Зошто Македонија е бедна европска земја?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
815
Одговорот е многу прост.
Ако се земат само информациите од НБРМ и Заводот за статистика, ќе се види дека во периодот од 1993 до 1998 година,Македонија имала рецесија од -7,5%. Тоа е исто ако моменталнава економска криза ја помножите со 5. Значи како да сме доживеале 5 економски кризи со интензитет како оваа. И сево ова, за време на владеењето на СДСМ, кога премиер беше Бранко.

Што беше проблемот?!
Кражба на државниот капитал, кој одеше во приватни раце. Директорите на државните претпријатија, партиски членови на СДСМ си ги задолжуваа претпријатијата кои ги менаџираа кај СДСМовските банки. Ќе земеа смешен кредит од 100.000 ДМ, со екстра високи камати, па СДСМовската банка ќе го заплени целиот имот на претпријатието, истото ќе отидеше во стечај и државниот капитал ќе се испереше во џебот на некој од СДСМ. Од 80.000 ДМ кредит, за 2-3 години вкупниот долг ќе достигнеше по 7 милиони ДМ.
Тоа беше најголемата пљачка на државен капитал во светот. На тој начин, СДСМ ги извлече македонските државни пари надвор. Странските разузнавачи имаат информации за ова, кој каде ги има трансферирано ограбените македонски државни пари, па поради тоа ги уценуваат СДСМ и секогаш кога тие се на власт, не водат нивна и македонска политика, туку политика на уценувачите.

Оние претпријатија кои на СДСМ мислеа дека ќе им носат и понатаму профит, беа криминално приватизирано. Си ги земаа претпријатијата одделни поединци, си ги приватизираа, само затоа што биле членови на СДСМ.

Словенија отиде нанапред, зошто своите државни претпријатија ги даде на меѓународна тендерска продажба уште од 1991 г., а не ги подели на припадниците на тогашната словенечка владејачка партија, по рецептот ала Киро и ала Бранко. И една Србија која имаше тоталитарен режим до 1999 г., ги одржа своите државни претпријатија и истите ги продава на меѓународна тендерска или аукциска продажба, но не толку транспарентно како Словенија.

Сега ние демек се чудиме зошто Македонија е бедна и требало Груевски да не` оправи економски за 3,5 години владеење. После ураганот СДСМ, кој ни приреди економска криза со јачина на пет во однос на последнива криза која се појави пред 6 месеци, со кражба на 90% од македонскиот државен капитал, нам ни се потребни уште 15 години ваков економски раст за да постигнеме некоја економска стабилност.

Се чудам дури на СДСМовците на форумов кога пишуваат како сега и било најлошо на Македонија, не` прават будали, демек ние сме сите недоветни па сме заборавиле кој ја донесе бедата во Македонија и кога беше најлошо.

Бројки на Народната Банка на Република Македонија:

Состојба: 1993-1998 г.
Премиер: Бранко Ц.
БДП (Реален економски раст): -7,5% (катастрофална рецесија)
Невработеност: 1992 г. била невработеноста 27%, додека успешниот премиер БЦ успеал да ја зголеми во 1997 г. на 36%

Состојба: 1998-2002 г.
Премиер: ЉуБчо Г.
БДП (Реален економски раст): вкупно за 4 години +7,5% (враќање на економијата на ниво од 1992 г.)
Невработеност: 1997 г. била невработеноста 36%, успеал да ја намали на 31,9% во 2002 г.

Состојба: 2003 г.
БДП (Реален економски раст): +2,8% (најмал ек. паст во повоена Македонија)
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2003 г. на 36,7%

Извоз во милиони долари: 1,362.7

Состојба: 2005 г.
Премиер: Бучко
БДП (Реален економски раст): +4%
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2005 г. на 37,3%
Извоз во милиони долари: 2,040.6 (1,674,5 2004)

Состојба: 2007 г.
Премиер: Грујо
БДП (Реален економски раст): +5,1%
Невработеност: успеал да ја намали во 2007 г. на 34,2%
Извоз во милиони долари: 3,349.5
(Извор: ФОКУС, бр. 672, 16 Мај 2008, стр. 39)

Како што гледаме, Буле кој сите го омаловажуваат бил далеку подобар и поуспешен премиер од Бранко, па веројатно и затоа го деградираа од партијата 2007 г. Истото е и со Љубчо, кој ја вратил Македонија на нивото пред 1993 г., пред да дојде неспособниот Бранко.

zatoa sto od nasava bedna zemja site 2300 godini samo cicaaat cicaaat i cicaat naj prvin pocnaaa rimjanite da ne cicaaat pa vizantijcite pa turcite sega posto se e skoro iscicano cicame samite sebesi sekoj gleda da mu padne krovot na komsijata sekoj puli da sgrapci nesto pojke i koga ke vidis ovaaa nasa drzava izgradila mnogu drugi okolu nea od persiskoto zlato sega vo venecija talijanite se setaaat po gondoli od makedonskata pot turcite imaaat zeleznici i patista grcite leb jadat od zemjata ni nasa bugarite prodavaaat regali skafoj i se drugo od nasite bujni sumi
a nie ostanavme sami da se krademe eden so drug

Сега ќе дојде Стрелец и панданот му самоутепан, и ќе ти кажат дека уствар во тој преиод, Бранко учеше како се води држава, па затоа имало грешки...ама сега научил и треба да му се даде нова шанса :tv:

На ова треба да се додаде и сумата која е легната на сметката на Агенцијата за приватизација до 1999 година. Целокупната македонска економија или поточно 90% од капацитетите, во вредност од десет до дваесет милијарди евра, отидоа на барабан за САМО 30 МИЛИОНИ ЕВРА.

Ете ја пљачката на милениумот во Македонија. И уште некој на ова зборува и ни соли памет?

затоа што дијаспората и нашите буџовани, место да отвараат фирми, да произведуваат, да извезуваат си ги чуваат парите орочени во банки за да тепаат камати :nesvest:
не сакам ич да навлегувам во муабети за влади, крадења итн.

Еј немој со бројки, дај Букефал, антички Македонци, Словени, изолации, влез во ЕУ и НАТО.
Немој не се живее од бројки.

zatoa sto od nasava bedna zemja site 2300 godini samo cicaaat cicaaat i cicaat naj prvin pocnaaa rimjanite da ne cicaaat pa vizantijcite pa turcite sega posto se e skoro iscicano cicame samite sebesi sekoj gleda da mu padne krovot na komsijata sekoj puli da sgrapci nesto pojke i koga ke vidis ovaaa nasa drzava izgradila mnogu drugi okolu nea od persiskoto zlato sega vo venecija talijanite se setaaat po gondoli od makedonskata pot turcite imaaat zeleznici i patista grcite leb jadat od zemjata ni nasa bugarite prodavaaat regali skafoj i se drugo od nasite bujni sumi
a nie ostanavme sami da se krademe eden so drug

Селтик ние одаааамна се цицаме еден мегу друг, се продаваме еден мегу друг и секој втор граганин веке почнува да мисли повеке што има во на комшијата дворот а неговиот за тоа време ке го однесат.
Е тоа сме ние и се додека сме така никогаш нема да опстоиме НИКОГАШ.

Zatoa sto ziveeme od trgovija i ugosdtitelstvo.Nemame proizvodstvo.Duri ne zname kako da proizveduvame bilo sto od ponovata tehnologija.Zatoa sto imame 2 milioni ziteli koi se 2 milioni pazar.Za izvoz nemame dovolen kvalite posto tehnologijata koja e koristime e stara i poveketo se sekon hand europe.Zatoa sto politikata se mesa vo biznisot.Zatoa sto...

затоа што дијаспората и нашите буџовани, место да отвараат фирми, да произведуваат, да извезуваат си ги чуваат парите орочени во банки за да тепаат камати :nesvest:
не сакам ич да навлегувам во муабети за влади, крадења итн.

Не си свесна колку пари на дијаспората и беа украдени. Тие сакаа да инвестираат но беа преварени е сега еднаш се изгореа и јасно е дека немаат намера да инвестираат поќе. Тоа е.

А поред мене во 90ите државата требаше повеќе да инвестира, макар и инфлацијата да се покачеше. Ако има економски раст има и инфлација. Но се сеќавам дека Поповски се фалеше со најмал буџет што Македонија имаше во тоа време. Е без пари не се инвестират.

Одговорот е многу прост.
Много се краде .Како во Бугариjа , Грциjа и сите Балкански држави.

Во Македонија живеат преку два милиони жители, од кои 900.000 се работоспособни. Од нив 300.000 се невработени, со што целата работа им ја оставаат на останатите 600.000 луѓе. Од нив 300.000 се вработени во болниците, полицијата, војската, собранието, општините и судовите. 20.000 се ангажирани во невладините организации. Остануваат уште 280.000 од кои во моментов 50.000 се повредени или болни. 100.000 се гастербајтери на запад и 100.000 моментално пијат кафе низ кафулињата во земјава. 10.000 се сторители на кривични дела и се кријат низ селата во западна Македонија. Ќе одземеме уште 15.000 кои се на штрајк. Ни останаа уште 5000 од кои 4500 се во затворите низ Македонија. 498 се пеачи и глумци. Останавме само јас и ти пријателе што значи дека целото производство паѓа врз нашиот грб, а пошто ти си читаш вицови јас треба дури и твојата работа да ја завршам!

Си поставил тема на која одговорот го знаат и малите деца.Па се знае.Затоа што криминалците во СДСМ исцицаја се што можеше да се исцица.

Одговорот е многу прост.
Ако се земат само информациите од НБРМ и Заводот за статистика, ќе се види дека во периодот од 1993 до 1998 година,Македонија имала рецесија од -7,5%. Тоа е исто ако моменталнава економска криза ја помножите со 5. Значи како да сме доживеале 5 економски кризи со интензитет како оваа. И сево ова, за време на владеењето на СДСМ, кога премиер беше Бранко.

Што беше проблемот?!
Кражба на државниот капитал, кој одеше во приватни раце. Директорите на државните претпријатија, партиски членови на СДСМ си ги задолжуваа претпријатијата кои ги менаџираа кај СДСМовските банки. Ќе земеа смешен кредит од 100.000 ДМ, со екстра високи камати, па СДСМовската банка ќе го заплени целиот имот на претпријатието, истото ќе отидеше во стечај и државниот капитал ќе се испереше во џебот на некој од СДСМ. Од 80.000 ДМ кредит, за 2-3 години вкупниот долг ќе достигнеше по 7 милиони ДМ.
Тоа беше најголемата пљачка на државен капитал во светот. На тој начин, СДСМ ги извлече македонските државни пари надвор. Странските разузнавачи имаат информации за ова, кој каде ги има трансферирано ограбените македонски државни пари, па поради тоа ги уценуваат СДСМ и секогаш кога тие се на власт, не водат нивна и македонска политика, туку политика на уценувачите.

Оние претпријатија кои на СДСМ мислеа дека ќе им носат и понатаму профит, беа криминално приватизирано. Си ги земаа претпријатијата одделни поединци, си ги приватизираа, само затоа што биле членови на СДСМ.

Словенија отиде нанапред, зошто своите државни претпријатија ги даде на меѓународна тендерска продажба уште од 1991 г., а не ги подели на припадниците на тогашната словенечка владејачка партија, по рецептот ала Киро и ала Бранко. И една Србија која имаше тоталитарен режим до 1999 г., ги одржа своите државни претпријатија и истите ги продава на меѓународна тендерска или аукциска продажба, но не толку транспарентно како Словенија.

Сега ние демек се чудиме зошто Македонија е бедна и требало Груевски да не` оправи економски за 3,5 години владеење. После ураганот СДСМ, кој ни приреди економска криза со јачина на пет во однос на последнива криза која се појави пред 6 месеци, со кражба на 90% од македонскиот државен капитал, нам ни се потребни уште 15 години ваков економски раст за да постигнеме некоја економска стабилност.

Се чудам дури на СДСМовците на форумов кога пишуваат како сега и било најлошо на Македонија, не` прават будали, демек ние сме сите недоветни па сме заборавиле кој ја донесе бедата во Македонија и кога беше најлошо.

Бројки на Народната Банка на Република Македонија:

Состојба: 1993-1998 г.
БДП (Реален економски раст): -7,5% (катастрофална рецесија)
Невработеност: 1992 г. била невработеноста 27%, додека успешниот премиер БЦ успеал да ја зголеми во 1997 г. на 36%

Состојба: 1998-2002 г.
Премиер: ЉуБчо Г.
БДП (Реален економски раст): вкупно за 4 години +7,5% (враќање на економијата на ниво од 1992 г.)
Невработеност: 1997 г. била невработеноста 36%, успеал да ја намали на 31,9% во 2002 г.

Состојба: 2003 г.
БДП (Реален економски раст): +2,8% (најмал ек. паст во повоена Македонија)
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2003 г. на 36,7%

Извоз во милиони долари: 1,362.7

Состојба: 2005 г.
Премиер: Бучко
БДП (Реален економски раст): +4%
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2005 г. на 37,3%
Извоз во милиони долари: 2,040.6 (1,674,5 2004)

Состојба: 2007 г.
Премиер: Грујо
БДП (Реален економски раст): +5,1%
Невработеност: успеал да ја намали во 2007 г. на 34,2%
Извоз во милиони долари: 3,349.5
(Извор: ФОКУС, бр. 672, 16 Мај 2008, стр. 39)

Како што гледаме, Буле кој сите го омаловажуваат бил далеку подобар и поуспешен премиер од Бранко, па веројатно и затоа го деградираа од партијата 2007 г. Истото е и со Љубчо, кој ја вратил Македонија на нивото пред 1993 г., пред да дојде неспособниот Бранко.

Aпсолутно убава анализа,сето е точно со една мала но важна примедба која аналитичарот можеби намерно заборавил да ја напомене,и која се однесува на фактот кој говори дека 90% од истите тие директори и газди на криминално приватизираните фирми во Македонија или нивните деца,денес се “видни“ ДПМНЕ-овци,или пак се во коалиција со ДПМНЕ-овците,продолжувајќи на тој начин беспрекорно и несметано да ја руинираат Македонија.Тоа е вистината до крај,која кажува зошто Македонија е и продолжува да биде бедна Европска земја.:toe:

Aпсолутно убава анализа,сето е точно со една мала но важна примедба која аналитичарот можеби намерно заборавил да ја напомене,и која се однесува на фактот кој говори дека 90% од истите тие директори и газди на криминално приватизираните фирми во Македонија или нивните деца,денес се “видни“ ДПМНЕ-овци,или пак се во коалиција со ДПМНЕ-овците,продолжувајќи на тој начин беспрекорно и несметано да ја руинираат Македонија.Тоа е вистината до крај,која кажува зошто Македонија е и продолжува да биде бедна Европска земја.:toe:
Треба да продолжи владата соработка со олигарсите кои си создаде сдсм.
Али не како досега, него по Путинов терк.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom