ако допринеле за развој на земјава,зашто да не.....но поентата е КОЈ СЕ ТИЕ и што НАПРАВИЛЕ за оваа земја.......освен што се албанци!!!Не гледам причина зошто да нема фигури на видни личности од албанско потекло.
А за обновување на џамијата како практичен објект, гледам премногу причини против.
Се надевам и дека црквата ќе ја изградат, по план.
колку има само вистина во овааа.За жал прашање е кога ќе дојде време со пасош да идам во чаршија.
Ме чудеше една работа=Македонците протестираа против изградба на црква (да протестират против спомениците држе вода) ниту еден албанец не застана против изградбата на џамија напротив се бореа за тоа,разбирам да се бунат албанците ама македоните за црква не можам да сванам.Не гледам причина зошто да нема фигури на видни личности од албанско потекло.
А за обновување на џамијата како практичен објект, гледам премногу причини против.
Ме чудеше една работа=Македонците протестираа против изградба на црква (да протестират против спомениците држе вода) ниту еден албанец не застана против изградбата на џамија напротив се бореа за тоа,разбирам да се бунат албанците ама македоните за црква не можам да сванам.Не гледам причина зошто да нема фигури на видни личности од албанско потекло.
Не знам за тебе ама јас не сакам плоштадот да ми изгледа на Луна Парк. Колку сум против цркав, толку сум и против џамија.Ме чудеше една работа=Македонците протестираа против изградба на црква (да протестират против спомениците држе вода) ниту еден албанец не застана против изградбата на џамија напротив се бореа за тоа,разбирам да се бунат албанците ама македоните за црква не можам да сванам.
Еве ти, наскоро ќе има востание па придружи му се. Ваљда ќе ќариш некоја биста на плоштад од тебе за овој историски говорЛуге помирете се со фактот дека од нашиве политичари нема никаков аир, било да се албански македонски во власт во опозиција, можеби сеуште е влезен до пола само со главичката внатре, но наскоро ке го осетиме цел
Се додека не излеземе на протести се додека не запалиме собрание влада, партиски штабови, се додека не надениме некој на кол на сред плоштад, се дотогаш ке не ЕБАТ
Незнам за какво востание говориш, ако е она што мислам, не благодарам, партиска офца не сакам да бидам, јас зборам за сенароден протест, како оние во секоја нормална држава кога на народот ке му дојде преку глава.Еве ти, наскоро ќе има востание па придружи му се. Ваљда ќе ќариш некоја биста на плоштад од тебе за овој историски говор
Еве ти еднаНе можам да кажам дека ми е мило што со последниве настани се повеќе се девалвира “вредноста“ на т.н. “Скопје 2014“, и се повеќе излегува на виделина дека тоа не е никаков уметнички, културно вреден, или проект започнат со намера за некакво урбанистичко или не знам какво воздигнување на градот, туку е обична лакрдија изрежирана од страна на сегашнава власт, а се со цел замачкување очи на јавноста, отргнување на вниманието од многу поважните проблеми и од нивната тотална неспособност, еден вид диверзија што служи за политички поткусурувања и евентуално богатење на поединци блиски до груевци. Но, нејсе.
Велам, не ми мило што полека се “срозава“ угледот на “проектот“, затоа што две-три скулптури плус-минус, било да се тие на Албанци, Македонци, Срби, Турци, Марсовци... не можат да упропастат нешто што е дно и апсолутен дебилизам уште од моментот кога некој од “патриотиве“ го смислил “брилијантното“ архитектонско решение (а што се повеќе се потврдува како растат оние идиотизми од зградурини на левата страна на Вардар).
Но, НЕОПИСЛИВО ми е мило што ова со последниве “ад хок“ додадени скулпутури најмногу им пречи на оние што најмногу го подржуваа “проектот“. Толку многу ми е мило, што дркам на нивната исфрустрираност и разочарување