Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Omer el Faruk

Гостин
Ne mora da ja citash Biblijata i onaka nema da ja razberesh eve citaj si go tvojot Kuran :

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]41-39. Jedno od znamenja Njegovih je i to što ti vidiš suhu zemlju, a kad na nju spustimo kišu, ona se pokrene i uzbuja. Onaj ko njoj daje život oživiće, sigurno, i umrle, jer je On kadar sve.[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]75-36. Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]75-37. Zar nije bio kap sjemena koja se ubaci,[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]75-38. zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini,[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]75-39. i od njega onda dvije vrste, muškarca i ženu, stvori,[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]75-40. i zar Taj nije kadar mrtve oživiti? [/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]30-50. Zato pogledaj tragove Allahove milosti - kako On oživi zemlju nakon mrtvila njezina! On će, uistinu, i mrtve oživjeti, On sve može.
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]71-17. Allah vas od zemlje poput bilja stvara, [/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]71-18. zatim vas u nju vraća i iz nje će vas, sigurno, izvesti. [/FONT]

Eve sega vidish i mislam deka ti e se jasno. Pa zarem jas da te ucam na tvojata vera ?????
Ниту си ме учел некогаш, ниту ќе ја имаш таа можност, од проста причина што за тебе сум махер... покрај другото и за разбирањето на Светото Писмо. :wink: Тоа го имаш многу пати почувствувано на своја кожа, таму некогаш,на другиот форум, а и овде истото ќе те снајде. :toe:

Прашањето поставено до Калипсо е сосема на место иако е надвор од твојата моќ на перцепција. Па затоа остави го прозваниот да одговори.:tapp:

Ликот не е доволно упатен во темата религија... Не му обрнувајте внимание...
Добра забелешка. :smir:

Член од
2 април 2010
Мислења
40
Поени од реакции
1
Ниту си ме учел некогаш, ниту ќе ја имаш таа можност, од проста причина што за тебе сум махер... покрај другото и за разбирањето на Светото Писмо. :wink: Тоа го имаш многу пати почувствувано на своја кожа, таму некогаш,на другиот форум, а и овде истото ќе те снајде. :toe:

Прашањето поставено до Калипсо е сосема на место иако е надвор од твојата моќ на перцепција. Па затоа остави го прозваниот да одговори.:tapp:

Добра забелешка. :smir:

Tuuuuu bas steta ne ste se smenile voopshto pak ste vo glutnica, bez argumenti, uplashenni kako kucinja site odednash pocnuvate da laete frazi nauceni na pamet ccccc ubavo ti napishav ajeti od kuran mesto da komentirash na temata ti mene me komentiras, abe nikogash ne si bil maher nema ni da bidesh zasto da si maher nema da si radikalen musliman koj se krie zad ubavi zborovi i ljubov kon site hahahhaha

Ликот не е доволно упатен во темата религија... Не му обрнувајте внимание...
Zasto ne sum upaten vo religijata, ili mozebi ti e krivo sto te rasturiv onamu kade sto ti i tvoite mislite deka ste jaki pa prodavate preksrano muslimanstvo i islam po forumite, ne sum upaten zatoa sto so fakti dokazuvam deka LAZETE I VRSKA NEMATE OD VASHATA SOPSTVENA RELIGIJA. Na kogo vo mnozina velis da ne mi obrnuva vnimanie - na tvojata gutnica radikalni islamisti sto luta po Makedonskite forumi ???

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Tuuuuu bas steta ne ste se smenile voopshto pak ste vo glutnica, bez argumenti, uplashenni kako kucinja site odednash pocnuvate da laete frazi nauceni na pamet ccccc ubavo ti napishav ajeti od kuran mesto da komentirash na temata ti mene me komentiras, abe nikogash ne si bil maher nema ni da bidesh zasto da si maher nema da si radikalen musliman koj se krie zad ubavi zborovi i ljubov kon site hahahhaha

Zasto ne sum upaten vo religijata, ili mozebi ti e krivo sto te rasturiv onamu kade sto ti i tvoite mislite deka ste jaki pa prodavate preksrano muslimanstvo i islam po forumite, ne sum upaten zatoa sto so fakti dokazuvam deka LAZETE I VRSKA NEMATE OD VASHATA SOPSTVENA RELIGIJA. Na kogo vo mnozina velis da ne mi obrnuva vnimanie - na tvojata gutnica radikalni islamisti sto luta po Makedonskite forumi ???

Кај си ме растурил на темата за Македонските Муслимани...??? Па со тебе не може да се дискутира, ти нешто ќе кажеш и мислиш дека си во право... И многу навредуваш... А таквите ко тебе без разлика дали се Муслимани или Христијани не ги ни читам... На какво ниво паѓа човек кога ќе навреди некој заради начинот на кој верува... Па верата ако не знаеше е лична работа, секој може да одбере во што да верува... И таму ти кажав и пак ќе ти повторам ко на ајван, зш ајваните не се разбираат со збор, ко ќе станеш од спиење прво истуширај се, напиј се кафе, па кажи нешто...За да не изгледаш ко удрен со тава... И ова ми е последно обраќање до тебе, не сакам да ја реметам темата пошто убаво си пишува прашања за Христијанството...Од сега што и да кажеш кај мене си на IGNORE, во превод ИГНОРИРАН СИ... Тоа им го препорачувам и на другите... На исто ниво се со тебе ако ти одговорат...:pipi:

Член од
2 април 2010
Мислења
40
Поени од реакции
1
Hahahaha ne izdrza ni ovde kako sto ne izdrza ni na VEHABII VO MAKEDONIJA obozavam koga sum na IGNORE, vprocem toa go praktikuvate i vo vashata vera ako ne mozete nesto da objasnite i koga ste sooceni so fakti koi ja razotkrivaat vashata namera voedno i vashata dvolicnost i podmolnost reagirate na vakov nacin .... Kolku tipicno i nisko od vasha strana...:tv::vozbud::drk:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
-
Aко Бог сакал да има син сигурно немал да го испраѓа на земја да се измачува, туку ќе имал сила како неговата и воопшто немал да се измачува.
Зошто на Синот Божји да го измачуваат едни обични луѓе?
Зарем тоа ќе го дозволи Бог на синот негов да го измачуваат луѓе ?

Кој ќе ти суди тебе од тие два Бога ?
Богот или Синот Божји ?

Ова мене ми изгледа како верување во многу Богови.
- Не саде мене, туку и на цел род човечки, ќе му суди Господ Исус Христос, Синот Божји, Единороден, на Неговото второ и славно доаѓање, на Неговиот Страшен Суд.
- Да, Бог Отецот свесно Го испрати Својот Син, за да госпаси родот човечки од своите/човечките гревови и последиците од тие гревови.
- Да, Отецот допушти да страда Христос, Богочовекот, но страдаше Исус, човекот, но не и Синот Божји.
- Синот Божји Го измачуваа обични смртници, навистина. Но, Го измачуваа истите оние, кои на Цветници Му оддаваа почест, а на Велики Петок му одредија маченички крст. Лицемерие невидено е то...Оние кои Го очекуваа Месијата, истите Го распнаа и не Го препознаа, дека тоа е Оној Кого Го чекаат! Ето, што може да направи гревовната магла во човековиот ум!
- Измачувањето Исусово, иако непотребнои без основ, без ниту една Исусова грешка, заврши славно-Христос ги зеде сите човекови гревови на свој грб и не откупи со Неговата крсна жртва и пролеана крв, како новозаветна и последна крвна жртва, која православната Црква ја познава и признава.
- Затоа е Отечкото допуштање за страдание на Неговиот Син: преку страданието и преку крвта и смртта Исусови, ние сме откупени и скапо платени! Со смртта, Он ја победи смртта и воскресна! Неговото воскресение, воедно е пример за она кое сите не чека-општо воскресение на родот човечки и поставување на човекот пред Судот Христов! Нема бегање!

Христос воскерсна!
Навистина воскресна!

edno prasanje;
dali i majkata na isus t.e kako sto velite bogorodicaa e voskresnata ?
ako nee voskresnata zosto ona nee voskresnataa ona mu bila majka na bogot isus ,, bi trebalo i ona da bide voskresnata,
Мајката Божја, Богородица, и секогаш дева Марија, е воскресната и таа нема да ги преживува ниту поединечниот ниту страшниот Суд. Богородица е застапничка наша пред својот Син Единороден и нема син кој не би ја послушал мајка си. Нејзината улога на родителка на Христа Бога Спасителот, ја чини заслужна за славата која и припаѓа.

Така и учи Црквата-жените се спасуваат преку раѓањето и правилното одгледување на своите деца.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако жената е грешница, а роди и правилно одгледа пород, дотолку подобро за неа. Тоа ќе и послужи за простување и покривање на гревовите. И Писмото и Црквата познаваат жени-грешници, кои преку доживотно покајание, стекнале венец на Божјата слава.

Тоа што поседуваме слободна волја и што сеуште сме живи, тоа е знак дека можеме во секој момент да се преумиме и да го преуредиме животот онака како што Бог благоволи и како што Црквата одредува.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ќе ме удостои некој со одговор.

Малку трпение и ќе бидеш удостоен.

Еве го редот:

- при второто и славно Христово доаѓање, пред општиот Суд, мртвите ќе воскреснат во нераспадливи тела, а тогашните живи, ќе се преобразат од распадливи во нераспадливи тела.
- воскресението на материјалните тела ќе настане така, што душите ќе се враќаат со своите овоземни тела.
- душите од праведниците без проблем ќе ги препознаат своите тела и ќе се вратат во нив (во телата);
- душите од неправедниците нема да сакаат да се вратат во своите тела (искуствата покажуваат дека кога душата треба да се врати во телото, таа (душата) чувствува гадост кон телото и силен физички притисок кога душата „влегува„ назад во телото);
- воскреснатите тела од праведниците ќе бидат светли, славни, прославени, поставени меѓу „овците„ (овцата е смбол за кротко и незлобливо животно) и ќе бидат поставени десно од Христа Бога (слично како што и Сам Христос седи оддесно на Отецот Свој);
- воскреснатите тела од неправедниците ќе бидат потемнети (лесно забележливи!) и ќе бидат поставени одлево од Христа Бога, меѓу „козите„ (главата од рогатата коза е симбол за лукавиот).

O

Omer el Faruk

Гостин
А кој вика дека станува збор за телесно воскреснување?
Некој сигурно вика, ќе дознаеш подоцна. :) Патем, се согласуваш со постов подоле напишан од Мики1 ?

Малку трпение и ќе бидеш удостоен.

Еве го редот:

- при второто и славно Христово доаѓање, пред општиот Суд, мртвите ќе воскреснат во нераспадливи тела, а тогашните живи, ќе се преобразат од распадливи во нераспадливи тела.
- воскресението на материјалните тела ќе настане така, што душите ќе се враќаат со своите овоземни тела.
- душите од праведниците без проблем ќе ги препознаат своите тела и ќе се вратат во нив (во телата);
- душите од неправедниците нема да сакаат да се вратат во своите тела (искуствата покажуваат дека кога душата треба да се врати во телото, таа (душата) чувствува гадост кон телото и силен физички притисок кога душата „влегува„ назад во телото);
- воскреснатите тела од праведниците ќе бидат светли, славни, прославени, поставени меѓу „овците„ (овцата е смбол за кротко и незлобливо животно) и ќе бидат поставени десно од Христа Бога (слично како што и Сам Христос седи оддесно на Отецот Свој);
- воскреснатите тела од неправедниците ќе бидат потемнети (лесно забележливи!) и ќе бидат поставени одлево од Христа Бога, меѓу „козите„ (главата од рогатата коза е симбол за лукавиот).
Мики1, дали се во ред овие библиски цитати :

35 Но ќе рече некој: како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44 се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно. ( Прво послание до Коринтјаните 15 )

Што пак јасно дава дознаење дека воскресението ќе биде така што телото ќе биде духовно, нема повеке да се има телесно тело, туку само духовно тело. Павле всушност ги повтори зборовите кои беа искажани од Исус во евангелие според Лука поглавје 20 ред 27 -36

Тогаш пристапија некои од садукеите, што тврдат дека нема воскресение, па Го прашаа, велејќи: „Учителе, Мојсеј ни напиша: ако некој оженет умре без деца, брат му да ја земе неговата жена и да го подигне потомството на својот брат. Си беа седум браќа. Првиот, откако се ожени, умре без деца. Жена му ја зеде вториот, но и тој умре без деца. Потоа ја зеде и третиот, а така исто и сите седуммина и умреа без деца. По сите нив, умре и жената. При воскресението, пак, на кого од нив таа ќе му биде жена, бидејќи со седуммината живеела?“ Им одговори Исус и рече: „Синовите од овој свет се женат и мажат; но оние што ќе бидат удостоени да го добијат оној свет и воскресението од мртвите, ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат; всушност, тие веќе не можат да умрат, затоа што се еднакви со ангелите, а бидејќи се синови на воскресението, тие се синови Божји.

Во последниот стих се доловува поентата, за која прашуваа евреите, и добија одговор од Исус дека после воскреснувањето, луѓето неможат повеќе да умрат, ќе бидат безсмртни, дека нивното тело ќе биде еднакво со Анѓелите, дека телото ке биде дух, нема повеке да се има телесно тело кое има потреба од овосветски потреби, (хранење, спиење, одмарање,секс, и тн) туку телото ќе биде само душевно без овосветски потреби, ова го вели Исус во Евангелие според Лука, исто така и Св.Павле во Коринтјаните 15.

Дали е ова во ред Мики1?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики1, дали се во ред овие библиски цитати :

35 Но ќе рече некој: како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44 се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно. ( Прво послание до Коринтјаните 15 )

Што пак јасно дава дознаење дека воскресението ќе биде така што телото ќе биде духовно, нема повеке да се има телесно тело, туку само духовно тело. Павле всушност ги повтори зборовите кои беа искажани од Исус во евангелие според Лука поглавје 20 ред 27 -36

Тогаш пристапија некои од садукеите, што тврдат дека нема воскресение, па Го прашаа, велејќи: „Учителе, Мојсеј ни напиша: ако некој оженет умре без деца, брат му да ја земе неговата жена и да го подигне потомството на својот брат. Си беа седум браќа. Првиот, откако се ожени, умре без деца. Жена му ја зеде вториот, но и тој умре без деца. Потоа ја зеде и третиот, а така исто и сите седуммина и умреа без деца. По сите нив, умре и жената. При воскресението, пак, на кого од нив таа ќе му биде жена, бидејќи со седуммината живеела?“ Им одговори Исус и рече: „Синовите од овој свет се женат и мажат; но оние што ќе бидат удостоени да го добијат оној свет и воскресението од мртвите, ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат; всушност, тие веќе не можат да умрат, затоа што се еднакви со ангелите, а бидејќи се синови на воскресението, тие се синови Божји.

Во последниот стих се доловува поентата, за која прашуваа евреите, и добија одговор од Исус дека после воскреснувањето, луѓето неможат повеќе да умрат, ќе бидат безсмртни, дека нивното тело ќе биде еднакво со Анѓелите, дека телото ке биде дух, нема повеке да се има телесно тело кое има потреба од овосветски потреби, (хранење, спиење, одмарање,секс, и тн) туку телото ќе биде само душевно без овосветски потреби, ова го вели Исус во Евангелие според Лука, исто така и Св.Павле во Коринтјаните 15.

Дали е ова во ред Мики1?
Се е во ред со цитатите, иако во моментов не ги споредувам со Новиот Завет, во ПДФ формат кој ми е при рака.

Значи:

-Под „тело душевно„ се подразбира нивото на кое живее човекот-поединец: ако човек живее само на телесно-душевно ниво (на ниво од материјалност и емотивност) таквиот човек е телесно душевен;
-Под „тело духовно„ се подразбира повиско ниво на живеење, каде човекот-поединец не живее само телесно и душевно (емотивно), туку живее и духовен живот, што значи дека ја надминал и надраснал својата телесност и душевност и прешол во духовност. Таквиот човек е телесно духовен.

Кога е во прашање воскресението, воскреснатото тело е „тело духовно„, што значи дека воскреснатите ќе имаат тела од префинета, продуховена нераспадлива, бесмртна материја.

Понатаму:

- Навистина, после воскресението, луѓето не ќе можат да умрат! Праведните ќе одат во живот вечен, во Рајот, а неправедните ќе одат во вечна смрт-умирање кое ќе нема крај-во пеколот.
- Навистина, праведниците во Рајот ќе немаат потреба од овосветовните материјални потреби, оти нивните тела ќе бидат прославени, бесмртни, непорочни, продуховени...
- и да, и на неправедниците во пеколот, не ќе им требаат материјалните нешта, оти ради неподносливите маки, не ќе ни „имаат време„ за материјални потреби.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
- Не саде мене, туку и на цел род човечки, ќе му суди Господ Исус Христос, Синот Божји, Единороден, на Неговото второ и славно доаѓање, на Неговиот Страшен Суд.
- Да, Бог Отецот свесно Го испрати Својот Син, за да госпаси родот човечки од своите/човечките гревови и последиците од тие гревови.
- Да, Отецот допушти да страда Христос, Богочовекот, но страдаше Исус, човекот, но не и Синот Божји.
- Синот Божји Го измачуваа обични смртници, навистина. Но, Го измачуваа истите оние, кои на Цветници Му оддаваа почест, а на Велики Петок му одредија маченички крст. Лицемерие невидено е то...Оние кои Го очекуваа Месијата, истите Го распнаа и не Го препознаа, дека тоа е Оној Кого Го чекаат! Ето, што може да направи гревовната магла во човековиот ум!
- Измачувањето Исусово, иако непотребнои без основ, без ниту една Исусова грешка, заврши славно-Христос ги зеде сите човекови гревови на свој грб и не откупи со Неговата крсна жртва и пролеана крв, како новозаветна и последна крвна жртва, која православната Црква ја познава и признава.
- Затоа е Отечкото допуштање за страдание на Неговиот Син: преку страданието и преку крвта и смртта Исусови, ние сме откупени и скапо платени! Со смртта, Он ја победи смртта и воскресна! Неговото воскресение, воедно е пример за она кое сите не чека-општо воскресение на родот човечки и поставување на човекот пред Судот Христов! Нема бегање!

Христос воскерсна!
Навистина воскресна!

Мајката Божја, Богородица, и секогаш дева Марија, е воскресната и таа нема да ги преживува ниту поединечниот ниту страшниот Суд. Богородица е застапничка наша пред својот Син Единороден и нема син кој не би ја послушал мајка си. Нејзината улога на родителка на Христа Бога Спасителот, ја чини заслужна за славата која и припаѓа.

Така и учи Црквата-жените се спасуваат преку раѓањето и правилното одгледување на своите деца.
Што е со Бог Отецот кога ќе се суди ?

Сега прво пишуваш дека страдал Богочовекот но не и синот Божји, а подолу. " Синот Божји Го измачуваа обични смртници, навистина. " Јас едноставно не можам да сватам која е поентата. :toe:

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Мики кои се најголемите гревови во Христијанството...???

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Мики кои се најголемите гревови во Христијанството...???
Христијанството нема гревови. Грев имаат оние кои го институционализирале и го извалкале тоа име. Грев имаат оние грешат. Што има грешно во суштината на христијанството, во Евангелијата? Која порака таму поттикнува на зло?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom