Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А дали Христос некаде спомнал во Библијата дека неговите следбеници треба така да се викаат, или тоа некој друг од страна им го прилепил на тие луѓе?
Не, туку другите така ги нарекле. Хрисос воопшто не се замарал со тоа како ќе се нарекуваат Неговите следбеници. Некои ги викале христијани, некои Христови ученици, некои Христови следбеници, некои ги викале следбеници на Патот, еретици, секташи... сеедно.

zosto toj pavle kretorot na hristijanstvoto go prokolnuva isus?
1. Павле не е креатор на Христијанството.
2. Павле не го проколнува Исус, туку само цитира старозаветно пророштво каде се вели дека проклет ќе биде Оној што ќе виси на дрво. И тоа пророштво се исполни во Исус Христос Кој го зеде нашето проклетство и стана проклет за нас, за ние да бидеме ослободени од проклетството на гревот и да имаме вечен живот. Тоа е нашиот Спасител, Кој не си седи возгордеано на Небесниот престол со камшикот во едната рака и кантарот во другата и не не нарекува робови, туку нашиот Спасител се симна од небото, стана човек како нас, ги зема нашите гревови, го зема нашето проклетство и беше распат на крст умирајќи за нашите гревови. Тоа е вистинскиот Татко кој не му соли памет на своето дете додека тоа пропаѓа во жива кал, туку скока по него да го спаси, жртвувајќи го својот живот заради него/неа. Тоа е вистинскиот Бог!

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
2. Павле не го проколнува Исус, туку само цитира старозаветно пророштво каде се вели дека проклет ќе биде Оној што ќе виси на дрво. И тоа пророштво се исполни во Исус Христос Кој го зеде нашето проклетство и стана проклет за нас, за ние да бидеме ослободени од проклетството на гревот и да имаме вечен живот. Тоа е нашиот Спасител, Кој не си седи возгордеано на Небесниот престол со камшикот во едната рака и кантарот во другата и не не нарекува робови, туку нашиот Спасител се симна од небото, стана човек како нас, ги зема нашите гревови, го зема нашето проклетство и беше распат на крст умирајќи за нашите гревови. Тоа е вистинскиот Татко кој не му соли памет на своето дете додека тоа пропаѓа во жива кал, туку скока по него да го спаси, жртвувајќи го својот живот заради него/неа. Тоа е вистинскиот Бог!

Значи ти си слободен сега не правиш никакви гревови бидејќи тој платил за вашите гревови ги земал вашите гревови се жртвувал за вас. И ти можеш да правиш што сакаш.

Нема да имаш никакви гревови ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
dovolnoe samo da veruvas delata ne se bitni zarem taka pavle ne ve ucii;

Зашто, ако со твојата уста исповедаш, дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен.,

Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исуса Христа, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човекhttp://www.mkbible.net/biblija/index.php
sto misliss na covekot ke mu se sudi samo preku verata ili samo preku verata i delata .
pavle veli samo preku verataa ima toa nekakva logikaa , aj vi se cudamm
zatoa vikam toje najkontroverznata licno koj samiot si go kreiral hristijanstvoto.:pos2:

O

Omer el Faruk

Гостин
Да да, сигурно платениците на бандитите од Саудиска Арабија си доаѓаат и кажуваат како треба и што треба да се прави од страна на Христијаните, кога е во прашање нивната вера. Да не треба и у џамија да идеме, место у црква? Па уште си се тапшаат по рамо еден со друг.
:pos2:

Баш не' заболи за вашето платеничко спамерство.

Него, дали ви е позната причината на неодамнешната посета на властите од ресорите сигурност и одбрана, на БиХ и Косово, тука во Скопје?
Evil, доста замараш со баналности и наводни заплашувања. Ако имавме власт каква што треба, верувај дека еден од првите што требаше да се јави на рапорт си ти. Ова не случајно го велам бивша 1307, бидејќи твоите постови се преполни со иронија,омраза,подбуцнување и јавни навреди на муслиманите.

Или ти си граѓанинот од прв ред, па тебе никој ништо не ти може?

И ако имаш познавање, одговарај како што треба на прашањата, ако немаш, дозволи им да го направат тоа оние што имаат.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Не, туку другите така ги нарекле. Хрисос воопшто не се замарал со тоа како ќе се нарекуваат Неговите следбеници. Некои ги викале христијани, некои Христови ученици, некои Христови следбеници, некои ги викале следбеници на Патот, еретици, секташи... сеедно.

Spored tvoevo sekoj Hristijanin sega moze da pravi sto ke posaka ne odgovara za nisto bap direktno po avtomatizam odi vo rajot :vozbud::vozbud::vozbud:

Togas zosto funkcioniraat crkvite site Hristijani odat direktno vo Rajot Isus ke odi za niv vo Pekolot neli toj gi platil grevovite Avansno unapred koj znae kolkav Avans mu zemale

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи ти си слободен сега не правиш никакви гревови бидејќи тој платил за вашите гревови ги земал вашите гревови се жртвувал за вас. И ти можеш да правиш што сакаш.

Нема да имаш никакви гревови ?
Јас, иако не сакам, сепак одвреме навреме правам гревови затоа што сеуште имам гревовно тело, со грешни страсти, навики, пороци.
Но јас сум ослободен од казната за тие гревови, бидејќи истата падна врз мојот Спасител. Тоа не значи дека јас можам сега грешам колку што ми душа сака, затоа што на тој начин би покажал дека мојата вера е лажна, лицемерна. Оние што навистина поверувале се трудат да не грешат и тоа не од страв, туку од љубов, затоа што така им заповеда нивниот Спасител Христос „Ако ме љубите, ќе ги извршувате Моите заповеди.“ (Јован 14:15)

O

Omer el Faruk

Гостин
Јас, иако не сакам, сепак одвреме навреме правам гревови затоа што сеуште имам гревовно тело, со грешни страсти, навики, пороци.
Но јас сум ослободен од казната за тие гревови, бидејќи истата падна врз мојот Спасител. Тоа не значи дека јас можам сега грешам колку што ми душа сака, затоа што на тој начин би покажал дека мојата вера е лажна, лицемерна. Оние што навистина поверувале се трудат да не грешат и тоа не од страв, туку од љубов, затоа што така им заповеда нивниот Спасител Христос „Ако ме љубите, ќе ги извршувате Моите заповеди.“ (Јован 14:15)
Со ова покажуваш дека твојата вера е лажна и лицемерна, и дека не го љубиш Бога како што треба. Ти благодарам за исповедувањето ама потруди се уште малку во осознавањето на Бога и во осознавањето на твојата мисија на Земјата. Очигледно нешто не штима во погоре напишаното.:wink:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400

Moжиш да ми кажиш кои се тие заповеди ?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Значи јас ако не го љубам Христ он сепак ме љуби мене, бидејќи ми е татко :) Значи можам што сакам да правам он пак ме љуби, не мора да се мачам да бидам добар :):):)

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Eve i ke gi napisame nema problem...

1.Nemoj da imas drugi bogovi osven Mene!

2.Ne pravi za sebe idol nitu nikakva slika na ona,sto e gore na neboto,sto e dolu na zemjata;nemoj da im se poklonuvas nitu da im sluzis...

3.Ne izgovaraj go naprazno imeto n Gospod,tvojot Bog...

4.Pomni go sabotniot den za da go praznuvas...

5.Pocituvaj go tatkoto svoj i majkata svoja....

6.Ne ubivaj!

7.Ne vrsi preljuba!

8.Ne kradi!

9.Ne svedoci lazno protiv svojot blizan!

10.Ne posakuvaj go domot na blizniot svoj...

Ova se zapovedi koi Bog licno gi napisal na dve kameni ploci i mu gi dal na Mojsej.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Eve i ke gi napisame nema problem...

2.Ne pravi za sebe idol nitu nikakva slika na ona,sto e gore na neboto,sto e dolu na zemjata;nemoj da im se poklonuvas nitu da im sluzis...

3.Ne izgovaraj go naprazno imeto n Gospod,tvojot Bog...

4.Pomni go sabotniot den za da go praznuvas...

5.Pocituvaj go tatkoto svoj i majkata svoja....

6.Ne ubivaj!

7.Ne vrsi preljuba!

8.Ne kradi!

9.Ne svedoci lazno protiv svojot blizan!

10.Ne posakuvaj go domot na blizniot svoj...

Ova se zapovedi koi Bog licno gi napisal na dve kameni ploci i mu gi dal na Mojsej.

E сега значи според вас вие можете да ги правите овие работи и со тоа правите грев, ама гревовите ви се платени. Исус умре за нив.
А тука читај што пишува „Ако ме љубите, ќе ги извршувате Моите заповеди.“ (Јован 14:15)
Значи сепак мора да се почитува ова и има гревови.

И + 1.Nemoj da imas drugi bogovi osven Mene!- Вие верувате и во Бог Отецот и во Господ Исус и во Светиот Дух.
2.Ne pravi za sebe idol nitu nikakva slika na ona,sto e gore na neboto,sto e dolu na zemjata;nemoj da im se poklonuvas nitu da im sluzis...-Што е со сите икони во црквите и со светците?
А, ако постапувате спротивно на другите 8 примера или заповеди ќе направите грев, кој нормално според вас е исплатен.

Значи залудни се овие заповеди.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22

Е го откривме кај лежи зајакот под 1 Христијаните го прекшуваат тој Божји заповед кој што ги прави различни од Муслиманите имат Троичен Бог Три во Едно, под 2 Христијаните обожаваат Икони се Молат на Икони Цртаат Икони а тоа Бог го забранил во вториот запвед Тука се главните ралики Меѓу Христијаните и Муслиманите дргото Горе-Доле е тука негде секако Бог е еден а тоа не е Исус да се разбереме

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
E сега значи според вас вие можете да ги правите овие работи и со тоа правите грев, ама гревовите ви се платени. Исус умре за нив.
А тука читај што пишува „Ако ме љубите, ќе ги извршувате Моите заповеди.“ (Јован 14:15)
Значи сепак мора да се почитува ова и има гревови.

И + 1.Nemoj da imas drugi bogovi osven Mene!- Вие верувате и во Бог Отецот и во Господ Исус и во Светиот Дух.
2.Ne pravi za sebe idol nitu nikakva slika na ona,sto e gore na neboto,sto e dolu na zemjata;nemoj da im se poklonuvas nitu da im sluzis...-Што е со сите икони во црквите и со светците?
А, ако постапувате спротивно на другите 8 примера или заповеди ќе направите грев, кој нормално според вас е исплатен.

Значи залудни се овие заповеди.
Никој, ама баш никој, освен Господ Исус Христос, не е ниту бил во можност во целост да ги исполни дадените од Бог заповеди на Мојсеј. Значи, следствено на тоа и никој не би можел да се спаси. Затоа Бог како жртва за сиот човечки род и неговите гревови го дава Својот Единороден Син Исус Христос (јагнето Божјо, бидејќи во Стариот Завет како жртва за грев се давало јагне без мана). Затоа сите ние имаме спасение во името на Господ Исус Христос, а што се однесува до заповедите, Исус десетте ги преточува во две (кои всушност ги содржат сите десет во себе), а тие се:

1. „Љуби Го Господа твојот Бог со сето свое срце, и со сета своја душа и со сета твоја мисла!”
2.„Љуби го твојот ближен како себеси!”

се надевам дека сега е малку појасно.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
1. Отецот, Синот и Свеитот Дух се едно.
2. Христијаните не се бафтаат со икони. Тоа го прават правосланвите.
3. Христијаните максимално се трудат да ги исполнуваат Христовите заповеди (кои впрочем не се само 10те Божји заповеди (нив Христос ги сведе на две заповеди за љубовта), туку и многу повеќе заповеди кои се запишани во новиот завет. Значи точно е дека гревовите се платени, ама вистинските христијани го мразат гревот и без разлика што е платен тие не сакаат да го прават и се трудат да не го прават.
Едно е да сакаш да правиш нешто, но бидејќи ти е забрането и запретено да не го правиш, а друго е да не сакаш нешто да правиш и од љубов да не го правиш. Пробај малку да ги свариш овие работи и ке ти стане јасно.

Јас многу си го сакав класниот мој во гимназија. Тој ни беше како татко и нонстоп се застапуваше за нас и се трудеше да не ориентира во добра насока. Кога ќе имав некој неоправдан, класниот ќе ми го оправдаше без да ми рече ниту збор што сум направил и зошто ме запишале. А јас потоа се срамев и не можев да го погледнам во очи затоа што знаев дека ме сака и си мислев дека можеби сум го разочарал со ова. И многи повеќе сакав да ми стави неоправдан, да ми вика и сл. отколку со тажна фаца да ми го оправда неоправданиот без да ми приговори еден збор. Тој многу повеќе постигна во мојата дисциплина со љубов, отколку другите наставници со закани и казни. Љубовта е поголем мотиватор од стравот. Ние го љубиме Христос и затоа не грешиме, без разлика што Тој ни ги простил однапред гревовите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom