Промискуитет меѓу младите

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
мора да го праша родителот дали смее да смени канал - па дури тогаш да смени. Неодговорни родители = неодговорни деца. Пубертетот и лошото друштво се само изговор на неуспешните родители.
Не можеш за се да ги обвиниш родителите.
Има деца што се оставени во домови,знаеме сите колку една воспитувачка може да се грижи за група на деца,а сепак од тие домови некои деца ќе бидат мирни,фини и нема да се муваат со кој стигнат,а другите ќе бидат тотална спротивност..

Родителот ќе го воспитува да биде скромно,ама кога ќе лупне пубертет-не мислиш на зборовите на мама и тато,туку по важно е како си облечен у сабота вечер и колкумина(кајгански: колку админи и модератори) си смувал..Кој мисли на скромност кога по забавно е да си кул и фенси во очите на дргите па макар кул и фенси да значи реденка..

Проблемот кај недостигот на внимание,го имаат и децата со премногу внимание,оние што дома се третирани како принцеси,на кои им е принесувано на златен послужавник,научени се и во надворешниот свет да бидат во центарот и да муваат се по ред,а машко ко машко-зашто да не..

Многу лошо за младиве генерации е што наместо да го живеат детството играјќи жмурка,брканица,и сите детски игри што се играле кога јас сум била мала,они гледаат и учат од поголемите,па од мали имаат компјутери,мсн,хајфајвови и сл. страни..
Тинејџерите се муваат-се муваат и петтооделенци..страшно.Ненамерно станавме лош пример за помладите.

Последно,ми раскажуваа случка пред која занемев..Правле муабет со седмооделенка на мсн,и ко демек ќе ја зезаат малце за дечковци да се засрами..Ја прашуваат дали има дечко,вика не,ама требало сега да се фати со некој исто седмооделенец...
Почнале да ја распрашуваат што,како и кажува дека чека со нејзините да идат кај неговите дома па таму ќе се фатат..
:nesvest:
Замислете се вие како родители,одите на гости кај блиски пријатели со децата,ги пуштате во другата соба да не ви сметаат,да се дружат..а они таму се лигават...
Страшно,бегаат од контрола..

Pedobear approves!

Зошто ли само им требаше волку многу време за да ги имплементираат западните етички и морални вредности?

И секако, да не го заборавиме... :wink:

Не можеш за се да ги обвиниш родителите.
Има деца што се оставени во домови,знаеме сите колку една воспитувачка може да се грижи за група на деца,а сепак од тие домови некои деца ќе бидат мирни,фини и нема да се муваат со кој стигнат,а другите ќе бидат тотална спротивност..

Родителот ќе го воспитува да биде скромно,ама кога ќе лупне пубертет-не мислиш на зборовите на мама и тато,туку по важно е како си облечен у сабота вечер и колкумина(кајгански: колку админи и модератори) си смувал..Кој мисли на скромност кога по забавно е да си кул и фенси во очите на дргите па макар кул и фенси да значи реденка..

Проблемот кај недостигот на внимание,го имаат и децата со премногу внимание,оние што дома се третирани како принцеси,на кои им е принесувано на златен послужавник,научени се и во надворешниот свет да бидат во центарот и да муваат се по ред,а машко ко машко-зашто да не..

Многу лошо за младиве генерации е што наместо да го живеат детството играјќи жмурка,брканица,и сите детски игри што се играле кога јас сум била мала,они гледаат и учат од поголемите,па од мали имаат компјутери,мсн,хајфајвови и сл. страни..
Тинејџерите се муваат-се муваат и петтооделенци..страшно.Ненамерно станавме лош пример за помладите.

Последно,ми раскажуваа случка пред која занемев..Правле муабет со седмооделенка на мсн,и ко демек ќе ја зезаат малце за дечковци да се засрами..Ја прашуваат дали има дечко,вика не,ама требало сега да се фати со некој исто седмооделенец...
Почнале да ја распрашуваат што,како и кажува дека чека со нејзините да идат кај неговите дома па таму ќе се фатат..
:nesvest:
Замислете се вие како родители,одите на гости кај блиски пријатели со децата,ги пуштате во другата соба да не ви сметаат,да се дружат..а они таму се лигават...
Страшно,бегаат од контрола..

Точно и тотално се сложувам.

Јас останав без татко на 13 години, во пубертет, со комплекс... мајка ми мораше да ја надомести финансиската загуба, па работеше и работи денес прилично многу.
Ама не избрав промискуитет.

И не можете туку така да ги обвините родителите, ретко може да се најди родител на кој му е сеедно што се случува со своето дете.
Наоѓаат време, барем мајка ми наоѓа.
Кога одев на работа јас мајка ми се враќаше и обратно, па ме чекаше на вечер за да муабетиме... и ден денес е така. И покрај сите обврски, и покрај сите 3 работи жената наоѓа време да не однеси на јадење, да не однеси на кафе, да прошета по некој бутик и да купи некое парче облека за нас, да дојди дома и да седи со нас, да ни помага за проблемите, да не теши...

Епа не верувам дека само мајка ми го можи ова, има еден куп родители кои наоѓаат време за децата.

Прашањето е колку децата го сакат тоа време? Па јас колку што гледам денешните деца се срамат од родителите, бидејќи мајката не била исфарбана, а таткото бил здебелен. (да, ако се прашувате, 15 годишно девојче ми рече дека се срами од своите родители поради овие причини)
Од дома ги пуштат на училиште, тие медицинска белешка од кај докторот, и цел ден по улици. Е нема секој родител време да го носи дете на училиште да го чека и да го врати. Тоа е веќе затвор. И не знам која е средината и како треба да се однесуваме со овие деца и кога станува ситуацијата алармантна...

Денес обожават да бидат центар на внимание, макар и да газат преку се живо за да стигнат до тоа внимание. И не е битно дали тоа внимание носи епитет на курва, промискуитетна....

Да, родителите играт улога, голема улога, ама има и деца и покрај целосното внимание на родителите и правилно воспитување, скршнуват од патот..
Каде да се бара коренот на проблемот.. не знам.. игра улога и училиштето и средината... повеќе фактори се вмешани..

Да се приклучи во дискусијата некоја промискуитетна омладинка-форумџика и да ни објасни што ја поттикнало неа на такво однесување?
Не се срамете :)
Не се срамиме, еве сме. Малце зафатени со плескање, знаеш, па дур прочитаме... Ние промискуитетните омладинки сме тука за одговори (па и за еден блоуџаб ако се смета за потребно, пиши ПП).
Значи шо ни се замарате бе... Нема ти шо мене да ми мислиш, ја не сум мала, у мај пунам 13 ало! Мала... Мала е ако не стига до кваката бе шу ви е на вас!
Срамота е сеа да си девица на мои години бе. Знаеш која е невина, е онаа тегларката со бркот неизмиената штреберка шо никој не ја дружи. Она да не ќе беше поштена да не беше грда?!
Крив бил Ексклузив. :icon_roll Па да не беше Ексклузив вие да не ќе знаевте дека Мелита се степала со Хелена? Или кај се праат најдобрите журки у Скопје? Или зашо Ѓорѓи Крстевски увек убацуе дожд у спотоите? Информативна емисија бе хелоу! Нели сакате да сме се едуцирале?!
Ај глејте си ваш живот, јасно?
Што мислиш ти, зошто на мажите им е предизвик да добијат син? :)
У четрс-турско да не биле промискуитетни девојчињата, коа мајките ги сметале за „лоша роба“ коа не можат да имаат син? :icon_lol:

Сеа од линијава надоле да бидеме озбилни:

Исто така девојче е окарактеризирано како промискуитетно(имало реденки )

Прашањето е како да се спречи промискуитетот меѓу младите,
Абе ме изнасмеа. :icon_lol:

Инаку, промискуитет има, точно, ама решение немам. :)

Krusha pod krusha...eeeee sokcheeeeeee, seriozno i porazitelno ama da bideme realni...se e do genite.:pos2:

Promiskuitet e cesto menuvanje na partneri a ne redenka,toa e veke druga bolest ama ima nekakva povrzanost i so ovaa? Promiskuitetot go imalo i za vreme na Socijalizmot ama togas seto toa ebavanje bilo bez pari a denes e za pari,so nekoja cel.Kolku i da e do nagonot kaj devojcinjata tolku e i do parite vo dzebot na nivniot partner,koga ke vidat tie devojcinja STOJKO i pari vednas zaboravaat na se? By the way,goleminata na STOJKO i ne im e vazna :pos: ama vazno e da bidat devojcinjata doterani,nasminkani...Ne e samo do roditelite,sistemot na vrednosti kaj nas e poremeten pa sekoe devojce saka da ima ona sto go ima i nejzinata drugarka i se odlucuva na neki raboti koi ne se bas normalni i moralni?! Ova e mnogi kompleksna tema vo koja poveke nesta se povrzani taka da cela diskusuja mozeme da ja svedeme samo ne edno,nemanjeto MORAL,toa e moeto razmisluvanje pa ako gresam slobodno nekoj-a neka me ispravi? :helou:

Ne e samo do roditelite,sistemot na vrednosti kaj nas e poremeten pa sekoe devojce saka da ima ona sto go ima i nejzinata drugarka i se odlucuva na neki raboti koi ne se bas normalni i moralni?! Ova e mnogi kompleksna tema vo koja poveke nesta se povrzani taka da cela diskusuja mozeme da ja svedeme samo ne edno,nemanjeto MORAL,toa e moeto razmisluvanje pa ako gresam slobodno nekoj-a neka me ispravi? :helou:
За моралот си во право, ама тоа што треба да се утврди е која е причината поради која се јави тој недостиг на морал.

Krusha pod krusha...eeeee sokcheeeeeee, seriozno i porazitelno ama da bideme realni...se e do genite.:pos2:
Тоа е точно, мнооогу точно. Не за џабе велат Каква мајка таква керка... затоа што тие девојчиња гледат дека мајка им го смета тоа за добро, па и мислат дека тоа е нормално и она така прават. Инаку точно е и тоа што го вели Атом Ант

За моралот си во право, ама тоа што треба да се утврди е која е причината поради која се јави тој недостиг на морал.
Причината е многу едноставна,пред некој пост и Ацид ви објасни бе.Родителите и техниката играт голема улога(звучам ко баба ми ама ако)Јас гледав цртан само од 7:15 до 7:30 толку беше ТВ за мене,компјутер?Што е тоа?Знам и свесна сум дека со технологијата ни е полесен животот,но се има позитивни,но и доста негативни страни.
Мене ме интересира мојата ќерка со кој се дружи,каде оди,со кого оди и плус бубање врз глава секој ден.Ич не ми е гајле дали нејзината другарка ќе оди в недела сама во детско диско,јас тоа не го дозволувам и точка на муабетот.Може да позелени од инает,но додека е под мој кров има да игра и на мојата музика.

Не можеш за се да ги обвиниш родителите............

Магде кога рековме родителите не се доволно долго со децата не мислевме да се иде во друга крајност. Со тоа мислевме дека родителот треба секој ден да наоѓа барем по саат време за другарување, учење или играње со своите деца за преку тие активности да се поврзе поблиску со нивните актуелни проблеми и да се обиде да ги наведе да како да ги бараат вистинските решенија. И тука не станува збор за некој родител кој постојано мора да биде со детето тоа е повеќе од јасно дека е контрапродуктивно. Така да кога рековме некои родители поминуваат премалку време со децата со тоа мислевме на родители кои реално многу малку време на недела трошат со своите деца.
Ако не се има таа постојана комуникација со родителот родителот не е во можност да го усмери и да му даде насока на своето дете како да ги решава секојдневните проблеми кои се јавуваат од секојдневното социјализирање и или новите ситуации кои настануваа кога е во друштво со врсниците и другарчињата односно кога се наоѓа во одредени околини како училиштето или пак кај некое другарче на роденден.
А повеќе од јасно е дека луѓето кои го опкружуваат детето и неговото општо окружување надвор од домот игра многу важна улога, и токму тука е главната проблематика, детето учи од тоа опкружување ама родителот секогаш терба да биде регулатор и да го насочува кон тоа да детето подобро ги интерпретира сите појави во тие опкружувања. Значи не секогаш да му кажува што конкретно да прави туку да го насочува кон правилниот начин на размислување кој е потребен за донесување на добри одлуки.

Магде кога рековме родителите не се доволно долго со децата не мислевме да се иде во друга крајност. Со тоа мислевме дека родителот треба секој ден да наоѓа барем по саат време за другарување, учење или играње со своите деца за преку тие активности да се поврзе поблиску со нивните актуелни проблеми и да се обиде да ги наведе да како да ги бараат вистинските решенија. И тука не станува збор за некој родител кој постојано мора да биде со детето тоа е повеќе од јасно дека е контрапродуктивно. Така да кога рековме некои родители поминуваат премалку време со децата со тоа мислевме на родители кои реално многу малку време на недела трошат со своите деца.
Ако не се има таа постојана комуникација со родителот родителот не е во можност да го усмери и да му даде насока на своето дете како да ги решава секојдневните проблеми кои се јавуваат од секојдневното социјализирање и или новите ситуации кои настануваа кога е во друштво со врсниците и другарчињата односно кога се наоѓа во одредени околини како училиштето или пак кај некое другарче на роденден.

А ако има родителот време за сето ова, а детето пак скршнува од патот, иако е усмерено и има насока како да ги реши проблемите, каде во овај случај да се бара проблемот???

хмм..мислам дека мојот пост, беше во таа насока..примерот со филмот. пример медиумите ни пласираат следната слика, коај подвсесно влегува во нашиот мозок:):
Земаат убава девојка, и прилепуваат убави особини, ја фалат, прикажуваат колку е таа почитувана во опшеството, кажуваат колку останатие ја ценат, и колку е енето нејзнито мислење, колку таа може сама да размислува и не е ништо помалку од мажот (незнам од каде жениве се навлечени толку на шовинизмот кој мажите го терале према нив, а нема благе везе,едноставно природа одредува дека некои работи полесно може да ги совладува мажот, а некои жената што има толку страшно), И на крај на сето ова како шлаг, и ги кажуваат сите момчиња со кои била, и колку и било убаво со нив, и дека треба да се биде отворен кон светот, Open Source, ..и тука е таа слика, дека да бидеш промискуитет е дел од добра особина. Муабетот ми е, кога можел мажот зошто не и жената. И кај машките има промискуиеттност од слични причини...
Колку повеке ебе толку е болји, као да има бројчаниче на таквото, па на40 години со другарите ке праи муабет дека го превертел хаха...Е, ова со машките одамна се провлекува, ама сега кога и жениве одлепија.. тоа е епидемија :D

А ако има родителот време за сето ова, а детето пак скршнува од патот, иако е усмерено и има насока како да ги реши проблемите, каде во овај случај да се бара проблемот???
Во тој случај доколку детето е правилно усмерено, и родителот има време за него, нема да скршне. Секогаш, значи секогаш, основата на однесувањето на тинејџерите е во самите родители.

Во тој случај доколку детето е правилно усмерено, и родителот има време за него, нема да скршне. Секогаш, значи секогаш, основата на однесувањето на тинејџерите е во самите родители.

Оф топик, некогаш кога ќе дојдиш во Битола, ќе ти го докажам спротивното. Да видиш со свои очи оти ако кажвам овде нема да ти изгледа зе верување.

Не е секогаш баш, зависи средината, околината, друштвото, осет за добро и лошо.
Да знам дека ќе ми речи дека родителите ги вградуваат сите особини. Ама детето е сунѓер кој впива до некоја година. Не можеш цел живот да го учиш што е правилно а што не...
Можам да ти набројам милион и еден пример кога девојка можи да скршни од патот. Пубертетлија, на која дечкото и` се скарал заради друга, ова ќе сака да „врати“.. од тука еден проблем со кој родителите и немат многу врска.Друг пример, отфрлена од околината, не знам ради ете пример дебелина, акни, или било што, ќе сака да се истакни на секој начин за да биди прифатена.
Ако дома родителите зборуваат дека треба да ги игнорира навредите, дека таа е убава, дека е период во животот кој е само привремен...

Има уште многу... да не ги набројувам. Заклучокот е дека ДА родителите играат огромна, значајна улога во животот на детето. Ама детето не секогаш е спремно да ги прифати и да се соочи со работите и проблемите на начин кој што е правилен.
Сите сигурно имаме направено нешто што е надвор од нашите граници и на родителите, сите сме згрешиле барем еднаш, сетете се на тој момент и мислам дека ќе биди јасно што зборувам.

Сакам да кажам дека иди период во животот на сеуште неоформеното дете, кога треба да тргне по некој пат, па и покрај доброто вопитување од страна на родителите и цврстиот став на иститие, може да одбери погрешен пат. Некогаш за да не се дели од друштвото, некогаш за да биди интересна, некогаш бидејќи детето што и се допаѓа го прави тоа...

Проблемот е подлабок и посериозен... Не е само во родителите, ДА тие носaт дел од вината, не сите родители и не целосна вина.

Многу добро кажавте за тоа што вие постарите во вашето време го гледавте Мечето ушко играевте жмурка, брканица и ред други игри. Но денес некои се поистоветуваат со Американска пита:uvo: и времето во кое треба да се дружат со врсниците тие го поминуваат на skype, msn, facebook... Едноставно децата се пропуштени да се воспитуваат од интернетот и од телевизијата без надзор од своите родители. Со ништо неможиме да го замениме воспитанието од родителите, и парите не се никаква замена, бидејќи знам колку сум им бил благодарен кога ми го купија велосипедот, кога ми купуваа фудбали, мобилен, компјурер... знам колку сум се трудел да ги оправдам и навистина да ги заслужам. Најголемото воспитување треба да го добиеме од родителите, кое неможе туку така да се промени во текот на пубритетот. И до опкружувањето било... да и до него е но тоа си го избираме сами и ако не ни одговара нема сосила да бидеме со него. И не ми се јасни некои родители што неможаат да си го закомандаат своето дете, мислам и децата како можат да не ги почитуваат своите родители и тие на нив да им викаат. Па додека јадам леб од нив, ќе ги слушам и нивнте совети брееееј!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom