Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Јас мислам скулптуриве ќе бидат добра туристичка атракција,пошто Скопје и така немат нешто карактеристично многу да понудит...

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Јас мислам дека народот нема леб да јаде, улиците на ништо не личат како и целиот град, па до шмизли дојдовме да градиме.:kesa:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
мене таа воопшто не ми изгледа на шмизла...се согласувам со Мистичен...шмизлите се убави :) (на изглед, не ме сваќајте погрешно)....а и нема такво држење и напрчени усни...уствари зошто воопшто шмизла?? зошто македонијава се повеќе и повеќе го втерува овој збор во нашиот речник...прво се напиша книга, па се ставаат скулптури...недај боже македонијава да изумре и што ке најдат по 1000 години?? статуа на “шмизла“ ?? јас не гледам ни порака, ни уметност во ова...

firestarter

нетачен
Член од
3 април 2008
Мислења
80
Поени од реакции
6
А скулптурата на девојче на Рекорд на самиот пешачки?Ке се изначека зелено:pos2:
Ке мора да ја пренесеме од другата страна

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
шмизлава повеќе личи на сексуална работничка, а мачкетината ми е комплетно бесмислена :lud: ај што поставуваат скулптури, нека поставуваат, ама барем да личеа на нешто :toe:

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
...Ај, океј, нека биде шмизла, сакале да го отсликаат сегашното, али мора ли девојката да биде толку....Tarty-like?...:toe:

Член од
18 септември 2007
Мислења
2.547
Поени од реакции
33
Со парите што ги дале за "шмизлата" подобро некоја дупка од улициве да закрпеа.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Има правило според кое што според тоа како загинал или умрел јунакот на кој што е посветена скулптурата,така се поставуваат и нозете на коњот што го јава.
Ал они тоа... не го чуле.
Со ова потполно се согласувам. Доколку се поставува слободностоечка скулптура на позната личност од историјата, постојат правила во која позиција треба да биде поставен, според начинот на живеење (владеење, борење, карактеристична смрт...). Секаква импровизација само ја намалува вредноста на личноста, почнувајќи од уметнички рамки, преку кои се доаѓа до конфликт со веќе потврдените историски факти.

Известувам: Поради тоа што темата е префрлена во форум, каде треба да дискутираме за естетските моменти на ваквите скулптури (ја вклучувам и онаа во Струмица, и сегде каде натаму ќе се прават), некои мислења, за кои сметав дека се ништо повредни од партиско-фрустрациски препуцавања, или цинички бесмислени реплики, ги избришав. Очекувам коментари за тоа како и колку вие ги оправдувате ваквите урбани поенти (ќе објаснам подолу, зошто ова не смее да се нарекува скулптура), конкретно или општо. Коментарите за владата и „градските татковци“, ве молам да си ги зачувате за во Политика и вести.

Он-топик:
Не осврнувајќи се на материјалната страна, ваквите дела ги оправдувам, чисто поради разбивање на градската монотонија, која големите градови автоматски ја повлекуваат со самото свое развивање. Дали тоа ќе биде шмизла, куче на уличен столб, скејтер на шипка, чичко на клупа...оставам на тие, кои го отвориле таквиот конкурс. Но, тука само ќе се потрудам да објаснам - ова не се скулптури, понајмалку статуи. Да се разбереме: статуа е скулптурата на Мајка Тереза, на улица Македонија: поставена е во надчовечки раст, во нејзина карактеристична позиција и облека, и самата таа има цел на нејзиното поставување. Таа, покрај се останато, претставува И урбана поента (тоа е само еден дел од нејзините функции). Колку и да ми се лоши во моментов додека пишувам - друг ваков пример е и статуата на Скендер-Бег, пред влез на Скопска Чаршија...

Овде, во случајов, ние зборуваме за фигури, кои со својата карактеристичност, но не и индивидуалност, го потенцираат одреден градски простор, го анимираат „сувото“ движење на народот низ тие простори, и го оплеменуваат со, каква-таква уметност. Во поголемите светски градови, ваквите фигури се поставуваат стратешки - на мртви точки низ градовите, како со својата несекојдневност би ги оживеале истите. Ова кај нас, е еден обид да се направи тоа. Повторувам, не коментирам за нивото на креативност, при измислувањето на „Шмизла“.

едит: во контекст на тоа што сакам да го кажам, и да разграничам, за какви тоа „скулптури“ тука се работи, би препорачал да се разгледа темата Скулптури - All around the world...

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
јас давам 1 недела пред да почнат да се крадат, така да наместо нив можеше да се направи плоштадот поубав, тротоарите рамни(без дупки), сијалици да се ставеа по улиците, па некоја катна гаража да направеа....ама пак кога тоа сакаат да го прават нека го направат :toe:

Член од
1 јули 2008
Мислења
165
Поени од реакции
19
аа па и вие со вашите коментари ебаве.
Па во секој голем град, мора да има некоја атракција. И што ако потрошиле некој милион повеќе. Па не може Скопје да се вади на Камени Мост и на уште неколку споменици.
Мора малку да се внесе новитет некој, јас мислам дека ќе имаат позитивно влијание скулптурите.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Аааа... ова е само старт! :pos2:
Гвујо е многу по уметноста ме разбираш!

Е и да обзнанам една строго чувана и пазена тајна:
-Во моментов во еден од погоните на бивши ФАС има едни `скулптурџии` и они се занимаваат со вајање споменици.
Треба у теков на годинава да `произведат` минимум десет такви.
Една од нив која што имав чест да ја видам е посветена на Јане Сандански и он е извајан на коњ!
:pos2:

Ги гледам ја... па ги прашам шеретски:
А бе момци... Јане не идел со коњ!
Да го видел некој на коњ?
-овие ќутат.
После ги прашам:
А зошто коњот не ви е дигнат на задните нозе?
-Овие пак ќутат и не им е јасно баш-баш што ги прашуем.
:toe:
Ја сум се згазил од смеење,и гит от таму да ме нема.

п.с. Има правило според кое што според тоа како загинал или умрел јунакот на кој што е посветена скулптурата,така се поставуваат и нозете на коњот што го јава.
Ал они тоа... не го чуле.
Битно... вајаат,убавите тие. :pos2::kesa:
Во врска со болдираниот дел... точно, има правило околу нозете на коњот. Ако јунакот загинал во борба- двете предни нозе на коњот треба да се подигнати, ако починал после борбата од рани кои ги задобил во неа- едната од предните нозе треба да е подигната, а доколку јунакот си починал од природна смрт- и двете предни нозе на коњот треба да се спуштени-приземјени.:toe:

S

Sweet666

Гостин
Големо срање. Со големо С. Сите до една се многу лоши скулптури и не можам да ја сфатам нивната поента/цел/намена.. Можда е до мене.:uvo:

Член од
17 септември 2008
Мислења
822
Поени од реакции
19
Леле какви манџии има тука:), мислам дека било што да стават ќе најдете мана. Али истиот споменик да го видите во Рим, Париз, Мадрид, Минхен, или нема ништо да прокоментирате или ќе му се восхитувате.

Коментари од типот, склуптурава била грда, шмизлата е поубава, ајде бе:pos2:. Големо откритие.

Иначе интересен е проектов, мислам дека доаѓа како освежување, обично се ставаа склуптури од борци, во чест на борци и слично, не сум против тоа, но мислам дека треба и вакво нешто, јас го поддржувам ова, од овие што се поставени мачката највеќе ми се свиѓа. Инаку за споменици треба култура која ние за жал ја немаме, така да пријатно изненадување би било за мене доколку споменициве останат како што се сега. Ама мислам дека нема да помине многу а некој да не проба да го пренесе девојчето од другата страна на улицата:pos2:.

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Незнам мене од сите овие најдебилно ми е девојчето на пешачки така навалено дури и језиво станува :tapp:

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Супер ствар т.е. одлична работа. Малце модерно да иэгледа, доста беа револуционери, патриоти и слични ствари. Има млад кадар вајари што едвај чекаат да направат нешто и се полни со эамисли во главите. Браво эа потегов, ајде и другите да ги видиме

Kajgana Shop

На врв Bottom