Ах еве ти комплетна листа на сите 8 семестри
1 семестар
Вовед во психологија 1
Физиологија 1
Техники на комуникација
Англиски јазик 1
Албански јазик
Логика
Спорт
2 семестар
Вовед во психологија 2
Физиологија 2
Историја на психологијата
Англиски јазик 2
Македонски јазик
Социологија на образованието
Филозофска антропологија
3 семестар
Детска и младинска психологија
Теории на личноста 1
Педагошка психологија 1
Дескриптивна и експлоративна статистика
Англиски јазик 3
Психологија на лицата со посебни потреби
Психологија на спортот
4 Семестар
Психологија на зрелоста и староста
Теории на личноста 2
Педагошка психологија 2
АНОВА - МАНОВА
Англиски јазик 4
Психологија на односите меѓу половите т.е. Сексологија
Психологија на колективното однесување
5 семестар
Психометрија 1
Општа психопатологија
Социјална психологија 1
Методологија на неексперименталната психологија
Хумана генетика со советување
(нешто од ова ќе ни бидат изборни, не бираме сами, туку ни ги бираат - Истражувачка етика во професионалната работа на психологот, Менаџирање со стресот, Психологија на моралот, Психологија на виртуелните системи - Cyberpsychology, Применети и идејни скици)
6 Семестар
Психометрија 2
Клиничка психологија 1
Социјална психологија 2
Методологија на експерименталната психологија
Психологија на трудот 1
(изборни: Псих. на менаџирањето со човечки ресурси, Псих. на религијата, Псих. на колективизмот - Европски, Медицинска псих., Когнитивна и емоционална псих., Псих. на персуазијата и пропагандата, Псих. на творештовото и талентот)
7 семестар - професионална насока (мојот)
Детска и младинска психопатологија
Ментално здравје и психолошки советувања 1
Психологија на трудот 2
Информатика за психолозите
Етика
(изборни: Психодијагностика, Заштита на менталното здравје, Воена психологија, Политичка психологија, Псих. на емоционалната интелигенција)
Наставна насока:
Теорија на воспитувањето 1
Образовни системи
Педагошка етика
Општа дидактика
Методика на наставата по психологија - теоретски дел
(изборни: Псих. на решавањето проблеми, Психодијагностика, Заштита и ментално здравје, Политичка псих., Психологија на емоционалната интелигенција)
8 семестар - професионална насока
Детска клиничка психологија
Ментално здравје и психолошки советувања 2
Псих. на маркетингот
Псих. на решавањето проблеми
Дипломска
Наставна насока:
Теорија на воспитанието 2
Докимологија
Водството во класот
Методика на наставата по псих. - практичен дел
Дипломска
Што се однесува до литература, за Теории на личноста ми треба Џорџ Боер, знам што ми треба, за кај вас знам дека е од вашиот професор Благоја... како и да се презива..
Јас пошто сум единствена македонка во генерација не се ни трудат да ми дадат книга/скрипта па сама се снаоѓам вака така, ако не успеам преведувам се што учат они и така
За клиничка знам дека имаме на медицински (единствени предмети што ги слушам на мак се баш тие - психопатолошките, и си имам таму 10ка
) ама јас сепак сакам да работам со малце посложени умови.. Немам како да дојдам до информација дали постои кај нас, ако постои што се учи... Имаме криминалистичка псих.. Ама тоа е нешто однос право-психологија и тоа деф. не сакам да го учам. Не сум јас од теоретичарите повеќе сум кон практичната работа (затоа и не сум му омилена на проф. по развојна псих. не ме интересира мн мн размислувањето за проблемот, туку неговото решавање).
Инаку што се однесува за терапиите, сега за сега - најмногу ми се допадна Фројд и уживам читајќи го, посебно што многу лесно сфаќам што сака да каже и верувам дека ќе бидам во некоја психоаналитичка школа, само што како што кажав дури ни изборот не го знам.
Најголем проблем во Тетово е недостапноста на информации, во огомна мерка, а и тоа што имам професори кои едвај чекаат да им однесеш индекс да ти пишат оценка (па знаел не знаел, што е битно), а имам и такви кои ми кажуваат дека место разрез 1.5 во семинарската, сум имала 1.2 и плус кај користена литература не сум напишала од која година и која издавачка куќа е книгата (ват д фак???)...
Џабе ќе прашувам за литература плус, веќе си имам прашано, не кажуваат нешто конкретно (зошто не знаат, конкретно само на српскохрватски знаат) така да на мене останува од каде ќе учам. Историја ми одговара и скрипта, само кажи ми дали ја има кај Зоки овој во Мавровка?? Јас чекам да ми го вратат индексот од студентски (уште не ни завериле семестар), па да можам да одам во Универзитетска да се зачленам