Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
A

ateist

Гостин
под А: нема забрана.
под Б: православните свештеници подржуваат конзумирање алкохол?
за дезинфекција бе батка
плус салатиче мезенце мм мммм ммм
плус атеистичка измишљотина кој може да и одолее :pos:

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Ајде те молам, докажи им го тоа на овие твои соверници кои подоле ги изнесоа следните ставови. Та нели сте припадници на една религија? :)

:raz::raz::raz:
Marko 7:
18 "A toj im rece: zar ste ivie taka nerazumni? ne razbirate li deka nisto sto vleguva vo covekot odnadvor, ne moze da go oskverni?
19.Zosto toa ne odi vo srceto tuku vo stomakot, i izleguva nadvor, ne moze da go oskverni.
Vo mojata Biblija od prvoslavna crkva nema stih koj pisuva"i gi proglasi site jadenja za cisti" nitu pak vo Srbskiot prevodot na Karadzic koj sto spored mene e naj verodostoen.

Drugar mene ovie stihovi mi kazuvaat deka ne mozeme na Boga da mu ugodime so nejadenje necista hrana ne konzumiranje na alkohol i uste mnogu drugi raboti koi sto vleguvaat vo zdravstven zakon.
Eve eden prost primer covek odi na lekar i mu naogjaat poveke holesterol ili na lugje posle infarkt doktorot im kazuva nemojte da jadete svinsko meso!
Se slozuvate li so mene deka i lekarite zabranuvaat svinsko meso , alkohol , cigari...pa i Bog isto taka ne predupredil za naseto zdravje, e sega a Evreite toa go svatile kako zakon preku koj ako go izvrsuvas ke go nasledis Bozjoto carstvo taka sto otisle predaleku i se ugusile vo izvrsuvanje na tie zakoni pri sto go zanemarile ona sto e pobitno, a toa deka treba da go pazis srceto da ne go oskvernis a ne teloto sto sekako e preporacliva da se vnimava i na toj zdrastven zakon zaradi nase dobro,zatoa sto Bog go sozdal naseto telo i toj najubavo znae kako funkcionira i sto e dobro za nas i sto e loso.
Jas ne jadam svinsko od edna prosta pricina sto

1Korintjanite3:16 Не знаете ли дека сте Божји храм и дека Божјиот Дух живее во вас? 17 Ако некој го разруши Божјиот храм, Бог ќе го разруши него, зашто Божјиот храм е свет, а тоа сте вие.
Jas ne bi sakal vo "hramot"Bozji da vnesuvam necista hrana,alkohol itn.
svinjata edno sto si bila necista i vo stariot i sega vo noviot zavet si ostanuva kako takva.
Isus ne dosol da gi iscisti zivotnite, pticite, Isus ne dosol da ja iscisti svinjata , tuku dosol da go iscisti covekot og grevot.
Taka da kako sto rekov svinjata si ostanuva necista.
Sto se odnesuva do alkoholot jas bi mozel da e napijam pola casa zgreano vino so beber koga sum bolen iako segasnoto vino i togasnoto ne bile ni priblizno so isti kvalitet.

Mudri izreki(poslovici)
23:31 Не гледај на виното кога се црвенее, кога се прелева светливо во чашата: се пие така глатко,
32 а на крај каснува како змија и жилосува како змија лутица. 33 Твоите очи ќе гледаат туѓи жени и срцето ќе зборува развратно.

1Petrovo 4:3 Зашто доста е што во минатото време ја вршевте волјата на народите со тоа што живеевте во разврати, во страсти, во пијанства, во гозби, во опијанувања и во беззаконско идолопоклонство.

Avakum(Habakuk)

2:15 Тешко му на оној, кој го наведува ближниот на пиење, турува отров додека тој пие, за да ја набљудува неговата разголеност! 16 Ти си се наситил со срам место со слава; само пиј и покажувај го срамот на своето необрезание. Чашата на Господовата десница ќе донесе срам на твојата слава.

Mozete li da ho zamislite Isus kako uziva alkohol?
-Jas ne mozam da go zamislam.Isus mozebi pretvoril voda vo vino no ne i da go konzumira.

Pozdrav!

Знам! Ти и припаѓаш на протестантската а тој на адвентистичката религија. :tv:
Protestantska i Adventinticka se razlicni crkvi no ne i razlicni religii.
i dvete spagjaat vo Hristijanski
:)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
vo red razlikata e vo umott
prasanjeto mi bese zasto kalugerkitee nosat nametkaa zostoo ?
toaa i biblijata go potvrduvaa,

И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива http://www.mkbible.net/biblija/index.php
zosto togaas htistijankite go osporuvaat ovaa a vazi samo za kalugerkitee,
mislam me razbirate sto sakam da kazam pozdrav.
Калуѓерките/монахињите, а многу слично и монасите, носат наметка, од следните причини:
- да не го прикажуваат своето тело пред другите и пред себеси, и со тоа покривање, спречуваат соблазна и за другите и за самите себе (се избегнува нарцисоидноста кон своети тело),
- да не му придаваат преголема важност на телото, туку на својот дух и состојбата на духот.

Овој совет кој го дава Св. Ап. Павле за жените, се однесува пред се за жените кои живеат световен живот, а не за монахињите (или монасите), оти дур Павле бил жив, монаштвото не било познато, како тоа денес се практикува. Световните жени-христијанки ( не монахињи), навистина треба да внимаваат на своето облекување, од причини слични како и кај монахињите: за да не ги прикажуваат свото тело, т.е. непокриените делови од телото и со тоа да ги соблазнат другите од својата околина, а воедно, да не им биде побитно „терањето„ мода и китењето на своето тело со материјални нешта и украси, туку тоа украсување да биде со добри дела и со мирен дух.
Жените, кои суштински, по дух и по дело, се навистина христијанки, не ја оспоруваат потребата од покривање на телото, оти самиот сум очевидец на тоа кај жените/сестрите во Христа, кои редовно посетуваат црковни богослужби, па и кога се надвор од црковниот храм, во секојдневниот живот. За жените кои не се дел од Црквата, важат нивните правила на живеење, а не црковните, што значи дека кај нив, се е (само)дозволено: и длабоки деколтеа, и „миничи„, и штикли и се она кое православната Црква го наведува како недолично и соблазнително однесување.

O

Omer el Faruk

Гостин
Protestantska i Adventinticka se razlicni crkvi no ne i razlicni religii.
i dvete spagjaat vo Hristijanski
:)
Знам, но тоа кажи му го на овој баптист:

Ниту сме соверници, ниту припаѓаме на една религија.
Не е до мене! :toe:

Хехе, ок, можеби била лоша формулацијата на моето прашање или не си можел да разбереш што сакам да те прашам, па затоа си ставил три точки на крајот.

Поентата ми беше дека Светиот Дух веќе бил слезен (појавен) на Земјата според христијанското толкување и пренесување на Светото Писмо. Такво нешто имаме и при зачнувањето на Исус.

Патем, кое е толкувањето на овие библиски пасуси:

"Пред се треба да знаете дека ниту едно пророштво во Светото Писмо не е ничија самоволна објава, бидејќи тие пророштва никогаш не биле дадени по желба на некој човек, туку Светиот Дух ги поттикнувал и водел Божјите луѓе да го зборуваат она што им било наложено од Бог" (2. Петар 1:20-21)

Дали овој стих експлицитно важи за Новиот Завет или и за Стариот?

"Со силата на Светиот Дух не изми, не прероди и направи од нас нови суштества." (Тит 3:5)

Дали овој стих важи за апостолите Исусови и останатите негови следбеници кои делувале за време на неговиот престој на Земјата или за оние после него?

"Дозволете му на Светиот Дух да ве исполни и да ве води" (Ефес 5:18)

Дали Светиот Дух не ги водеше на верните современици Христови?

Ќе ме удостоиш со одговор Чорбаџијо?

Член од
3 март 2009
Мислења
288
Поени од реакции
31
Знам, но тоа кажи му го на овој баптист:

Не е до мене! :toe:

Ќе ме удостоиш со одговор Чорбаџијо?
Те пратам како се р'чкаш на лично ниво, задржи се на дискусии за темата, а не за поедини форумџии.

O

Omer el Faruk

Гостин
Ова ми наликува на пренасочување на водата во недостаток на одговори за поставените прашања. :)

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Ова ми наликува на пренасочување на водата во недостаток на одговори за поставените прашања. :)
Не би било проблем кога ти и сличните на тебе би поставувале прашања со цел нешто да научат. Но, ти дури и кога ќе добиеш одговор не си задоволен. Тогаш идеш на сосема друга тема, во стилот: „а зошто пак сега ова и она и сл.“ или „ај сега кажи ми за ова...“ иако тие прашања се одговарани по неколку пати. Значи ако би сакал одговор, ти би провртел по форумот на теми кои ги третираат тие прашања или барем би прогуглал малку и ќе го најдеш, но ти „би сакал да фатиш некого неспремен“ и така да му „докажеш дека е во грешка“ , а тоа е толку патетично... Е затоа брате Омер многу често не си удостоен со одговор и јас во овој случај апсолутно го поддржувам Чорбаџија. Господ Бог нека те води во вистината, АМИН ! Поздрав.

O

Omer el Faruk

Гостин
"Речи: Тој ,Аллах е Еден! Аллах е Прибежиште на секој! Не родил и не е роден. И никој не Му е рамен!" ( Искреност-Ал Ихлас).

Мене во вистината овој Бог ме води брате Калипсо. И јас искрено Него го верувам и обожувам.

П.С. Никогаш не сум одел на сосема друга тема, туку секогаш сум сакал на одредена тема или прашање да ги поврзам сите нешта кои што ни се дадени на увид во Светите Книги , а се со цел да се дојде до појасно сознание. Но не е проблем. Ако мислете поинаку,немојте да одговарате. Никој со сила не ве тера.

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
А дечко ти не одговори дали преку радикален Ислам (војна) ќе го прикажувате исламот?????????????????????????????

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
А дечко ти не одговори дали преку радикален Ислам (војна) ќе го прикажувате исламот?????????????????????????????
Ako toj te ucit toa Zapazi KATOLIK (ORTODOKSEN) HRISTIJANIN KOJ NE SE MOLI NA IKONI:pos2::pos2::pos2::pos2:

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Цитирам "Не постои христијанска религија. Постои само христијанска вера"
-Што е разликата помеѓу вера и религија ?

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
Ako toj te ucit toa Zapazi KATOLIK (ORTODOKSEN) HRISTIJANIN KOJ NE SE MOLI NA IKONI:pos2::pos2::pos2::pos2:
лол , ја на крстот се молам бе предавнику неверен

а , не на твоите само слушнати икони.....

Цитирам "Не постои христијанска религија. Постои само христијанска вера"
-Што е разликата помеѓу вера и религија ?

Исто е

Као шо можам да забележам ја мењаваш темата дали преку радикален ислам преку војна ќе се воздигнете кај бога а ?

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
лол , ја на крстот се молам бе предавнику неверен

а , не на твоите само слушнати икони.....

Исто е

Као шо можам да забележам ја мењаваш темата дали преку радикален ислам преку војна ќе се воздигнете кај бога а ?
HE HE TI na mnogu temi si smenil na mnogu prasanja ne si ni odgovril posto ne go znaes odgovorot konfuzno e za tebe a sto e molenjeto na Krst ako ne Idolopolonistvo parce metal ili drvo nisto drugo posto plasticenk krst ne sum videl. Jas nitu sum crtal ikoni nitu planiram pa da bidat moi nego sami si se prasuvame bez navredi se nadevam nego toa irelevatno dali jas za tebe sum predavnik ili nevrenik , Normalno e deka ke sum nevernik posto jas sum Musliman i ti za Mene si nevernik posto si hristijanin ama pak jas si go pocituvam Bozjoto pravilo da nesudam na nikoj posto ne sum jas toj sto treba da sudi i presuduva koj e vernik ili nevernik jas si veruvam vo edno ti vo drugo ciie e vistinsko Gospod ke odluci i cija vera bila pojaka i Iman posilen ne se luti bratce:wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom