Верувате ли во психијатрија/психологија?

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали верувате дека психијатријата и психологијата се науки?

• Вкупно гласачи
    87
Член од
13 септември 2007
Мислења
5.787
Поени од реакции
4.039
Не можам да се расправам со буцио на темава. Затоа отварам нова.
Еве ти шанса буцио,слободно негирај ги психологијата и психијатријата како науки.Дај ни доказ дека не постојат.
Ќе отворам и анкета да видам колкумина размислуваат како тебе.

Значи,главни прашања:
Дали психијатријата и психологијата се науки?
Дали верувате дека психијатар или психолог може да ви помогнат доколку имате проблем?

Ако немате образложение зашто верувате или зашто не верувате само гласајте.Фала.

и да и не.
да, затоа што сепак се занимаваат со човечката психа, и психички болести,
не, затоа што никој не може да влезе длабоко во психата на човекот, или затоа што во случајот на психијатријата, мозокот на човекот е истражен, ко што имам читано околу 10%, така да кој знае што има во останатите....
ама во секој случај истражуваат, надополнуваат, поправаат.

Исто како постот над мене и да и не.

Можат да помогнат на одредени луѓе, пред се во зависност од ситуацијата.
Но да им верувам нешто посебно на психијатрите и психолозите дефинитивно не.

Во ова денешно модерно и брзо општество на луѓето им треба некој на кој би ги кажале своите проблеми. Тука е психијатарот, тој има помага на некој начин, може да ги подучи за решавање на некои проблеми, може да им помогне самите да си сознаат некои свои карактеристики, може со помош на психијатрите луѓето вистински се запознаат. На луѓето им треба некој на кој може да му се потпрат и да ги искажат своите проблеми.

Но од друга страна кои се пак психијатрите да ти кажуваат како да се однесуваш и да разрешуваш проблеми.
Секој присхијатар има свој психијатар.
Ни самите тие не знаат да си ги решат проблемите, а солат памет на други. :)

Најлесно е да кажуваш совети на други луѓе како тие треба да се однесуваат, а најтешко е сам да си го организираш сопствениот живот.
Кажуваш совети на други, кои сам не знаеш да ги спроведеш.

Психијатрија директно видливи соматски нервни проеметувања кои се одразуваат на начинот на однесување на една индивидуа, и се применуваат директни методи за чечење, додека психологијата обработува одредени ен толку тешки психолошки проблеми и функционира повеќеќ автосугетивно и инидректно, во основа во психологија нема лечење.
како ид а е нема тука што да се верува или да не се верува, тие се две науки кои се развиени и се развиваат понатаму, може не се на ниво како што некој си замислува ама сепак се на некое завидно ниво.

Имама доста читано и во тоа што го читам гледам доста логика. меѓутоа не се егзактни науки. Меѓутоа ако психијатар не ти помогне не значи дека не треба да верувам или обратно. Јаслично верувам. верувам дека и психијатријата и психологијата се науки со свој сопствен систем и дека не се науки нахартија.односно,знаат и да се полезни.

верувам и сакам да верувам .....најголема помош можеш да добиеш од таму !

Ако кажам дека верувам испаѓа дека верувам и во напорниот Едипов комплекс или ако не верувам во него, не верувам во ништо друго поврзано со психијатријата и психологијата?
Барем во воведот да не се нагласеше тоа, можеби ќе изнајдев одговор. Вака, секако дека не гласам, затоа што нема соодветна опција за мене.

Ова е исто како да дискутираме на тема дали веруваме во биологија и хирургија:pos2:
Психологијата е наука,психијатријата гранка од медицината, а дебата на ваква тема...чуму?

Ова е исто како да дискутираме на тема дали веруваме во биологија и хирургија:pos2:
Психологијата е наука,психијатријата гранка од медицината, а дебата на ваква тема...чуму?
Затоа што буцио е упорен дека не постојат тие науки и бара доказ за нивно постоење на други теми.

Затоа што буцио е упорен дека не постојат тие науки и бара доказ за нивно постоење на други теми.

Па извади му учебници, дај му линк од наставна програма на медицина и на факс за психологија. Имаш корпус деликти бе.не е потребно филозофирање!

psihologijata odi nakaj filozofija i sociologija no nevropsihijatrijata odlucuva i ispituva kako odredeni supstanci vlijaat na mozokot znaci nevro psihijatrijata e nauka-no sto ako problemot da receme depresija ne e fizioloski tuku socio-psiholoska pricina tuka nastapuva psihologijata zaedno so nevropsihijatrijata:smir:

Верувам но гласав за сеедно ми е пошто психијатар не можи да ти помогни доколку не му помогниш ти негео прво(мислам на одговарање на прашањата кои ти ги поставува)
Со фактот дека има луѓе кои до толку можат да контролираат емоции и откуцаи на срце што ни детектор за лаги не може да ги открие дека лажат психијатарот не можи да процени најдобро затоа што секоја психа е различна иако да речиме две личности имаат исти карактеристики(пр.искреност,итрина,храброст итн.)тие различно размислуваат.

Верувам но гласав за сеедно ми е пошто психијатар не можи да ти помогни доколку не му помогниш ти негео прво(мислам на одговарање на прашањата кои ти ги поставува)
Со фактот дека има луѓе кои до толку можат да контролираат емоции и откуцаи на срце што ни детектор за лаги не може да ги открие дека лажат психијатарот не можи да процени најдобро затоа што секоја психа е различна иако да речиме две личности имаат исти карактеристики(пр.искреност,итрина,храброст итн.)тие различно размислуваат.

veruvaj mi dokolku(ne daj boze)dijdes vo situacija pa da ne mozes da zboruvas so nego on sepak ima testovi i instrumenti pa ke pomogne(teska depresija ne zboruvaat i paranoicna promena vo odnesuvanjeto)

veruvaj mi dokolku(ne daj boze)dijdes vo situacija pa da ne mozes da zboruvas so nego on sepak ima testovi i instrumenti pa ke pomogne(teska depresija ne zboruvaat i paranoicna promena vo odnesuvanjeto)
Епа баш за тоа викам дека има луѓе кои ненормално мн ги контролираат емоциите доста добро ги контролираат откуцаите на срцето а сите тие инструменти работат баш на тие две основи(срце и емоции)

Па морам да гласам за Да пошо, татко ми е психијатар иии до сеа има успешно излечено многу луѓе ... луѓе кои кога ќе ги видиш на улица никад нема да помислиш дека биле на некоја дрога или лежеле у Бардофци ...
Плус верувам дека е наука, се изучува ... иии не секој може да ја врши добро ...
Да не речам ти треба таленат за зборење ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom