Каде е националната доктрина?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
1.И?
Ќе ја напаѓаш Грција после?
Нели е попаметно прво да смислиш како ќе го вработиш и `врзеш` постојниот народ?
2.Се согласувам.
3.Се согласувам.
4.Кои се моменталните факти?
5..Ама целосна.
Не селективна.

1. Народ треба и за економија, а и да оди надвор ќе имаш барем лоби, пари од иселеници итн.

4. Прво настанаа Македонците, па потоа амебите:smir: (македонска верзија, на српската сага)

1. Народ треба и за економија, а и да оди надвор ќе имаш барем лоби, пари од иселеници итн.

4. Прво настанаа Македонците, па потоа амебите:smir: (македонска верзија, на српската сага)

Eбеш ти доктрина чим сакаш да раѓаш деца за да ги пратиш во туѓина пари да ти носат :)

Иначе за 4ката си грешка, прво македонците, 3 празни реда, па тек после амебите..:pos2:

Националната доктрина во една нормална држава или народ би требало да биде пренесувана од генерација на генерација од колено на колено.
Сите балкански народи освен Македонците имаат изградено силна национална матрица.
Не можете да се правдате со тоа:
"Aма ние сме биле под турско 5 века сме биле подложени на пропагандите на соседите (Бугари.Срби,Грци итд) .
Тоа не држи.
И ирците беа вазали на Англија па тоа не им беше пречка да имаат во моментов една од седумте најразвиени економии.

И ирците беа вазали на Англија па тоа не им беше пречка да имаат во моментов една од седумте најразвиени економии.
Молим те објасни ми ја нишката која што ги спојува вазалството и економијата?

Сеуште ги викаат демагогии...Ама барем се разумни размслувања. Барем една тема на има каде што ќе може нешто да се научи. Можеби оваа младава генерација ќе си ја чукне лејката па да рече дека вака не оди.

Охридска капитулација? Добро, и? Што се случи со Германија на крајот од првата светска? Што се случи со истата по крајот на втората светска? Капитулираа? Е капитулираа, ама не дигнаа раце од својата државотворност.

Кога ние можевме какви-такви да издржиме 17 години држава која помина и внатрешна војна, и тотално сјебана приватизација, предавање на целиот капитал како да не е наш, државотворноста не е под сомнеж...треба само здрава работа! Ама не онаква каква што набројав претходната реченица. Токму спротивниот вид на работа!

А кој да работи ако не ние!?

За да ДИГНЕШ РАЦЕ од нешто , треба прво да го ИМАШ,ДА ВЛАДЕЕШ со тоа НЕШТО-то, во случајов државноста...
Тоа што минале 17 години агонија , не кажува ништо...какви сме мутави ќе "исчезнуваме" уште некоја деценија......., ако некој не не размрда ..да забрзаме...
До сега, ако добро забележувам уште се возиме на Македонијата од АСНОМ, малку козметички FYROM-изирана... и кротко си чекаме некој да ни каже дека е фајронт...:)

За да ДИГНЕШ РАЦЕ од нешто , треба прво да го ИМАШ,ДА ВЛАДЕЕШ со тоа НЕШТО-то, во случајов државноста...
Тоа што минале 17 години агонија , не кажува ништо...какви сме мутави ќе "исчезнуваме" уште некоја деценија......., ако некој не не размрда ..да забрзаме...
До сега, ако добро забележувам уште се возиме на Македонијата од АСНОМ, малку козметички FYROM-изирана... и кротко си чекаме некој да ни каже дека е фајронт...:)

Не размислувај така песимистички...народ така не исчезнува. Индијанците во Америка беа масовно убивани па се уште ги има.
Конкретно сакав да ти пишам за овој дел од твојата мисла: ако некој не не размрда ..да забрзаме...
И те прашувам кој е тој некој? Не постои некој за нас, треба ние самите да се размрдаме, Јас и Ти.А твоето песимистичко размислување ама баш ич не е ниту размрдување,ниту забрзување, а воопшто не е ниту правецот во кој сакаме да се движиме.

Не размислувај така песимистички...народ така не исчезнува. Индијанците во Америка беа масовно убивани па се уште ги има.
Конкретно сакав да ти пишам за овој дел од твојата мисла: ако некој не не размрда ..да забрзаме...
И те прашувам кој е тој некој? Не постои некој за нас, треба ние самите да се размрдаме, Јас и Ти.А твоето песимистичко размислување ама баш ич не е ниту размрдување,ниту забрзување, а воопшто не е ниту правецот во кој сакаме да се движиме.
Goran_Makedon очигледно не се разбираме :) не ликувам јас на сознанието дека како народ исчезнуваме...јас само констатирам....тажна вистина....
Индијанците???..... паааа Мохиканците ги нема, како што и другите "славни" племиња ги нема ...останаа некакви... никакви индијанци......индијански рестлови....како што ќе останат разноразни бугари,грци,албанци на овие простори......

