Со ова потполно се согласувам. Доколку се поставува слободностоечка скулптура на позната личност од историјата, постојат правила во која позиција треба да биде поставен, според начинот на живеење (владеење, борење, карактеристична смрт...). Секаква импровизација само ја намалува вредноста на личноста, почнувајќи од уметнички рамки, преку кои се доаѓа до конфликт со веќе потврдените историски факти.Има правило според кое што според тоа како загинал или умрел јунакот на кој што е посветена скулптурата,така се поставуваат и нозете на коњот што го јава.
Ал они тоа... не го чуле.
Во врска со болдираниот дел... точно, има правило околу нозете на коњот. Ако јунакот загинал во борба- двете предни нозе на коњот треба да се подигнати, ако починал после борбата од рани кои ги задобил во неа- едната од предните нозе треба да е подигната, а доколку јунакот си починал од природна смрт- и двете предни нозе на коњот треба да се спуштени-приземјени.Аааа... ова е само старт! :pos2:
Гвујо е многу по уметноста ме разбираш!
Е и да обзнанам една строго чувана и пазена тајна:
-Во моментов во еден од погоните на бивши ФАС има едни `скулптурџии` и они се занимаваат со вајање споменици.
Треба у теков на годинава да `произведат` минимум десет такви.
Една од нив која што имав чест да ја видам е посветена на Јане Сандански и он е извајан на коњ!
:pos2:
Ги гледам ја... па ги прашам шеретски:
А бе момци... Јане не идел со коњ!
Да го видел некој на коњ?
-овие ќутат.
После ги прашам:
А зошто коњот не ви е дигнат на задните нозе?
-Овие пак ќутат и не им е јасно баш-баш што ги прашуем.
Ја сум се згазил од смеење,и гит от таму да ме нема.
п.с. Има правило според кое што според тоа како загинал или умрел јунакот на кој што е посветена скулптурата,така се поставуваат и нозете на коњот што го јава.
Ал они тоа... не го чуле.
Битно... вајаат,убавите тие. :pos2::kesa: