Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Fire fly до кај сте со тројството ? :) Го расклопивте и истражувавте :)

Исто и мое извинување до Чорбаџијата ако претерав некогаш и пристрасно одговарав. Поздрав

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ме интересира зошто Иса а.с (Исус) не направил статуа и не рекол да се обожава во времето негово ? Туку од после народот си правел статуи и се молел на нив. Зошто во негово време не било направена ни 1 статуа негова ?
Зошто не му рекол на својот народ направете моја статуа и да се молите на статуата ?

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Ме интересира зошто Иса а.с (Исус) не направил статуа и не рекол да се обожава во времето негово ? Туку од после народот си правел статуи и се молел на нив. Зошто во негово време не било направена ни 1 статуа негова ?
Зошто не му рекол на својот народ направете моја статуа и да се молите на статуата ?
Затоа што луѓето тоа го направиле во негова чест, со цел да бидат се повеќе зближени кон Бога.Отсекогаш човекот си правел слика за да може полесно да ги види и почувствува некои работи. Можеби ова е грешка на човекот, христијанинот бидејќи со ова делумно не ја почитува втората Господова заповед, да не се прави идол или слика на она што е горе на небото, но сепак Исус и сите светци живееле во некое определено време, па така ликовите на иконите не се измислени, туку постоеле. Колку тие се пренесени адекватно на иконите, тоа незнам.Доколку постојат икони или слики кои го претставуваат небото со овие светци, па и самиот Исус, не судам, но мислам дека не смее да се прави таква погрешна слика за нив. Но, сепак и тие слики се дел од една уметност која е непроценлива за човекот, особено за христијанинот.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.389
Здраво, Ал Каеда.
Никој не се моли на статуа, како што ти во твојава провокација* инсинуираш.
Кога некој се моли, се моли на едниот Господ Бог Исус Христос, па стоел пред статуа, на плажа или во авион...се едно.

*која не е никакво прашање од твој интерес, туку бедна провокација, според која и соодветно ќе бидеш третиран/а.- слично како твоите пештерски другарчиња, дојдени тука од Авганистан или Арабија.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Оооо срцка тебе ќе те Турчам јас милум или силум :icon_lol::love1:
За оф-топик коментари и уништување на теми се добива бан од тема.
Продолжете со дискусијата.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Здраво, Ал Каеда.
Никој не се моли на статуа, како што ти во твојава провокација* инсинуираш.
Кога некој се моли, се моли на едниот Господ Бог Исус Христос, па стоел пред статуа, на плажа или во авион...се едно.

*која не е никакво прашање од твој интерес, туку бедна провокација, според која и соодветно ќе бидеш третиран/а.- слично како твоите пештерски другарчиња, дојдени тука од Авганистан или Арабија.

Јас само прашав зошто Исус не направил во времето негово статуа и не рекол да се обожава. Не гледам никаква провокација во тоа, ај поубо и јас да се повлечам и ќе прашам некој друг за Христијанството бидејќи тука не може да ми се одговори како што треба, одма со напаѓање почнувате. Поздрав :smir:

П.С не знам ни зошто воопшто е отворена оваа тема.

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
Јас само прашав зошто Исус не направил во времето негово статуа и не рекол да се обожава. Не гледам никаква провокација во тоа, ај поубо и јас да се повлечам и ќе прашам некој друг за Христијанството бидејќи тука не може да ми се одговори како што треба, одма со напаѓање почнувате. Поздрав :smir:

Ти пак не сфаќаш ? дека го имаат и во старите книги опишано ccccccccc

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36

FireFly, не рекол да се направи статуа која треба да се обожава.Не рекол.Рекол дека треба да се слави Бог и никој друг!
Христијаните преку статуите, иконите му се приближуваат на Бога, на Исус и на Црквата. Црквата е место каде се молиме на Бога! Без разлика дали имало статуи, икони...И да ги нема, ние пак се молиме на Бога!
А зошто Исус за нас претставува Бог, тоа многу пати ти го објаснија многу покомпетентни од мене! Твојата вера и светата книга ти налагаат тоа да не го прифатиш и јас делумно те разбирам. Но, пробај да сфатиш во што ние веруваме и што значи тоа за нас, како што јас сфаќам,што значи твојата вера за тебе!

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
FireFly, не рекол да се направи статуа која треба да се обожава.Не рекол.Рекол дека треба да се слави Бог и никој друг!
Христијаните преку статуите, иконите му се приближуваат на Бога, на Исус и на Црквата. Црквата е место каде се молиме на Бога! Без разлика дали имало статуи, икони...И да ги нема, ние пак се молиме на Бога!
А зошто Исус за нас претставува Бог, тоа многу пати ти го објаснија многу покомпетентни од мене! Твојата вера и светата книга ти налагаат тоа да не го прифатиш и јас делумно те разбирам. Но, пробај да сфатиш во што ние веруваме и што значи тоа за нас, како што јас сфаќам,што значи твојата вера за тебе!

Добро јас ве разбирам но според мене нема потреба правење од никакви Икони или сл. Со тоа се прекршува втората Божја заповед, но ако сметате дека така сте поблиску до Бог ОК, но според мене тоа не е прифатливо.

S

smart ass

Гостин
Прашав и во темата прашања за Исламот па и овде-конкретно за стариот и новиот завет-чуму бог да праќа пророци???

Зошто избегал од Градината и ги оставил адам и ева??

На мојсие...ентитетот бог му се претставува како Растение(ДРВО:vozbud:) има овде некоја (ко)релација со јаболкото на знаењето??

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Прашав и во темата прашања за Исламот па и овде-конкретно за стариот и новиот завет-чуму бог да праќа пророци???

Зошто избегал од Градината и ги оставил адам и ева??

На мојсие...ентитетот бог му се претставува како Растение(ДРВО:vozbud:) има овде некоја (ко)релација со јаболкото на знаењето??

Кој избегал од градината? Бог ?
Од кај имаш ти учено за верата, ако воопшто си учел?

S

smart ass

Гостин
Така ете избегал...и тоа види чудо бе НЕ МОЖЕЛ да предвиди дека ѓаоло ќе го превари(а семоќен е).

Каде е Градината(резерватот) каде што живееле Адам и Ева???

И де...чуму му се месенџери на ентитетот бог кога можел да загази вака и да докаже...еве ја барбара може

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Сега јас ќе ти објаснам на Исламски начин.

Ѓаволот(шејтанот) било првото битие што го создал Бог и го создал од оган, неговото име е Иблис и бил многу интелигентен, прв кај Бог.
Кога Бог го создал првиот човек од земја му наредил на Иблис да му се поклони на Адем (Адам) меѓутоа Иблис одбил и рекол `Мене ме создаде од оган, а него од земја, зошто да му се поклонувам?` Бидејќи се спротиставил на наредбата од Бога, Бог му рекол да се покае и ќе му прости. Меѓутоа тој повторно одбил и го замолил Бога да му дозволи да остане да ги заведува луѓето за да го убеди на Бога дека нема да го почитуваат него.
Така ги прелажа на Адем и Хава во Џенетот да каснатѕ од јаболкото и Бог ги избрка на земјата, а на ѓаволот му го дозволи тоа што го замоли.
Така ѓаволот сам си пресуди да гори вечно во Џехеннемот (Пеколот)

Ако сакаш и ајети од Куран ќе ти покажам.:smir:

Fire fly до кај сте со тројството ? :) Го расклопивте и истражувавте :)

Исто и мое извинување до Чорбаџијата ако претерав некогаш и пристрасно одговарав. Поздрав

Хехе не ми објаснува кои се разликите помеѓу Бог и Исус.
Зошто тие не биле исто, а биле едно.

Ајде сега Добра Ноќ на сите се читкаме утре. Бјеееее

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Хехе не ми објаснува кои се разликите помеѓу Бог и Исус.
Ова е исто како да прашаш која е разликата меѓу куче и доберман, или меѓу човек и кинез, меѓу мотор и веспа итн. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom