Inglourious Basterds (2009)
Веројатно поради добрата забава која ја нуди филмов на повеќето гледачи им избегаа негативните детали кои се за секаква критика. Филмот е одлична забава како што реков, како и сите филмови на Тарантино. Изобилува со насилство и тензија, сцените се одлично снимани. Актерите се одлични, Бред Пит е во елемент а и други актери се прикажаа во добро светло. Филмот започнува со една долга сцена како и повеќето филмови на Тарантино, сцена која е добро осмислена и преставува одличен вовед во филмот. Самиот филм е фантазија (измислена случка од WWII) и претставува еден вид на црна комедија и како таков би поминал добро. Се користат неколку јазици (англиски, француски, германски....) па може да се каже дека е мултијазичен што е позитивна промена од ваквите филмови во кои глумат луѓе од најразлични нации и сите течно (па дури и со акцент) зборуваат англиски.
Горе - долу, тоа се позитивните работи кои ми се допаднаа во филмот.
Сега за делот кој посакував да го немаше па да завршам со постот погоре:
Филмот нема добра содржина, нема заплети, изненадувања, добро осмислена приказна која би го привлекла вниманието... се се случува праволиниски.
После првата сцена (која ја очекував) има и други непотребно издолжени сцени. Скоро сите опфаќаат еден вид испитување: некој некого испрашува за нешто. Непотребно долго и еднолично.
Очекував „Неславните Копилиња“ да бидат еден вид дружина слична (само бетер) на „Валканите дванаесетмина“ [
The Dirty Dozen (1967) ], филм кој си го заслужи местото во славните. Разликата е што во овој филм, Валканите беа лик по лик обработени со сите нивни добри/лоши страни, што придонесува гледачот да се поврзе со ликовите а преку нив и со самиот филм. Често пати сум пишувал дека не сакам филмови во кои ликовите се бледи и необработени зошто тогаш нити ги сакаш, нити ги мразиш (не будат никакви емоции). Копилињата, да не беше Бред Пит меѓу нив, ќе беа бледа сенка која се мота таму-ваму барајќи скалпови.
Тука ќе скратам. Тарантино може подобро од ова. Мене лично ми се допаднаа некои работи, но пропустите се големи за да ги занемарам. На останатите кои ќе го гледате, ви препорачувам да се фокусирате на забавата, глумата, сцените... Како филм направен за забава, не можеме да се пожалиме. Како комплетно филмско остварување, можело многу подобро од ова. Од мене, 6.5/10, оние 0.5 поради Тарантино и главното копиле Бред Пит.