Имаше неколку теми предходно на форумов за проблемите во Нико Нестор, но не сакав да пишувам на таа тема зошто ми буди огорченост и револт... Во што ли се претвори она прекрасно училиште во кое ги поминав моите средношколски денови...?
И немаше да пишувам ни сега ама ме револтира и тоа што еден куп сезнајковци кои не знаат ништо за проблемот се прават паметни и делат ум. Уште повеќе ме нервира кога гледам дека другарчињата од СДС на форумов душегрижнички го согледуваат проблемот за кој се виновни нивните политички ментори, па уште и наоѓаат сила да ги обвинуваат Македонците кои се дрзнале да преземат чекори кои водат до федерализација.
И мене не ми е лесно и јас долго време бев противник на етнички смени. И сеуште се надевам дека некако ќе се реши целата оваа ситуација и ќе може да се продолжи како и порано со наставата. Но јас не сум родител и се обидувам да ги разберам родителите. Ни еден родител не сака да си го прати детето во школо во кое има опасност по живот за детето. Па дури ни родителите на серковците на форумов.
Кога бев средношколец, се формираше дивата гимназија во с.Радолишта. Надвор од сите закони и прописи, луѓето си направија гимназија на албански јазик, организираа приемни испити и наставата почна. Тоа беше пробен балон за подоцнежното отворање на Тетовскиот универзитет. Нормално, од СДСМ наместо да интервенираат на ваквото флагрантно кршење на законите, тие се залетаа како сомови во мрежата, да ги воведат учениците од дивата гимназија во системот на образование. На тој начин, со домино-ефект почна да се руши целиот наш систем: работите почнаа да се решаваат на тој начин што ќе се прекршат сите закони, а потоа се бара легализација, амнестија, аболиција... Но тоа е друго, да се вратам јас на темата.
Училиштето Нико Нестор беше со доминантно Македонски ученици и многу помал број на Албански паралелки. Во моите 4 години таму, немаше инциденти, Албанските ученици, иако во многу мал број, не беа тепани, навредувани, понижувани... Не се сеќавам на ниту еден посериозен инцидент во тие 4 години.
Но еден убав сончев ден, дојде министерот за се и сешто во владите на СДС, г-динот Владо Поповски, со својата министерска лимузина, и по неколку часа викање и дерење ги убеди професорите да се согласат со доаѓањето на новиот контингент ученици од дивата гимназија. Од тогаш наваму, се тргна по удолница... Училиштето се подели на два дела, едниот дел доби и име на некој Албанец, пошто тоа така требало за да го чувствуваат за свое, а и не било федерализација. Албанските ученици станаа помногубројни и етничката слика се смени. Но се смени и односот кон Македонските ученици, кои наместо во школо одат на боиште. Напаѓани се, тепани и малтретирани. Во својот град. Од ученици, кои во главно доаѓаат од селата.
Тоа се причините за оваа состојба. Мене не ми смета што учениците Албанци станаа многубројни, ми смета што не можат да ги прифатат учениците Македонци, како што беа прифатени нивните ученици кои дојдоа од дивата гимназија. Ми смета што претставуваат продолжена рака на нивните политичари, кои спроведуваат тивко етничко чистење во центарот. Секоја година ќе опаѓа бројот на Македонци кои учат таму, затоа што родителите се плашат да ги пратат таму, па ќе ги запишуваат во Охридските училишта.
Не ми се допаѓа што се дели училиштето. Сакам да се најде начин, но не сум толку паметен да кажам како. А вие серковци од СДС-то пред да ги нападнете Македонците од Нико Нестор, прво вратете го филмот за време на Територијалната поделба, кога вашите во хор гракаа дека некои прашања, не заслужувале одговор. И пратете ги сега истото да им го кажат во очи на родителите на децата кои учат во Нико Нестор.