Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Не можам да кажам дека ми е мило што со последниве настани се повеќе се девалвира “вредноста“ на т.н. “Скопје 2014“, и се повеќе излегува на виделина дека тоа не е никаков уметнички, културно вреден, или проект започнат со намера за некакво урбанистичко или не знам какво воздигнување на градот, туку е обична лакрдија изрежирана од страна на сегашнава власт, а се со цел замачкување очи на јавноста, отргнување на вниманието од многу поважните проблеми и од нивната тотална неспособност, еден вид диверзија што служи за политички поткусурувања и евентуално богатење на поединци блиски до груевци. Но, нејсе.

Велам, не ми мило што полека се “срозава“ угледот на “проектот“, затоа што две-три скулптури плус-минус, било да се тие на Албанци, Македонци, Срби, Турци, Марсовци... не можат да упропастат нешто што е дно и апсолутен дебилизам уште од моментот кога некој од “патриотиве“ го смислил “брилијантното“ архитектонско решение (а што се повеќе се потврдува како растат оние идиотизми од зградурини на левата страна на Вардар).

Но, НЕОПИСЛИВО ми е мило што ова со последниве “ад хок“ додадени скулпутури најмногу им пречи на оние што најмногу го подржуваа “проектот“. Толку многу ми е мило, што дркам на нивната исфрустрираност и разочарување :drk:
До пред малку бев баниран 3 дена..иначе ќе ти кажев нешто гадно,ама ептен гадно.. Ај сега иди и биди помилуван..уствари Бране нека те помилува :pipi:

антонија

модел
Член од
22 август 2010
Мислења
144
Поени од реакции
6
То бе, сеа уште за Џамијата да се договорат кај да стои и супер :) Ги поддржувам овие проекти повеќе од се, нека ви се удри во глава поддршката на овој проект.
џамија нема да има ама пак за тоа ке има црква на плостадот а во нејзина близина најгололемиот војсководец кој некогаш постоел ,и по кој македонија се рекламира во учебниците во сите држави.
п.с ако не верувате прашајте кој и да е од државите во светот(освен ако некаде не учат историја) .

S

smart ass

Гостин
Македонската држава се формираше по АСНОМ тоа го знаат и бебињата а самостојноста е друга работа е сега во антифашистичката битка не гинеле лавови(едни бугарски) шмизли александар го немало-гинеле луѓе и ако треба бисти тоа се токму овие односно да се обноват бидејќи многу се уништени.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Вистина е дека ќе градат нешто вакво во нашево напатено Скопје:

london-eye.JPG

Во последно време се научив ништо да не ме изненадува во врска со Скопје 2014 оти како што гледам дното уште не е достигнато, уште копаат ли копаат... :eek:ftopic: Колку прости маси има што не можат нормално да дисутираат па се живо сведуваат на портокалово и плаво...

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Македонската држава се формираше по АСНОМ тоа го знаат и бебињата а самостојноста е друга работа е сега во антифашистичката битка не гинеле лавови(едни бугарски) шмизли александар го немало-гинеле луѓе и ако треба бисти тоа се токму овие односно да се обноват бидејќи многу се уништени.
Тие што се бореа за Македонија во АСНОМ знаеш каде завршија на Голи Оток,Ченто,Брашнаров.
Знаеш ли кој имат бисти во Македонија послушниците на СХС истите тие што за време на СХС беа функционери во Бановината ,тие не се бореа за Македонија туку да си ги повратат функциите ,што не се бореа кога беа на функции пред 41.Кога ги сменија тогаш им текна за борба.А да за нив тие што се бореа пред 41 беа терористи.А и да сите пред 41 членови на КПЈ ова не ми стои да било Македонска организација.А да ,да не сакаш на овој споменик да му направат Светозар Вукмановиќ – Темпо или сопартиецот му Колишевски.

Инаку сум против трошење толкави пари на вакви градби.Подобро 5 километри автопат отколку споменик.Споменици постепено.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Не знам за тебе ама јас не сакам плоштадот да ми изгледа на Луна Парк. Колку сум против цркав, толку сум и против џамија.
Верски објекти има на секој чекор па уште таму фалат. Ги имало на времето објектите па морало пак. Толку многу работи(добри и лоши) имало што денес ги нема, па зар сите ли ќе ги враќаме назад?
ама по се изгледа ПОГОЛЕМ СТРАВ имате да се буните за џамија отколку во црква!!!!........ДОСЕГА ниедна организација или личност НЕ ИЗЛЕЗЕ ЈАВНО да ја ОСУДИ ИЗГРАДБАТА НА ЏАМИЈАТА.............срам да ви е храброста ШТО ЈА НЕМАТЕ

не живеем во Блискиот исток па да дозволам изградба на џамија,ЖИВЕААМ НА БАЛКАНОТ и ВО ЕВРОПА региони кои 2000 години се граделе и развивале според ХРИСТИЈАНСКИТЕ ВРЕДНОСТИ,

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
ама по се изгледа ПОГОЛЕМ СТРАВ имате да се буните за џамија отколку во црква!!!!........ДОСЕГА ниедна организација или личност НЕ ИЗЛЕЗЕ ЈАВНО да ја ОСУДИ ИЗГРАДБАТА НА ЏАМИЈАТА.............срам да ви е храброста ШТО ЈА НЕМАТЕ

не живеем во Блискиот исток па да дозволам изградба на џамија,ЖИВЕААМ НА БАЛКАНОТ и ВО ЕВРОПА региони кои 2000 години се граделе и развивале според ХРИСТИЈАНСКИТЕ ВРЕДНОСТИ,
Па не ако треба да се удри прво се удира по своето , тоа е нормално кај нас.. прво се спомнува црквата,а тек уз пат и џамијата,колку ради реда, да се исплакни уста.. се пљука по споменици , по Гоце,Даме..биле на коњ не требало,па Ченто а у исто време никој од тие "душегрижници" не отвара муабет зашто Бугарите ги оспоруваат нашите херои и си ги препишуваат за себе.. ја до сега никогаш немам чуено еден муслиман да е против џамија, за разлика од нашиве засекирани и проевропски начитани и стилистички настроени напатени душички

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Гледам дека покрај двоспратните црвени автобуси ќе имаме и панорама - око како во Лондон... Се плашам и накај Дубаи и Каиро да не застраниме...
Иначе прашање: Дали мостот Око е финансиран само од граѓаните на РМ или има и друг финансиер и кои 20 спомници ќе се најдат на него?

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Гледам дека покрај двоспратните црвени автобуси ќе имаме и панорама - око како во Лондон... Се плашам и накај Дубаи и Каиро да не застраниме...
Иначе прашање: Дали мостот Око е финансиран само од граѓаните на РМ или има и друг финансиер и кои 20 спомници ќе се најдат на него?
тие автобуси историски станаа уште долго ќе ги замислуваме!

најмногу ми е жал за плоштадот кој ни го уништија со тие склуптури у гробишта ќе наликува посебно кога ќе се носи цвеќе! катастрофа.

С

сашенко

Гостин

најмногу ми е жал за плоштадот кој ни го уништија со тие склуптури у гробишта ќе наликува посебно кога ќе се носи цвеќе! катастрофа.
Стварно претераа со скулптурите.А тоа за автобусите не верувам дека ке бидат оваа година хаха.Колку пати само го одложија нивното доаѓање...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896

Ти положување цвеќе и оддавање почит на ликови како Ченто и Делчев ги сметаш како церемонија на гробишта..???? :tapp: Со ваква омладина немаме разлог за секиранција...сигурно ќе пропаднеме

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Ти положување цвеќе и оддавање почит на ликови како Ченто и Делчев ги сметаш како церемонија на гробишта..???? :tapp: Со ваква омладина немаме разлог за секиранција...сигурно ќе пропаднеме

и штоа ако не однесеш цвеќе на Ченто ќе пропаднеш? нашиот пропаст и без тоа веќе се гледа, дното го допираме а многу е јасно кој не доведе до тука. Почитувам се наше од Александар Македнски се до последните генрации кои се трудат да направат нешто за оваа држава, но верувај кога народот е сирмоашен и нема за леб не му е до ништо. На државата и треба една добра економија и слободни работни места малку да живне народот, а не склуптури.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
и штоа ако не однесеш цвеќе на Ченто ќе пропаднеш? нашиот пропаст и без тоа веќе се гледа, дното го допираме а многу е јасно кој не доведе до тука. Почитувам се наше од Александар Македнски се до последните генрации кои се трудат да направат нешто за оваа држава, но верувај кога народот е сирмоашен и нема за леб не му е до ништо. На државата и треба една добра економија и слободни работни места малку да живне народот, а не склуптури.
Ако чекаш работа од државата и она да отвори работни места ,слободно пакуј куферите и сели се во Куба,Кина или Северна Кореја ... А пропаста сами си ја направивме, ни Бугар ни Грк ни Србин не ни е крив :wink:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Глеј Собранието е копија на Берлин
Триумфалната порта е копија на Париз
Обелискот е копија на Вашингтон
Летниковиецот е копија на Орикел (Сан Франциско)
Окото е копија на Лондон
Фонтанта во Вардар е копија на Женева

Оргиналност наречи го еклектизам нема никаква врска тоа а , не ни поентата кога ќе споредиш со тоа какво е СК сега.
Споредба Скопје 2009 / Скопје 2014 не е потребна.

Kajgana Shop

На врв Bottom