Промискуитет меѓу младите

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
темава ја отварам како резултат на еден разговор меѓу мене и една постара личност која работи во сендвичарите околу основните училишта

Оваа личност ми кажува лично искуство со едно девојче од 14 години
Ова девојче пред неговите пријатели му рекло :ти го имам меракот
и исто така:дај части ме нешто (му се нудело)
Исто така девојче е окарактеризирано како промискуитетно(имало реденки )

Прашањето е како да се спречи промискуитетот меѓу младите,
Доколку родителите имаат ваков проблем со своето дете како да го решат .
И доколку во околината има вакви деца како да реагираат граѓаните доколку родителите не се ангажираат околу своето дете со ваков проблем ?

Со напомена не ретко овие девојчиња ги завлекуваат и влијаат врз други деца .
:uvo: Кај мене во школо е позната приказната за Ребека и осумте флејти... Се` случува на физичко доаѓаме еден ден и професорот ни вика ,,Не сум знаел дека мојот час се претвора во музичко образование". Ние сите: уат д фак? И ни кажа како Ребека од другата смена, ученичка во трета година средно, имала реденка(свирела на осум машки флејти) во женската соблекувална и професоров ги фатил на дело. Арно ама, да не сме се притресувале , дезинфицирано било:vozbud:. Еве сега се обидувам на резонирам што би можело со ваквите, незнамкакодагинаречам-девојчиња... Најверојатно потекнуваат од семејства со низок или никаков степен на образование, во маргинализирана средина, имаат трауми од раното детство, не се грижат по многу за нив... Треба да одат на разговори кај психолог и да имаат засилен родителски надзор.

:uvo: Кај мене во школо е позната приказната за Ребека и осумте флејти... Се` случува на физичко доаѓаме еден ден и професорот ни вика ,,Не сум знаел дека мојот час се претвора во музичко образование". Ние сите: уат д фак? И ни кажа како Ребека од другата смена, ученичка во трета година средно, имала реденка(свирела на осум машки флејти) во женската соблекувална и професоров ги фатил на дело. Арно ама, да не сме се притресувале , дезинфицирано било:vozbud:. Еве сега се обидувам на резонирам што би можело со ваквите, незнамкакодагинаречам-девојчиња... Најверојатно потекнуваат од семејства со низок или никаков степен на образование, во маргинализирана средина, имаат трауми од раното детство, не се грижат по многу за нив... Треба да одат на разговори кај психолог и да имаат засилен родителски надзор.
Во ред е се што напомена како причина само со болдираново неможам да се согласам поради многу примери за такви девојчиња токму од семејства каде родителите се магистри, доктори ... Јас причината ја гледам во неправилно воспитување и во немањето време за своите деца, бидејќи нормално некој смета дека има многу поважни работи да направи отколку да седне и да разговара со своето дете. Во адолесценцијата девојчињата сметаат дека така имаат поголема моќ, влијание над машките ако така постапуваат што подоцна ќе се испостави дека е најголема грешка во животот. Се дури родителите имаат правилен пристап кон децата имаат доволно време да им укажат на вистинско воспитување нема да се соочат со проблемот да им ја покажуваат ќерката со прст на улица.:pipi:

Абсолутно се е до домашното воспитување и тоа како домашните се трудат да го научат нивното детенце да се однесува во околината... скоро сите имаат нет сега, ама не сите стапуваат во сексуални односи на 13 години, незнам ни како може да се обвинат телевизијата и нетот како медиуми кој ќе влијаат на некое дете кое е добро воспитано од дома и под контрола од родителите да шета по улица со минич од 2 сантиметри и некое деколте до папок а после тоа и следствено да размислува за секс и останато, можеби звучам доста конзервативно но сепак тоа е вистината нели, бидејќи девијациите настануваат таму каде што има недостиг на контрола.

Абсолутно се е до домашното воспитување и тоа како домашните се трудат да го научат нивното детенце да се однесува во околината... скоро сите имаат нет сега, ама не сите стапуваат во сексуални односи на 13 години, незнам ни како може да се обвинат телевизијата и нетот како медиуми кој ќе влијаат на некое дете кое е добро воспитано од дома и под контрола од родителите да шета по улица со минич од 2 сантиметри и некое деколте до папок а после тоа и следствено да размислува за секс и останато, можеби звучам доста конзервативно но сепак тоа е вистината нели, бидејќи девијациите настануваат таму каде што има недостиг на контрола.
Како бе така за се да обвинуваш домашно воспитување..Мислиш дека родителите може да контролираат што децата гледаат на телевизија?Да не треба да им цензуриират или да се притресуваат секогаш кога ќе има нешто несоодветно во цртаните(зашто во сегашните цртани има свашта)..
Да не треба да им стојат родителите над глава кога шетаат по нет-страните и да им кажуваат тука може,тука не...
Премногу контрола е лошо..Познавам неколку девојки кои биле под казни со не излагање од дома затоа што закасниле 15 минути дома,..цел живот тресење пред родителите,страв од казна..сите штом виделе малце слобода,одма расшируваат крила и немаат контрола над себе...како птица коа ќе ја пуштиш на слобода се осеќале па ајде се ќе праиме,промискуитетот е една од работите...

Балансирање секогаш е најдобро,да се учи детето на моралните вредности,на принципи..

Блискост со детето..Па кога ќе почне да и шара опашката да бидеш родител со кој ќе сподели,па да можеш со убаво да и објасниш дека не чини така...

Како можеш да кажеш така кога нешто што најмногу влијае на човековата свест и расудување се медиумите. Децата кои секој ден гледаат на телевизија, на нет вакви случаи добиваат чувство дека тие се нормални појави во околината што ги опкружува и ги прифаќаат како нормални џабе им казни, затворање по дома, забрани и сл. Воспитувањето е процес кој треба да се спроведе пред период на адолесценција, да му се укажат на детето моралните вредности, опасности од кои треба да бега.Ако се пропушти тој воз веќе е доцна.
Како бе така за се да обвинуваш домашно воспитување..Мислиш дека родителите може да контролираат што децата гледаат на телевизија?Да не треба да им цензуриират или да се притресуваат секогаш кога ќе има нешто несоодветно во цртаните(зашто во сегашните цртани има свашта)..
Да не треба да им стојат родителите над глава кога шетаат по нет-страните и да им кажуваат тука може,тука не...
Премногу контрола е лошо..Познавам неколку девојки кои биле под казни со не излагање од дома затоа што закасниле 15 минути дома,..цел живот тресење пред родителите,страв од казна..сите штом виделе малце слобода,одма расшируваат крила и немаат контрола над себе...како птица коа ќе ја пуштиш на слобода се осеќале па ајде се ќе праиме,промискуитетот е една од работите...

Балансирање секогаш е најдобро,да се учи детето на моралните вредности,на принципи..

Блискост со детето..Па кога ќе почне да и шара опашката да бидеш родител со кој ќе сподели,па да можеш со убаво да и објасниш дека не чини така...
Убаво објаснето, особено болдираното е најчеста причина зошто децата се упропастуваат посебно девојчињата.:wink:

Се зависи од околината познавам јас сестрите што би рекла Мими флејташки, братучедите нивни криминалци со три документи, а за родителите од сите воопшто да не правам муабет. Многу стереотипно е мислењето дека ако се држат под контрола кога ќе се испуштатат па не знаат што да направат со себеси, нема врска тоа според мене. Се е до околината нејзиното ниво на прифаќање на работите и зацртаните стандарди.

А ако има родителот време за сето ова, а детето пак скршнува од патот, иако е усмерено и има насока како да ги реши проблемите, каде во овај случај да се бара проблемот???

Eпа јована секогаш ќе има и такви случаи, и нормално е да има такви случаи каде и покрај сите поволни усчови детето да скршне. Па ако не такви исклучоци не би ни можеле ние да процениме што би било скршнување, освен тоа тој исклучок секогаш ќе биде пример за останатите како во основа не треба.
Проблемот е јована што сега тоа скршнување кои е штетно по физичкото, психичкото и социјалното здравје на децата, тинејџерите и адолесцентите денеска е многу помасовно и излегува од границите на исклучок кој е за пример како не тереба, туку точно тоа омасовнување станува за доста поединци пример како треба. А најчесто и голем дел од вината за ова има се помасовната недоволна грижа за домашното образование на децата.
И не знам дали знаеш да читаш ама не реков никогаш дека само родителите се факторот за девијациите, но викам дека родителите се најголемиот кривец што денес проследуваме едно ваква помасовна појава на девијантни појави.

Значи гледаш, се е до домашното воспитување. Усмереноста која ја даваат родителите не треба да биде со забрани и казни, туку на еден убаво и разбирлив начин...Ете и сама кажуваш дека родителите се криви за тоа...
Значи сепак најглавната улога ја имаат родителите. И секако дека не може да се виси над глава, меѓутоа неможе ни да се дозволи сваштарија.

Значи гледаш, се е до домашното воспитување. Усмереноста која ја даваат родителите не треба да биде со забрани и казни, туку на еден убаво и разбирлив начин...Ете и сама кажуваш дека родителите се криви за тоа...
Значи сепак најглавната улога ја имаат родителите. И секако дека не може да се виси над глава, меѓутоа неможе ни да се дозволи сваштарија.
па не се согласувам баш со ова. Има изрека ,, ским си такав си". Така да друштвото има огромна улога. На пр. јас со мајка ми никогаш не сум правел некој муабет на тема промискуитетност,па пак знам дека не е нешто за ,,секојдневно практикување". Имаат улога и родителите, ама мислам дека пресудна е околината

па не се согласувам баш со ова. Има изрека ,, ским си такав си". Така да друштвото има огромна улога. На пр. јас со мајка ми никогаш не сум правел некој муабет на тема промискуитетност,па пак знам дека не е нешто за ,,секојдневно практикување". Имаат улога и родителите, ама мислам дека пресудна е околината

Епа види што мислам на таа тема, имаше и таква тема...Не е секогаш така...ским си такав си....ѕирни поубаво и ќе вииш дека за мене тоа нема никакво значење

не се согласувам со оваа изрека
ако е за тоа цело време се дружам со невини девојки и немаат појма од секс ,алхохол не пијат итн
а мене да ме видиш развратник тежок сум во споредба со нив.....:toe:

темава ја отварам како резултат на еден разговор меѓу мене и една постара личност која работи во сендвичарите околу основните училишта

Оваа личност ми кажува лично искуство со едно девојче од 14 години
Ова девојче пред неговите пријатели му рекло :ти го имам меракот
и исто така:дај части ме нешто (му се нудело)
Исто така девојче е окарактеризирано како промискуитетно(имало реденки )

Прашањето е како да се спречи промискуитетот меѓу младите,
Доколку родителите имаат ваков проблем со своето дете како да го решат .
И доколку во околината има вакви деца како да реагираат граѓаните доколку родителите не се ангажираат околу своето дете со ваков проблем ?

Со напомена не ретко овие девојчиња ги завлекуваат и влијаат врз други деца .

Со оглед на времето во кое живееме, време во кое моралните норми се изгубени, а неморалните се случуваат на секој чекор и со оглед на се помалото значење на смејството како основна клетка во која започнува воспитувањето на децата. Стресниот живот на возрасните кои концентрирани во тоа како да стекнат или пак да задржат богатсто или пак да сврзат крај со крај честопати ги испуштаат од контрола сопствените деца кои пак од друга страна имаат на секој агол ментори за учење на неморалноста потпомогнати од нападното бомбардирање на различните медиуми (интернет, ТВ, мобилни и др.). На крај е таа појава која се шири со брзина која неможеме ни да ја помислиме. Денешните идоли на младите се луѓе кои набрзина стекнале богатство, располагаат со пари, оружје и др. па самите млади тежнеат да ги достигнат нив. Смешно е да се каже учи сине за да просперираш во животот кога на секој чекор се гледа обратното, успешни се разните пропалици и клошари кои не биле никакви ученици, а сега имаат се. Оттука зо еден збор кажано системот на воспитување кај нас не постои, ниту пак желба за воспоставување на систем на вредности. Резултат на сето тоа е тоа девојче, а и не е само тоа сведоци сме на многу такви ситуации.
Во конкретниов случај почетокот на рехабилитацијата на тоа девојче го гледам во заедничка посета на родителите и таа кај психолог кој верувам полека ќе го врати на вистински колосек. И мора во спротивно тешко на него, на неговите родители и на целиот систем.

Јас би рекол дека ова е точно до но некоја мера. Ние како луѓе се групираме во племиња ( кругот на нашите пријатели ). Сега во секое племе има различни карактери и размислувања но сепак за многу работи има и групно размислување и групни ставови. Во зависоност од карактерот и интелегенцијата на луѓето зависи и тоа до која мера ќе се поткрепаат на генералното мислење или страните убедувања.
Ако некој не сака да направи нешто тогаш никоја група не може да го премисли.
Сепак треба да се напомене и дека ако некој отскокнува нагло од мислењето на групата може и да биде отфлен.
Битни се и претходните морални вредности кои се вградени во детето особено што му е вградено од неговите родители.

tesko, promisluitetot malku se namali poradi strav od sida, ama sepak se propagira preku tv, filmovi intrnet itn i normalno losoto e polesno da se prifati.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom