Кој филм/серијал е подобар и зошто? A Quiet Place v. Bird Box

Член од
1 октомври 2009
Мислења
109
Поени од реакции
18
Ае ја искоментирав од синеастички аспект, не од медицински за жал. Не би рекол дека е без емоции. Тое беше и идејата, дека типот се потсетува на своите грешки што ги правел, што не се слушал со неговите, што не ја фермал женска му и сл. Идејата Дека случките го менуваат човекот. Burried ми се допадна, ама не дотолку. можеби да имаше барем расплет некаков повеќе ќе ме бендисаше, вака некако но поинт. во секој случај, не се расправа за вкус нели, и затоа мојот придонес кон дискусијава ќе заврши со мојата оцека
127 hours-Burried 60:40

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Ае ја искоментирав од синеастички аспект, не од медицински за жал. Не би рекол дека е без емоции. Тое беше и идејата, дека типот се потсетува на своите грешки што ги правел, што не се слушал со неговите, што не ја фермал женска му и сл. Идејата Дека случките го менуваат човекот. Burried ми се допадна, ама не дотолку. можеби да имаше барем расплет некаков повеќе ќе ме бендисаше, вака некако но поинт. во секој случај, не се расправа за вкус нели, и затоа мојот придонес кон дискусијава ќе заврши со мојата оцека
127 hours-Burried 60:40
Па тоа е најголемата грешка што само даваат како тој се потсетува но не и дека се покајал и жали за истот. Како што филмот е според вистинска приказна, треба да прикаже емоции, агонија, волја за преживување, визуелно да допре до гледачите и да остави белег, а не хепи филмче со чудни флешови. И да се работи за вкусови, затоа...
Buried : 127 Hours
90 : 10

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Генерално 127 за мене е подобар.
НЕМА СПОЈЛЕРИ
Во burried не ми се свиѓаа неколку работи како-на типот од почетокот му снема кислород а после имаше :uvo: ,после,да се замислиме ние во таква ситуација-ќе те убие страв и параноја,клаустрофобија а камоли па тоа змијата коа влезе..:ija: Али,ми се свиѓаше тоа што добар глумец одбрале за филмот,после,добар начин да се покаже со сторијата е тоа дека дури и во 21 век да те киднапираат ете во Ирак,колку се само немоќни властите да те ослободат конкретно од таква ситуација :toe:
А за 127,стварно ме воодушеви филмчево.:)
Добро пренесен авантуристичкиот дух на еден дечко ете по вистинска приказна правен филм.Многу убави сцени фотографии како и да се викаат-на теренот од околу.Па кога се бањаше со тутињата-шо убаво :back:
Со оглед на тоа дека филмов е копи паст на вистинската сторија што се има случено,ќе кажам само дека Дени Бојл доста добро си ја има завршено работата.
Филмот не ми беше досаден ни секунда-бар мене.Иако и во burried поголемиот дел од филмот се одвиваше во мал простор,во 127 беше многу подобро тоа направено.Значи,доста пореално беше прикажана емотивната состојба на човек што би се нашол во таква ситуација.Бедови,флешови,умот си игра со тебе и сл.Само една примедба,зошто типот не носел мобилен при сета таа друга технологија шо ја имаше во ранецот :tapp:
Сума сумарум 127-BETTER :D
P.S. кој беше тој што на burried му даде 10ка? :zid:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Го немам гледано 127 hours ама мислам дека и кога ќе го гледам Buried повеќе ќе ми се допадне. Тогаш ќе пиѓам поопширно на темава.

Burried ми се допадна, ама не дотолку. можеби да имаше барем расплет некаков повеќе ќе ме бендисаше, вака некако но поинт.
Е баш Buried имаше добар расплет. Мене баш ради крајот ми остави впечаток. Секој друг расплет, и филмот би бил просечен.

Во burried не ми се свиѓаа неколку работи како-на типот од почетокот му снема кислород а после имаше :uvo: ,после,да се замислиме ние во таква ситуација-ќе те убие страв и параноја,клаустрофобија а камоли па тоа змијата коа влезе..:ija: Али,ми се свиѓаше тоа што добар глумец одбрале за филмот,после,добар начин да се покаже со сторијата е тоа дека дури и во 21 век да те киднапираат ете во Ирак,колку се само немоќни властите да те ослободат конкретно од таква ситуација :toe:
.....

Значи,доста пореално беше прикажана емотивната состојба на човек што би се нашол во таква ситуација.
Абе имаш различни луѓе и различни реакции. Јас на пример ако ми се деси нешто лошо се здрвувам. Значи не можам да мрдам, буквално се здрвувам. Така да не можеш да збориш дека реакциите се лошо прикажани во Buried.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
[/COLOR]Buried - nerealen film.

Значи вака, првиот филм е ептен нереален поради следниве причини:

Прво прашање: Протагонистот се буди во ковчег, малце поголем од нормалните, аме не е тоа и толу битно, битно е прашањето: КОЈ КУР ГО БАРА ВО КОВЧЕГ???
Да да, знам и јас терористите, ама терористите што имаат плус/добивка да го стават во ковчег? Лична сатисфакција на нивниот лидер? Сакал како помал да зароби некого во ковчег па ете му сега шанса и го прави тоа? Повеке ке го исплашат ако е во ковчег?

Одговор: Се оди на веке добиена карта, се оди на страв и параноја, се оди на толку ебана нелогична ситуација, што и терористите би се скинеле од смеење. Не, искрено, само од инает некој може да се спротистави на ова, ова е толку нелогочно во цел филм, што само се проголта од проста причина што: е’ филм. Значи, почеток и све што се случува после, многу нелогично направено, да не речам глупо. Еве да доловам малце пореално како го гледам јас ова: Demek go kidnapiraa, i sea ne da go drzat pred kameri da moli, oni go pikaat vo kovceg, demek ke gi isplasat amerikancite poveke taka...

Второ прашање: Што беше финтава со мобилниот? Што сакаа терористите со тоа да кажат?

Одговор: Сакаа да кажат дека имат смисол за хумор! Ете тоа.
Како јас гледам на тоа: Demek, te pikame vo kovceg i ti davame mobilen na arabski, i vamu site sedat nadvor i se krshat od smeenje - LELE sto mu napravivme na amerikanecot.

Трето Прашање: Што беше финтава со пенкалото, зипото, мобилниот, транскерските џуда што светеа (Лара Крофт стил), хартијата со пишаното, сјаличката, алкохолот? И зошто повекето од овие работи беа на другата страна на ковчегот?

Одговор: Сакаа да го мачат, сакаа да не држат цело време зафатени со нешто, и тоа не еднаш него 3-4 пати смена позиции актерот. Демек, да најде clues и да ги пише, дека овој е Индиана Џоунз.

Четврто прашање (без одговор): Зошто претерале со тоа демек никого не боли кур што ке умреш? Му се јавуват од компанијата и го заебаваат за осигурењето, сите луге ептен индиферентни безралика на каква ситуација се наоѓал, па уште се јавува некаде, и сега си зборува 5 минути и на крај госпоѓата од другата страна вика: "Oops I fooled you leave a voice message", ете за ова зборам, шприцано на секое можно делче со ептен нај нереални и клише работи.

Петто прашање (без одговор): Ковчегот колку и да си беше голем, за 1 саат и пол, каде што можеби цел еден час зипото гореше (на антиматерија?), па и уште и оган се запале, овој најнормално си дишеше, иако на почеток ептен брзо, сепак, се дишеше. Ова како? Или беше специален ковчег со боци со кислород.

Шесто, Змијата: Како е можно да не го чуствува овој змијата кога му влезе во гаќи? Ај да речеме дека му влегла дур не беше свесен, ама и тоа е глупо, дека (ajde da recheme): го киднапираа во 3 часот, до 4 го доведоа во штабот нивен, па отворија дупка некаде, па го закопаа, значи во 5 го закопаа (пример само), значи не е можно за помалку од еден саат да му влезе змијата, ЗНАЧИ додавај уште еден час, нормално дишење, и веке не ми се прави муабет за тоа како дишеше цело време во ковчегот...

Седмо: Овој не беше маринец, војник, платен убиец, таен агент. Не беше ни новинар, па да е запознаен со работи, дека новинарите сигурно знаат што им прават на киднапираните во Ирак, не, овој ни тоа не беше, овој беше типичен американски ингорант, и тој игнорант успеа да се соземе во таква ситуација, да игра со ножеви, со телевони, да се снима, да си сече прстче (хелоу?)

Е само ова до некаде можам да го проголтам, дека човек во опасност бла бла...

127 Hours -realen.

Ништо не беше додадено, ни шприцано, све од сниманото, од книгата е во филмот, филм кој многу добро доловува поента.

За на крај само, што е поентата на Buried?

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Оф море Џонзе. Некои прашање не заслужуваат одговор, а твоите се токму такви. Затоа и и самиот немаш одговори :icon_lol:.

Дека онаква ситуација е можна, е можна, не е нерелна како што кажуваш.
А што дури и ако е нереална, филм е и не се бара реалност. Преувеличувања се дозволени.
И крајно, поентата на филмот е политичката критика.

--- надополнето ---

Иначе има уште еден филм кој содржи вакви сцени, тој хоророт што го [post=4005496]испофалив, Penny Dreadful (2006)[/post].
Ако ви се допаднал некој од овие, ќе ви се допадне и овај.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Оф море Џонзе. Некои прашање не заслужуваат одговор, а твоите се токму такви. Затоа и и самиот немаш одговори :icon_lol:.

Дека онаква ситуација е можна, е можна, не е нерелна како што кажуваш.
А што дури и ако е нереална, филм е и не се бара реалност. Преувеличувања се дозволени.
И крајно, поентата на филмот е политичката критика
Sto sakas da kazes so boldiranovo potocno? :)

Jas ne "odgovoriv" na tie prasanja, deka vo samoto prasanje go pisuvav i odgovorot. Ete i pak ke ti postiram da vidis deka e taka
Питр Т. Џоунз напиша:
Четврто прашање (без одговор): Зошто претерале со тоа демек никого не боли кур што ке умреш? Му се јавуват од компанијата и го заебаваат за осигурењето, сите луге ептен индиферентни безралика на каква ситуација се наоѓал, па уште се јавува некаде, и сега си зборува 5 минути и на крај госпоѓата од другата страна вика: "Oops I fooled you leave a voice message", ете за ова зборам, шприцано на секое можно делче со ептен нај нереални и клише работи.

Петто прашање (без одговор): Ковчегот колку и да си беше голем, за 1 саат и пол, каде што можеби цел еден час зипото гореше (на антиматерија?), па и уште и оган се запале, овој најнормално си дишеше, иако на почеток ептен брзо, сепак, се дишеше. Ова како? Или беше специален ковчег со боци со кислород.
Znachi, odgovorot e vo ista rechenica. Ne si me razbral bilbile :P

A za drugiov del sto go imas pisano, se slagam so tebe, i zatoa vikam deka ovie filma ne mozat da se sporeduvaat.

Za krajot sto vikas politicka kritika, mozbi toa bilo namerata ama voopsto ne e dolovena, ne e realna. Lugeto sami odat, nikoj so sila ne gi tera. Tuka se mava kritika na politikata, ama ne taa vistinskata (ne deka ni taa ne e sranje) nego na politikata koja ja ima vo filmot, a toa e kako nikoj ne go boli nisto.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Sto sakas da kazes so boldiranovo potocno? :)

Jas ne "odgovoriv" na tie prasanja, deka vo samoto prasanje go pisuvav i odgovorot. Ete i pak ke ti postiram da vidis deka e taka

Znachi, odgovorot e vo ista rechenica. Ne si me razbral bilbile :P

A za drugiov del sto go imas pisano, se slagam so tebe, i zatoa vikam deka ovie filma ne mozat da se sporeduvaat.

Za krajot sto vikas politicka kritika, mozbi toa bilo namerata ama voopsto ne e dolovena, ne e realna. Lugeto sami odat, nikoj so sila ne gi tera. Tuka se mava kritika na politikata, ama ne taa vistinskata (ne deka ni taa ne e sranje) nego na politikata koja ja ima vo filmot, a toa e kako nikoj ne go boli nisto.
Сакам да кажам дека во Buried бараш реалност која ја има, види на вести што сѐ се случува во светов, а ти тврдиш дека ја нема. Можеби има некои нереални елементи кој ги има во секој филм, и уште некои намерно ставени за појачување на ефектот ама тие се најнормална работа за филм.

Ако беше сиот нереален тогаш ништо од таа политичка критика.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Се чудам зошто потрошиле 3 милиони долари за Buried. Додуша скап беше телефонот ама што е многу е многу. Пораката е нели критика на војната во Ирак и на третманот на работниците таму.
127 часа ми се допадна многу повеќе. Тоиј има сосема друга поента. овде главниот јунак се бореше со природата, а не со општеството. и извојува победа на крај. Животот (не верувам во судбина инаку ќе речев судбината) го стави на тест, тој се покаја за грешките што ги направил во животот и вербата во себе и желбата да биде подобра личност се тоа што му даде сила да издржи. Истото го имаме и во Бариед, јунакот се покаа што не ја послушал соптугата, што не и покажал дека ја сака, но не успеа затоа што зависеше од други. А на другите луѓе им е поважно да заштедат пари отколку да спасат човечки живот. Дури и работодавачот го оспушти само за да не плати оштета. А владата не сакаше ни 1 милион да плати, за неговиот живот а троши милијади за својата агенда. Двата филма се одлични но предност му давам на 127 часа зато што пораката може да ја прими секој, а Бариед нема да ја испрати својата порака до авторитетите. И понатаму тие што седат во климатизирани канцеларии ќе настојуваат да го максимизираат профитот без оглед на тоа преку колку лешеви ќе преминат.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.643
Поени од реакции
34.057
Сакам да кажам дека во Buried бараш реалност која ја има, види на вести што сѐ се случува во светов, а ти тврдиш дека ја нема. Можеби има некои нереални елементи кој ги има во секој филм, и уште некои намерно ставени за појачување на ефектот ама тие се најнормална работа за филм.
Шо си ти бе, американец? Ај да му дадеме 6 оскари како на Hurt Locker дека е спомнат Ирак/војна/на_што_и_да_се_емотивни_американците.

Незнам, можеби не бев доволно расположен за филм, ама Buried ме напна. Фрагмент од акциона серија ми изгледаше. 127 кога го гледав, времето ми летна, ме оставаше во исчекување и слично. А што беше далеку пореален од Buried, беше.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Се чудам зошто потрошиле 3 милиони долари за Buried. Додуша скап беше телефонот ама што е многу е многу. Пораката е нели критика на војната во Ирак и на третманот на работниците таму.
Три милиони е исклучително нискобуџетен филм. Тука ти влегуваат платите/хонорарите за сценариото и продуцентите, кои се обично многу солени, потоа режисерот, главниот актер, фотографија, музика, обработка на звук, актерите кои се појавуваат на мобилен, потоа локација на снимање, превоз, сместувања, изработка на трејлер, реклама, и еден куп луѓе кои работат на филмот а не ги гледаш на екранот...

M

Mario Gómez

Гостин
Burried го гледав пред 3 месеци, а 127 hours сега го гледав, и нит сум ги читал темите па да знам дека ќе биде слична тематика со закопан. Прво да кажам одлична глума и на Рејнолдс и Франко, двајцата се снајдоа добро во улогите. За кој од нив е подобар неможам да се одлучам, можит 127 hours ми беше поинтересен поради убавите сцени од кањоњите во колорадо, и секако далеку пореално ситуација од burried.

P.s Знаев дека накрај ќе си ја пресече раката. :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Ме скрши крајот на Buried. Јас се изнервирав, што е реткост за филм. Сепак добро осмислено.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Ме скрши крајот на Buried. Јас се изнервирав, што е реткост за филм. Сепак добро осмислено.
Реално гледано крајот беше тоа што го направи филмот многу подобар.....барем кај мене го дигна за 1-2 оценки.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Реално гледано крајот беше тоа што го направи филмот многу подобар.....барем кај мене го дигна за 1-2 оценки.
Далеку од тоа дека крајот го упропасти филмот, но знаеш кога ќе се внесеш во некој филм и сакаш се да испадне како што треба. Они ти го кршат, и тоа баш на крајот :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom