Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
тие што граделе некогаш,кај нас е сега..еднаш мора да се почне,за да идните генерации го зборуваат истото што ти го зборуваш сега,за другите што граделе некогаш...
Едно да си сигурен - идните генерации ќе не пцујат за тоа што сме го упропастиле градот. Убаво ќе зборуваат само оние кои од ова имаат некаков (директен или посреден) профит.

Не знам дали Кире ќе дозволи овде да прашам (пошто е спомената Струмица)
а сега видов нешто од можните промени во Струмица, но не ги знам постоечките објекти напамет па...
дали може накратко струмичани да кажат што се би се променило со новиот план (проширување на улици, нов/и објект/и или слично) за овој град?
Слободно, може да се донесе добра поента со споредба со други градови. Само, реално, и сам знаеш дека нема што многу да се спореди - додека центарот „цвета“, периферијата скапува.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Едно да си сигурен - идните генерации ќе не пцујат за тоа што сме го упропастиле градот. Убаво ќе зборуваат само оние кои од ова имаат некаков (директен или посреден) профит
по твоје значи све што досега е изградено цркви,манастири,амфитеатри во некој далечни времиња е упропасти Македонија и сите ние пцуеме против тие работи:tapp:ти сигурно пцуеш и против својот татко ако некогаш ти изградил куќа:tapp:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
по твоје значи све што досега е изградено цркви,манастири,амфитеатри во некој далечни времиња е упропасти Македонија и сите ние пцуеме против тие работи:tapp:ти сигурно пцуеш и против својот татко ако некогаш ти изградил куќа:tapp:
Слушај си ја нелогичноста, а мене - читај ме во сите постови. Камо среќа да имавме ниво на свест толку развиено, што ќе не натераше да си ја следиме историјата, да учиме од неа и да ги цениме спомениците кои ни ги оставила. Тогаш, ќе научевме како се развива идеја, ќе знаевме што е уметност, и почитувајќи ја изминатата како пребогата, ќе ја творевме новата, како дополнение на историската.

Проблемот, пријателе, не е во тоа дека јас не ја ценат мојата историја. Уште помалку историјата на уметности што ми ја нуди мојата земја. Ако не сум ја ценел, немало тоа да ми биде избрана професија. Вистинскиот проблем е во тие кои го прават ова, што се прави денес - оние кои мислејќи дека даваат уметност, се негираат самите себе.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.356
Поени од реакции
8.459
претходно во постот ги заборавив нашите со граѓани албанците од нво разбудисе тие или се заспани или не се во ред па кога го ставија скендер бег или музејот на учк во општина чаир не прашаја никого а сега реферндум бараат за проекот на општина центар па капак на тоа уште албанските телевизии се бунеле :tapp:па кој му кажува нив или кој од нашите тв се бунат за нивниот центар во тирана ова стварно го нема никаде во светот толку да те малтеритарат не само твоите соседи и уште овие тука нво соросоиди и палтени опозициски тв ние на светот му сме како лабараториски глушец да видат до каде можат да му го исперат мозокот со тв дебати и протисоци и за жал добро му оди само прашање е до кога ?
а дека ќе му пукни на народт е сигурно само кога ќе видиме :vozbud:што порано тоа подобро :salut:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
претходно во постот ги заборавив нашите со граѓани албанците од нво разбудисе тие или се заспани или не се во ред па кога го ставија скендер бег или музејот на учк во општина чаир не прашаја никого а сега реферндум бараат за проекот на општина центар па капак на тоа уште албанските телевизии се бунеле :tapp:па кој му кажува нив или кој од нашите тв се бунат за нивниот центар во тирана ова стварно го нема никаде во светот толку да те малтеритарат не само твоите соседи и уште овие тука нво соросоиди и палтени опозициски тв ние на светот му сме како лабараториски глушец да видат до каде можат да му го исперат мозокот со тв дебати и протисоци и за жал добро му оди само прашање е до кога ?
а дека ќе му пукни на народт е сигурно само кога ќе видиме :vozbud:што порано тоа подобро :salut:
Нареден ваков пост, пиеш бан од тема.

Албанците во Скопје имаат право на Скопје исто колку и Македонците, и сите останати кои живеат во него. Тој им е главен град нив, не Тирана. Спомнав стопати погоре, политика, а и навредување на национална база - нема. Ова е подфорум за архитектура, а не за политика. Јасно?

Ти го оставам постов, и не го бришам само за да се има предвид што не смее да се збори по форумов, и како не треба да се навредува.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.356
Поени од реакции
8.459
Нареден ваков пост, пиеш бан од тема.

Албанците во Скопје имаат право на Скопје исто колку и Македонците, и сите останати кои живеат во него. Тој им е главен град нив, не Тирана. Спомнав стопати погоре, политика, а и навредување на национална база - нема. Ова е подфорум за архитектура, а не за политика. Јасно?

Ти го оставам постов, и не го бришам само за да се има предвид што не смее да се збори по форумов, и како не треба да се навредува.
МИРЕН МАЛКУ :smir:
прво никој не рече дека албанците немаат право на скопје јас само кашав дека кога го поставија скендер бег и музејот на она никој не набраше реферндум и не одеше на протести дека се силува скопје и се разбира дека е нивни лгвен град па и така треба да се понашаат со него а ен како што само ни вму чини односно со двојни аршини

тирана ја споменав дека дел од албанските медиуми се лутеле и реков дека никој од нашите медуми не си земаат за тоа право да кажуваат односно да се лутата за тоа што има кај нив на плоштад

политика нема каде ти ја гледа со тоа што коментитаме дали е добро или лошо да се гради проектот или не и немаше никаква навреда од моја страна не посебно на национална база пре прочитајго постот
и нормалное секој да заземи свој став околку секое прашање па такак и јас е сега што се совпања со дел од некоја партија не е мој проблем па ни товој и тоа нее политика ете пример на марсова постот е целиот од весник односно дел од опозициска старана па таму не сакнционираш за политика а тука каде што не ти се свиња мислењето па се заканваш со бан
од кога зборувањето на вистината ете да не бидам субјективен давање на свое мислење се санкцинира со бан:toe:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Слушај, пријателе. Ова е последен офтопик пост на темава, премногу за право си дадов(ме). Јас не санкционирам она што мене не ми се допаѓа, туку она што не и им се допаѓа на принципите на кои форумот се крепи.

За Скендербег се буневме исто, колку што се буниме и сега за ова. Иако, по некои стандарди, тој барем има одредена цена. За разлика од тоа што ќе ни се пласира сега, со овие експериметнални дела.

Постот на марсовка е даден од јавен медиум. Со самото тоа што нагласуваш дека е опозиционерски, повторно политизираш. Тој е сосема коректен пост, во кој е наведен изворот и неговото значење е дека членот се сложува или коментира нешто од истиот. Не е политизирање. Напротив, тука многу повеќе гледам „совпаѓање на мислења“, одколку кај тебе. Нека ти биде. Опомената трае, да не се повторувам.

clip87

Mivec fq400
Член од
27 септември 2008
Мислења
67
Поени од реакции
0
Слушај, пријателе. Ова е последен офтопик пост на темава, премногу за право си дадов(ме). Јас не санкционирам она што мене не ми се допаѓа, туку она што не и им се допаѓа на принципите на кои форумот се крепи.

За Скендербег се буневме исто, колку што се буниме и сега за ова. Иако, по некои стандарди, тој барем има одредена цена. За разлика од тоа што ќе ни се пласира сега, со овие експериметнални дела.

Постот на марсовка е даден од јавен медиум. Со самото тоа што нагласуваш дека е опозиционерски, повторно политизираш. Тој е сосема коректен пост, во кој е наведен изворот и неговото значење е дека членот се сложува или коментира нешто од истиот. Не е политизирање. Напротив, тука многу повеќе гледам „совпаѓање на мислења“, одколку кај тебе. Нека ти биде. Опомената трае, да не се повторувам.
Повеќе од 70 % од постовите на овој форум кајгана се ОТ така да кога не се почнало на време со бришење на постовите на секој кој што не се придржува до насловот на темата сигурно нема да се запре и сеа.....кога станува збор за медиумите не значи тоа дека треба да им веруваме...добро знаеме дека преку медиумите се контролира најголем дел од масата односно народот и целта на еден медиум за да има поголема гледаност е да дава иритирачки теми и не е точно дека не се политички портпароли во најголемиот дел од случаевите....самата новинарска дејност го има статутот на истрачувачка дејност а пренесување на препукувања на политички партии сигурно нема никаква врска со истрачувачката дејност...премногу политика се употребува во секој сегмент од животот кај нас и главни виновници за тоа не се властите или опозицијата туку медиумите што воопшто ги даваат нашите телевизии и сето тоа го прават само поради една цел КОРИСТ и некој профитира односно само теливизијата а народот само ја зголемува поделбата меѓу себе...што се однесува до скулптурите јас сум задоволен поради тоа што е опфатен голем период од нашата историја почнувајки од Александар па се до Методија Андонов....конечно некој да се погрижи за ова наше Скопје (наше бидејќи сите што живеат во Македонија е главен град и сите треба да уживаме во него.....Скопје не е само на Скопјани него е на секој МАКЕДОНЕЦ)...до сеа имавме само изградба на плоштад и некое поплочување на кеј....и да не се залажуваме дека секаде каде што ќе отидеш во било кој град центарот е секој пат најсреден и со најмногу скулптури, архитектури итн но ова не значи дека се забораваат останатите општини..

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Пренесено во соодветна тема од модератор

туку, што сакав да кажам... ЗОШТО СЕ ДЕЛЧЕВ, КАРЕВ, И КОЈ ДРУГ БЕШЕ... СИТЕ КАЧЕНИ НА КОЊИ? ДАЛИ ТИЕ БИЛЕ ВОЈСКОВОДЦИ, ЦАРЕВИ? КОИ ИМПЕРИИ, КОИ ВОЈСКИ ГИ ВОДЕЛЕ?

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Пренесено во соодветна тема од модератор

туку, што сакав да кажам... ЗОШТО СЕ ДЕЛЧЕВ, КАРЕВ, И КОЈ ДРУГ БЕШЕ... СИТЕ КАЧЕНИ НА КОЊИ? ДАЛИ ТИЕ БИЛЕ ВОЈСКОВОДЦИ, ЦАРЕВИ? КОИ ИМПЕРИИ, КОИ ВОЈСКИ ГИ ВОДЕЛЕ?
И како било одговорено:

Доколку се поставува слободностоечка скулптура на позната личност од историјата, постојат правила во која позиција треба да биде поставен, според начинот на живеење (владеење, борење, карактеристична смрт...). Секаква импровизација само ја намалува вредноста на личноста, почнувајќи од уметнички рамки, преку кои се доаѓа до конфликт со веќе потврдените историски факти.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Требаше споменикот на Ченто да го стават на плоштадот, а можеби не им требаше ова со триумфалната порта. Другово незнам, кога ќе дојдат избори ако не ми се допаѓа нема да гласам за нив. Но Ченто, мора да се испочитува, прекрасен споменик има во Ченто (кој го видел доле е одма кај раскрницата) и убаво е што ќе има уште еден во центарот на градот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Со градењето цркви, владата сака да ни каже, не можеме да ви помогнеме ние, молете се на бог, само он може да ви помогне.

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.093
Поени од реакции
1.370
Искрено не ги разбирам тие кои се против овој проект од една причина.Тие 300 милиони евра кога тогаш некој ќе ги дадеше,прашање е само кога.Никој до сега не инвестирал во Скопје и сега кога конечно сивото Скопје ќе заличи на метропола некои се бунат.Ќе ги прашам тие,дали сега ви се допаѓа Скопје така без ништо?Подобро 300 милиони евра да се дадат на тоа него политичарите да ги стават во свој џеб и после кога ги судат да се прогласуваат неспособни и луди...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Искрено не ги разбирам тие кои се против овој проект од една причина.Тие 300 милиони евра кога тогаш некој ќе ги дадеше,прашање е само кога.Никој до сега не инвестирал во Скопје и сега кога конечно сивото Скопје ќе заличи на метропола некои се бунат.Ќе ги прашам тие,дали сега ви се допаѓа Скопје така без ништо?Подобро 300 милиони евра да се дадат на тоа него политичарите да ги стават во свој џеб и после кога ги судат да се прогласуваат неспособни и луди...
E ova e definitivno najkilavoto opravduvanje koe sto non-stop se vergla i povtoruva.

Ko da samo dva izbora se mozni- ili ova gradenje, ili kradenje na parite.
Alooooooooo, postojat uste milion drugi raboti koi sto moze da se sredat so tie pari.
Ete na primer neka se napravi podvoznjakot pod plostadot. Kade kade po prioriteten e toj projekt otkolku ovoj.
Pa da ne pocnam da redam zdravstvo, mastvo i trista drugi stvari.

Z

zmej gorjanin

Гостин
E ova e definitivno najkilavoto opravduvanje koe sto non-stop se vergla i povtoruva.

Ko da samo dva izbora se mozni- ili ova gradenje, ili kradenje na parite.
Alooooooooo, postojat uste milion drugi raboti koi sto moze da se sredat so tie pari.
Ete na primer neka se napravi podvoznjakot pod plostadot. Kade kade po prioriteten e toj projekt otkolku ovoj.
Pa da ne pocnam da redam zdravstvo, mastvo i trista drugi stvari.
Ме интересира живо дали истиов муабет ќе го напраеше да беше во прашање изградба на споменик на некој албански историски лик, ама не верувам дека објективен одговор ќе добијам на моево прашање.

Kajgana Shop

На врв Bottom