А, сеа што сме и гладни, и без плата и без работа, и плус водени ко стадо мутаво од шака овчари, сите на различна полјана...Како сега соживот?
Да не заборавиме и дека крв падна, тешка крв, млада крв, која уше бара да не биде залудно дадена, да биде оправдана...Што сега? Тоа прашуваме...
Sam dozvoluvas da te vodat nepismeni ofcari! Se dodeka sam dozvoluvas tugja hegemonija koja ne ti odgovara, kraj.
Минатото е минато.Ако нема разбирање човекот треба да се истреби од планетата земја.Зошто нема народ кој не згрешил никому.Гарфилд многу добро појасни во неговиот пост погоре.
Јас жалам за сите наши кои се бореа и загинаа во 2001.но доколку нема разбирање меѓу народите тогаш ќе биде пролеано уште многу повеќе крв за некои исти фаци пак да дојдат на власт а ситацијата да биде потполно иста
Ginea 2001 mnozina, za tugji sermii, tuigji beli dvorovi, za tugji biznis ventures.
A nie budali i ponatamu se trvime i mrzime.
Знам, и мене. Ама јас пак со Гарфилд седам и пијам кафе.
Гарфилд тие слики не ги цртал
A како...секој треба да си најде начин за себе.
Indeed
2 збора. Славомакедонци
*registered trademark by Qiro Gligorov*
Гледаш? Полесно е така, нели?
Jo be, jo! Gjergj e nas, si go imas ti Metaxas i papadopulous, go imas i Milos Obilic i Crna arapina. Ne go drvi sea i ti!
само овци дозволуваат да припаѓаат на стадо мутаво и да бидат водени од шака овчари, и да бидат гладни ако овчарот не им даде храна
се додека имаме вакви овци, без разлика дали блејат просто или малце пософистицирано за нас не-овците, нема да има иднина, бидејќи сме засенети од овците кои блејат на квази-оригинален начин, а тие овци се најопасни и за нашата татковина и за нашиот опстанок, замајувајќи не со нивниот изграден но не доизграден вокабулар
опасноста за мојата татковина и за мене како Македонец се крие токму во нив, и јас лично, како и моето идно потомство (сепак тие ќе си одлучат сами, немам намера да им наметнувам свое милсење) се осеќам загрозен и тоа не од албанците, туку од "професионалните македонци" кои немајќи друга професија одбрале да бидат тоа.
Vi kaza ovoj nedospaniov, kraj na prikaznata, koj razbra, razbra, koj ne, jebiga, neka glasa spored partiskite naredbi i ponataka dodeka toneme vo beskrajnava bezdba na nemastijata.
Јас средното го поминав во клас со 20 албанци. И на кафиња идевме, и по дома се посетувавме, и до ден денес само убави зборови и почит имам за нив.
Значи и јас го најдов начинот за себе. Али, тоа е на микро, личносно ниво, ко шо реков.
Што праиме на она глобалното, политичко, кое сепак се рефлектира и на секојдневниот живот?
Што праиме со константните претњи за дестабилизација, со коалициите кои се постојано на стаклени нозе, баш поради етничките прашања, со бранителите и борците, со музеите и плочите?
Тие не се баш индикатор за соживот.
А, и оние од страна, секогаш ги имаат ко адут во ракав, со кој би потпалиле евентуален хаос, пак на етничка основа.
Imase li decok od albancite?? Jas edno zdravo vreme idev so Agnes Noksiqi!
Adule, mikrokosmosot e samo refleskija na makrokosmosot i vice versa ako samite toa go storime realnost.
Типичен пример за офчар што личните фрустрации ги меша со општествени проблеми.
Ti da molcis. Te nejkat vo DPMNME, pa se krivi ti se albancite, turcite, makedoncite, bugarite....site....osven ako nemocas na krivo od krivo kure...Ne drobi i ne siri omraza bez potreba...sekade ima keleshi, no sekade ima i arnotija.
Точно тоа и ми беше поентата, ако мислеше дека сакам да прикажам колку тоа германците ве/не сакаат, јако си се зајебао
Значи поентата ми беше да докажам дека кога се би било во ред, кога би имале ние пари за трошење, кога не би знаеле кој ни е овчар во овој мандат... тогаш ќе има соживот каков што го бараат одредени особи.
Germancite te sakaat bez da prasaat koj si od kade doagjas se dodeka plakas navremeno.
Money talks, bulshit walks....or fights....depends on availability of fund, arms and weapons.
Do koga narode makedonski (od site etnikumi), do koga.
I ednite (arnautite) i drugite (makedoncite etnicki) i tretite (vlasi, romi, turci itn) sakame ova malo parce zemja da go stokmime da bide raj na zemjata, zemja dembelija, a se trvime poradi nekolkkumina koi za svoi licni interesi ne teraat da se trvime, samo poradi nivnata sebica cel da gazduvaat so nas i preku nas da se bogatat!
Pizda li mu materina, ako moze ja so Eko1, Princ, Rajmizon i tn da pijam kafe, rakija ITN, mozete i site vie.
Iako nekoi od onie ITN bile kaj sto mozebi ne trebalo 2001 ili nekoi nivni bil kaj sto (spored mene) ne trebalo i pred toa!
P.S. jas za mnozina albanci i makedonci vo ist period, za ista rabota, sum obvinuvan za veleizjdaja, za na kraj da razberat deka za niv liccno sum rabotel.
Ama, sea, koj razbra, arno, koj ne, nkea pise ime i prezime da znaeme deka treba da go ckopime oti toj istiot porod ne smee da ima za da se psreci idnite generacii i natamu da sirat dementizam i omraza.
nadminuvanjeto na minatoto i verba vo nego za da ne se povtori e bleskav pat kon idninata. Se drugo e trcilazenje!
Nazdravje!
P.S. Teegli znaminja za Eid al Fitr ili bilo koj verski praznik moj prijatele, ama ne baraj specijalen den za zname na tugja drzava, oti e glupavo, bidejki istata taa drzava nema den na svoeto zname, a ni ovaa tvojava nema den za svoeto zname.