Затоа што луѓето тоа го направиле во негова чест, со цел да бидат се повеќе зближени кон Бога.Отсекогаш човекот си правел слика за да може полесно да ги види и почувствува некои работи. Можеби ова е грешка на човекот, христијанинот бидејќи со ова делумно не ја почитува втората Господова заповед, да не се прави идол или слика на она што е горе на небото, но сепак Исус и сите светци живееле во некое определено време, па така ликовите на иконите не се измислени, туку постоеле. Колку тие се пренесени адекватно на иконите, тоа незнам.Доколку постојат икони или слики кои го претставуваат небото со овие светци, па и самиот Исус, не судам, но мислам дека не смее да се прави таква погрешна слика за нив. Но, сепак и тие слики се дел од една уметност која е непроценлива за човекот, особено за христијанинот.Ме интересира зошто Иса а.с (Исус) не направил статуа и не рекол да се обожава во времето негово ? Туку од после народот си правел статуи и се молел на нив. Зошто во негово време не било направена ни 1 статуа негова ?
Зошто не му рекол на својот народ направете моја статуа и да се молите на статуата ?
Здраво, Ал Каеда.Ме интересира зошто Иса а.с (Исус) не направил статуа и не рекол да се обожава во времето негово ? Туку од после народот си правел статуи и се молел на нив. Зошто во негово време не било направена ни 1 статуа негова ?
Зошто не му рекол на својот народ направете моја статуа и да се молите на статуата ?
За оф-топик коментари и уништување на теми се добива бан од тема.Оооо срцка тебе ќе те Турчам јас милум или силум :love1:
Здраво, Ал Каеда.
Никој не се моли на статуа, како што ти во твојава провокација* инсинуираш.
Кога некој се моли, се моли на едниот Господ Бог Исус Христос, па стоел пред статуа, на плажа или во авион...се едно.
*која не е никакво прашање од твој интерес, туку бедна провокација, според која и соодветно ќе бидеш третиран/а.- слично како твоите пештерски другарчиња, дојдени тука од Авганистан или Арабија.
Јас само прашав зошто Исус не направил во времето негово статуа и не рекол да се обожава. Не гледам никаква провокација во тоа, ај поубо и јас да се повлечам и ќе прашам некој друг за Христијанството бидејќи тука не може да ми се одговори како што треба, одма со напаѓање почнувате. Поздрав :smir:
П.С не знам ни зошто воопшто е отворена оваа тема.
FireFly, не рекол да се направи статуа која треба да се обожава.Не рекол.Рекол дека треба да се слави Бог и никој друг!Јас само прашав зошто Исус не направил во времето негово статуа и не рекол да се обожава. Не гледам никаква провокација во тоа, ај поубо и јас да се повлечам и ќе прашам некој друг за Христијанството бидејќи тука не може да ми се одговори како што треба, одма со напаѓање почнувате. Поздрав :smir:
П.С не знам ни зошто воопшто е отворена оваа тема.
FireFly, не рекол да се направи статуа која треба да се обожава.Не рекол.Рекол дека треба да се слави Бог и никој друг!
Христијаните преку статуите, иконите му се приближуваат на Бога, на Исус и на Црквата. Црквата е место каде се молиме на Бога! Без разлика дали имало статуи, икони...И да ги нема, ние пак се молиме на Бога!
А зошто Исус за нас претставува Бог, тоа многу пати ти го објаснија многу покомпетентни од мене! Твојата вера и светата книга ти налагаат тоа да не го прифатиш и јас делумно те разбирам. Но, пробај да сфатиш во што ние веруваме и што значи тоа за нас, како што јас сфаќам,што значи твојата вера за тебе!
Прашав и во темата прашања за Исламот па и овде-конкретно за стариот и новиот завет-чуму бог да праќа пророци???
Зошто избегал од Градината и ги оставил адам и ева??
На мојсие...ентитетот бог му се претставува како Растение(ДРВО) има овде некоја (ко)релација со јаболкото на знаењето??
Fire fly до кај сте со тројството ? Го расклопивте и истражувавте
Исто и мое извинување до Чорбаџијата ако претерав некогаш и пристрасно одговарав. Поздрав
Ова е исто како да прашаш која е разликата меѓу куче и доберман, или меѓу човек и кинез, меѓу мотор и веспа итн.Хехе не ми објаснува кои се разликите помеѓу Бог и Исус.