Зошто "ГРБОТ" не се смени?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Трн, секако, но нели под услов сите партии кои го користат да се откажат од него како свој грб, за да стане национален.
Во Хрватска шаховницата е национален грб кој го има на знамето.Неколку партии го користат како свој симбол.Никој не се побунал.Ако не се лажам и во Србија некои партии го користат српскиот грб како свој симбол.:toe:

Да бидеш малце појасен делијо па да ни кажеш зошто не би го прифатил лавот ?
Бтв нема гвујо да го става ,туку народот ќе го стави.......

Нема ништо од лавот ни од која било друга животинка од родот на мачките :)....................... после Охридската капитулација...
...единствено, ако го напраите КРИЛАТ ЛАВ со фаца на орел..., ама тоа е малку комплицирано...:)
..црна чушка од афион со два зелени листа тутун на црвен штит...може да пројде :):)

Нема ништо од лавот ни од која било друга животинка од родот на мачките :)....................... после Охридската капитулација...
...единствено, ако го напраите КРИЛАТ ЛАВ со фаца на орел..., ама тоа е малку комплицирано...:)
..црна чушка од афион со два зелени листа тутун на црвен штит...може да пројде :):)
Flying_Lion.gif
2365174805_1374eca047.jpg

Вакво нешто би поминало herr Concrete???:toe:

:wink:На нашио Бугарски лав барем му се гледа к.ро,да се знае,дека е машки.:helou:

Некои процеси се прават во времето кога треба и може...
или никогаш !!!

Апсолутно немам против грбот на Македонија да биде земскиот грб.
Меѓутоа,има неколку факти кои што попречуваат на таков развој на ситуацијата:
1.Една партија си го букираше како партиски симбол,и со тоа стана омразен кај голем дел од популацијата (што само по себе е недозволиво).
2.Албанците се огромен процент од населението во Македонија.И тој процент,ќе се зголемува.При ваква карачка и националистичка,па и шовинистичка политика од страна на официјалните лица од владата,нема шанси ни они,ни турците,ни србите ни било кои други да подржат грб да биде лавот.

Така да...дискусијата ви е беспредметна.
Лавот... си го отсвири своето.
Пардон... други му го свирнаа.:wink:

Има, кога партиите кои ги користат се чукаат в гради со тој симбол и ги обвинуваат тие кои не го користат. Башка, го претставуваат како нивен изворен симбол.

На некој му бил мил МАКЕДОНСКИОТ НАЦИОНАЛЕН СИМБОЛ , а на некој петокраката и сега нема љутиш...
Никој не ти брани да го користиш националниот ГРБ како лого на партијата, прашање е само колку се идентификуваш со него...

Moe licno mislenje e deka ovoj grb na drzavata koj go imame deneska ne treba da go menuvame bidejki so toa bi si otvorile mnogu pogolemi problemi od so mozeme i da si zamislime.
Kako vtoro toa bi im dalo municija na grcive da serat po svetot deka ete ni grb nemame i kako sto se nastroeni da ni menuvaat iminja bi se drznale i vo toa da ni menjavaat i grbot.
Kako treto nasive politicari muda nemaat da pokrenat takvo prasanje vo ovj moment bidejki ke mora da davaat odstapki na Albancite koi spored ramkovniot dogovor imaat pravo da baraat da bidat zastapeni vo grbot na drzavata.
Zatoa ne e mozno da dojde do promena na grbot na drzavata ma kolku nekoj toa go sakal ili ne.

Во право си дечко, така е... За мене лавот симболизира нешто Бугарско... :toe: Јас така го гледам... :toe:
А незнам зошто ви боде очи нашиов грб Македонски...??? Што му фали ...??? Што и фали на ПЕТОКРАКАТА...??? :kesa:

Значи сите земји кои го имаат лавот како симбол се побугарчени според тебе.Тука спаѓа Чешка,Англија и ред други земји.Алал да ти е.:aplauz:

Се друго е приказни за незнам каков бугарски или ВМРО-вски постар е и од Бугарија и од ВМРО затоа што е Македонски грб автентичен

Attachments

• Mak.grb od 1620 g.jpg
    Mak.grb od 1620 g.jpg
    79,7 KB · Прегледи: 8
Во право си дечко, така е... За мене лавот симболизира нешто Бугарско... :toe: Јас така го гледам... :toe:
А незнам зошто ви боде очи нашиов грб Македонски...??? Што му фали ...??? Што и фали на ПЕТОКРАКАТА...??? :kesa:

Незнам зошто треба некој тебе да те прашува, станува збор за наука која потврдува дека златен лав на црвен штит е стар Македонски симбол. И мене денешното знаме на Македонија не ми се допаѓа бидејќи е донесено преку ноќ и без консензус, но јас го почитувам и стојам зад него и му се и ќе му се поклонувам се додека е важечко бидејќи овде не станува збор за тоа дали ми се или не ми се допаѓа нешто што е официјален симбол на мојата Македонија. Што се однесува за грбот кога се менуваше знамето мислам на она со сонцето од Кутлеш имаше конкурс и за грб на Македонија и тогаш колку што се сеќавам дека првите три награди ги освои грбот со лав на штит. Е сега во сите предлози лавот беше истиот лав само штитовите беа модифицирани. И колку што се сеќавам тогаш Петар Гошев претседател на СКМ-ПДП немаше забелешки. Ова со бугарското го донесе Бранко Црвековски и оттогаш настана таа полемика. Ја искористи ситуацијата налепи неколку етикети што на грбот што на ВМРО итн. па сега полемизираме дали лавот е бугарски. Тоа се тешки глупости и жално е што така се води дискусијата.

Ако го менуваме грбот во лав, нашиве мили сограѓани ќе сакаат да изгледа нешто како лав со крилја, две глави и клун наместо муцка, се разбира и да е црно-жолт на црвена позадина што мислам дека не е според хералдичките правила:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom