Соживот

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
ne znaeme, prashaj go Einstein :), i toa za tebe ako ti sluzhi neshto (vo shto se somnevam), bidejki na "normalnite" lugje so bistra glava, ne im treba nikakva gotova formula, bidejki tie vekje ja najdele, sekoj na svoj nachin, samo... ne mozhat da ja "oficijaliziraat", bidejki takva ravenka ne postoi vo matematikata.
Апстрактни муабети и вербални заобиколувања не користат.

Збориме за прилично опиплива ситуација на која и бараме опипливо, конкретно решение.
Без високопарни недоречености.

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
Тешко е да се зборува за соживот... се нема никакви допирни точки... преголеми се разликите... најголемиот добронамерник може да зборува колку што сака за соживот, ама тие ситните недоразбирања се премногу и се осеќаат на секој чекор... од најстарата историја па наваму, преголемо е меѓусебното недоразбирање, а неколкумината поединци кои имаат добар соживот не можат да променат ништо... непријателството е влезено во генот... може само на моменти да се пригуши, ама ќе го чека првиот момент и ќе се појави како феникс од пепелта...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Тешко е да се зборува за соживот... се нема никакви допирни точки... преголеми се разликите... најголемиот добронамерник може да зборува колку што сака за соживот, ама тие ситните недоразбирања се премногу и се осеќаат на секој чекор... од најстарата историја па наваму, преголемо е меѓусебното недоразбирање, а неколкумината поединци кои имаат добар соживот не можат да променат ништо... непријателството е влезено во генот... може само на моменти да се пригуши, ама ќе го чека првиот момент и ќе се појави како феникс од пепелта...
Тука убедуваат дека ништо не се потиснува.
Дека нема непријателство и неправда.

А гневот само се таложи. И ако нешто не се превземе, ќе ескалира како што не треба.
Затоа дај отворено...
Не ни оди вака. Соживот НЕМАМЕ.
Зошто? И како да имаме?

M

marsovka

Гостин
Знам дека многу ќе се смејат, ама образованоста и еманципацијата (политичката и човечката) можат да придонесат за соживот. Колку повеќе е човек образован, колку повеќе се неговите видици пошироки толку повеќе и може да соработува и живее со луѓето кои се различни од него (Под различни мислам религија, националност и сл). Оние кои ја кршат плочата на Карпалак гарант ниту го имаат едното, ниту другото, па во недостиг на цивилизираност тоа и го прават. Треба доста да се работи во Македонија на тој аспект, зборувам општо. Понудените решенија како : Пушки, кастрација, убивање и слично, нема да помогнат, напротив ќе ја вратат државата уште поназад од што е, ќе има фамилии во црно завиени, омразата ќе се шири, а тоа навистина не е потребно. Овој систем што го имаме ние, е еден од ретките што функционира или како што кажува еден професор на факултет : Македонија е како космодиск, шашаво изгледа, но функционира.

И мене ме погодуваат гадостите кои се прават, и ми се лоши...ама затоа треба образование и еманципираност да се промовира и ќе видите како може да има соживот и се останато.
eve едно можно решение за соживот и девојко убав пост имаш

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Da?
E pa sto kur se zaebavame i gubime skapoceno vreme togas be bate?
Cim e taka, daj da si ebeme mater ednas zasekogas megusebno, i sekoj po svoj pat.
Nit ja planiram da se otselam od Skopje nit ti, pa daj da storime togas nesto porazlicno..... preku takvoto veke....

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
формулата за соживот јас за себе си ја пронајдов и не е тоа математичка формула, па да ја изразам егзактно.

едноставно сам сум си ја создал, бидејќи сум се потрудил и до денес многу успешно ми функционира

и кога ќе речам соживот не мислам само на соживот меѓу македонци и албанци туку и на соживот меѓу луѓе

единствено недоразбирање имам со етноцентрици или во нашиов случај кај нас во Македонија, бицентрици, но нив ги избегнувам, бидејќи едноставно не си одговараме

ниту се трудам да ги (раз)убедувам, ниту пак дозволувам тие да ме убедуваат.
едноставно животот е еден и секој си има право да си го води на начин кој самиот си го одбрал, нормално под услов да не ги вознемирува другите (на што јас се обидувам да се придржувам)

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
spored mene formula za sozivot ne postoi ,barem do sega vo svetot nema takvo nesto so 100% uspeh,mozeme da si pravime lice kolku sakame no koga togas laznata slika ce izbledi i ce izlezat na povrsina omrazata i netrpelivosta.

kazete mi na koi protesti do sega makedonecot i albanecot bile ramo do ramo,na koj miting na bilo koja partija ste videle makedonec i albanec zaedno?

P

Princ

Гостин
kazete mi na koi protesti do sega makedonecot i albanecot bile ramo do ramo
Ќе излажам ако речам дека не се случило тоа.
Застанувале кога имале заеднички интереси. А тоа може да биде кога протестирале пензионерите, невработените, хендикепираните... Протестите секогаш се организираат од некоја група што заштитува свои права. Секогаш кога интерес не била некое национално обележје (тука нормално македонците ќе излезат за македонско, албанците за албанско...) излегувале мешано население. Бидејќи бранеле свој личен интерес, не национален. Е сега, дека тие поминале невидливо за тебе, докажува дека националноста пали.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
..........moze..moze da vidis kako moze...samo treba eden stap podolg i koj ne mava ni po babi ni po stricevime, ni po vakva ili onakva osnova...koga moze crncuga predsedatel na amerika....SE MOZE !!!! :)
..........znaci treba CESEN DIKTATOR, Gwujo nesto proba, ama izgleda, prvo ne e siguren sto vsusnost saka, vtoro... toa timot pretezno lopovcugi, diletanti em glupanderi...pa prostoljudide i ex-SDSM-ovci.... ne mu ide nikako...:)
...normalno i po nekoj "na mesto" se sutka naokolu...ama samo za da go potvrdi praviloto :)

С

Спенсер

Гостин
абе,разберете и сватете еднаш засекогаш СО Албанците НЕМА СОЖИВОТ, (добро,има со ептен некој исклучок шо е,ама такви се 0.1%).

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
абе,разберете и сватете еднаш засекогаш СО Албанците НЕМА СОЖИВОТ, (добро,има со ептен некој исклучок шо е,ама такви се 0.1%).
I, posle?
14 godisno dete za kogo lebot i vodata se seusta "mama" i "koko", ke te ubeduva vo nesto?
14 godisno dete so inficirana glava so vakvi gluposti?
Koj e kriv?

Oj jebemti prokletstvo be.....

С

Спенсер

Гостин
I, posle?
14 godisno dete za kogo lebot i vodata se seusta "mama" i "koko", ke te ubeduva vo nesto?
14 godisno dete so inficirana glava so vakvi gluposti?
Koj e kriv?

Oj jebemti prokletstvo be.....
Да,14 години,т.е. 15 у јануар пунам,но паметен:pos2::vozbud::vozbud:,имам искуство и затоа го кажувам тоа,не зашо онака ми текнало,

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
Da?
E pa sto kur se zaebavame i gubime skapoceno vreme togas be bate?
Cim e taka, daj da si ebeme mater ednas zasekogas megusebno, i sekoj po svoj pat.
Nit ja planiram da se otselam od Skopje nit ti, pa daj da storime togas nesto porazlicno..... preku takvoto veke....
Море кварк, се имам дружено со Албанци, ми имале помогнато и јас ним... абе кај неџат имам и чај пиено... за благодарност оти му го попраив фрижидерот, дојде на пролет и направи пролетно кроење на дрвцата кај мене у двор, не сакав да му земам пари, има 4 деца кои треба да ги прехрани... со гафур бевме добри колеги во фирма... со син му, беким и ден денес се поздравуваме ко ќе се видиме... со автобусите на зекири се осеќам најсигурен кога се возам... ама, се сеќавам на сите они меѓунационални тепачки уште како мали деца, во школскиот двор... се сеќавам во `80 години, кога оџите во џамиите скопски проповедаа да правите повеќе деца, за да ги навтасате христијаните... се сеќавам премногу добро на секојдневните провокации на „џон кенеди“ ... а најболно ми е сеќавањето кога мајка ми пред да умре ми кажа дека некое дете од „твоите“ ја плукнал во лице и опцул верата, а таа ми немаше кажано за да не сум напрвил проблем... и кога ми праќавте мали деца да ми бараат цигари и да ме провоцираат, удирајки ми шамар, а позади сокриени глутница хиени... затоа велам, можам све да проголтам и да се преправам дека сме добри, но при првата искра, ќе експлодира бурето барут на кои сите ние седиме...

С

Спенсер

Гостин
Море кварк, се имам дружено со Албанци, ми имале помогнато и јас ним... абе кај неџат имам и чај пиено... за благодарност оти му го попраив фрижидерот, дојде на пролет и направи пролетно кроење на дрвцата кај мене у двор, не сакав да му земам пари, има 4 деца кои треба да ги прехрани... со гафур бевме добри колеги во фирма... со син му, беким и ден денес се поздравуваме ко ќе се видиме... со автобусите на зекири се осеќам најсигурен кога се возам... ама, се сеќавам на сите они меѓунационални тепачки уште како мали деца, во школскиот двор... се сеќавам во `80 години, кога оџите во џамиите скопски проповедаа да правите повеќе деца, за да ги навтасате христијаните... се сеќавам премногу добро на секојдневните провокации на „џон кенеди“ ... а наболно ми е сеќавањето кога мајка ми пред да умре ми кажа дека некое дете од „твоите“ ја плукнал во лице и опцул верата, а таа ми немаше кажано за да не сум напрвил проблем... и кога ми праќавте мали деца да ми бараат цигари и да ме провоцираат, удирајки ми шамар, а позади сокриени глутница хиени... затоа велам, можам све да проголтам и да се преправам дека сме добри, но при првата искра, ќе експлодира бурето барут на кои сите ние седиме...
е брат,за ова шо го пиша секоја чест,браво,

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Ќе излажам ако речам дека не се случило тоа.
Застанувале кога имале заеднички интереси. А тоа може да биде кога протестирале пензионерите, невработените, хендикепираните... Протестите секогаш се организираат од некоја група што заштитува свои права. Секогаш кога интерес не била некое национално обележје (тука нормално македонците ќе излезат за македонско, албанците за албанско...) излегувале мешано население. Бидејќи бранеле свој личен интерес, не национален. Е сега, дека тие поминале невидливо за тебе, докажува дека националноста пали.
izgleda samo ti si videl vakvo nesto...daj be ne se pravi budala so sila,kaj nas
deca da protestirat pred gradinka ima politicka zadnina

Kajgana Shop

На врв Bottom