МОРА ДА СЕ ПРЕДАДЕ ПРЕСМЕТКАТА ВО УЈП

Но, придонесите можат да се каснат со месеци, има камата од 0,03% дневно за закаснето плаќање.

Исто и платата може да касне до недоглед, само што таму нема камата.

ЗНАЧИ РАБОТОДАВАЧИТЕ ЌЕ БИДАТ КАЗНЕТИ СО 3000 ЕУР КАЗНА САМО АКО НЕ ЈА ПРЕДАДАТ ПРЕСМЕТКАТА ДО 15 ВО МЕСЕЦОТ

Единствената предност на оваа реформа е точката 2.
пресметките мора да поминат до 10 во месецот а платата до 15 во зависност кој ден паѓа како во месецов паѓа недела па ќе им пролонгираат до првиот работен ден

а кога ќе земат оние на кои му ги затвори СЕДЕСЕ фабриките.

Пак ти со приватизацијата,за тие што му ги затвори СДСМ фабриките имаше закон донесено да земаат паричен надомест се до нивно вработување или пензионирање.Овај закон сега со бруто плата и тој порано со преминување на фирмите од Социјализам во Капитализам е огромна разликата,ко ќе ти речам дека појма немаш што зборуваш не ми веруваш.

Е ова е точно!А пошто немаат плата земено еден куп луѓе од УЈП владата со сигурност ќе ги казни работодавачите по 3000 евра казна.Нормално треба некој да ја плати кампањата на Иванов и на градоначалничките кандидати на ДПМНЕ.Ама ако народот се свестува,се ова ќе му се удри како бумеранг на Грујо.

Врти сучи еден напучен ќе биди а може и вработените и работодавачите.Преродбата продолжува.

Gwujo ic k...ne go boli za vrabotenite....toj ima druga griza, treba da se napolni MEGALO BUDZETOT..:)
Nisto ne se menuva od porano, osven sto presmetkata za celata plata treba da se "predade" do 15 vo mesecot.
Pod "cela" citaj POGOLEMI DAVACKI...
Tie koi ne plakale do sega , vo sekoj slucaj bile SVETI KRAVI NEDOPIRLIVI,takvi i ke ostanat...
Sekoj koj se bavi so biznis vo MKD, znae deka plata ..BANKATA ne mu dava , ako nema prijaveno presmetka....po elektronski pat:)
Sega samo Gwujo ke moze so sigurnost da si reketari...zgolemuvajki go "prosekot" nadvor od site merila , a tolku kolku vsusnost mu treba...
No dzabe muabet...ke mora da se poceka i ovaa surija kacaci da si otide so plenot , pa narod da se sprema za slednite takvi...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom