Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Христијанството нема гревови. Грев имаат оние кои го институционализирале и го извалкале тоа име. Грев имаат оние грешат. Што има грешно во суштината на христијанството, во Евангелијата? Која порака таму поттикнува на зло?
не на

туку во христијанството

и како тоа христијанството немало гревови?
да не и дал на времето дозвола за убивање на црквата троличниот бог?

и прочитај го евангелието на Лука па пак напиши дека христијанството не поттикнува зло.

O

Omer el Faruk

Гостин
Христијанството нема гревови. Грев имаат оние кои го институционализирале и го извалкале тоа име. Грев имаат оние грешат. Што има грешно во суштината на христијанството, во Евангелијата? Која порака таму поттикнува на зло?
Прашањето не е поставено во таа насока. :) Ценетата форумџивка сака да разбере кои гревови христијанството ги смета за (нај)големи?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
За најголем грев се смета хулењето против Светиот Дух. Тоа е веројатно единствениот грев за кој не постои, според Библијата, можност за прошка.
Што треба да направи човек за да му згреши на Светиот Дух? За тоа има различни дефиниции, па затоа да оставиме некој на форумов, ако таков постои, да даде поподробни информации. Остатокот од „гревовниот список“ не се разликува премногу од оние во јудаизмот и исламот.

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Сакав да прашам кои гревови Христијанството ги смета за најголеми...

За најголем грев се смета хулењето против Светиот Дух. тоа е веројатно единствениот грев за кој не постои, според Библијата, можност за прошка.
Што треба да направи човек за да му згреши на Светиот Дух? За тоа има различни дефиниции, па затоа да оставиме некој на форумов, ако таков постои, да даде поподробни информации. Остатокот од „гревовниот список“ не се разликува премногу од оние во јудаизмот и исламот.

Благодарам Сабазиј...

O

Omer el Faruk

Гостин
Се е во ред со цитатите, иако во моментов не ги споредувам со Новиот Завет, во ПДФ формат кој ми е при рака.

Значи:

-Под „тело душевно„ се подразбира нивото на кое живее човекот-поединец: ако човек живее само на телесно-душевно ниво (на ниво од материјалност и емотивност) таквиот човек е телесно душевен;
-Под „тело духовно„ се подразбира повиско ниво на живеење, каде човекот-поединец не живее само телесно и душевно (емотивно), туку живее и духовен живот, што значи дека ја надминал и надраснал својата телесност и душевност и прешол во духовност. Таквиот човек е телесно духовен.

Кога е во прашање воскресението, воскреснатото тело е „тело духовно„, што значи дека воскреснатите ќе имаат тела од префинета, продуховена нераспадлива, бесмртна материја.

Понатаму:

- Навистина, после воскресението, луѓето не ќе можат да умрат! Праведните ќе одат во живот вечен, во Рајот, а неправедните ќе одат во вечна смрт-умирање кое ќе нема крај-во пеколот.
- Навистина, праведниците во Рајот ќе немаат потреба од овосветовните материјални потреби, оти нивните тела ќе бидат прославени, бесмртни, непорочни, продуховени...
- и да, и на неправедниците во пеколот, не ќе им требаат материјалните нешта, оти ради неподносливите маки, не ќе ни „имаат време„ за материјални потреби.

Пошто моето прашање беше поставено во контекст со Воскресението Христово, сега ќе те замолам како ќе го објасниш ова што го пишува Библијата:

Продолжуваме со читање на Лука. Во 24 глава, пасус 36 се вели вака:

36 Додека тие уште зборуваа за тоа, Самиот Исус застана сред нив и им рече: „Мир вам!“ (Шалом Алејхем, Селам Алејкум):wink:

37 А тие, така збунети и уплашени, помислија дека гледаат дух. Но Тој им рече: „Што се плашите и зошто такви мисли влегуваат во срцата ваши? Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ А кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете. Но, додека тие од радост уште не веруваа и се чудеа, Тој им рече: „Имате ли овде нешто за јадење?“ Тие Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. И кога зеде, јадеше пред нив. (Ев. Според Лука 24 .37-42)

Навистина, праведниците во Рајот ќе немаат потреба од овосветовните материјални потреби, оти нивните тела ќе бидат прославени, бесмртни, непорочни, продуховени...

Библија: напиша:
„Имате ли овде нешто за јадење?“ Тие Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. И кога зеде, јадеше пред нив.
:toe::toe::toe:

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Се извинувам. Лошо влегов во контекстот:)
прочитај го евангелието на Лука па пак напиши дека христијанството не поттикнува зло.
Го имам прочитано. Дај цитирај нешто баш да видам на што мислиш.

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Luke chapter 19 verse 27
Вели:

"А оние мои непријатели, што не сакаат да царувам над нив, доведете ги тука и погубете ги пред мене!"

Eпа жестока е казната на Господ врз безбожникот. Тоа е значењето. Господ е совршен. Кој не сака да му служи на совршениот морал господов, ќе биде погубен. Што се чудиш околу тоа? Такво е учењето. Што е тука лошо?

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Вели:

"А оние мои непријатели, што не сакаат да царувам над нив, доведете ги тука и погубете ги пред мене!"

Eпа жестока е казната на Господ врз безбожникот. Тоа е значењето. Господ е совршен. Кој не сака да му служи на совршениот морал господов, ќе биде погубен. Што се чудиш околу тоа? Такво е учењето. Што е тука лошо?
ако мислиш дека нема ништо лошо ок

а ти ќе ги погубуваш ли оние кои одбрале друг да царува врз нив?

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
ама Исус ти вика да ги заколиш неверниците

и ти како добар христијанин ке го послушаш ли Исус синот божји?
Не сум јас добар христијанин. Мене нема да ми речи такво нешто. Инаку во Лука 19 не е кажано и дека имало некакво погубување на луѓе. Си земаш текстче, го одделуваш и го толкуваш како што ти одговара. Контекстот е друг. Пораката е поинаква.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
ама Исус ти вика да ги заколиш неверниците

и ти како добар христијанин ке го послушаш ли Исус синот божји?
Што ти тебе гајле за Христијаните, кога тие се кретени според тебе, а Христијанството било кретенизам:
...психологијата ни вели дека оние кои веруваат дека 1+1+1=1 се кретени и следсвено на тоа верувањето нивно е кретенизам
Инаку ти ќе го послушаш ли Алах околу "неверниците"(пошто нели он ги диктирал стиховиве):

Sura 2:191 And slay them wherever ye catch them and turn them out from where they have turned you out; for tumult and oppression are worse than slaughter;

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Не сум јас добар христијанин. Мене нема да ми речи такво нешто. Инаку во Лука 19 не е кажано и дека имало некакво погубување на луѓе. Си земаш текстче, го одделуваш и го толкуваш како што ти одговара. Контекстот е друг. Пораката е поинаква.
а која е пораката?

ако конкретно ништо не се свака во светото писмо што буквално е напишано тогаш нели има простор за манипулација?

Што ти тебе гајле за Христијаните, кога тие се кретени според тебе, а Христијанството било кретенизам:

Инаку ти ќе го послушаш ли Алах околу "неверниците"(пошто нели он ги диктирал стиховиве):

Sura 2:191 And slay them wherever ye catch them and turn them out from where they have turned you out; for tumult and oppression are worse than slaughter;
па чекај ако ти не го мислиш истото за другите(неверниците) од тебе дали се сметаш за добра христијанка?
значи го правиш најголемиот греф и се сомневаш во твојата вера.
така е?

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
а која е пораката?
ако конкретно ништо не се свака во светото писмо што буквално е напишано тогаш нели има простор за манипулација?
Пораката е едноставна. Сакај го Господа со сето свое срце и почитувај ги законите негови, за да ти биде добро. Во спротивно ќе настрадаш и ќе бидеш погубен.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom