немој ке се зафркнеш ако порачаш и да е поскапо од 45 евра, ке ти шибат и царини и сите глупости и ке ти испадне поскапо и од продавница да го купишДечки, ми треба малце помош. Планирам да земам екстерен хард диск од Амазон, ама имам дилеми околу доставата. Најдов еден merchant што доставува до Македонија, и цената е прилично солидна, но проблемот ми е што доставуваат само со Федекс, па не знам дали ќе треба да доплатам нешто тука при подигање освен 5% ДДВ (царина нема за хард дискови). Читам наоколу дека Федекс и ДХЛ наплаќале лежарина и шпедиција (дали се плаќа шпедиција ако производот не се царини???), па да не ме фати и поише од шо кошта тука?
Друго, ако сте имале искуство или може да ми посочите некој merchant од Амазон, што продава вакви ствари, а доставува до Македонија преку УПС. Фала
Ќе го платам со пари од Мтурк, така да единствено битно ми е колку тука ќе треба да платам при подигање на пакетот. У царинската тарифа дури и посебно е издвоен hard disk drive со царина од 0% и ддв 5%, е сеа нивните слободни толкувања се друга работа, по закон би требало да платам 5-10 долари данок.немој ке се зафркнеш ако порачаш и да е поскапо од 45 евра, ке ти шибат и царини и сите глупости и ке ти испадне поскапо и од продавница да го купиш
Мислам дека не е важно кој го донесол, пак ќе заврши на царина на кај железничка (можеби и не е така ) треба да платиш 5% данок и околу 200 денари некои такси, ама некогаш може и 18% да ти пишат, па ќе треба да се буниш, приговор итн.Ќе го платам со пари од Мтурк, така да единствено битно ми е колку тука ќе треба да платам при подигање на пакетот. У царинската тарифа дури и посебно е издвоен hard disk drive со царина од 0% и ддв 5%, е сеа нивните слободни толкувања се друга работа, по закон би требало да платам 5-10 долари данок.
Главното прашање ми беше, како стојат нештата со Федекс конкретно, пошто за у пошта горе доле поштарината е симболична, ама за Федекс слушам наплаќале свашта, па од тоа највише ми е страв. Затоа повеќе би сакал да најдам некој што доставува со УПС, па да иде целата процедура преку пошта.
GrD беше порачувал преку мтурк и за хард му барале 5000 ден за царина, али минал некако со 3500, така да не ти се исплати и преку мтурк, 4000 ден е 1ТБ од продавницаЌе го платам со пари од Мтурк, така да единствено битно ми е колку тука ќе треба да платам при подигање на пакетот. У царинската тарифа дури и посебно е издвоен hard disk drive со царина од 0% и ддв 5%, е сеа нивните слободни толкувања се друга работа, по закон би требало да платам 5-10 долари данок.
Главното прашање ми беше, како стојат нештата со Федекс конкретно, пошто за у пошта горе доле поштарината е симболична, ама за Федекс слушам наплаќале свашта, па од тоа највише ми е страв. Затоа повеќе би сакал да најдам некој што доставува со УПС, па да иде целата процедура преку пошта.
Затоа сакам да се информирам однапред, за да нема изненадувања послеGrD беше порачувал преку мтурк и за хард му барале 5000 ден за царина, али минал некако со 3500, така да не ти се исплати и преку мтурк, 4000 ден е 1ТБ од продавница
Пишува дека праќаат, ама во mail, пред неколку месеци, ми вратија дека не праќаат производи во Европа (и Electronica Direct и Beach Camera). Најдобро прашај уште еднаш по mail. Фирми кои сигурно испраќаат, од искуство, се XP Passport (имаат сега некои проблеми со базата и има малку производи, ама за брзо време би требало да се поправи и ќе има многу производи вклучувајќи и HDDs) и Electronic Bargains (некогаш има и HDDs, пиши mail, може и да се договориш со тој типот да стави HDD) и користат USPS.Колку што разбрав читајќи по форуми, поштата има свој царински сектор, или како веќе се вика, и работите идат по автоматизам, па затоа и наплаќаат само 200 денари. А кога станува збор за Федекс, или ДХЛ, тие наплаќаат шпедитерски услуги, за да ги завршат тие формалности (царинење на аеродром), и пакетот се носи на врата, ама наплаќале дебело. Колку е точно ова, и како стојат тие тарифи не знам, изглеа најубаво ќе биде да прашам на телефон утре у Федекс ако сакаат да одговорат, мислев некој има искуство па да сподели.
Иначе, Beach Camera е продавницата, еве за пример WD 1TB e 130$ кај нив (10 долари поскапо од амазон) ама доставуваат до МКД и со Федекс достава за пар денови му доаѓа околу 180$. Истиот хард диск, у Electronica Direct е по иста цена, ама со достава испаѓа 205$, и не пишува преку што праќаат, само дека е 10-20 дена. Претпоставувам дека се работи за УПС, им пратив мејл да ги прашам, па ќе видам, ако е УПС, макар поскапо, поише ми се свиѓа да не плаќам тука екстра давачки.
ке бараш фирма кај што пишува International Shipping али понекогаш и тие не испраќаат во МАкедонија, ке пробаш ако не бива од една ке порачаш од друга фирмаПишува дека праќаат, ама во mail, пред неколку месеци, ми вратија дека не праќаат производи во Европа (и Electronica Direct и Beach Camera). Најдобро прашај уште еднаш по mail. Фирми кои сигурно испраќаат, од искуство, се XP Passport (имаат сега некои проблеми со базата и има малку производи, ама за брзо време би требало да се поправи и ќе има многу производи вклучувајќи и HDDs) и Electronic Bargains (некогаш има и HDDs, пиши mail, може и да се договориш со тој типот да стави HDD) и користат USPS.
Шпедитерски услуги се потребни за роба преку 800 евра.
На 22 јуни почнав и имам 148$, а пендинг ми се некои 3-40 долари.ке бараш фирма кај што пишува International Shipping али понекогаш и тие не испраќаат во МАкедонија, ке пробаш ако не бива од една ке порачаш од друга фирма
@Vucjak бај д веј колку заработи на мтурк ако не е тајна и за колку време?
ауу па добар си ти, јас за еден месец едвај 90 собрав, некои хитс поточно кои ги работиш ?На 22 јуни почнав и имам 148$, а пендинг ми се некои 3-40 долари.
Dear Valued Customer,
We ship to Europe via USPS and UPS.
Thank you for choosing Electronica Direct!
Pocituvani,
Vo carinska osnovica, osven cenata na proizvodot se dodavaat I trosocite
za transport I osiguruvanje na proizvodot.
So pocit,
Sluzba za carinska vrednost