Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.090
Поени од реакции
25.314
Може е чудно ама концептот ми се допаѓа бидејќи е оригинален и реално го одсликува времето во кое живееме има што би рекол Боби сатира и хумор па кога можат к-15 да си играат мајтап на телевизија за реални работи од Македонштината зошто да не може и уметникот. Не ми се по ќејф две работи тоа што скулптурата можеле и поубава да ја направат ама тоа е веќе работа на вкус и тоа што е поставена на улица Македонија. Барем по мое видување поеснафи луѓе седат на улица Македонија, шминкерите седат на Кеј 13-ти Ноември.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Мене ме интересира, колку пари се даени за изградба на скулптурите?

Дали се луѓево нормални? Дали се има малце мозок во глата?

Абре луѓето немат пари ЛЕБ ДА ЈАДАТ, а овие скулптури ставаат.
Господ да чува и да брани.

Јас не велам дека е лоша замисла, лоша идеја. Да, добра е, ама за држави со постабилна економија.

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Мене ме интересира, колку пари се даени за изградба на скулптурите?

Дали се луѓево нормални? Дали се има малце мозок во глата?

Абре луѓето немат пари ЛЕБ ДА ЈАДАТ, а овие скулптури ставаат.
Господ да чува и да брани.

Јас не велам дека е лоша замисла, лоша идеја. Да, добра е, ама за држави со постабилна економија.
Аман, не се од злато направени. Требаше нешто да се направи и Македонија не е толку сиромашна да не може да си го дозволи тоа. Е сега, дали на некој му се допаѓа „Шмизлата“ или не, за жал тоа е нашата реалност. А зар не беше уметноста огледало на општеството? :)

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
А зар не беше уметноста огледало на општеството? :)
Jaс ќе ти одговорам на прашањето: Да, да. Дада.

Еве пропратно една слика од (склуптура на) фонтана.

А Тамарче, ак си за гладниве толку загрижена, пола јадење од фриждер сместа вади го и дели го на широк сокак питачи ак имат :)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јас, вака да си бидам искрена, ич не се замарам со скулптуриве. Дали ги ставиле или не исто ми се фаќа. Се и свашта има низ градов, па не знам како може 5 -6 скулптури да го унаказат повеќе од колку што е. И не знам зашто, ама стварно не знам зашто, 5 пати имам пројдено на улица Македонија од кога ја ставија скулптурата, односно Шмизлата и ниеднаш ја немам приметено. Или сум слепа или сум расеана, ама ја немам видено.:jaj:

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
А Тамарче, ак си за гладниве толку загрижена, пола јадење од фриждер сместа вади го и дели го на широк сокак питачи ак имат :)
Владата е таа што треба да се грижи за граѓаните, ама нема проблем, би извала и би дала, и не би градела скулптури од не знам колку милиони евра.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Владата е таа што треба да се грижи за граѓаните, ама нема проблем, би извала и би дала, и не би градела скулптури од не знам колку милиони евра.
Jaс па ДДВто шо сеа ќе го платам за Кока колата шо ќе ја купам (и за ќесата, нормално) ги наменувам за буџетот на министерството за култура. А на питачот ќе му дадам чаша кока кола, ако ми дојде на врата. Или пола леб.

Капираш?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Жива глупост со статуиве кои ги поставија низ целиот центар. Па бар нека ги изработуваат од материјали за скулптури, а не, ставиле обичен лим обоен зелено со така нијанси на портокалово, да делува како да се оригинално бакарни, па фатиле бакарна патина од предолгото стоење надвор.
Највеќе ме иритира она девојчено грдо на рекорд, со енорммни нозе, наведнато како да има скршена кичма и очи како јаболки големи.
А и шмизлата е поставена на многу лошо место. Такви скулптури не се поставуваат некаде на средина на местото каде се шетаат луѓето, за да можат полесно да се приметуваат. Онаа пак мачката на топката, ја лупнале на 3 чекори од шмизлата. Заљубените не би сакал да ги коментирам. Многу лоша положба, како и форма. Типката нема задник, но затоа дечкото има и за неа. Единствено што ми се допаѓа е човекот-дрво кој е исто така на 3 чекори од заљубените, меѓутоа грдо место имаат избрано и за него.
Сега за сега, ги имам видено само овие неколку бедни скуптури, и воопшто не ми се допаѓаат нити по структура, нити по местоположба.

Sacansi*

Oh, crystal ball!
Член од
4 април 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
68
Економска криза низ светов, луѓе без работа, овие статуи поставуваат... свашта..

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Економска криза низ светов, луѓе без работа, овие статуи поставуваат... свашта..
па ќе речат дека се 5 милиона евра...а тие се 200 000....останатото у џебџе и оп на кајмаканските острови го глеаш бране со куферче...

Бране: (шепоти) Абе иам 4.8 мил евра сакам да ги стаам на сметка...
Типката од банката: Не се срамете господине, не е срам да сте сиромашен!!

Член од
21 декември 2008
Мислења
41
Поени од реакции
1
Го подржувам проектот, зарем не сакате Скопје да заличи на европска метропола. Кој прошетал знае како изгледаат модерните метрополи, но изгледа многу сељ..и има доселено у Скопје па повеќе сакаат да им се шетаат коњи низ градот.

Размислите луѓе.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
И јас го поддржувам проектот - и тоа целосно!

Има една црта, една реакција кај нашиов народ и пошироко на Балканот кој се рефлектира кај некои коментари на темава, дека тоа чинело пари, итн.

Нема уметност и просветување без пари, а мислам дека статуите делуваат доста симпатично и ја извршуваат својата функција како уметнички дела. Впрочем, ве испровоцираа како публика на едно чудо согледувања и интроспекции како за себе т ака и за животот во нашиот град.

Дај Боже да ни се множат уметничките проекти.

Kajgana Shop

На врв Bottom