Поучни текстови

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Абе фати пери!

- Капитализам: Ти ги переш садовите, а оние што ги поседуваат вадат профит.
- Анархизам: Сите го делиме перењето садови.
- Демократија: Дури и како перач на садови, ти заслужуваш да кажеш кој политичар е најдобар за да ја заштити економијата која тебе те држи во кујна, како перач на садови.

- Национализам: На момент заборави на садовите, ти си граѓанин на најгордата нација на Земјата!

- Слободоумност: Ги переш садовите, сопствениците уште повеќе профитираат.

- Фашизам: Имигрантите кои ги переa садовите се депортирани, Евреите кои ги поседуваа кафаните се уапсени и сите останати се регрутирани во војска.

- Невработеност: Единствена работа полоша од тоа да бидеш затворен во просторија со садови, е да бидеш затворен надвор од неа.

- Неолиберализам: Садовите се испраќаат на перење во странство, но ти слободно можеш да развиеш сопствена варијанта на Невработеност и Национализам.

- Реформи: помали купови садови, потопла вода, подолги паузи - истите садови!

- Социјализам: Платите на перачите на садови ќе се покачат таман колку да можат да плаќаат повисоки даноци.

- Марксизам: Меѓу смените перачот на садови ја проучува комплексноста на дијалектичкиот материјализам. Излегува дека благодарејќи на неговите напори, валканите садови акумулирале вредност за неговиот шеф да инвестира во уште повеќе садови. Работите околу диктатурата на пролетеријатот се уште посложени, но теоретичарите од партијата те уверуваат дека сето тоа има смисла за нив. По нивна директива, им се приклучуваш на колегите перачи во ризичен државен удар. Потоа си избезумен што повторно се најде себе си во кујна, како переш садови за партиските бирократи.

- Синдикализам: Перачите на садови се здружуваат во работнички синдикати кои испраќаат свои претставници во советот, каде што се одлучува кои садови и кога се перат.

- Анархо-феминизам: Ти ги переш садовите за шефот, кој ги пере садовите дома?

- Анархо-примитивизам: Ти ебам садовите.

- Инсурекционизам: Дон-кихотовски обид да се создаде политичка теорија од праксата на кршење на садовите.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Единствена причина зошто Кристофер Колумбо можел да ја открие Америка е дека: не бил ЖЕНЕТ! Да бил оженет, Колумбо ќе требал да се справи со следново:
- А зошто мора баш ти да одиш?

- А зошто не пратат некој друг? Што си ти?

- Тебе се ти е тркалезно! Дали си ти глуп или луд?

- Уште моите не ги знаеш а ти би да откриеш нов свет!

- Што криеш? Не ни знаеш каде одиш!

- А што, на брод само машки ќе бидете? Ма немој!

- А зошто не можам и јас да дојдам, ако си ти шеф таму? Мене никогаш не ме земаш на патувања!

- Стоко, не знаеш веќе што да измислиш само дома да не си!

- Ако излезеш од врата јас си одам кај мајка ми!

- А која е таа Марија? Што сака она? Девојче а? Цркни... педофил еден!

- Сè си испланирал, бесрамник! Си се договорил со тие курвите индијански.

- Не можеш мене да ме измамиш!

- Што? Кралицата ќе го продаде својот накит за ти да можеш да патуваш? Што мислиш дека јас сум глупача? Што има меѓу тебе и таа старката?

- Не ти давам никаде да одиш! Секогаш нешто смислуваш само за да ме оставиш сама!

- Ништо нема да се случи ако светот и понатаму е рамен.

- Немој да се облекуваш, затоа што ти НЕ ОДИШ!!!

Хаха...најјако е ова...:vozbud::pos2:

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.557
Поени од реакции
4.487
Продавач, службеничка и нивниот директор отишле на ручек и на масата во ресторанот виделе стара лампа. Ја протриле и од неа излегол духот:

- Обично исполнувам три желби а бидејќи вие сте тројца на сите ќе им исполнам по една.

- Јас сум прва! - извикала службеничката. - Сакам да сум на Карбите, да возам глисер и да имам куќа покрај море.

Пуф, веднаш исчезнала.

Гледајќи во чудо што се случило, изрипал продавачот.

- Јас сум сега! Јас сум сега!!! Сакам да сум на Таити, да лежам на плажа со мојата лична масерка и да пијам коктели!

Пуф, веднаш исчезнал.

- Ти си на ред му рекол духот на директорот.

- Сакам откако ќе завршам со ручекот, овие двајца да ги видам вратени во канцеларија.

НАРАВОУЧЕНИЕ: Секогаш пуштете го шефот да зборува прв.

:хаха::хаха::хаха::хаха: е така е ...

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Vozili se cura i dečko na motoru. Cura reče -možeš li malo sporije, molim te...- a dečko odgovara –ne, ovako nam je super-. Curi ipak smeta i reče –ne, nije, molim te, idi malo sporije-. Dečko odgovara –reci mi da me voliš-. Cura reče –znaš da te volim-. Dečko dodaje –zagrli me čvrsto- i cura to učini, dečko reče –dobro, a sada uzmi moju kacigu i stavi ju sebi na glavu, mene užasno žulja- ...
Sljedeći dan u novinama piše –Dvoje mladih vozilo se na motoru, kočnice su otkazale i sletili su s ceste, momak je poginuo, djevojka je ostala živa-. Istina je da je dečko shvatio da su kočnice otkazale, ali nije to htio reći svojoj curi. Umjesto toga htio je zadnji puta osjetiti njen zagrljaj, čuti riječi –volim te- i spasiti njen život, mada je znao da će onda on poginuti....

Извинете што е на српски, не сакав јас да го преведувам.

tete

серанова
Член од
14 септември 2009
Мислења
124
Поени од реакции
5
Закон сеееееееееееееееееее:vozbud::pos2::pos2::pos2::helou:

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Зошто е подобро да си маж?

1. Го завршуваш секој телефонски разговор за 30 секунди.
2. За годишен одмор доволни ти се 7 дена и еден куфер.
3. Можеш сам да ги отвориш сите конзерви и тегли со ајвар.
4. Пријателите не те опоменуваат кога ќе се здебелиш.
5. Кога менуваш програми на ТВ, не се задржуваш кај што ќе видиш солзи.
6. Твојот задник не игра никаква улога на интервју за работа.
7. Сите твои оргазми се вистински.
8. Премногу секс нема да ти ја уништи репутацијата (напротив).
9. За 300 денари добиваш 5 пара гаќи.
10. Можеш да се истушираш и облечеш за 5 минути.
11. Не мораш секоја ноќ да спиеш покрај нечии влакнести нозе.
12. Можеш да јадеш банана и сладолед на јавно место и никој да не те гледа чудно.
13. Автомеханичарите ти ја кажуваат вистината.
14. Нема да се изнервираш ако некој не ти ја забележи новата фризура или чевли.
15. Знаеш најмалку 20 начини да отвориш пивска флаша.
16. Не те интересира што ти зборуваат зад грб.
17. Три пара чевли ти се повеќе од доволни.
18. Луѓето не те зјапаат во гради додека разговараш со нив..
19. Ако некој носи иста како твојата кошула на забавата може и да не приметите
20. И за крај едно прашање - што е тоа целулит?

C

Crazy Diamond

Гостин
Еден ден Господ се заморил од луѓето. Постојано му додевале барајќи се и сешто. Затоа, Тој решил некое време да се сокрие. Ги собрал своите советници и ги запрашал: "Каде да се сокријам? Кое е најдоброто место?".
Еден од советниците му одговорил: "На врвот од највисоката планина на светот", а друг: "На дното од океанот, таму никој не може да те најде", трет: "Најдобро е да се сокриеш во темната страна на Месечината; тоа е најдоброто место, кој би те пронашол таму?".
На крајот, Господ се обратил на својот најпаметен ангел со истото прашање: "Каде да се сокријам?"
Ангелот се насмевнал и му одговорил: "Сокриј се во човековото срце. Изгледа тоа е местото во кое никогаш не проверуваат."

Еден индијански војник се качил на врвот од планината, таму нашол орелско гнездо, а во него јајце. Го донел јајцето во селото и го ставил под кокошка. И така, заедно со пилињата, се извело орлето и израснало со нив. Научило да кокодака, научило да клука во земјата барајќи црви и бубачки, се осмелувало да се качи на некоја пониска гранка, се' правело како и кокошките.
Еден ден, веќе остарен, видел нешто чудно на небото како лета. Горе, во бесконечното синило, видел величенствена птица која без никаков напор летала. Кога запрашал една кокошка што е тоа, му одговорила:
- Тоа е златен орел, кралот на небото. Но, за тоа и не размислувај. Јас и ти сме тука, на земјава.
Орелот го свртел погледот кон тлото и на крајот така и пцовисал, убеден дека е кокошка.
Бидејќи така сите се однесувале со него; како се родил, така живеел, така и умрел.

Еден човек бил прогонуван од тигар. На самиот раб од провалијата се лизнал, но сепак некако успеал да се фати за гранката која "никнала" меѓу карпите. Погледнал нагоре и видел како тигарот го набљудува одозгора: за враќање не станувало збор.
Погледнал надолу и видел дупка длабока неколку стотини метри. Тогаш, покрај своето рамо видел зрели капинки. Скинал една и ја ставил в уста!
- Колку прекрасен вкус!
Во тој момент човекот научил да ја живее сегашноста, што е единствен вистински начин на живот.

Некој патник престојувал во некое село во Јужна Африка и ги видел децата на поглаварот на племето како играат џамлии. Бил шокиран кога видел дека тие играат со дијаманти. Кога го прашал поглаварот дали може да добие некоја од овие џамлии во замена за тутун, овој му одговорил:
- Овде од тоа имаме колку сакаш, би била измама кога би зел тутун, но ќе прифатам што и да ми понудиш.

Еден јапонски војсководец го заробиле непријателите и го фрлиле в ќелија. Знаел дека следниот ден ќе го мачат. Не можел да заспие; одел горе-долу по ќелијата, мислејќи на смртта. Наеднаш, дошол до следниот заклучок:
- Кога ќе ме мачат? Утре. Но, утре не е реално; тоа е она што ми го зборува учителот на зенот!
Кога конечно го сфатил тоа, се заморил и заспал. Кога сфатил дека тоа "сега" е единственото реално нешто, конечно заспал. Бил во затвор, но тогаш станал слободен човек. Непријателите на нашата слобода не се однадвор, тие се во нас.

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Еден ден Господ се заморил од луѓето. Постојано му додевале барајќи се и сешто. Затоа, Тој решил некое време да се сокрие. Ги собрал своите советници и ги запрашал: "Каде да се сокријам? Кое е најдоброто место?".
Еден од советниците му одговорил: "На врвот од највисоката планина на светот", а друг: "На дното од океанот, таму никој не може да те најде", трет: "Најдобро е да се сокриеш во темната страна на Месечината; тоа е најдоброто место, кој би те пронашол таму?".
На крајот, Господ се обратил на својот најпаметен ангел со истото прашање: "Каде да се сокријам?"
Ангелот се насмевнал и му одговорил: "Сокриј се во човековото срце. Изгледа тоа е местото во кое никогаш не проверуваат."

Еден индијански војник се качил на врвот од планината, таму нашол орелско гнездо, а во него јајце. Го донел јајцето во селото и го ставил под кокошка. И така, заедно со пилињата, се извело орлето и израснало со нив. Научило да кокодака, научило да клука во земјата барајќи црви и бубачки, се осмелувало да се качи на некоја пониска гранка, се' правело како и кокошките.
Еден ден, веќе остарен, видел нешто чудно на небото како лета. Горе, во бесконечното синило, видел величенствена птица која без никаков напор летала. Кога запрашал една кокошка што е тоа, му одговорила:
- Тоа е златен орел, кралот на небото. Но, за тоа и не размислувај. Јас и ти сме тука, на земјава.
Орелот го свртел погледот кон тлото и на крајот така и пцовисал, убеден дека е кокошка.
Бидејќи така сите се однесувале со него; како се родил, така живеел, така и умрел.

Еден човек бил прогонуван од тигар. На самиот раб од провалијата се лизнал, но сепак некако успеал да се фати за гранката која "никнала" меѓу карпите. Погледнал нагоре и видел како тигарот го набљудува одозгора: за враќање не станувало збор.
Погледнал надолу и видел дупка длабока неколку стотини метри. Тогаш, покрај своето рамо видел зрели капинки. Скинал една и ја ставил в уста!
- Колку прекрасен вкус!
Во тој момент човекот научил да ја живее сегашноста, што е единствен вистински начин на живот.

Некој патник престојувал во некое село во Јужна Африка и ги видел децата на поглаварот на племето како играат џамлии. Бил шокиран кога видел дека тие играат со дијаманти. Кога го прашал поглаварот дали може да добие некоја од овие џамлии во замена за тутун, овој му одговорил:
- Овде од тоа имаме колку сакаш, би била измама кога би зел тутун, но ќе прифатам што и да ми понудиш.

Еден јапонски војсководец го заробиле непријателите и го фрлиле в ќелија. Знаел дека следниот ден ќе го мачат. Не можел да заспие; одел горе-долу по ќелијата, мислејќи на смртта. Наеднаш, дошол до следниот заклучок:
- Кога ќе ме мачат? Утре. Но, утре не е реално; тоа е она што ми го зборува учителот на зенот!
Кога конечно го сфатил тоа, се заморил и заспал. Кога сфатил дека тоа "сега" е единственото реално нешто, конечно заспал. Бил во затвор, но тогаш станал слободен човек. Непријателите на нашата слобода не се однадвор, тие се во нас.
:nenene:
Види:тука и тука

C

Crazy Diamond

Гостин
LoGiX не сум ги копирал од таму,туку јас имам една книга за поучни текстови па од таму ги прочитав... :helou:

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Седумте ЧУДА на социјализмот:
  1. СИТЕ биле вработени.
  2. Иако сите биле вработени, никој ништо не работел.
  3. Иако никој ништо не работел, сите планови биле 100% исполнети!
  4. Иако сите планови биле исполнети, продавниците биле ПРАЗНИ!
  5. Иако продавниците биле празни, сите имале СЕ.
  6. Иако сите имале СЕ, сите и КРАДЕЛЕ.
  7. Иако сите краделе, никогаш ништо не фалело!
Е сега, во демократијата е малку ПОИНАКУ и таму нема чуда:

1.Само ретки луѓе се вработени
2.Вработените работат за оние кои не работат ништо.
3.Иако оние ретките кои работат за оние кои не работат ништо, плата не добиваат (кога-како, нели).
4.Оние кои не работат, имаат СЕ.
5.Продавниците се ПОЛНИ, а најмногу купуваат оние кои немаат ништо!
6.Крадат само внимателно одбрани луѓе (одбрани од народот).
7.Иако крадат, постојано се жалат дека имаат ПРЕМАЛКУ!

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Трогателна приказна за љубовта и бракот

Старец полека умира легнат во својата постела. Во агонија на смртта, тој одеднаш го чувствува мирисот на неговите омилени чоколадни колачиња, како лебди по скалите.

Собирајќи ги последните сили, тој станува од креветот. Потпирајќи се на ѕидот, успева да излезе од спалната и со уште поголем напор, држејќи се со двете раце за гелендерот, се симнува по скалите.

Без здив, старецот некако успева да ја отвори вратата и влегува во кујната. Да не беа преголемите болки, тој ќе помислеше дека веќе е во рајот. А во кујната, на масата на распослан весник ставени буквално стотици од неговите омилени чоколадни колачи.

Со недоумица, дали е ова рајот или можеби последниот чин на херојската љубов на неговата верна сопруга, која сака нејзиниот драг да го напушти овој свет среќен, исцрпувајќи ги последните сили, старецот доаѓа до масата.

Неговата исушена уста едвај се отвори. Волшебниот вкус на колачите речиси беше во неговата уста, на кратко враќајќи го во живот.

Старата и изнемоштена рака, тресејќи се, успеа да стигне до едно колаче на работ од масата, кога одеднаш жена му го здрви со дрвена лажица.

"Остај ги колачите, за раздавање ни се," го искара старицата.

ЧакНорис

████████████
Член од
27 март 2010
Мислења
188
Поени од реакции
3
Сепак се врти

Директор на компанијата и вика на својата секретарка:
- Спремај се, одиме на службен пат една недела.
Секретарката му се јавува на својот сопруг:
- Ќе бидам една недела отсутна од дома.
Мажот и се јавува на својата швалерка:
-Жена ми ќе оди на пат недела дена, ќе можеме да бидеме заедно.

Швалерката му се јавува на ученикот на кој му дава часови по математика:
- Ќе бидам зафатена, ќе паузираме една недела па после ќе продолжиме.

Малиот му се јавува на својот дедо:
- Нема часови цела недела, ќе ме носиш да фаќаме риба?

Тој и се јавува на секретарката:
- Внук ми сака да бидеме заедно, не патуваме.

Секретарката му се јавува на мажот:
- Патот ми е одложен.

Мажот на швалерката:
- Жена ми останува дома. Жал ми е.

Жената му се јавува на ученикот:
- Сепак ќе имаме часови како и обично.

Малиот му се јавува на дедо му:
- Дедо, професорката рече дека ќе учиме. Не можам да дојдам.

Дедото на секретарката:
- Спремај се, сепак одиме...
Оооо јакооо ахааххахах :pos2::pos2::pos2:

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Старец полека умира легнат во својата постела. Во агонија на смртта, тој одеднаш го чувствува мирисот на неговите омилени чоколадни колачиња, како лебди по скалите.

Собирајќи ги последните сили, тој станува од креветот. Потпирајќи се на ѕидот, успева да излезе од спалната и со уште поголем напор, држејќи се со двете раце за гелендерот, се симнува по скалите.

Без здив, старецот некако успева да ја отвори вратата и влегува во кујната. Да не беа преголемите болки, тој ќе помислеше дека веќе е во рајот. А во кујната, на масата на распослан весник ставени буквално стотици од неговите омилени чоколадни колачи.

Со недоумица, дали е ова рајот или можеби последниот чин на херојската љубов на неговата верна сопруга, која сака нејзиниот драг да го напушти овој свет среќен, исцрпувајќи ги последните сили, старецот доаѓа до масата.

Неговата исушена уста едвај се отвори. Волшебниот вкус на колачите речиси беше во неговата уста, на кратко враќајќи го во живот.

Старата и изнемоштена рака, тресејќи се, успеа да стигне до едно колаче на работ од масата, кога одеднаш жена му го здрви со дрвена лажица.

"Остај ги колачите, за раздавање ни се," го искара старицата.
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
се надевам дека непречи што е на англиски :smir:

The Donkey in the Well

One day a farmer's donkey fell down into a well. The animal cried piteously for hours as the farmer tried to figure out what to do. Finally he decided the animal was old and the well needed to be covered up anyway, so it just wasn't worth it to try to retrieve the donkey.

He invited all his neighbors to come over and help him. They all grabbed a shovel and began to shovel dirt into the well.

At first, the donkey realized what was happening and cried horribly. Then, to everyone's amazement, he quieted down. A few shovel loads later, the farmer finally looked down the well and was astonished at what he saw.

With every shovel of dirt that hit his back, the donkey was doing something amazing. He would shake it off and take a step up. As the farmer's neighbors continued to shovel dirt on top of the animal, he would shake it off and take a step up.

Pretty soon, everyone was amazed as the donkey stepped up over the edge of the well and trotted off!

Life is going to shovel dirt on you, all kinds of dirt. The trick to getting out of the well is to shake it off and take a step up. Each of our troubles is a stepping stone. We can get out of the deepest wells just by not stopping, never giving up. Shake it off, and take a step up!

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.550
Сите се јаки

Kajgana Shop

На врв Bottom