..........и кога напишав да не размрдаат...мислев да ни помогнат да забрзаме во исчезнувањето......што со сите сили го прават, знаат дека ние и во тоа сме БАВНИ.... ама ти очигледно читаш само тоа што то се сонува... :)

crnila.....kole casule....i sega sto da izvrsime masovno samoubistvo?
da kapitulirame li ....stvarno sto ti e celta , ako samiot ne si napravis podobro da tie nikoj nema da ti go napravi....
vo covekovata priroda ima eden instikt.....borba za opstanok

Да се навратиме на муабетот за доктрина, а не за светските заговори и билдербергови комисии, хазари или Вазари.

1.
Зголемување на наталитетот (со олку малце народ ништо неправиме)
*А со повеќе народ шо ќе направиме? :) Рекорден буџет? :)
2. Воведување на беспрекорна демократија
*Утопија. Демократијата сама по себе е беспрекорна измислица.
3. Како последица на точка 2 иди функционирањето по систем на вредности, а не по ситем на заслуги
*Нема беспрекорност. Може да постои тенденција кон подобрување на системот на вредности и тоа е потребно општо, не само за национална доктрина туку за спречување на светов да не оди во мајчина, како шо тргнал. И ова е коректно.
4. Промена на историските учебници спрема моменталните факти
*Промашен муабет...историја мора да има националната доктрина (доказ: сите наши индоктринатори во обид, од 45та до денес), но моменталните факти се спорни овде Тенеќе. Пошто моменталните факти ќе ги согледаме за 20 години.
5. Задолжителна Лустрација
*И апсаана, не само лустрација

Така поединецот го стекнува изгубеното достоинство кога ќе стане едно со нацијата; луѓето тогаш се спремни да се одрекнат од сопствениот идентитет во корист на националната идентификација.
Можеби е екстремно на прв поглед али во секој случај е добар рецепт за национално обединување.

Малее. Уште Сталин да се убаци уз муабет: "Земјата не се раѓа....а луѓе да" :) Ќе стане поединецот едно со нацијата кога економски ќе зајакнеме. И не користете искуства од времиња кога сајбии силувале македонки, беселе момчиња или дереле живи без причина.... тогаш лесно својата сопствена чест ќе ја перцепираш на национално ниво.
Денес имаме "парламентарна демократија" во 21-от век. Други се состојбите (манифестно), други би биле реакциите (манифестно, исто така).
И изгубеното достоинство преку нацијата го враќале одродите македонски, само во други нации. А правиот Македонец НИКОГАШ не губи достоинство. И самото потиснување на индивидуалноста во име на колективната свест...преведи го на "пореален" јазик, и имај во предвид каде живееш (ако живееш во Македонија, или барем балкан) = па лесно ќе може да ги видиш последиците. Теорија е теорија, пракса е пракса. Секоја теорија е вредна колку шо може да се имплементира на терен, со шо помалку жртви.

Ако сум нешо нејасен, кажи ќе се дообјаснам, иако мислам ќе ме сфатиш :)

МАНУ ману мАНУ....
МАНУ со националната доктрина на Македонија, барем во поставувањето на нејзиниот курс, би требало да има еднакво влијание со уште една организација со слично име = MAN Utd. Таа институција, советот на мудреци, може да се искористи за искуство плус, како шо може да се искористи совет на секој повозрасен трезвен човек - и мора да се запаметат тие совети и лектури кои човек ги добива од постарите конзилиериња. Но, да се земе априори ставот на оваа институција денес како максимална референца по која ќе се работи, е во најмала рака несериозно.

И со оваа вештачки поставена констелативна кохезија на нездрава политичка свест и економска зависност, уште долги години нема да видиме доктрини какви што бараме овде. А нашите сајбии си имаат доктрини свои.... и си ги тераат.

Него, за национална доктрина ни треба чоек кој има три ќерки и ќе ги даде на синовите на Обама, Путин и Џинтао. Тој би бил идеален.

На сето тоа што го нашиша Серпико би требало да се направи една квалитетна промоција.

Упгрејд на МТВ и воведување на некоја интернет страна која нема за 2 дена да е заборавена (како другите сите). Кога ќе се стандардизираат учебниците по историја веднаш да се направат документарни со квалитет на Натионал Географикс, Дисковери кои ќе им објаснат на народот што и како. Бидејки има многу луѓе кои не ја знаат разликата помеѓу партизани и комити.

Многу важно нешто е да се постигне повисоко ниво на гордост кај македонскиот народ. Едноставно да бидеш „кул“ коа ќе кажеш дека си Македонец. Ова се постигниува со успеси на државно ниво (спорт, музика...). Едноставно популаризација на Македонскиот род, не само држава.

Сега се извинувам што не знам како ова треба да се постигне, но мислам дека сум јасен за тоа што треба. Се разбира во контекст на точките наведени од Серпико.

crnila.....kole casule....i sega sto da izvrsime masovno samoubistvo?
da kapitulirame li ....stvarno sto ti e celta , ako samiot ne si napravis podobro da tie nikoj nema da ti go napravi....
vo covekovata priroda ima eden instikt.....borba za opstanok

Ќе се повторам: не бее , какво самоутепанство..тоа е Божја ерес..ќе си го одживееме своето, како ни нарекле наречниците третата вечер...и ќе си умреме како последни Македонци.....колку народи освен Мохиканците можат да се пофалат со тоа...??? :)
...јас и ден денес слушам многу БОРЦИ ЗА МАКЕДОНШТИНАТА , а реално сретнувам многу малку МАКЕДОНЦИ...:)
Инстинктот за биолошкото преживување, ама ич нема врска со преживувањето на народите.....тоа е една друга многу поетерична појава, обично ја нема кај стадата овци...

Ќе се повторам: не бее , какво самоутепанство..тоа е Божја ерес..ќе си го одживееме своето, како ни нарекле наречниците третата вечер...и ќе си умреме како последни Македонци.....колку народи освен Мохиканците можат да се пофалат со тоа...??? :)
...јас и ден денес слушам многу БОРЦИ ЗА МАКЕДОНШТИНАТА , а реално сретнувам многу малку МАКЕДОНЦИ...:)
Инстинктот за биолошкото преживување, ама ич нема врска со преживувањето на народите.....тоа е една друга многу поетерична појава, обично ја нема кај стадата овци...

Можеби и си во право.
Но...чаре бе драг форумски колега?
Вака како што ги поставуваш работите...спас, ни нема.
Грујо...не го бива.
Бранко...исто.
За Рада, Буч и Зјајко да не прајме муабет...

Со голо критизерство никаде не одиме...најмалку кон некаков си напредок.
Јас, сеуште немам идеа како би се извлекле од ова сивило, млад сум и мнооогу работи уште треба да учам...ама пак и кога ќе прочитам некој од моите како (можеби горчливо) се сити на нашата судбина...мака ми е.
Повеќето од нас немаме друг избор освен да останеме тука.....и да дадеме се од себе за некакво си подобро утре...

Упгрејд на МТВ и воведување на некоја интернет страна која нема за 2 дена да е заборавена (како другите сите). Кога ќе се стандардизираат учебниците по историја веднаш да се направат документарни со квалитет на Натионал Географикс, Дисковери кои ќе им објаснат на народот што и како. Бидејки има многу луѓе кои не ја знаат разликата помеѓу партизани и комити.

МТВ под итно треба да се затвори. Постоењето на МТВ е една од работите кои ни се наметнати од ЕУ, како мора да ја имаме, ама таа е чист доказ дека не сите ЕУ закони се применливи во Македонија.

Можеби и си во право.
Но...чаре бе драг форумски колега?
Вака како што ги поставуваш работите...спас, ни нема.
Грујо...не го бива.
Бранко...исто.
За Рада, Буч и Зјајко да не прајме муабет...

Со голо критизерство никаде не одиме...најмалку кон некаков си напредок.
Јас, сеуште немам идеа како би се извлекле од ова сивило, млад сум и мнооогу работи уште треба да учам...ама пак и кога ќе прочитам некој од моите како (можеби горчливо) се сити на нашата судбина...мака ми е.
Повеќето од нас немаме друг избор освен да останеме тука.....и да дадеме се од себе за некакво си подобро утре...

Не критизирам бе, не осудувам никого...САМО КОНСТАТИРАМ, можеби гледам малку подалеку...зошто седам малку повисоко....иако исто сум свесен дека РАНИТЕ ПЕТЛИ обично во лонец завршуваат.... :) тоа ти е....што да праиш, што да чиниш кога...:)
...и точно треба да се направи нешто , ама никако да се направи тоа нешто...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom