Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
"Ono što ću sada izneti saznao sam u Vatikanu dok
sam bio jezuitski sveštenik pod zakletvom.
Jezuitski kardinal Avgustin Bea objašnjavao nam je
kako su rimokatolici žarko želeli Jerusalim pri kraju
trećeg veka. Zbog njegovog religijskog značaja i njegove
strateške lokacije, Sveti Grad se smatrao neprocenjivim
blagom. Morao se razviti plan kako pret vo -
riti Jerusalim u rimokatolički grad.
Veliki izvor snage koji bi mogao napraviti ovaj
posao bili su potomci Ismaela. Tako su Arapi postali
žrtve jednog od najinteligentnijih planova kojeg su
ikada smislile sile tame.
Dozvolite da ukratko ispričam istoriju islama........
.......
Muhamed je želeo da stvori svoju vlastitu religiju.
Trebao je pomoć svojeg moćnog plemena. bude jedan bog i prozvao se Alahovim prorokom.Uspos -
tavio je Alaha, boga meseca kojeg su oni poštovali, da bude jedan bog i prozvao se Alahovim prorokom.

Istorija pokazuje da su, pre nego što je islam nastao,
Sebinsi u Arabiji poštovali boga meseca koji je
bio oženjen boginjom sunca. Oni su rodili tri boginje,
koje su nazvane Al-lat, Al-uza i Manat. Postale su
idoli i bile su poštovane kao “Alahove kćeri’’.
Kao što je poznato,
me sečev srp je svuda
poznat kao simbol islama.
Godine 1950, kip bo -
ga meseca bio je is kopan
u Mazoru u Pa lestini. Na
slici je pri kazan Alah ka -
ko sedi na pres tolu. Na
njegovim grudima nalazi
se mesečev srp. Dakle,

Alah je samo jedan
idol, lažni bog!"......
(Alberto Riviera -"Vatikanski ubica")

....Koj ti bil Allah..

Турни ме да ќинисам :tapp:
Леле каков глуп текст ако Мухаммед с.а.в.с рекол да веруваме дека месечината е Аллах, зошто ние не веруваме така ?:)

Не е Аллах месечината Неузубиллах, Аллах е некој кој на ништо не личи и никој не го видел, како тогаш слика таму Аллах кај што седел на стол ? :tapp:

“Zar nije Musliman pucao na papu
i pokušao da izvrši atentat na njega?”
Da, jezuiti su to vrlo dobro isplanirali. Široke mase
su bile ganute tim incidentom. To je dalo i papi i
američkom pred sedniku Reganu nešto zajedničko.
Na obojicu je pokušan aten tat, i ubrzo su postali pri-
jatelji. (Podsetimo da je Regan prvi u istoriji polagao
zakletvu okrenut prema obelisku.)
Papa je dobio svetsku popularnost i simpatije od
svih svetskih vođa. Preko tog incidenta, islam je
postao bliži Vatikanu. Muslimani su bili veoma
poniženi pošto se mislilo da je neko od njihovih ljudi
pucao na onoga koji predstavlja proroka Isusa na
ovoj zemlji, pa su islamski ajatolasi poslali saučešća i
izvi njenje papi.
I na kraju svega, okrivili su KGB, čineći da svet
poveruje da su komunisti papini neprijatelji. U pita -
nju je bila velika igra.
Papa Jovan Pavle II bio je dobar komunista mnogo
godina. Ako ovo nekome zvuči neverovatno, neka se

seti detalja atentata. Atentator Mehmet Ali Agdža je
bio jedan od poznatijih evropskih kriminalaca i iskusan
strelac. Pucao je sa udalje nosti od samo tri metra.
Svaki metak pogodio je papu ispod pupka.
Očigledno da nije imao nameru da ubije papu. On
je jednostavno sledio uputstva jezuita.
Kad je svet video papu kako oprašta Mehmet Ali
Agdži što je pucao u njega, skoro nijedan od milijardu
Muslimana nije mogao ništa drugo nego da se divi
“Njegovoj Svetosti’’. Mehmed Ali Agdža je nakon
toga izjavio da želi da se krsti u rimokatoličkoj crkvi.
Sve je bilo dobro planirano. I papa i Muslimani
zahvalili su Devici Mariji što on nije pod legao ranama.

Papa oprašta svom atentatoru Mehmedu Ali Agdži.
Danas, papa još uvek žarko želi da dobije kontrolu
nad Jerusalimom. Cilj se nije promenio. Muslimani će
mu pomagati u tome. Ali, Bog ima drugi plan.

...I ova ne e tocno?

Бате тука пишува дека се е измислено да луѓето се приближат до црквата, елај ми да ми ти кажам :) Тоа е се измислено како Муслиманите би се прогласиле за терористи, самата глума од Мехмед, демек ја сфатил вистинската религија христијанството.

Што мислеа после тоа масовно ќе се крстат Муслиманите ?:)

Грешка!! На папите можеби не им оди во прилог тоа што Мухаммед повикувал во СОВРШЕНСТВО ЕДНО И ЕДНИСТВЕНО АЛЛАХ, а не во тројство. Не им оди во прилог што е последен пејгамбер, бидејќи Исус го прогласија за жртва.

Знаеме што не им оди во прилог ама се им е џабе :)

Јаки глумциве ова папиве треа во Holywood да одат :vozbud:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ти викаш дека Исус не е исто што и Таткото, ама тие се ЕДНО. Е де ај објасни кои се разликите ако не е Исус што и Таткото?
Пак ти имаш слика од човек за Бог. Исус го сметаш за Бог, па тој бил само со натприродни моќи бе,а не и семоќен.

Ќе можеш ли да ми одговориш на ова прашање ? Или ако не знаеш нека ми одговори некој друг.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Isus bil Personificiran Bog, so zemki oblik, deka liceto na Bog e tolku soblaznitelno i svetlo sto ako vistinski se pojavi, od ubajni i svetlini, za zal, ke ne oslepi.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Isus bil Personificiran Bog, so zemki oblik, deka liceto na Bog e tolku soblaznitelno i svetlo sto ako vistinski se pojavi, od ubajni i svetlini, za zal, ke ne oslepi.
Хипокризија. Кога и ти веруваш во нешто вишо, не навредувај некој што си верува во негово, мањебитно дали вистинско или не, додека му дава некаква утеха и внатрешен мир.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Sekako deka e zabraneto, postojat Bibliski tekstovi za toa, a stom e zapisano vo Biblijata sekako deka ke go praktikuvame toa.
Ako ima potreba ke gi citiram Bibliskite tekstovi..

Pozdrav!
vo red se slozuvam so tebe,
ako ima zabrana togas zasto svestenicite od pravolsavna veroispoved go praktikuvaat toaa i go podrzuvaat konzumiranjeto alkohol,

Бојан, моја благодарност за линкот. Ја разби мојата синоќешна мисла, дали згрешив или не, поставувајќи го мојот пост со името од местото од кое потекнува Марија Магдалена (или Магдалина, ват евар...).

Море, разлката е во умот и во духот, а не во наметката, разбираш!
vo red razlikata e vo umott
prasanjeto mi bese zasto kalugerkitee nosat nametkaa zostoo ?
toaa i biblijata go potvrduvaa,

И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива http://www.mkbible.net/biblija/index.php
zosto togaas htistijankite go osporuvaat ovaa a vazi samo za kalugerkitee,
mislam me razbirate sto sakam da kazam pozdrav.

O

Omer el Faruk

Гостин
Sekako deka e zabraneto, postojat Bibliski tekstovi za toa, a stom e zapisano vo Biblijata sekako deka ke go praktikuvame toa.
Ako ima potreba ke gi citiram Bibliskite tekstovi..

Pozdrav!

Ајде те молам, докажи им го тоа на овие твои соверници кои подоле ги изнесоа следните ставови. Та нели сте припадници на една религија? :)

Еве ги библиските стихови:

„Не сфаќате ли дека ништо не може да го направи човекот нечист, што влегува однадвор во него, зашто не влегува во неговото срце, туку во стомакот и оди на одредено место?” Така ги прогласи сите јадења за чисти.
(Исус Христос во ев. Марко 7:18-19, Новиот Завет)

„Зашто дојде Јован Крстител, ниту јаде леб, ниту пие вино, а велите: „Бес има!” Дојде Човечкиот Син (Исус Христос), Кој јаде и пие, а велите: „Ете, јадач и пијаница, пријател на цариниците и грешниците! “
(Исус Христос во ев. Лука 7:33-34, Новиот Завет)

Јадете сè што се продава во месарница, не испитувајќи ништо заради совеста,“
(1 Коринтјаните 10:25, Новиот Завет)

„Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.“
(1 Тимотеј 5:23, Новиот Завет)
Зошто христијаните јадат свиснко месо ако е забрането?
Користење на алкохол е дозволено во ограниечни мери сигурно. И самиот исус пиел вино на време на Тајната вечера, кое ја претставува неговата крв што ќе биди пролиена.
7 i svinjata, bidejci ima razdvoeni
kopita i dlabok rez medju kopitata, no
ne preziva – necista e taa za vas.
8 Od mesoto nivno da ne jadete, nitu,
pak, mrsite nivni da gi dopirate – tie
se za vas necisti.(Levit:11:7-8)

8 i svinjata, bidejci, iako kopitata i
se razdeleni, no taa ne preziva: taa e
necista za vas; mesoto nivno ne jadete
go i do trupovite nivni ne se dopirajte(Vtorozakonie,14:8)

2 Sekogas gi protegav racete Svoi
kon nepokorniot narod, koj odese po
los pat, - po svoite pomisli, -
3 kon narod, koj postojano Me navreduva
v lice, prinesuva zrtvi vo gradinite
i pali temjan na crepcinja,
4 sedi vo grobovi i noceva vo pesteri;
jade svinsko meso, a vo sadovite negovi
ima gnasno varivo;
5 koi velat: „Zastani, ne doblizuvaj
se do mene, zasto sum svet za Tebe.” Tie
se dim na nozdrite Moi - ogan sto gori
sekoj den.(Isaija,65:2-5)

Свињата е забранета во Стариот Завет од библијата, не во Новиот завет.Заради тоа изгледа христијаните не го почитуваат ова,што е погрешно.
За користењето на алкохол јасно е кажано дека не е грев, но пијанството и зависноста се гревови. Значи треба да се пие по малку, трезвено, никогаш да не се пијаниме. Да го користиме алкохолот заради добро здравје. И лекарите препорачуваат малку алкохол особено вино и ракија(алкохол од гроздов плод) поради лековитите својства што ги поседува.
:raz::raz::raz:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ајде те молам, докажи им го тоа на овие твои соверници кои подоле ги изнесоа следните ставови. Та нели сте припадници на една религија?
Ниту сме соверници, ниту припаѓаме на една религија.

O

Omer el Faruk

Гостин
Зарем Светиот Дух не беше застапен кај луѓето во времето на Исусовото делување на Земјата?

"Еден ден, по крштавањето на сиот народ, се крсти и Исус. И додека Тој се молеше, се отвори небото, и Светиот Дух слезе во телесен облик, како гулаб. Се чу и глас од небото, кој рече: 'Ти Си Мојот Син - Мојот Љубимец, со Кого наполно Сум задоволен!" (Лука 3:21-22)

Знам! Ти и припаѓаш на протестантската а тој на адвентистичката религија. :tv:

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Ајде те молам, докажи им го тоа на овие твои соверници кои подоле ги изнесоа следните ставови. Та нели сте припадници на една религија? :)

:raz::raz::raz:
Не мора ништо да ни докажува.Во стариот завет е забрането свинското, во Новиот не е. Зошто не го почитуваат тоа христијаните можеби докажуваат токму горните цитати на Чорбаџија. Многу е поважно за Бог она што ни излегува од устата , нашите мисли, делата кои ги правиме од храната која ја внесуваме во себе.
Иначе да ти одговорам на твоите прашања:
Исус не е исто што и Бог. Но, Исус е дел од Бога, Бог е во него, Исус е негова креација, тој го створил со некоја цел. Го испратил на Земјата за да се зближи со луѓето, за да може полесно да им зборува и да им кажува што сака Бог. Но, пред се да ни покаже дека Бог е добар и милослив.
Зошто тој не застанува на страна на Римјаните и зошто нив не им проповеда?
Тој за ништо нив не им се спротиставувал. Не ги бунел луѓето да се кренат во војна за да се избават од ропството.Им кажувал на израелците дека треба целиот данок да го плаќаат на државата, да им го дадат она што им припаѓа нив, а она што му припаѓа на Бога да му го дадат на Бога.Тој подеднакво ги сака сите луѓе, како што мајката подеднакво ги сака своите чеда. Но, крај кое чедо ќе седи мајката ако едното е болно?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
"Еден ден, по крштавањето на сиот народ, се крсти и Исус. И додека Тој се молеше, се отвори небото, и Светиот Дух слезе во телесен облик, како гулаб. Се чу и глас од небото, кој рече: 'Ти Си Мојот Син - Мојот Љубимец, со Кого наполно Сум задоволен!"(Лука 3:21-22)
Ти праша дали Светиот Дух бил застапен кај луѓето, а не кај Исус :)

O

Omer el Faruk

Гостин
Не мора ништо да ни докажува.Во стариот завет е забрането свинското, во Новиот не е. Зошто не го почитуваат тоа христијаните можеби докажуваат токму горните цитати на Чорбаџија. Многу е поважно за Бог она што ни излегува од устата , нашите мисли, делата кои ги правиме од храната која ја внесуваме во себе.
Иначе да ти одговорам на твоите прашања:
Исус не е исто што и Бог. Но, Исус е дел од Бога, Бог е во него, Исус е негова креација, тој го створил со некоја цел. Го испратил на Земјата за да се зближи со луѓето, за да може полесно да им зборува и да им кажува што сака Бог. Но, пред се да ни покаже дека Бог е добар и милослив.
Зошто тој не застанува на страна на Римјаните и зошто нив не им проповеда?
Тој за ништо нив не им се спротиставувал. Не ги бунел луѓето да се кренат во војна за да се избават од ропството.Им кажувал на израелците дека треба целиот данок да го плаќаат на државата, да им го дадат она што им припаѓа нив, а она што му припаѓа на Бога да му го дадат на Бога.Тој подеднакво ги сака сите луѓе, како што мајката подеднакво ги сака своите чеда. Но, крај кое чедо ќе седи мајката ако едното е болно?
Мајката во никој случај не би дозволила сопствените чеда да ги дели на господари и робови и да вели дека подеднакво ги сака. :wink:

П.С. Ќе седи кај болното секако, но нема да го одмине она здравото кое што го акнало со камен или тупаница по око и му го избило. :)

Ако не го искара (читај, советува) на она другото, здравото дете, тогаш бесцелно е нејзиното седење кај болното, бидејќи кога ќе оздрави пак ќе добие репете вирус, да не речам бокс. :toe:

Ај иншАллах (ако даде Бог) друг пат ќе ти ја објаснам поентата на моето прашање,сега сум кусок со времето.

Секое добро! :)

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Site se izjansuvate ko Hristijani e sega koj e vistinski jas neznam ama u Sustina site ste Hristijani za mene i po toa ste pripadnici na edna religija ama razlicno ja tolkuvate koj kako sto mu odgovara

O

Omer el Faruk

Гостин
Ти праша дали Светиот Дух бил застапен кај луѓето, а не кај Исус :)
Хехе, ок, можеби била лоша формулацијата на моето прашање или не си можел да разбереш што сакам да те прашам, па затоа си ставил три точки на крајот.

Поентата ми беше дека Светиот Дух веќе бил слезен (појавен) на Земјата според христијанското толкување и пренесување на Светото Писмо. Такво нешто имаме и при зачнувањето на Исус.

Патем, кое е толкувањето на овие библиски пасуси:

"Пред се треба да знаете дека ниту едно пророштво во Светото Писмо не е ничија самоволна објава, бидејќи тие пророштва никогаш не биле дадени по желба на некој човек, туку Светиот Дух ги поттикнувал и водел Божјите луѓе да го зборуваат она што им било наложено од Бог" (2. Петар 1:20-21)

Дали овој стих експлицитно важи за Новиот Завет или и за Стариот?

"Со силата на Светиот Дух не изми, не прероди и направи од нас нови суштества." (Тит 3:5)

Дали овој стих важи за апостолите Исусови и останатите негови следбеници кои делувале за време на неговиот престој на Земјата или за оние после него?

"Дозволете му на Светиот Дух да ве исполни и да ве води" (Ефес 5:18)

Дали Светиот Дух не ги водеше на верните современици Христови?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.391
vo red se slozuvam so tebe,
ako ima zabrana togas zasto svestenicite od pravolsavna veroispoved go praktikuvaat toaa i go podrzuvaat konzumiranjeto alkohol,
под А: нема забрана.
под Б: православните свештеници подржуваат конзумирање алкохол?

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Мајката во никој случај не би дозволила сопствените чеда да ги дели на господари и робови и да вели дека подеднакво ги сака. :wink:

П.С. Ќе седи кај болното секако, но нема да го одмине она здравото кое што го акнало со камен или тупаница по око и му го избило. :)

Ако не го искара (читај, советува) на она другото, здравото дете, тогаш бесцелно е нејзиното седење кај болното, бидејќи кога ќе оздрави пак ќе добие репете вирус, да не речам бокс. :toe:

Ај иншАллах (ако даде Бог) друг пат ќе ти ја објаснам поентата на моето прашање,сега сум кусок со времето.

Секое добро! :)
Тука веќе навлегуваш во смислата на животот.Зошто постојат господари и слуги, зошто постојат богати и сиромашни,зошто постои добро и лошо.

Патем морал да почне од некаде,но тоа што го кажувал тој, стигнало и до Римјаните и многу многу подалеку.

Интересен начин на интерпретирање на работите, но веќе видено, чуено.

Остани во добро и ти:smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom