Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Тоа биле цивилни заповеди на евреите кои во тоа време имале теократско уредување на својата држава Израел. Тие заповеди немаат врска и немаат никакви допирни точки со христијаните.
Не сите заповеди во Библијата се однесуваат за христијаните. Оваа грешка муслиманите често пати ја прават затоа што и пристапуваат на Библијата исто така како што и пристапуваат на својата света книга - Кyранот. Но таквиот пристап е погрешен, затоа што Библијата за христијаните не е исто што и Кyранот за муслиманите. Тоа се два различни концепти во однос на тоа како христијаните и муслиманите го сфаќаат поимот "Божја објава". Погрешно е муслиманите да ја оценуваат, толкуваат и критикуваат Библијата со критериум кој тие го позајмуваат од Кyранот, а истото важи и за христијаните во обратната насока.
Кон болдираното:
Значи делови од Библијата ги практикувате, делови не ?

Кон другото:
А исто важи и за тебе што постираш таму на темата за прашања за Исламот. :smir:

Јас тоа сакав да го докажам.

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Од многу лажење сам се прелажал.
"Гарфилд и тој другиот со мачката се дојдени тука само да плукаат а не нешто да научат, не се вредни за одговор, заобиколете ги. Омер ел Фарук не го дава неговото скапоцено знаење на болвосани мачки. Заобиџииии

Ако сакате нешто да научите закажете кај менаџерот на Омер прво.Не одговара тој на секого :helou: "

Zosto taka zboruvas za lugjevo koga i ti go pravis istoto?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Кон болдираното:
Значи делови од Библијата ги практикувате, делови не ?
Да.

Кон другото:
А исто важи и за тебе што постираш таму на темата за прашања на Исламот. :smir:

Јас тоа сакав да го докажам.
Не. Јас никогаш не користам библиски или христијански критериуми во оценувањето, толкувањето и критикувањето на Кyранот и Исламот воопшто. И, што е најважно, јас сум учел за Исламот од исламска литература, наспроти сите муслимани што досега сум ги запознал и кои учат за христијанството од исламска литература (најчесто од исламско-антихристијански брошурчиња :) А потоа се чудат кога ќе треснат некој елементарен лапсуз околу Библијата или христијанството воопшто.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Да.

Не. Јас никогаш не користам библиски или христијански критериуми во оценувањето, толкувањето и критикувањето на Кyранот и Исламот воопшто. И, што е најважно, јас сум учел за Исламот од исламска литература, наспроти сите муслимани што досега сум ги запознал и кои учат за христијанството од исламска литература (најчесто од исламско-антихристијански брошурчиња :) А потоа се чудат кога ќе треснат некој елементарен лапсуз околу Библијата или христијанството воопшто.

1. Од која причина не ги практикувате сите делови од Библијата и зошто воопшто постојат во Библијата, ако не се практикуваат ?

2.Не а? А тоа таму на соседната тема што е ?

Немој така зошто и вие ги имате истите работи во Библијата и полошо од тоа.

П.С кој Христијани ја практикуваат целата Библија ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
1. Од која причина не ги практикувате сите делови од Библијата и зошто воопшто постојат, ако не се практикуваат ?
Одговорот е долг и ме мрзи сега да пишувам. А исто така не верувам дека мојот труд ќе биде пропорционален со твојот објективен интерес, па така, зошто да се мачам нели? :)

Не постојат такви, ниту е можно да постојат. Во Библијата има заповеди кои христијаните не би можеле да ги исполнат. На пример на едно место Исус им заповеда на учениците да идат и да му пренесат одредена порака на Јован Крстителот. Овој човек денес е мртов и затоа е невозможно христијаните да ја исполнат оваа Христова заповед т.е. овој дел од Библијата? :)

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Одговорот е долг и ме мрзи сега да пишувам. А исто така не верувам дека мојот труд ќе биде пропорционален со твојот објективен интерес, па така, зошто да се мачам нели? :)

Не постојат такви, ниту е можно да постојат. Во Библијата има заповеди кои христијаните не би можеле да ги исполнат. На пример на едно место Исус им заповеда на учениците да идат и да му пренесат одредена порака на Јован Крстителот. Овој човек денес е мртов и затоа е невозможно христијаните да ја исполнат оваа Христова заповед т.е. овој дел од Библијата? :)

Е па ај, ако те мрзи можи друг пат не ќе те мрзи. Па ќе бидеш толку добар да ми одговориш или нека ми одговори Радица или Калипсо или некој друг.

Ајде добра ноќ сега.:smir:

Член од
24 април 2010
Мислења
58
Поени од реакции
1
Чорбаџијо најискрено се извинувам ако те навредив не ми беше таква намерата, не знам зошто реков лажго непромислено го кажав тоа. Ти многу пати се намачи да ме удостоиш со одговори. Се извинувам и се надевам ќе го прифатиш извинувањето :smir::smir:

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
1. Од која причина не ги практикувате сите делови од Библијата и зошто воопшто постојат во Библијата, ако не се практикуваат ?

2.Не а? А тоа таму на соседната тема што е ?

Немој така зошто и вие ги имате истите работи во Библијата и полошо од тоа.

Затоа што по доаѓањето на исус Христос на Земјата, за некои работи многу е поважно што кажал Тој, отколку работи кажани во Стариот завет.
На соседната тема јас прва поставив прашање па за цела дискусија можите мене да ме судите. :smir:
Во Новиот завет треба да му го свртиме образот на непријателот, на провокација да не одговораме со провокација, значи игнорирање во вистинска смисла на зборот.:pipi:

Нема Христијани кои ја практикуваат Целата библија во целост и секогаш, како што нема ни Муслимани кои ги почитуваат сите заповеди дадени во Куранот. Тоа се состои во човековата природа која не е безгрешна, човечки е да се згреши!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџијо најискрено се извинувам ако те навредив не ми беше таква намерата, не знам зошто реков лажго непромислено го кажав тоа. Ти многу пати се намачи да ме удостоиш со одговори. Се извинувам и се надевам ќе го прифатиш извинувањето :smir::smir:
Ооо душиче тоа :) Се разбира дека го прифаќам извинувањето. Дури и кога ме нарече така, ти не ме поведи, затоа што знам дека си мила душа без разлика какви зборови ќе ти излетаат некогаш ;) На сите ни се случува тоа понекогаш, речиси без исклучок.
После ваквиот гест, ти си мој форумски пријател :smir:
Се читаме, добра ноќ!

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Затоа што по доаѓањето на исус Христос на Земјата, за некои работи многу е поважно што кажал Тој, отколку работи кажани во Стариот завет.
На соседната тема јас прва поставив прашање па за цела дискусија можите мене да ме судите. :smir:
Во Новиот завет треба да му го свртиме образот на непријателот, на провокација да не одговораме со провокација, значи игнорирање во вистинска смисла на зборот.:pipi:

Нема Христијани кои ја практикуваат Целата библија во целост и секогаш, како што нема ни Муслимани кои ги почитуваат сите заповеди дадени во Куранот. Тоа се состои во човековата природа која не е безгрешна, човечки е да се згреши!
Аха значи различно секој си ја практикува, добро тоа сакав да го знам.
На соседната тема ти постави прашање и ти беше одговорено и пак си постави прашање и пак беше одговорено не видов ништо лошо да направи. Тоа што некои немаат култура, тоа е нивни проблем.

Значи збориме за вистинските Христијани и вистинските Муслимани. Вистинските Муслимани цел Куран го практикуваат и се што е напишано во Куранот се за нас Муслиманите како патоказ за се, сега некои муслимани што не практикуваат значи не се вистински муслимани, а такви невистински ги има и од нашата и од вашата религија.
Е сега вистинскиот Христијанин (католик, православен или протестант или сл.) не ја практикува целата Библија.

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
Не ја практикува , но прави добри дела !

И тоа е добро , може некој да лаже цело време , а да прави многу добри дела и да е голем верник . И што треба да кажеме дека не е верник?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не ја практикува , но прави добри дела !

И тоа е добро , може некој да лаже цело време , а да прави многу добри дела и да е голем верник . И што треба да кажеме дека не е верник?

Вака значи верба е нешто друго, а законите или заповедите да се почитуваат е нешто друго.
Не можеме да речеме дека не е верник за некој, ако верува во Бог а законите негови не ги практикува значи пак тој има верба во Бог.

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
Имаш право...
:eek:jea:

Статус
Затворена за нови мислења.