Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772

Уметност... има статуи од секаков вид, низ целиов свет.
Не зборувам дека ми се допаѓа, но не значи дека не треба вакво нешто да постои... Сепак „Шмизлата“ е белег на градот Скопје. :D

p.s.
Некако ми изгледа како со „макро(на апарат)“ да е сликана... да не е ова само предлог а не целосната скулптура?
Шмизлата е белег на Скопје? :nesvest: Па добро бе, покрај толку работи, шмизлата ли ја најде за ,,белег"? И ова можеби е уметност, не велам дека не е уметност. Денес се` е уметност. И липосукцијата е уметност (затоа што тој типот кога вадел сало правел движења со раката како да свири виолина, пази! :uvo:). И козметиката е уметност, се` е уметност! И после од толку многу што сме опкружени со ,,уметности" не знаеме да ја препознаеме вистинската... Оваа шмизла, дефинитивно не е. Да немаше светла, на луѓето што поминуваат во центар ќе требаше да им се плаќа бенифициран стаж за плашење. Да не зборувам за она искривеното девојче што стои таму кај МАТ... Ја величиме шмизлата, наместо да направиме споменик на Александар Македонски... Уште малку истата ќе достигне и ниво на цивилизациски бренд... Греотка...

8 милиони евра ко шо слушнав :) Со тие пари 3 фабрики ќе се отворат и ќе се запослат 500 луѓе минимум!
Ако немате леб, јадете колачи...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Подобро пред ЈБТ да ја ставеа, отколку на ул. Македонија. Барем ќе беше белег кај што треба.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Добро што толку се крева врева на политичко ниво, скулптура е уметничко дело, додуша во живо ја немам виденао за да судам, ама ако на некој нешто не му е јасно во врска со скулптураѕа нека го праша уметникот и тој што одлучил да стои на тоа место.

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Mногу ме бендисува целата оваа идеја со скулптурите низ Скопје! Баш придонесуваат за еден посимпатичен и урбан изглед!
Зошто бре мора да анализираме секогаш и се? Што симболизирала шмизлата! Мора ли да сммболизира нешто? Секој нека го свати значењето како сака!Сленговска експресија за цури кои се дел од урбаниот живот во Скопје па и секаде!
Некаде chicks, kај нас шмизли! Ги има секаде како и да е и разбиваат монотонија со својот став и изглед каде и да се појават! Така и бронзенава шмизла!
Мене човекот-дрво најмераклиски ми е! Симбиоза со природата во урбаната џунгла!
Таа расчепатената во Струмица исто ме бендисува! Жена плодна која ме асоцира на рожба на синови, борци, бранители! Крилата на рацете и погледот нагоре - слобода! Не знам каква идеја имал авторот, но затоа е уметност! Слобода на израз на авторот и слобода на прифакање и впивање на нас конзуматорите!
Ги немам видено а и да ги имав не би коментирала за дизајнот и изработката! Не се разбирам мајку му, шо да кењам џабе!
И тука има 5 диносауруси на најпрометната улица and me like it:pipi:А ќе речеш шо диносауруси у ју ес еј кога е brand new!
Симпатично и артистички!

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.711
Поени од реакции
13.395
Хммм досега сум го прешпартал градот милијарда пати но никогаш не ми паднале во очи овие скулптури. Не знам, можеби затоа што се мешаат со популацијата или (поточно со менталитетот на популацијата) или поради тоа што навистина си го нашле сопственото место во градот. Озбилно не сум ги запазил. Едино што ми фати око (и скрши филмот) е куќата на Мајка Тереза ама тоа е друга тема па ќе го изнесам мислењето некаде другде, на посоодветно место.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Шмизлата е белег на Скопје? :nesvest: Па добро бе, покрај толку работи, шмизлата ли ја најде за ,,белег"? И ова можеби е уметност, не велам дека не е уметност. Денес се` е уметност. И липосукцијата е уметност (затоа што тој типот кога вадел сало правел движења со раката како да свири виолина, пази! :uvo:). И козметиката е уметност, се` е уметност! И после од толку многу што сме опкружени со ,,уметности" не знаеме да ја препознаеме вистинската... Оваа шмизла, дефинитивно не е. Да немаше светла, на луѓето што поминуваат во центар ќе требаше да им се плаќа бенифициран стаж за плашење. Да не зборувам за она искривеното девојче што стои таму кај МАТ... Ја величиме шмизлата, наместо да направиме споменик на Александар Македонски... Уште малку истата ќе достигне и ниво на цивилизациски бренд... Греотка...

Ако немате леб, јадете колачи...
Добро се гледа дека навистина не ти се допаѓа. Но и суштината на тоа што го кажав не си го сфатила. Всушност како што гледам убаво си сфатила но не сакаш да се помириш со фактот дека „шмизлата“ е токму тоа... шмизла во уметничка изведба и толку. За цивилизациски белег не викам, ама гледам доста луѓе се сликаат со неа. Ако пак стане цивилизациски белег на Македонија, тогаш знај дека Македонија нема ништо друго да понуди. А добро знаеме и јас и ти дека ова не е вистина. Едноставно „шмизлата“ ужива многу критицизам но и многу фотки... а и вистинските шмизли се исти такви, па така да и уметничкиот/реален аспект на „шмизлата“ се покриени. Платена е за тоа и според мене многу добро си ја врши работата.

п.с. Александар Македонски доаѓа, а има и многу други скулптури. Ако не ти се допаѓа „Шмизлата“ можеше многу лесно да кажеш „не ми се допаѓа“, без да додаваш и одземаш. :smir:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Добро се гледа дека навистина не ти се допаѓа. Но и суштината на тоа што го кажав не си го сфатила. Всушност како што гледам убаво си сфатила но не сакаш да се помириш со фактот дека „шмизлата“ е токму тоа... шмизла во уметничка изведба и толку. За цивилизациски белег не викам, ама гледам доста луѓе се сликаат со неа. Ако пак стане цивилизациски белег на Македонија, тогаш знај дека Македонија нема ништо друго да понуди. А добро знаеме и јас и ти дека ова не е вистина. Едноставно „шмизлата“ ужива многу критицизам но и многу фотки... а и вистинските шмизли се исти такви, па така да и уметничкиот/реален аспект на „шмизлата“ се покриени. Платена е за тоа и според мене многу добро си ја врши работата.

п.с. Александар Македонски доаѓа, а има и многу други скулптури. Ако не ти се допаѓа „Шмизлата“ можеше многу лесно да кажеш „не ми се допаѓа“, без да додаваш и одземаш. :smir:
Ова е јавен форум за дискусија, така што, можам да додавам, одземам, делам и множам колку што сакам, се додека не излегувам од границите на темата. Не знам дали забележа дека ми реплицираш на пост од пред 2 месеци, кога сеуште не бевме запознаени со информацијата дека споменикот на Александар Македонски пристигнува. Шмизлата нема уметничка вредност. Исто како што Кендас Бушнел никогаш не напишала уметничка книга, така ни шмизлата нема потенцијал да биде ништо друго освен ,,сексуална атракција" пред чија града мажите ќе ги плазат своите јазици. За тоа не е платена сигурно. Друг аспект од кој не ми се допаѓаат скулптурите е материјалот од кој се изработени... Бронза... Лошо. Стакло или некоја мешавина од футуристички материјали би била далеку попријатна за око.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Ова е јавен форум за дискусија, така што, можам да додавам, одземам, делам и множам колку што сакам, се додека не излегувам од границите на темата. Не знам дали забележа дека ми реплицираш на пост од пред 2 месеци, кога сеуште не бевме запознаени со информацијата дека споменикот на Александар Македонски пристигнува. Шмизлата нема уметничка вредност. Исто како што Кендас Бушнел никогаш не напишала уметничка книга, така ни шмизлата нема потенцијал да биде ништо друго освен ,,сексуална атракција" пред чија града мажите ќе ги плазат своите јазици. За тоа не е платена сигурно. Друг аспект од кој не ми се допаѓаат скулптурите е материјалот од кој се изработени... Бронза... Лошо. Стакло или некоја мешавина од футуристички материјали би била далеку попријатна за око.
Да во право си, форумот е јавно место за разговор. Тоа што е постот стар 2 месеци не приметив и навистина се извинувам ако воскреснав некои стари работи, но не ти одговорив и мислам дека не беше баш културно од моја страна да не ти одговорам. ОК уметничка вредност била или не била ќе остане отворено прашање, едно мислиш ти, друго јас итн. А за бронзата... мене ми се допаѓа, ама сепак ова е мој личен став, ти си имаш свој.

:helou:

јас се сликав со неа
ххххх
То царе, шмизлата доби уште еден муштерија. :vozbud:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Можеби и не некое `уметничко`дело,ама привлече доста внимание,а и името како и е погодено...
Не само во Скопје,насекаде има такви шмизли.

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
луѓе,може ли некој да ми објасни каде точно се наоѓа скулптурата "трубачи" на плоштад???

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Четири нови шмизли во Скопје

За да не биде сама,а и бидејќи "излеговме" од рецесија,министерството за култура на "убав" начин ги почести скопјани со поставување на уште четири шмизли.Две шмизли се поставени во центарот на Скопје пред Т.Ц CITY GALLERY,а уште две во градскиот парк.:suicide: Инаку мора да се признае дека на овие 4 шмизли навистина штеделе на материјал.:cool:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ја не знам од кога цел народ уметник/архитект стана, али свака ви част.
Изложби зјаат празни, два вајара не знаете да наброите, али знаете што е уметност, а што не. Па и упорни сте.
Тупи, али упорни. Така треба.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Склуптурите си немаат везе.
Уметност не copy-paste на дела од другите метрополи.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
луѓе,може ли некој да ми објасни каде точно се наоѓа скулптурата "трубачи" на плоштад???
На рекорд,пред Стопанска банка :smir:

Јас лично не се разбирам од уметност и вредноста на овие дела,но се разбирам во нивната цена,начинот на кој се финансирани,колку и од каде се набавува материјалот...Бидејќи ова не е економија,овде ќе го кажам моето лаичко мислење.Не ми се допаѓаат воопшто,искривени фаци,никаков шљив немаат.И го пренатрупаа плоштадот и улица Македонија со статуи на секој чекор.Многу голем простор за на секој чекор статуа,колку грозно изгледа.Најгрозно е на самиот плоштад,без идеа поставени,расштркани насекаде.
Викаат едно ама вредно,ама така не се перат пари,вака е полесно.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
освен просјакот се друго е бљак (од новите скулптури). Ако ова е уметност тогаш ја сум генијалец.

срамота, врв во кич.

Kajgana Shop

На врв Bottom