Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
:)
да не навлегуваме со офтопици на темава која е прашања до Христијаните ..
но да ти кажам кај оваа доле шо е тоа е ..
а оние горе или пример овие секси очи :) и те како помислувам шо има под покриеното :)

Да желбата да знаеш како изгледа е голема ама не можеш да замислиш секс со оваа жена затоа што не знаеш како изгледа, се што гледаш се само очите на кои не верувам да лесно би се запалил.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Да желбата да знаеш како изгледа е голема ама не можеш да замислиш секс со оваа жена затоа што не знаеш како изгледа, се што гледаш се само очите на кои не верувам да лесно би се запалил.
море чоек ..
ти рече дека посакувањето е грев ... а јас ја посакувам ... разбираш ли ..
ај доста офтопик ..

ако имаш прашања за Христијани продолжи, ако не најди си соодветна тема ..

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Ja niti sum hristijanka, ni muslimanka.....za mene toa ne e nikakov grev. Edinstven "grev" za mene e ako povredis psihicki ili fizicki drugo zivo sustestvo - bilo covek, zivotno ili rastenie......a vakvi zapovedi od ovie dve religii spored mene go ogranicuvaat covekot, ja sprecuvaat slobodnata volja i pravoto na izbor. Taka da, grevovi naokolu kolku sakas.

Jas ne mislam deka i ako si pomislil deka veke si napravil preljubie. Toa e normalna covecka osobina. Sega ako otides i imas bilo kakvi fizicki odnosi - toa e veke drugo

Ок тоа е твое мислење тука зборуваме за заповедот на Иса а.с !!
Бтв неверството е потешко ако е емотивно а не физички али тоа е веќе тема за во љубов и секс !!

--- надополнето ---

море чоек ..
ти рече дека посакувањето е грев ... а јас ја посакувам ... разбираш ли ..
ај доста офтопик ..

ако имаш прашања за Христијани продолжи, ако не најди си соодветна тема ..

Ја посакуваш али не знаеш што посакуваш ! Напразно е исто као сега да земам зидов да го бакнувам !!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ја посакуваш али не знаеш што посакуваш ! Напразно е исто као сега да земам зидов да го бакнувам !!
нема грешка ..

и ако толку сакаш да бидеш поблиску до Алах и голем верник пресели се кај шо има Шеријат шом толку го милуваш ...
и доста офтопик .. !!

се понатаму шо не е прашање до Христијаните што е впрочем и темава бришам ... !

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
нема грешка ..

и ако толку сакаш да бидеш поблиску до Алах и голем верник пресели се кај шо има Шеријат шом толку го милуваш ...
и доста офтопик .. !!

се понатаму шо не е прашање до Христијаните што е впрочем и темава бришам ... !

Море чоек ние дискутираме тука за прашањето кое го поставив а кое е во врска со Христијанството. За заповедот на Иса а.с !! И мислам дека е во ред да се дискутира за тоа прашање на оваа тема, зашто сакам да слушнам мислење од Христијаните како човек би се заштитил од овој грев. И не мора приватно со мене да разговараш за тоа колку јас сакам да сум блиску до Аллах. Ако сакаш да разговараме за нашите чувства отвори тема друга.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Море чоек ние дискутираме тука за прашањето кое го поставив а кое е во врска со Христијанството. За заповедот на Иса а.с !! И мислам дека е во ред да се дискутира за тоа прашање на оваа тема, зашто сакам да слушнам мислење од Христијаните како човек би се заштитил од овој грев. И не мора приватно со мене да разговараш за тоа колку јас сакам да сум блиску до Аллах. Ако сакаш да разговараме за нашите чувства отвори тема друга.
тогаш почекај некој Христијански верник да ти го протумачи цитатот ..
вака испаѓа сам си прашуваш сам си даваш предлози сам си го тумачиш и ни објаснуваш како тоа Исламот го решил ... почекај ! и не офтопичари ..

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
тогаш почекај некој Христијански верник да ти го протумачи цитатот ..
вака испаѓа сам си прашуваш сам си даваш предлози сам си го тумачиш и ни објаснуваш како тоа Исламот го решил ... почекај ! и не офтопичари ..

Џабе ја направи узбунава, не давам сам одговор. Прв или прва почна Шорт да зборува за покривањето па муабетот тргна во таа насока. Иначе мислам дека ти си повеќе офтопик од мене. Прво ќе пишеш офтопик а потоа го забрануваш муабетот. А битно тоа што те гребело си го кажал. Ај нема везе ! Ќе чекам некој да ми одговори иако чисто се сомневам да се има одговор на ова прашање, многу одговори им фалат на Христијаните.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Џабе ја направи узбунава, не давам сам одговор. Прв или прва почна Шорт да зборува за покривањето па муабетот тргна во таа насока. Иначе мислам дека ти си повеќе офтопик од мене. Прво ќе пишеш офтопик а потоа го забрануваш муабетот. А битно тоа што те гребело си го кажал. Ај нема везе ! Ќе чекам некој да ми одговори иако чисто се сомневам да се има одговор на ова прашање, многу одговори им фалат на Христијаните.
ниту јас (не сум Христијански верник) ниту Шорт (ни таа не е) не сме компетентни да ти ја образложиме дилемата ..
меѓутоа сите си кажавме по нешто и реков доста е ...
можеби требаше од старт да избришам се .. но ете оставив малце лабаво ... но доста од тоа и почекај некој кој е релевантен да ти одговори ...

(не ми реплицирај те молам)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Релевантните кои можат да одговорат се одамна мртви.....останува денешниве верници да водат безполезни дебати кој колку е во право.....наместо да се трудат да го проживеет својот живот на свој начин...или во најлош случај начинот кој го заговара нивната религија...

...еден од одамна починатите и релевантни ликови кои не ги вадите од уста еднаш во својот живот кажал - "Оче прости им, незнаат што прават".... оттогаш поминало доста време но ништо не се сменило....сеуште има многумина што не знаат што прават...

П.С.
Образованиот човек знае колку малку знае, необразованиот човек знае колку многу незнае, а полуобразованиот човек мисли дека зане се

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што сакал Исус да каже со следнава изјава?
Евангелие според Матеј (Лк 12.51-53; 14.26-27)
"Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата, недојдов да донесам мир туку меч!
Зашто дојдов да разделам човек од татко си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина. И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни."

Сакал да каже дека треба да пораснеме...да прекинеме да бидеме зависни од родителите, од роднините, од сонародниците...и да почнеме да го живееме својот живот

Многу родители се обидуваат да го живеат својот живот преку сопствените деца....се обидуваат она што го испуштиле од својот живот да го наметнат на своите деца

Во десетте божји заповеди стои - Почитувај ги таткото свој и мајката своја, за да ти биде добро и да поживееш подолго на земјата што ти ја дава Господ, твојот Бог.

Не пишува сакај ги ротителите свој...не пишува безусловно слушајги родителите свој...не пишува плашисе од родителите свој.....туку пишува почитувај ги

Во една своја своја изјава Исус вели - Потребно е да го напуштиш домот свој, и таткото свој, и мајката своја за да можеш да ме следиш.....

Ова е метафора за созревањето....за личната слобода...за живеење на својот личен живот...ослободени од наметнатите верувања на родителите....ослободени од стравовите на родителите кои ги префрлаат на своите деца
Дали е ова твое лично толкување или е општо прифатено во христијанството? Прашувам затоа што секој пат кога ќе го поставам, добивам различни одговори од луѓе кој се декларираат како христијани!

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
:eek:ftopic::eek:ftopic:Не се декларирам себеси како христијанин, нуту како припадник или следбеник на било кој организиран систем на верување.
Ги почитувам верувањата на другите, но неможам да ги прифатам и слепо да ги следам. За мене верата е лична работа и претставува однос меѓу верникот и објектот на вера (Бог на пример). А секој организиран систем на верување (религија) претставува перење на мозок. Го прифаќам учењето на Христос и неговиот личен пример, но неможам да го прифатам христијанството.
Генерално сите религии со кои сум дошол во контакт (преку книги, преку контакти и разговори со луѓе) во својата суштина имаат многу заеднички и универзални вредности. Но со текот на времето секоја религија полека преминува фо форма без суштина. Слепо се повторуваат обреди без да се знае нивната оригинална намена и суштина. Се декларираат и повторуваат фрази без да се разбере нивното значење. Религијата се злоупотребува за остварување на лични или групни интереси. Колку само убиства, мачења, протерувања се направени во името на оној (Исус) кој проповедал мир, љубов, разбирање, простување, ненасилство?
Секој човек (па и јас) има свој животен пат кој треба да го следи....тој е само наш...личен..неповторлив....и ниту една книга, ниту еден свештеник, ниту еден учител, гуру и или било кој човек не може да ни одреди и покаже како да го живееме...бидејќи тој пат е само наш. Она што функционира за еден не функционира за друг. Патот на Буда е само негов...може да не инспирира и да не насочи...но ако го следиме неговиот пат нема да стигнеме нигде...бидејќи ние не сме Буда.

Или како што би рекол Калил Џибран - "You may tie my hands with chains and my feet with shackles, and put me in the dark prison, but you shall not enslave my thinking, for it is free, like the breeze in the spacious sky."

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Многу точно! сосема се согласувам, посебно за делот дека сите религии се средство за перење на мозокот!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што сакал Исус да каже со следнава изјава?
Во наведениот цитат, Христос Богочовекот сака да каже дека на Земјава Е дојден за да ги раздвои нештата едно од друго, како што со меч се сече еден предмет на два дела. Овде, мечот не е прикажан како студено и убиствено оружје, туку има симболика на раздвојување. Така, ако некој поверува во Христа Бога и Го прифато за свој Бог и Спасител, таквиот син, или таквата ќерка, ќе станат одобјни за своите родители, ради верата во Христа. Токму затоа, Он вели дека непријател на човекот ќе станат неговите домашни, т.е., родителите и најблсиките роднини кон сите оние поединци, кои Го прифатија Христа и Црквата Негова.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во наведениот цитат, Христос Богочовекот сака да каже дека на Земјава Е дојден за да ги раздвои нештата едно од друго, како што со меч се сече еден предмет на два дела. Овде, мечот не е прикажан како студено и убиствено оружје, туку има симболика на раздвојување. Така, ако некој поверува во Христа Бога и Го прифато за свој Бог и Спасител, таквиот син, или таквата ќерка, ќе станат одобјни за своите родители, ради верата во Христа. Токму затоа, Он вели дека непријател на човекот ќе станат неговите домашни, т.е., родителите и најблсиките роднини кон сите оние поединци, кои Го прифатија Христа и Црквата Негова.
Дали постои едно единствено толкување во христијанската теологија по ова прашање? Многу пати сум го поставувал и сум добивал различни одговори како овој на пример -
...Дали се сеќаваш на еден цитат за Судниот ден, каде параболично се вели дека “две жени ќе работат на поле-едната ќе биде земена другата оставена“ (не се сеќавам на точниот стих ниту кое Евангелие е, но ќе го побарам)?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Изразот „христијанска теологија„ е премногу широк поим, оти буквално секоја христијанска деноминација/конфесија, претендира на ексклузивитет на точното толкување на Светото Писмо, иако тоа токлување е точно само во рамките од православната Црква. Светите Оци се тие авторитети кои точно го толкуваат Писмото, поради сложеноста и повеќеслојноста од едноставниот библиски израз.

Што се однесува до случајот со второто Христово доаѓање и двете жени, тоа е начелно објаснување за она кое ќе се случи на Судот: не се во прашање само жените, како човекови битија, туку во прашање е она кое ќе се случи: оние жени (па и мажи) кои веруваат во Христа и се украсиле со добри дела, ќе бидат земени на десната страна Христова, меѓу „овците„, т.е. меѓу спасените, за Рајот, а оние кои животот го поминале во световност, ќе бидат оставени, т.е. поствени лево од Христа, меѓу „козите„., т.е. за пеколот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom