Каде е националната доктрина?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Не е проблемот во тоа што тие заговараат, туку во оние кои го прифаќаат заговорот на свиткување на кичмата. Затоа што секогаш ќе постои некој кој ќе заговара некое свиткување кичми.

Ама, првиот проблем е што воопшто не постои доктрината. Еве некој, може нејќе да витка кичма на партиска доктрина, ама друга доктрина, јасна национална - не постои.

Problem e i koga se zagovara edno, a se kazuva drugo ili dodeka ednite nesto zagovaraat javno drugite nisto ne nudat.

Сепак мислам дека нашата национална доктрина “се изгуби во преводот“ и во буквална смисла на зборот.:toe:

Ататурк успеа, Тито не успеа.

Метаксас успеа, Калојан успеа, Стефан успеа, дури и војвода Мило успеа (од поблиската ни краина).

Зогу, не Енвер да, успеа.

Граѓанската војна во Америка ги обедини со меч и копје, а не соживотот. КОј го ТОА стори?

Германија се обедини под Хитлер, а за да го надмине, по поразот се возобнови.

Кромвел??? Ви текнува?

Човекот кој се побуни против диктатурата, а самиот стана таков?!

Никаде не велам тоталитаризам, велам потреба од надпартиско, суштински саможиво, со македонско чисто национално чувство (не етнички, туку по јапонски терк, државно и традицискокултурно чувство) саможивец.

nejkam da odam oftopic, ama eve edna prosta sporedba: pr vo hristijanstvoto.. ima tri denominacii, i site tie si vadat oci za papi, sveki, kandila i razni mi ti drugi raboti. ama koga se raboti za temelot na verata, site se slozni i imaat prifateno edno veruju.

Koga taka bi bilo na politickata scena vo Makedonija (da se raspravaat za ekonomija, socijala itn, a da se slozni za nekoi zacrtani normi od koi nema skrsnuvanje, zabikoluvanje ili baranje dupki), Makedonija ke ja dozivee nirvanata.

Elem, toa velam, treba nekoj da gi namava po gla'ta dembela za da im tekne deka edno e da se ebavas za sekojdnevna politika i prevlast, a drugo e da se ebavas za dolgorocni celi na drzavata ebejki si gi na toj nacin i decata, vnucite i pravnucite...!

Malku vulgarno-plasticno, ama da razberat site.

Можеби цел на национална доктрина треба да се земе социјалното дејствување на истата наменето врз поединецот.
Таа пред се треба да биде практична и долгорочна и да има за цел да ја позитивно потисни индивидуалноста и човечката субјективност наметнувајќи колективна свест и етика како вредносна ориентација. Таа треба основните национални интереси да ги сведе на просечните нагони на поединецот како израз на сопствени желби и верувања чија инкарнација ќе доведе до поединецот да верува дека националниот интерес е негов суштествен интерес. Така поединецот го стекнува изгубеното достоинство кога ќе стане едно со нацијата; луѓето тогаш се спремни да се одрекнат од сопствениот идентитет во корист на националната идентификација.
Можеби е екстремно на прв поглед али во секој случај е добар рецепт за национално обединување.

Aaa, vie ozbilno ste podolzile ovde gledam... ne e loso , ama sto praime so kvakata 22 ..t.e.Ohridskata kapitulacija??? i so nea VGRADENATA racka za POVLECI VO SLUCAJ NA OPASNOST..:) za koja doktrina t.e. CIVA "nacionalna" doktrina ovde vsusnost se razgovara????

Aaa, vie ozbilno ste podolzile ovde gledam... ne e loso , ama sto praime so kvakata 22 ..t.e.Ohridskata kapitulacija??? i so nea VGRADENATA racka za POVLECI VO SLUCAJ NA OPASNOST..:) za koja doktrina t.e. CIVA "nacionalna" doktrina ovde vsusnost se razgovara????
јас зборувам за национална не за државна......ако националната се имплеметира тогаш и таа квака 22 ќе биде помалку разорувачка а со тек на време )))))) можеби и маргинализирана.

za nacionalnata doktrina na site sto disat makedonski kislorod

Види...обединување национално...па земи само пример со ставот во врка со името. Македонците се поделени по ова "прашање" во зависност од ставот на партијата на која се членови или симпатизери, а не затоа што тие така "мислат". И што очекуваш после за друго...

Имаш партии кои се во власт или опозиција кои никогаш нема да се поддржат меѓу себе за прашање од национален интерес, затоа што ако едниот кажал некоја добра идеја, другиот мора да биде контра него - затоа што му е политички ривал, нели.

Ќе се обединат кога ќе стигнат на некое ниво кога политиката ќе ја гледаат на друг начин, преку остварување на други, а не партиските интереси.

Но за да стигнат до такво ниво политиката да ја гледаат поинаку, партиите треба да продуцираат млади кадри кои во блиска иднина ќе направат еден модерен исчекор. Па тогаш можеби и ќе дојде до една стратегија, заедничка за сите прифатлива за Македонија. Проблемот е што ниедна партија сеуште нема свој концепт на развој и фаќање на чекор со модерното време.

Ај уште едно интересно прашање. Кој треба да ја создаде националната доктрина и да им го покаже патот на граѓаните по кој треба да одат? Постои ли некој кој има таков кредибилитет и авторитет?

Па спрема нашиот комплекс на виша вредност што секој го носи во себе тешко дека некој ќе се помири комшискиот предлог(доктрина ) да биде подобра од мојот.
Мислам дека принципот на шифри и јавен конкурс ќе вроди со полод под услов комисијата да биде неутрална. За жал.

Ајде еден поздрав до сите они што користите У Македонија и Ќе Искачаме.
Дај бе прво зборувајте Македонски.И јас си имам дијалект ама е срамота на јавни места да се глупирате.Може во вашиот крај е фраерски, ама пак зборот фраер преведно на нашки е сељак.
Ајде да ве видам сплотени и без партиски ограничувања и идеали,сплотете се и одете на кафе денеска,заедно,да откриете колку сте македонци.
Ако не сте спремни за ваков чекор , откажете се од форумов и вашата националност и отидете во служба на некои од комшиите.
од бистрење политика фајде нема,сите сме со владата и опозицијата и сите сме против нив.Ние ги поседуваме , ние ги правиме она што се, а не тие нас.

Не се согласувам.

Доволно е само некои мудри глави да седнат и да смислат нешто по кое ке се оди. Не зборам за политичари, туку академици, кои се платени за тоа. Нема потреба од челични канџи, наметнување стравови и покорност, тоа знаеме кон што води.

Проблемот е што едноставно - нема национална стратегија. А штом нема - нема ни кој да ја имплементира, ниту кој да чекори по неа.

Академците толку си го нарушија угледот што тешко дека можат да направат доктрина прифатлива за сите, тие дозволија да титулата што им ја прикачуваат покрај нивното име да ја симнат на ниво, секој да се замисли дека може академец да биде.

Кај нас многу нешта имплементиравме, ама после некое време секој на свој начин почнуваше да го толкува па заглавувавме често пати во ќор сокак.

Но најбитно од се е, за жал и да се направи национална доктрина и да се имплементира и да почне да се оди по неа, патот на следење ќе биде краток бидејќи ние не сме спремни да следиме една идеја, ние секогаш правиме „пишман“, па потоа се јавуваат разноразни „пишман аџии“, па почнуваат со постепено „разводнување“ и прибирање околу себе на што поголем број на истомисленици итро користејќи го нашиот менталитет.

Националната стратегија треба да е производ на ЗДРАВИОТ Национализам.

Анационални личности, поткупливи, дефетисти, песимисти и рамнодушни карактери неможат да учествуваат во креирањето на националата стратегија.

Потребни се доследни луѓе, беспрекорно лојални, кои ќе ја превземат одговорноста да ја креираат стратегијата.

Кај нас никој не се осмелуваше да ја креира таа стратегија, затоа што биле дел од една друга стратегија, туѓа.

Нам ни треба чистење од таа “валкана“ крв, треба нова чиста, енергична и прогресивна крв да се пумпа, за да може целосно да оздрави организмот.

Мислиш ли дека и да ги има таквите, а сигурно ги има и да сакаат да изготват стратегија,нема предвреме да бидат деградирани со оглед на нашата богата традиција на самоуништување?

Таквата чиста крв се добива со радикални промени (револуција) мислам дека и тоа нам не ни е својствено.

Затоа е потрбна ЕДНА идеа, еден човек или структура кој ке се заложи за нашите идеи и интереси.Некој со кого ке започнат нашите надежи и верувања и нема да се родат пишман аџии заради некои девијации.Има ли спремни луѓе ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom